Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
savet koji FAN kontroler?
STRANA 1 OD 2  
irena007 savet koji FAN kontroler? 06.08.2010. 14:04 T28568

status: user
broj poruka: 329
Znaci ovaku kuciste CM storm sniper, vrisnuo njegov fan controler.
Sta kupiti od fan kontrolora za ovu kutiju.

Imam dve 20-tke, jednu 14-ku ventilator, jedna 12-ka i jos jedan fan planiram staviti. Znaci oko 5 ventilatora, ustvari pozeljno je multi fan kontroler.

Dajte predlog sta uzeti a da se moze nabaviti kod nas.

Pozdra.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
operator re 06.08.2010. 14:21 #235587

broj poruka: 4262
Hoces sa reglerima ili digitalni, pa da rucno podesavas?
Generalno, uzmi samo zamenu za taj koji si imala.
Moja preporuka je Noctua-in Fun Control.
Nema ga u prodaji, ali pogledaj po oglasima.
operator

Sub-Z Ja imam 06.08.2010. 14:56 #235590

broj poruka: 1620
Scythe Kaze Master Ace 5.25 http://goo.gl/FipZ u CM Gladiator 600. Zlo u svakom pogledu, velika preporuka. Imaš voltage control za 4 coolera+ 4 termalna senzora....
Fiat iustitia, et pereat mundus

mikac962 Re 06.08.2010. 15:38 #235594

broj poruka: 555
Ovde ih ima vise vrsta, pa ti odluci sta ti treba:
http://www.emmi.rs/dodatna-oprema.10.html?categoryId=208

DaSickSyst Re: Ja imam 06.08.2010. 15:53 #235596

broj poruka: 2909
:: Scythe Kaze Master Ace 5.25 http://goo.gl/FipZ u CM Gladiator 600. Zlo u svakom pogledu, velika preporuka. Imaš voltage control za 4 coolera+ 4 termalna senzora...

Sumnjam da ce to raditi na Stormovim ventovima.
Ako se ne varam oni su `dvopinci`,a Scythe Kaze Master Ace kontrolise samo 3 pin ventove.

Irena proveri da li ventovi imaju crnu,crvenu i zutu zicu ili samo crnu i crvenu...Ukoliko imaju sve tri onda je Sub-Zov predlog dobar,ali ako su samo dva onda ti nece raditi taj kontroler.

Imas Zalman ZM-MFC1 i on moze da kontrolise 2 i 3 pin ventove...To je ovaj kontroler:
http://www.zalman.co.kr/eng/product/Product_Read.asp?idx=207

PS.
Imas i ZM-MFC1 Plus i Combo,ali ako su ti ventovi 2 pin onda je ista prica kao sa Scythe Kaze Master Ace tj. ti nece nicemu sluziti.

@Operator
Koji ti je to Noctua fan controler?
Prvi put cujem za to.

DaSickSystem
irena007 ... 06.08.2010. 15:59 #235598

da, u pitanju su dvopinski ventilatori.
DaSickSyst Re: ... 06.08.2010. 16:21 #235600

:: da, u pitanju su dvopinski ventilatori
http://www.gigatronshop.com/products/show_product/16469/28

DaSickSystem
irena007 ... 06.08.2010. 16:22 #235602

Scythe Kaze Q 3,5
da li ovaj fan kontroler moze izaci na kraj sa dve 20-tice ???
DaSickSyst Re: ... 06.08.2010. 16:27 #235603

:: Scythe Kaze Q 3,
:: da li ovaj fan kontroler moze izaci na kraj sa dve 20-tice ??
Nije pitanje `da li moze izaci na kraj sa dve 20ice?` vec kakav prikljucak ima taj vent,ako je 20ica sa 3 ili 4 pin konektorom onda ce moci,ali ako je 2-pin(kao kod tebe) onda ga ne mozes kotrolisati preko potenciometra i treba ti kontroler obrtaja koji moze da regulise broj obrtaja 2-pinskih ventova i nista osim toga ti nece zavrsiti posao.

DaSickSystem
irena007 ... 06.08.2010. 16:37 #235606

Umesto da jednostavno ima deo za moje kuciste ono ipak mora biti komplikovano.

Hvala
raic Re: Re: ... 06.08.2010. 17:28 #235613

broj poruka: 9006
Ako može da kontroliše tropinski, može i dvopinski, samo se neće znati na koliko je obrtaja

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: :: Scythe Kaze Q 3,
:: :: da li ovaj fan kontroler moze izaci na kraj sa dve 20-tice ??
:: Nije pitanje `da li moze izaci na kraj sa dve 20ice?` vec kakav prikljucak ima taj vent,ako je 20ica sa 3 ili 4 pin konektorom onda ce moci,ali ako je 2-pin(kao kod tebe) onda ga ne mozes kotrolisati preko potenciometra i treba ti kontroler obrtaja koji moze da regulise broj obrtaja 2-pinskih ventova i nista osim toga ti nece zavrsiti posao
::
:: DaSickSystem
DaSickSyst 06.08.2010. 18:53 #235624

Mislim da kontroleri koji su predvidjeni za tropinske ventove kada se na njih prikljuci cetvoropinski vent nece moci da prate broj obrtaja,ali ce moci `napamet` da se redukuje brzina obrtaja,a dvopinski nece uopste moci.

DaSickSystem

OCz re 06.08.2010. 19:52 #235631

broj poruka: 2900
Koliko se ja secam mogao sam da kontrolisem i 2pin fanove preko kontrolera. Ne secam se samo preko kog tacno (da li je MFC1 ili MFC1+), ali mislim da to nije ni bitno ..

irena007 .. 06.08.2010. 20:05 #235634

Zalman ZM-MFC1
bas ovaj sam hteo da izbegnem zbog sljastecis LED dioda. Ma videcu jos.

Nego znade li neko koji se tranzistor krije ispod pasivnog hladnjaka kod :
Cooler Master Wind Rider
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=2521

raic DSS 06.08.2010. 20:45 #235635

Kontroler sa četiri pina može da kontroliše broj obrtaja i tropinskom i četvoropinskom ventilatoru samo na druge načine i pokazivaće broj obrtaja i jednom i drugom. Nisam siguran šta bi većina kontrolera rekla da im priključiš dvopinski vent, najverovatnije bi detektovao da se vent ne vrti jer ne može da mu iščita brzinu pa bi ugasio konektor. Način da se to sredi je da se taj dvopinski vent stavi na isti spliter sa tropinskim čiju će onda kontroler brzinu da čita a ovaj će da se šlepa uz njega. Moguće da bi na nekim kontrolerima i dvopinski radili jer obrtanje venta nije preduslov za puštanje struje u taj konektor, naravno ne bi se videlo kojom brzinom vrti.

A ono da kontroler za tropinske ventove ne može da kontroliše četvoropinski bi trebalo da je tačno, al dobro, jaka stvar kad je ionako malo fanova 4-pin.

DaSickSyst Re: .. 07.08.2010. 00:37 #235664

:: Zalman ZM-MFC1
:: bas ovaj sam hteo da izbegnem zbog sljastecis LED dioda. Ma videcu jos
Imam ga.Odvratan je.
Uzasno me smaraju ta svetla...Ali od 9 venta u kucistu 5 su mi dvopinska (2x12cm TT Turbo,2x14cm TT Turbo,1x20cm CoolerMaster) i prilicno su bucni,a ni jednim drugim kontrolrtom nisam mogao da redukujem brzinu ovim dvpincima osim Zalmanom ZM-MFC1.
Koliko je ZM-MFC1 Plus lep toliko je ovaj odvratan.

DaSickSystem
Mortificat Re: Re: .. 07.08.2010. 01:03 #235665

broj poruka: 3519
Ako sam te dobro shvatio, tebi samo smetaju šljašteće diode, nikako funkcionalnost kontrolera? Baš gledam ovaj Zalman(evo i review, ako nekom treba http://www.overclockersclub.com/reviews/zalman_fan_controller/ ) pa rekoh, dobro će mi doći pošto ću modovati kućište i ubaciti bar još 3 venta.

GA-MA785GT-UD3H/AMD Phenom II X2 550 BE/XFX GTX 260/4GB DDR3 Kingston HyperX/Seagate Barracuda 1TB 32MB/CFT-600-14CS/Chieftec DX-BD-U/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3

:: :: Zalman ZM-MFC1
:: :: bas ovaj sam hteo da izbegnem zbog sljastecis LED dioda. Ma videcu jos
:: Imam ga.Odvratan je
:: Uzasno me smaraju ta svetla...Ali od 9 venta u kucistu 5 su mi dvopinska (2x12cm TT Turbo,2x14cm TT Turbo,1x20cm CoolerMaster) i prilicno su bucni,a ni jednim drugim kontrolrtom nisam mogao da redukujem brzinu ovim dvpincima osim Zalmanom ZM-MFC1
:: Koliko je ZM-MFC1 Plus lep toliko je ovaj odvratan
DaSickSyst Re: Re: Re: .. 07.08.2010. 01:19 #235671

:: Ako sam te dobro shvatio, tebi samo smetaju šljašteće diode, nikako funkcionalnost kontrolera? Baš gledam ovaj Zalman(evo i review, ako nekom treba http://www.overclockersclub.com/reviews/zalman_fan_controller/ ) pa rekoh, dobro će mi doći pošto ću modovati kućište i ubaciti bar još 3 venta

Dobro si shvatio.
Nemam bas nikakvu zamerku na funkciju.Sto se toga tice samo reci hvale...
Ali ne volim svetleca kucista,a lepo si rekao ovo ne svetli nego sljasti...Sto vise pojacavas brzinu ventilatora(3-pin) to jace svetle diode,dok se dvopinci kontrolisu preko dva prekidaca cije diode svetle plavo kada rade na 5V ili crveno kada su `u fullu` na 12V.

DaSickSystem
Mortificat Re: Re: Re: Re: .. 07.08.2010. 01:39 #235675

broj poruka: 3519
Ok. Hvala na odgovoru, meni će odgovarati, jer imam vratanca na ovom Chieftecu, te mi neće biti problem zbog dioda.

GA-MA785GT-UD3H/AMD Phenom II X2 550 BE/XFX GTX 260/4GB DDR3 Kingston HyperX/Seagate Barracuda 1TB 32MB/CFT-600-14CS/Chieftec DX-BD-U/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3

:: :: Ako sam te dobro shvatio, tebi samo smetaju šljašteće diode, nikako funkcionalnost kontrolera? Baš gledam ovaj Zalman(evo i review, ako nekom treba http://www.overclockersclub.com/reviews/zalman_fan_controller/ ) pa rekoh, dobro će mi doći pošto ću modovati kućište i ubaciti bar još 3 venta
:: Dobro si shvatio
:: Nemam bas nikakvu zamerku na funkciju.Sto se toga tice samo reci hvale..
:: Ali ne volim svetleca kucista,a lepo si rekao ovo ne svetli nego sljasti...Sto vise pojacavas brzinu ventilatora(3-pin) to jace svetle diode,dok se dvopinci kontrolisu preko dva prekidaca cije diode svetle plavo kada rade na 5V ili crveno kada su `u fullu` na 12V
operator re 07.08.2010. 02:18 #235679

broj poruka: 4262
@DaSickSyst
Ne pise na njemu nista, osim Fan Contol( dobio ga na poklon). Digitalni je ber reglera i potenciometara sa display-om za 8 vetilatora, ali za 2-pince ne pokazuje brzinu, ali mogu da ih usporim u procentima npr. na 10-100%. Rade 2-pinci sa njim( Omicron SD-212) i 3-pinci (CoolerMaster SAF-S12-E1-GP).
Inace,
Zalmanom ZM-MFC1 je poprilicno lep, ali ne lepsi od Noctua-inog.

operator

irena007 ... 07.08.2010. 18:06 #235760

na ovoj stranici:
http://www.itsvet.com/tekst/zalman-i-silverstone-fan-kontroleri/3105/

kaze da ZALMAN ZM-MFC1 Plus u prva dva kanala podrzava dvo pinske ventilatore. Da li je neko isprobao?
raic Burazeru irena (brr, što ovo neprirodno zvuči), ne piše to 07.08.2010. 18:17 #235761

Već piše da za prva dva kanala ima kabl da ih spojiš na ploču tako da možeš da pratiš broj obrtaja iz windowsa, ostala četiri kanala to nemaju a dvopinske ventove možeš opušteno da stavljaš na svih 6. I šta ste zapeli s tim dvopinskim ventilatorima, ne prave ih na marsu.

irena007 ... 07.08.2010. 19:53 #235778

@DaSickSyst
znaci sa ZM-MFC1 u slucaju 2-pinskih ventilatora moze da se iskljuce ventilatori i izabere jedan od dva moda tj 5V i 12V

drax Re: Burazeru irena (brr, što ovo neprirodno zvuči), ne piše to 08.08.2010. 00:28 #235827

broj poruka: 246
Osim ako Irena nije muško (iznad u poruci #235634 piše: `Zalman ZM-MFC1
bas ovaj sam hteo da izbegnem zbog sljastecis LED dioda. Ma videcu jos.`

Mudar čovek ne kaže sve sto misli, ali misli sve što kaže.

:: Već piše da za prva dva kanala ima kabl da ih spojiš na ploču tako da možeš da pratiš broj obrtaja iz windowsa, ostala četiri kanala to nemaju a dvopinske ventove možeš opušteno da stavljaš na svih 6. I šta ste zapeli s tim dvopinskim ventilatorima, ne prave ih na marsu
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

DaSickSyst Re: ... 08.08.2010. 03:10 #235856

:: @DaSickSys
:: znaci sa ZM-MFC1 u slucaju 2-pinskih ventilatora moze da se iskljuce ventilatori i izabere jedan od dva moda tj 5V i 12
Da.

@Raic
Brate probaj da nakacis dvopinca na klasican kontroler i vidi sam da li ce raditi.
Imam kod sebe Chieftec Thermal Killer (HDD kuler i fan kontroler),na njemu ne rade dvopinci,a moguce je kotrolisati brzinu obrtaja 3-pin ventilatora...A skoro sam imao situaciju da je lik uzeo Thermaltake kontroler obrtaja jer je hteo da kotrolise(smanji) brzinu obrtaja ventilatore u Xaser kucistu i naravno ne radi...I njemu sam morao da ponavljam jednu istu pricu deset puta kao sto sada radim ovde.
Ako su na ventu samo dve zice(crvena i crna) ne moze redukovati brzina obrtaja preko klasicnog kontrolera.
Ne razumem jel mislis da palim coveka/devojku sta li je?
Vec sam rekao da je MFC1 ruzan i stvarno to mislim,vrlo rado bi ga zamenio za MFC1 Plus koji fenomenalno izgleda,ali koliko ja znam ovo je jedini fan kontroler koji moze da kontrolise brzinu obrtaja 2-pin ventilatora...Ako ne verujes probaj.

Mozda postoji neki nacin da se to resi,ali ja ne znam kako.
Molim servisere,elektronce i ljude koji su malo vise upuceni u ovu materiju da se oglase i kazu da li gresim i da li postoji neki nacin da se kontrolise broj obrtaja vetilatora sa crvenom i crnom zicom preko klasicnog kontrolera(potenciometra) kao i tropinci sa crvenom,crnom i zutom zicom...Stvarno me interesuje i voleo bih da cujem resenje za ovaj problem...Hvala.

DaSickSystem
DaSickSyst Re: ... 08.08.2010. 03:31 #235857

:: na ovoj stranici
:: http://www.itsvet.com/tekst/zalman-i-silverstone-fan-kontroleri/3105
:: kaze da ZALMAN ZM-MFC1 Plus u prva dva kanala podrzava dvo pinske ventilatore. Da li je neko isprobao
Nisam ovo znao...Po ovome i MFC1 Plus i Silverstone FP33 imaju podrsku za 2-pin ventove...Zalman na 2 od 6 ulaza,a Silverstone na 3.

`...dva kanala podržavaju aktivni RPM Sensing, dok su ostala četiri regularna. Konektori su 3-pinski, ali je konektor kompatibilan i sa 2-pinskim modelima. Kontrola obrtaja ventilatora se obavlja tako što se umesto punih 12V isporučuje varijabilni napon od 5 do 12V, koji direktno i utiče na broj obrtaja.`

Ako je istina vrlo rado cu zameniti ovaj reflektor za MFC1 Plus...Ovo je vrlo cudno posto sam vec nalazio o netu da MFC1 Plus nema podrsku za 2-pin ventove...Cak i na Zalmanovom sajtu jedino za MFC1 pise da ima podrsku za 2 i 3-pin,dok za MFC1 Plus i Combo pise da su samo 3-pin kompatibilni.

DaSickSystem
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs