Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Pitanje
STRANA 1 OD 1
gile23 Pitanje 07.02.2010. 22:52 T24339

status: user
broj poruka: 9121
Koliko je moje znanje i koliko sam shvatio, za print se koriste CMYK slike (Cyan, Magenta, Yellow, Key (black)), kada se ubace sva 4 tonera, stampa u full-u kolor slike, a da stampa crno belo (tekst itd.) ide samo Key (black) toner, uslov mog dvoumljenja jer posto recimo pri odabiru boja u recimo Illustratoru CS4 imaju 4 slidera za CMYK profil klasicna crna je 100% Key (black) dok ima crnih boja koje predstavljaju mix Cyan, Magenta, Yellow, Key ? Da li negde gresim i kako ce da se ponasa pri stampanju nekih office dokumenata ? Unapred zahvalan.

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ICEsd re: 07.02.2010. 23:09 #187271

broj poruka: 2157

Koji je to stampac?

Zavisi od stampaca do stampaca i podesavanju u softweru istih.Crnu boju mozes da stampas na 2 nacina:
1.Kombinaciom CMY boja,
2.Koriscenjem samo crnog tonera.

Obicni klasicni word dokumenti se obicno stampaju crno-belo i koriste samo toner sa crnom bojom, a slike i ako su crno bele koriste sve tonere.Bar je tako moje iskustvo, i jos jednom ponavljam kako podesis stampac da radi tako ce i tonere da koristi.Ja sam stampo crno bele slike bez crnog tonera( fora je da mu kazes kako ima crni toner i podesis da crno bele stampa kombinaciom CMY boja).

Neki stampaci nece da rade ako nemaju sve tonere ubacene pa moras da ih prevaris (ubacis prazne tonere na njihovo mesto i kazes mu da su puni).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 Re: re: 07.02.2010. 23:17 #187274

Prvo u pitanju je nijedan stapmac :), nego me zanima kako se oni ponasaju kod stampanja word dokumenata, kako mislis ti da ce stampati recimo neki word text i neku malu slicicu, ako bih mu recimo dao samo crni toner, i kako bi se ponasao kada bih stampao u boji word dokument i pri vrhu slicicu, jel bi za tekst odlazila kombinacija svih tonera ili samo crni toner ? Kupio bih neki multifunkcijski HP stampac, nasao sam crno beli Hp odlicnog kvaliteta za 250 evra, mada su mi i to velike pare, a koliko vidim multifunkcijski u boji HP je 400 evra sto je trenutno naucna fantastika za mene (SF), a HP pre svega hocu zbog kvaliteta, a i koliko sam cuo najjeftiniji su za odrzavanje. Nije mi toliko hitan samo me zanima situacija sa tekstom da vidim sta da trazim i koliko da cekam :).

Pozdrav!

::
:: Koji je to stampac
:: Zavisi od stampaca do stampaca i podesavanju u softweru istih.Crnu boju mozes da stampas na 2 nacina
:: 1.Kombinaciom CMY boja
:: 2.Koriscenjem samo crnog tonera
:: Obicni klasicni word dokumenti se obicno stampaju crno-belo i koriste samo toner sa crnom bojom, a slike i ako su crno bele koriste sve tonere.Bar je tako moje iskustvo, i jos jednom ponavljam kako podesis stampac da radi tako ce i tonere da koristi.Ja sam stampo crno bele slike bez crnog tonera( fora je da mu kazes kako ima crni toner i podesis da crno bele stampa kombinaciom CMY boja)
:: Neki stampaci nece da rade ako nemaju sve tonere ubacene pa moras da ih prevaris (ubacis prazne tonere na njihovo mesto i kazes mu da su puni).
ICEsd re: 09.02.2010. 17:11 #187745

broj poruka: 2157

kako mislis ti da ce stampati recimo neki word text i neku malu slicicu, ako bih mu recimo dao samo crni toner, i kako bi se ponasao kada bih stampao u boji word dokument i pri vrhu slicicu, jel bi za tekst odlazila kombinacija svih tonera ili samo crni toner ?

Ako mu zadas da koristi samo crni toner, onda ce da stampa crno belo, a ako mu pored toga zadas da stampa u tekst modu onda slika nece biti bas mnogo vidljiva (mozda samo crna mrlja) ako mu zadas da stampa u grejskale onda ce slika biti vidljiva kao i tekst i sve ce biti crno belo.

E sad ako kupujes stampac za firmu onda se ink jet isplati jer je svakodnevno u funkciji, ako nisi u firmi i kupujes sebe radi, racunaj na to da se toneri kod ink-jet stampaca suse veoma brzo(za 30 dana uspeo sam da odstampam 5 strana (10 lista) i osusili su se), a ako ga ne koristis duze od 3 meseca a ima tonere u sebi i nesto je stampano racunaj da ce glava za stampu da se zapusi (boja u njoj ima da se osusi i stvrdne) onda ti pomaze samo ultrazvucna kada da je otcepi a serviseri to naplacuju skuplje nego samu vrednost novog stampaca.(ja u kuci imam jedan epson sa takvim slucejom i ne isplati mi se da ga poprvaljam).

Moj savet ti je da uzmes neki jeftiniji crno beli laserski stampac za kucnu uporebu (imam canon LBP 2900) uvek ces imati boje za stampu (nece sigurno odstampati 10.000 stranica kojiko toner moze da stampa) toner moze da se puni 3-4 puta pre nego sto mu stradaju valjci, nece se glava zapusiti ili se pokvariti jer je kompletna mehanika za stampu na toneru, jeste da je malo veci izdatak upocetku ali posle se pokazao meni kao isplatljivije resenje.

Bezi od mulitifunkcionalnih uredjaja, bolje ti je da kupis odvojeno skener i stampac, duze ce da traju i bolje ce da rade.

P.S. Izvini sto kasnim sa odgovorom nisam stigo da pisem a na poslu nemam net.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 Re: re: 12.02.2010. 10:21 #188446

Hvala na informacijana, opusteno nije hica :), hteo sam da odgovorim pre ali uvek zaboravim :). Sacekacu neko vreme pa cu videti kako tada budu stvari stajale pa odluciti koji cu stampac da kupim :).

Pozdrav!

:: kako mislis ti da ce stampati recimo neki word text i neku malu slicicu, ako bih mu recimo dao samo crni toner, i kako bi se ponasao kada bih stampao u boji word dokument i pri vrhu slicicu, jel bi za tekst odlazila kombinacija svih tonera ili samo crni toner ?
:: Ako mu zadas da koristi samo crni toner, onda ce da stampa crno belo, a ako mu pored toga zadas da stampa u tekst modu onda slika nece biti bas mnogo vidljiva (mozda samo crna mrlja) ako mu zadas da stampa u grejskale onda ce slika biti vidljiva kao i tekst i sve ce biti crno belo
:: E sad ako kupujes stampac za firmu onda se ink jet isplati jer je svakodnevno u funkciji, ako nisi u firmi i kupujes sebe radi, racunaj na to da se toneri kod ink-jet stampaca suse veoma brzo(za 30 dana uspeo sam da odstampam 5 strana (10 lista) i osusili su se), a ako ga ne koristis duze od 3 meseca a ima tonere u sebi i nesto je stampano racunaj da ce glava za stampu da se zapusi (boja u njoj ima da se osusi i stvrdne) onda ti pomaze samo ultrazvucna kada da je otcepi a serviseri to naplacuju skuplje nego samu vrednost novog stampaca.(ja u kuci imam jedan epson sa takvim slucejom i ne isplati mi se da ga poprvaljam)
:: Moj savet ti je da uzmes neki jeftiniji crno beli laserski stampac za kucnu uporebu (imam canon LBP 2900) uvek ces imati boje za stampu (nece sigurno odstampati 10.000 stranica kojiko toner moze da stampa) toner moze da se puni 3-4 puta pre nego sto mu stradaju valjci, nece se glava zapusiti ili se pokvariti jer je kompletna mehanika za stampu na toneru, jeste da je malo veci izdatak upocetku ali posle se pokazao meni kao isplatljivije resenje
:: Bezi od mulitifunkcionalnih uredjaja, bolje ti je da kupis odvojeno skener i stampac, duze ce da traju i bolje ce da rade
:: P.S. Izvini sto kasnim sa odgovorom nisam stigo da pisem a na poslu nemam net.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs