Ovako, sad sam kod kuce..dopunio sam pre par dana HP21 i HP 22, prvo me zezao ovaj u boji, pa sam sredio, crni lepo radio, a posle par dana crni poceo da prekida stampanje, i sad izbacuje sivo. Vadio sam (cartridge) i dopunio ga sa par mililitara crne, znaci imao farbe, i nista. Nisam dirao glavu niti je ostetio, i kad stavim na maramicu, ne ispusta preko cele linije mastilo, tj vrlo malo ispusta, kao da zapusilo. Pa me zanima sta da radim, nece clean preko software da odradi, vise puta sam probao. Video sam na netu da stavim u vrelu vodu donji deo, samo glavu, ne kontakt, na par sekundi, osusim maramicom i brobam. Jel to tacno? Ili mozda da probam da uduvavam vazduh spricem? Aj nek neko ko zna sta da radim nek pomogne, treba mi stampac..
U kertridžu se nakupilo gustine, ne samo da se zapuše dizne kako obično govorimo, već je usled stajanja i ulaska vazduha, došlo do isparavanja i zgušnjavanja preostale boje koja sada teže prolazi kroz dizne i brže se suši. A i to što si sipao i to što je bilo unutra, ne mora da se slaže po pitanju upotrebljenog rastvarača, onako 100%, pa dok se ne `ispere` novim, moguće je neko privremeno zgušnjavanje. Te fore sa vodom.... ajde ti to ovako odradi: nađi flanelsku ili neku drugu mekšu krpicu, i nju namoči pa na nju nasloni - pritisni kertridž, sličan je efekat a nema opasnosti od umakanja kontakata... Drugo, koristi centrifugalnu silu, prisloni tako krpicu ili običnu papirnatu maramicu, na dizne i JAKO tresi kertridž pokretima ruke. Ne znam baš najbolje kako da ti opišem rečima te pokrete (obavezno prekrij dizne ili to radi napolju gde mogu slobodno da prskaju kapljice mastila).... Evo, setio sam se: ako si kada gledao kako se `istresa` cigareta koja se drži u jednoj ruci, a istresa se udarcem ruke o ruku, e to probaj sa kertridžem, neće mu škoditi.... Tresi, tresi (udaraj rukom o ruku), pa obriši šta je iscurelo na diznama, pa opet tako.... dok ne procuri onako, normalno. Onda ga brzo vrati u štampač i piči štampu bez škrtarenja, pa po potrebi izvadi i ponovi.... igra bez granica. E, kad napokon probije, ne zaboravljaj ga nego štampaj, štampaj, štampaj i narednih dana, da se ne bi nepovrtano zapeklo. Ako ti izgleda mučno kako i jeste, onda poslušaj savet br. 1.
E to vec prihvatam. Nisam stampao 4 dana i ode odma...ne skrtarim, ima stampam, tresem, stagod. A sta mislis da natopim alkoholom krpu? To sam video na netu da moze..a jel moze neka kao maramica platnena, ili ona meka majca zenska treger? pa natopim sa malo alkohola? Ili vode? A mislio si da tresem kao kad hoces da isteras nesto gusto iz flase, recimo gusti paradajz domaci?
prvo pokusaj da izduvas praznom `velikom` spricom, dok ne izbaci pjenu..e ako ni to ne pomogne..uzmi prokljucale vode u malu soljucu za kafu i stavi glavu ketridza na oko 10 sekundi/.. trebalo bi da pomogne..
Ma, reaguje baš na udarac, a ne smeš da udariš sa njim direktno, tako da ga drži u glavnoj ruci (dešnjak-levak) i udaraj njom u drugu ruku, a pomažu i energični pokreti levo desno, ne nežni, nego onako, kao da nešto stresaš. Uostalom (ma nema veze kakvo je platno samo da nije baš grubo i da njime ne grebeš kertridž), videćeš šta daje najbolje rezultate i uskoro ćeš biti sam svoj majstor. Ako ne reaguje na trzanje, ostavi ga malo natopljenog na tom platnu-krpici, pa tresi, a ako i to ne pomogne ili nedovoljno pomogne, onda tek idi na alkohol. Kod hp-a mastila u boji su na bazi nekog alkohola, bem ga kojeg, a crno ne bi trebalo, zato se i ne mešaju međusobno i ne nalaze u istom fizičkom kontejneru. Uduvavanje vazduha špricom ili čak ustima, zbog nečega, nije mi davalo rezultate. (nije higijena usta, crko` ko je to pomislio... .-)
!!!!! Ne verujem.. napisem ogromnu poruku i obrise mi se page cannot...grr
Nego.. teo sam kazem da..ne mogu se setim..huh..znaci, razumeo sam kako da tresem, lepo si objasnio, e sad, posto kasno da prskam po dvoristu xD, to cu ujutrum a sta mislis sada da probam ovo sa soljicom i vrelom vodom? Video sam da NIKAKO 10 sekundi, najvise 2-3. I sta bude? Pocne izlazi mastilo? Kolko posle toga da vratim u stampac? Kako da osusim..? Samo obrisem maramicom?
druze radim sa ketridzima...za 3 sekunde tinta ne moze da se zagrije dovoljno da bi krenula da curi... mi to radimo sa kompresorom koji izbacije vrelu vodu, tj. paru... uzmi fino toalet papir i ocisti poslije glavu nijezno..
Ok..probacu sad... pazi ovo, uradim clean, on lepo izbaci crnu i sve boje, pa uradim stampanje jedan red 100 font crno,, 2/3 izbaci crno, ostalo ljubicasto, opet isto odradim i izbaci umesto crnih slova, skroz ljubicasta. Izvini sto opet pitam, ali moram budem siguran: stavim na ringlu i pustim da provri voda, sipam u solju, potopim samo cisto da donji deo udje, cekam do 10 sekundi (jel se desava nesto?) izvadim, obrisem lepo papirnim maramicama, i, posle kolko u stampac? Odmah? Da radim obicno stampanje crnog texta, ili clean onaj softwerski?
pre nego sto skuvas ketridz ... ako nisi gadljiv ... naslonis glavu od ketridza na usta i sisaj kao sisu .. ne da ces da ocepis postojece vec ima da napravis jos koju nozlu .. malo ce zubi da ti budu crni ali da se oprati ..
ae ovako posto je jako vruca voda ubaci na 6-7 sekundi..ako je direct sa ringle..i vidjet ces kako curi crna tinta..onda posusi dobro i stavi ..ako se ponovi isto onda provjeri color ketridz..
Da znam da me ne zezas i da ce da pomogne, uradio bih to xD
Upravo sam odradio to sa vrelom vodom, nekih 5-6 sekundi drzao, malkice izaslo mastila, obrisem, vratim u stampac, uradim clean, izbaci ljubicasto umesto crnog, idem korak dalje, intermediate clean i opet isto, ljubicasto umesto crne...kako mislis da proverim color? On radi normalno, stampa sve boje.
Edit: a da probam da ustima duvam kroz onu gore rupicu gde sipam mastilo? Spricem vise izlazi vazduh sa strane nego u cartridge.
nezezam .. posle svih ovih godina maltretiranja sa ketridzima .. imas profesionalni uredjaj koji upravo radi TO .. sisa.. stavis ketridz na gumirani deo i ukljucis vakum ... ocepljuje sve .. e sad posto nemas taj uredjaj .. a imas usta koja mogu da stvore vakum .. pa .. vakumiraj ..
mozes i ustima..ali ako imas veliku spricu dobro upri u tu rupu da ne izlazi sa strane vazduh..dok ne izadnje pijena..i opet duvaj sa spricom da se procepi malo..
Probacu nesto, ako ne, platim da mi ociste u servisu. A recite mi, ovo Klipsna vakuumska za dopunu kertridza, jel to da se izvuce vazduh? Jel mi treba to? evo ovde ima http://www.ink4jet.co.rs/, pa na cenovnik pa na alat i tu ima. Jel treba to da kupim?
ae mi reci koliko ti je star toner..nema veze jel otpakovan prije 2-3 dana..da mu nije prosao rok pa da je zapekao..
i druga mogucnost jeste da si pri punjenju probio tako reci `mrezicu` sa unutrasnje strane na kojoj lezi spuzva.. ako su ti igle velike i ako si ubacio iglu do vrha u direktnom polozaju(pod 90 stepeni)..ako jesi tu nema pomoci.. sledeci put kad budes punio ketridze nakosi iglu tako da ne bi doslo do ostecenja te mrezice..
Kada se zapusi to govno od ketridza, pogotovu crni, lepo uzmem pa ga napunim do daske sa mastilom (sada zadnji put se nesto bas zacementirao debelo pa sam ga silovao da stampa best na puni A4 papir dok se skroz ne isprazni i onda sam ga napunio) i nakon toga sledi...ne zezam se...davno sam to spomenuo na forumu pa je delovalo smesno a i jeste...kompresija sa pumpom za biciklu je najbolja stvar koju sam ikada probao za otpusivanje ketridza...cim pusti malo mastila kroz ono gde stampa vratim ga u stampac i jos jedna puna A4 strana na best odgovori na pitanje da li je operacija uspela (ako je papir solidno vodjnikav od mastila onda je operacija uspela - pacijentu je uspesno udaren klistir).
Znao sam! glupava uputstva! Na refil bros mi dao lik da gledam uputstvo gde sam kupio mastilo, i pise gurati iglu do kraja skroz da bismo bili sigurni da se cartridge zasitio! I jeste probilo onda sigurno, cela igla usla! I sta sad, nista? Mora novi se uzme cartridge? Bedna nepotpuna uputstva...al probacu sa biciklom. Stari su cartridgi oko 8 meseci, al tek sam ih pre 15ak dana ispraznio prvi put, i uvek je super stampalo, i do pre 4 dana nakon punjenja je crni stampao, ne znam sta mu sad bilo. Probacu sa pumpom to..sto sam se smorio sad ko ..nemam pojma :(
Nadam se da nije to, da je samo zapusen.
Tek sad pisem jer sam dosao malopre, pa sam morao da pogledam sta mi je raditi. Nio nije pominjao nikakvu mrezicu... a cudno mi kad se nesto probije da nece da curi, umesto bas da curi...sta znam.. Ako ima neko nesto jos, nek slobodno napise. kolko li je nov HP 21...
Probao sam i sa pumpom, izbaci mastilo, ali i dalje na maramici ne ostavlja ravnomeran otisak mastila. 2/3 sam potrosio na ciscenje i stampanje i izbacuje skoro siva, po malo isprekidana slova, a kad radi ciscenje, i ona slova sto izbaci su lepo crna i sasvim korektna, a ovako nece, obicno stampanje ne oseca...ne znam sta da mu radim. Da natopim maramicu neku alkoholom i da prislonim glavu? Jedino to
Sto se tice uputstva za dopunu kertridza, alata za dopunu,kao i kompletnih uputstva za ciscenje kertridza. Sve to imate u knjizi `Kompletan priručnik za servisiranje i održavanje inkjet kertridža i štampača`. Sve je objasnjeno da najsitnijih detalja. Knjigu preporucujem svakom ko ima inkjet stampac i zeli samostalno da ga dopunjuje i odrzava.
Pa ko voli da cita i da sve uradi na pravi nacin a ne zabrlja sa nepotpunim uputstvima evo mu prilike. Knjigu mozete naci na vec napomenutom sajtu http://www.ink4jet.co.rs/index.php?st=Knjiga
Pa kolka knjiga moze da bude da bi se dopunio jedan cartridge? Ne verujem da ima vise od 30 strana velicine prirucnika i da je font bar 14. Sve ima na netu da se vidi, nema potrebe da se kupuje knjiga i bacaju pare, sem ako nije 100-200 dinara. Mislim da i ljudi ovde sa foruma mogu da daju sve te informacije iz knjige BESPLATNO. A i ta `knjiga` ne moze da izmisli toplu vodu. I ovo nije odeljak za oglase.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.