imam neko napajanje i ovako stoje stvari..na jednu P4 maticnu sve se upali dok zelena LED dioda na kucistu ne svjetli ( to je ona LED sto pokazuje jel komp upaljen da znate na sta mislim)..uzeo sam drugo napajanje (novo) i sad radi sve oke..
dok to isto napajanje hoce da radi na drugoj P4 maticnoj ploci...sve oke. onda sam uzeo da malo provjerim napajanje i mjerio voltazu (zute) zice koje trebaju da daju 12 V one daju 25 V,,tako i ostale zice imaju vecu voltazu nego sto treba...
da li je to zbog napuhanih i procurjelih kondenzatora???
Aux, pa zar ne bi trebalo onda da imaju manju voltazu, ako su u pitanju kondenzatori... pre bih rekao da je probio transformator...
citat iz jednog teksta:
Ako se na vasim racunarima desava nesto slicno uskoro ce racunar krenuti da stuca i da se restartuje, to je znak da menjas napajanje ili ga popravis inace egzekucija nece izostati, umesto 12V iz napajanja ces dobiti i20-25V sto je pogubno za vecinu maticnih ploca, grafickih i drugih kartica, i na kraju procesora, memorija itd. Naduveni elektroliti na stampanoj ploci su znak da je ta ploca dozivela ili dozivljavala takve stvari pa ako primetite i jedan naduven elektrolit, proveri napajanje da ne ostanu samo dugmici!
ma nemam pojma do cega je... il ne valja onaj mjerac (ono sra** sto mjeri)..sve normalno radi... tako reci sve je normalno radilo samo se komp odjednom ugasio..kad sam pokuso da upalim `mauna` upali al ne javlja se maticna..prvo sam se utripo da je maticna otisla...onda sam otisao kod frenda i prikacio na njegovo napajanje i maticna se javila...
dok na drugu maticnu radi normalno..vjerovatno je oslabilo skroz...
25v?...o___0 a mene moje napajanje malo brinulo zbog svojih 11.54~11.75v...:S tj brinulo me je dok nisam procitao ovo.
promeni merac (ono sra** sto meri) i ako se rezultat ponovi, na tvom mestu ne bih to nigde vise uticao... :) bar dok ne promenis problematicne kondenzatore.
Nikolas asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui
Ne znam zasto ostali bzvz nesto komentarisu i samo se brukaju :P
Suvi elkondi MOGU dati vece napone sekundara (vidjao sam JNC sa cak 70V na izvodima `zutih` grana) i taj kvar nema veze sa trafoima. Drugo, za osnovne probe u leru i sa opterecenjem dovoljan je samo solidan unimer...tek ako se zeli praititi talasni, vremenski oblik DC signala potreban je osciloskop od par desetina MHz (ripple, jitter) i u slucajevima kada se vrse experimenti sa max. opterecenjima i kada se gledaju max. struje pojedinih grana...
Dakle, verovatno su elektroliti, ali ako je to junk napajanje cemu menjanje - baci ga gde mu je i mesto jer se nni u kom slucaju ne isplati...
Care, svu sreću si okušao i prošao si do sada super, ne uključuj to više na ništa jer ćeš samo više štetovati. Tačno je da se ovde javljaju ljudi kojima je uz napajanje pocrkavalo što-šta, pa se čini da je to pravilo, ali nije, u praxi ipak, najčešće rikne samo kung-fu napajanje a ostale se komponente kako-tako provuku, a ti se useri ne javljaju na forum jer je rešenje očigledno, ali, ne lezi vraže do zelene trave, primera gde je izgorjelo šta je god moglo, ima na pretek.
@MACHINE Sta bre ti vise filozofiras.Uvek moras da istripujes sa tvojim tim strucnim izrazima i objasnjenima..Pusti bre ljude da se ispricaju..Nek kazu sta hoce,taman nek pristave i kaficu pa nek zapocne cantranje
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.