Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Voznje i volan
STRANA 1 OD 1
milos666 Voznje i volan 18.05.2010. 12:20 T26857

status: user
broj poruka: 398
Moje pitanje se odnosi na sve one koji su godinama voznje igrali na tastaturi a zatim presli na volan... Konkretno: koliko vam je vremena trebalo da se naviknete i da li ste uostalom ikada postizali iste rezultate na volanu kao i na tastaturi.
Ja sam nabavio Saitek R660 GT jos pre dve godine i skupljao mi je prasinu jer nisam mogao da se naviknem nikako, vec 10 godina igram na tastaturi...
Sad sam probao Test Drive, CMR Dirt 2, BMW M3 Challenge, Burnout Paradise. Burnout jos nekako i vozim, M3 i Test Drive nikako, a Dirt 2 doteram kola do kraja izlupana totalno, jednom recju uzas :D
Ako ima neko par saveta kako da pocnem da se navikavam, i sa kojim igrama bi mogao da krenem???
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
peguar Pa... 18.05.2010. 12:56 #214642

broj poruka: 332
za pocetak neki simulator kamiona npr. 18WOS Convoy - lagana voznja, pa onda malo teze Nfs Pro i Shift, Test drive, ja sam se izvestio tako i kao ultimativni izazov NFS Most Wanted, takodje predlazem RACE ON, RFactor, GT Legends kao po meni jedna od boljih simulacija voznje a tu su stariji automobili Fiat 500, Mini Moris pa nije bog zna sta brzo.

2m4Y re: 18.05.2010. 13:08 #214644

broj poruka: 2352
...tvoj problem je sto si navikao da ti kola motaju max levo ili desno, a sa volanom imas lepo odziv koliko namotas, toliko ce tockovi da skrenu, pa jednostavno nemas taj osecaj, procice vreme pre nego sto se naviknes, narocito posle dugogodisnjeg igranja na tastaturi, ...ja licno igrao sam sa volanom, ali mi nije bas za svaku trku, mozda neke simulacije, ali bas sve trke ne... Ali zato, joypad (dual Shock od playstationa, ili slicni) ne da mi odgovaraju, posle visegodisnjeg igranja na istom, volan mi i nije potreban...

Igram na analognim palicama vec od pojave Gran Turismo-a, i sve trkacke igre na ovamo sam igrao, sto na PS/PS2/PS3 sto na PC-u...

Cak mi nekako dodje i prirodno igrati, jer kao klinja, imao sam autice na daljinsko, pa je leva palica bila levo desno, a desna palica napred nazad... Visegodisnje iskustvo...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

Gare87 ah taj volan 18.05.2010. 13:24 #214646

broj poruka: 4701

Po meni je sa volanom nesto najbolje sa cim mozes da vozis! Kad budem nasao neki posao, uzimam najbolji volan koji nadjem, makar kostao 15 ili 20 hiljada.
A da bi se privikao, mozes ovako, ili da snimis neku laganica voznju(stariju), evo recimo nfs underground i oboris level na najnizi moguci pa vezbas, tako isto i kad se prvi put igra neka voznja, onda posle predjes na neke teze i isto oboris level na minimum pa se uvezbavas, i tako nadalje dok se ne priviknes

pozdrav i srecno :)

Scyter Re: 18.05.2010. 14:51 #214686

broj poruka: 8138
Probaj Euro Truck Simulator. Ja ga rokam na tastaturi 2 god. non-stop, fenomenalna igra. Uz dodatke je još bolja, tj. uz modove. Na volanu je malo teže da se vozi, probao sam kod druga, a i ja dugo igram na tastaturi, pa mi je zato možda problem da vozim sa volanom, ali ne bih se žalio da imam neki dobar.

The Way It`s Meant To Be Played

gang1978 Probaj 18 Wheels of Steel Extreme Trucker ili ETS... 18.05.2010. 15:41 #214697

broj poruka: 1661

Intel Q6600 @2.4GHz-Thermaltake V1
Asus P5Q-E
2x2GB Kingston 800MHz,Artic Cooling RC Turbo Module
1x250GB Seagate , 1x500GB WD
Sapphire 5770 Vapor X 860/1200MHz
CM Elite 332
Corsair CMPSU-650TX
Logitech G11 + A4Tech X7
Asus MB19SE
Xoro 5.1
http://www.youtube.com/watch?v=GTOqIL0fOCs

srdoch Pazi ovako... 18.05.2010. 18:00 #214728

broj poruka: 1260
Sve je u privikavanju i ništa drugo. Samo je razlika kome koliko vremena treba da stekne osećaj. Vuče te navika od tastature pa na volanu ne možeš da se snađeš, ništa čudno. Kao i za sve drugo potrebno je vreme da stekneš osećaj u potpunosti i onda će sve ići ko podmazano. Ja u životu nisam odigrao vožnju na tastaturi jer nisam znao di udaram dok vozim. Već skoro15 godina za vožnje koristim PlayStation Joypad. Imao sam malih problema s navikavanjem na volan dok sam ga posedovao ali brzo sam se navikao. U mom slučaju radilo se o Colin McRae i Toca serijalu. Za par dana konstantne vožnje počeo sam da pravim identične rezultate kao na Joypad-u. Neke krivine sam čak rešavao i na bolji način nego Joypad-om. Verujem da kada potpuno ovladaš volanom možeš da praviš i primetno bolje rezultate nego sa drugim kontrolerima. Evo i jedan savet, da bi se lakše privikao na osećaj fizike sa volanom probaj da voziš isključivo iz kokpita ili bar pogled sa haube ako ne postoji drugi. Tako ćeš dobiti izuzetan osećaj gabarita vozila i njegovog ponašanja na podlozi. Meni je pomoglo da brzo steknem osećaj. Dok na Joypad nema šanse da upravljam ako pogled nije spolja.
Jeste malo opširnije ali nadam se da sam ti bar malo ulio nadu da ćeš savladati vožnju volanom.

Živ bio!!!
-ShonE- Re: Voznje i volan 18.05.2010. 19:28 #214749

broj poruka: 3529
Imao sam slican problem, evo vec godinama imam volan i sada mi je prosto nezamislivo da igram voznju bez njega. Ugodjaj je vrhunski.
Mislim da bi ti najbolje bilo da prvo predjes NFS serijal preko volana, od MostWanted-a, Carbon-a, preko Undercover-a, izuzev ProStreet-a.
Nakon ovih (`jednostavnih`) voznji lako ces da predjes na Dirt2 i slicno.

:: Moje pitanje se odnosi na sve one koji su godinama voznje igrali na tastaturi a zatim presli na volan... Konkretno: koliko vam je vremena trebalo da se naviknete i da li ste uostalom ikada postizali iste rezultate na volanu kao i na tastaturi
:: Ja sam nabavio Saitek R660 GT jos pre dve godine i skupljao mi je prasinu jer nisam mogao da se naviknem nikako, vec 10 godina igram na tastaturi..
:: Sad sam probao Test Drive, CMR Dirt 2, BMW M3 Challenge, Burnout Paradise. Burnout jos nekako i vozim, M3 i Test Drive nikako, a Dirt 2 doteram kola do kraja izlupana totalno, jednom recju uzas :
:: Ako ima neko par saveta kako da pocnem da se navikavam, i sa kojim igrama bi mogao da krenem???
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Snoopy- - 18.05.2010. 20:35 #214777

broj poruka: 6083

`Kad budem nasao neki posao, uzimam najbolji volan koji nadjem, makar kostao 15 ili 20 hiljada.`

Moram te razocaram da za te pare mozes samo solidan, a nikako najbolji, najbolji kod nas je 40ak soma.

Sto se tice voznji, ja sam furao ceo zivot gamepad, pa sam od druga uzajmio logitech driving force pro, tako nesto, i dirt 2 sam mlatio full vremena da ne taknem kola. Ne znam da li ti vozis pravi auto, ovaj logitech se ponasao bas kako mi stvarno osecaj u kolima. I naravno, mnogo zavisi od igrice. Evo, m3 challenge nije moglo se igra, shift mi ok, a Live For speed je keva, cepao sam drift kao pravi drifter :D naprzio sam se kao nista.

Ne znam kakav ti je to volan, al ja sam NFS most wanted igrao sa nekim budjavim volanom sto nema osecaj nikakav i extra je moglo da se igra. Zasto? zato sto budjava arkada moze da se igra na budjavom volanu. Ako stvarno hoces da osetis volan, nema svrhe da ubacujes underground i te gluposti, vec samo simulacije. Skini sa neta live for speed i vezbaj. To je keva, najbolje ces da osetis tu volan.

Poz
2m4Y re: 18.05.2010. 20:41 #214779

...da se nadovezem, taj volan je Logitech G25 i kosta oko 350eur minimum, i ako imas srece nacices ga:
http://www.logitech.com/en-gb/gaming/wheels/devices/131

Medjutim ono sto je jos bolje, izasao je njegov naslednik, koji kosta sigurno kod nas jedno 100-ak eur vise, G27:
http://www.logitech.com/en-gb/gaming/wheels/devices/5184

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

-ShonE- Re: re: 18.05.2010. 20:51 #214785

broj poruka: 3529
Aj da se i ja nadovezem na tvoj post.

Slazem se, G25, a G27 verovatno jos bolji, ali..... Puno puno ljudi se zalilo na crkavanje modela G25, pa sad, mogu samo da kazem da je macka u dzaku sto bi rekli, performanse volana su vrhunske ali puno crkavanja je report-ovano, tako da diskutabilno da li se isplati davati toliko novca. Ne znam G27 kakav je, jos uvek je svez model.

Ja recimo imamo Logitech Formula Force™ EX evo vec 4god., zaista je ja mislim za ulozen novac vrhunski volan, mislim da za te pare boljeg nema, cini mi se da je sad nekih 70-tak eura, pa ko hoce da oseti Feedback za male pare, eto...

:: ...da se nadovezem, taj volan je Logitech G25 i kosta oko 350eur minimum, i ako imas srece nacices ga
:: http://www.logitech.com/en-gb/gaming/wheels/devices/13
::
:: Medjutim ono sto je jos bolje, izasao je njegov naslednik, koji kosta sigurno kod nas jedno 100-ak eur vise, G27
:: http://www.logitech.com/en-gb/gaming/wheels/devices/518
:: Pozz..
:: __________________________
:: ...I sense you young padawan..
:: AMD Phenom II 955 B
:: DFI LP DK 790FXB-M2R
:: AMD 4870 512MB To
:: 2x 2GB DDRII 1066MH
:: 2x 320GB SATA II RAID
:: 1x 750GB SATA I
:: SB Live 5.1 Digita
:: Corsair 750T
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Snoopy- ... 18.05.2010. 20:59 #214789

broj poruka: 6083

nije taj volan toliko, to je previse para za tako nesto, bio je u comtradeu za 3500 -a u metrou ga ima za oko 5. za 15e vise imas u uscu da kupis ovaj sto sam gore pomenuo koji ne moze da se poredi sa tim formula, ima cak i 900 stepeni rotacije, a i rucicu menjaca koja moze da posluzi i kao rucna, dobra je za drift u lfs. moze se koristi i za komp i ps tri
2m4Y re: 18.05.2010. 21:13 #214791

...slazem se za to crkavanje G25 volana, ali ako malo bolje pogledas, to se vecinom desavalo na nasim prostorima, ili tako negde malo zabacenijim (da ne kazem nesto gore)... pa prema tome mogu da zakljucim, da kod nas stize roba koja je istamburana, ili losijeg kvaliteta... ali realno, poznajem par ljudi sto imaju taj volan vec duzi niz godina, i sam prizeljkujem jednog... a ovaj G27 mi upravo zagolicao mastu, ...ponovo...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

milos666 Zakljucak: samo celicni zivci :D 19.05.2010. 12:16 #214980

broj poruka: 398
Dakle sve ispocetka, ko beba koja uci da hoda, moram i ja ponovo da ucim da vozim :D Hvala svima...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs