Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Problem sa kucistem
STRANA 1 OD 1
JoLoLo Problem sa kucistem 30.01.2010. 21:38 T24159

status: user
broj poruka: 277

Cao svima. Ja imam ono kuciste codogen briza od 400w, i zapravo danas mi se desila jedna cudna stvar. Smrdi, smrdi... nesto cudno smrdi. Kao plastika da gori, a nije... a poznat mi miris.
Otvorim ja kuciste sve usisam, ali posle ono opet pocne da se osecam. I meni cudno, a miris poznat. I na kraju sam se setio da je to ustvari onaj miris kao one svecice za novogodisnju jelku kada pregore pa se malo slepe sa plastikom :) Znate na sta mislim?

E u pitanju je kuler na vrhu kucista (onaj sto u paketu ima one plave diode (ili sta su vec) sto svetle. E to sam izvadio i precistio, ali dzaba. Opet pocinje da smrdi i nekako bas je bucno. Ranije nije bilo tako!

Da li neko zna kako bi mogao resiti to sa tim kulerom, tj. lampicama?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
brutos skoro sigurno ti smrdi napajanje 30.01.2010. 22:00 #185265

broj poruka: 190
koje ce da majka ako ga ne ocistis :) a mozda i ako ga i ocistis :)

Tr0pIcAn0 re 30.01.2010. 22:29 #185268

broj poruka: 633
Jel si proveravao temperature komponenti? Verovatno se oseca napajanje..Proveri to i menjaj, dok jos nije kasno .)
JoLoLo ... 30.01.2010. 23:20 #185284

Kako da proverim temperaturu komponenti?

Na napajanju mi ne radi kuler pozadi. To sam sad provalio. Moze li to nekako da se opravi, ili da kupim novo napajanje?
raic re 30.01.2010. 23:40 #185288

broj poruka: 9006
naravno da može da se opravi, ako ti kućište nije pod garancijom, ako jeste odnesi njima da se igraju, čim otvoriš napajanje ode garancija na njega, ima onu nalepnicu verovatno.

ako je garancija prošla izvadi napajanje, otvori ga, očisti kuler od prašine detaljno, znači rastaviti skroz i čišćenje+podmazivanje ako i dalje neće pitaj nekog da ti da neki matori kuler da nabudžiš, ili možeš da daš oko 10e za novo kung-fu napajanje, kako god ti odgovara

JoLoLo Uhhh... 30.01.2010. 23:52 #185292

Imam komp godinu i po, a vec posle mesec dana su mi menjali napajanje... tako da su oni pocepali nalepnicu :P
Evo sad sam precesljao garantni list i za kuciste nista nije navedeno... tako da mislim da je za njega garancija 1 godinu :(

Sad cu pokusati da ga otvorim i na tenane ocistim. Nego reci mi samo da li je cudno sto mi onaj ventilator na napajanju (pozadi na kucistu - najveci) ne radi? Tj. ne okrece se?
raic re 31.01.2010. 00:13 #185294

pa normalno da je čudno, pošto bi treblo da se okreće, ipak je to ventilator

JoLoLo Otvorih ga... 31.01.2010. 00:42 #185297

Onda mislim da sam definitivno pronasao uzrok `cudnog mirisa` :P

kao sto sam pretpostavio unutra nije bilo mnogo prasine... samo malo oko tog ventilatora (jer i nije mnogo mator komp). ocistio sam to, ali opet sumnjam da bi to moglo nesto promeniti...

Postoji li neki nacin da se se to prepravi, ili mi ne gine kupovina novog?

P.S.
imam neki stari komp... pentijum trojka, ali ne znam koliko je dobro da stavljam to napajanje u ovaj `novi` komp?
Ruff Re: re 31.01.2010. 00:44 #185298

broj poruka: 829
:: pa normalno da je čudno, pošto bi treblo da se okreće, ipak je to ventilato
::

...pod uslovom da je uopste utaknut/prikacen na neki konektor. (tipa nisu ti menjali napajanje, vec ga samo skrpili, a onda zaboravili da utaknu vent ponovo).

obrati paznju odakle tacno smrad dolazi kad upalis komp. znaci prethodno izvetris dobro sobu, upalis i njusis.:)
moze da se desi da ti je i neki kabl naslonjen na neki kuler (aluminijumska/bakarna rebra doticnog), npr procesora, ili chipseta, koji se previse greje, pa da to topi plastiku. ako dolazi iz napajanja, to je verovatno posledica kulera koji ne radi. cak je moguce da je pregorela zica od kulera koji se nalazio u napajanju (samo ideja). ako je (bilo koji) kuler u pitanju (bilo da smrdi on sam, ili se samo ne vrti), kupi nov i promeni.

Nikolas
asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda
JoLoLo jaoooo sta uradi sad! 31.01.2010. 01:37 #185309

Definitivno je taj kuler na kucistu... otvorio sam ga i bas se osetio, ali prasine nije bilo mnogo. ocistio sam sve i povezao ponovo i pokusao da pokrenem komp i cim mi startuje Windows odmah mi se pojavi crn ekran na monitoru kao da je iskljucen i ne reaguje ni na sta!
jbt sta sam sjebao prilikom tog ciscenja? :(

//evo sad mi 5 minuta radi bez prekida, valjda se nece opet ugasiti :(

A sto se konektora tice imam samo 1 koji nije ni u sta prikopcan... onaj mali beli, sto jedino odgovara onim prikljucicma za USB na ploci...
Mada, da li je moguce da je meni napajanje sljakalo godinu dana a da nije crklo sa neprikopcanim kulerom? Tj. da je tek sada pocelo da smrdi?
(Ovaj jedan mali beli je bas kratak i imaju samo 2 mesta na ploci gde mogu da ga stavim ali jedva da dohvati do njih)
gman Samo polako tebra 31.01.2010. 10:17 #185336

broj poruka: 1111
Pazi, posto vidim da si operisan od pc-ja, kao ja od, recimo, menadzmenta (nemoj da se uvredis, ipak hocu da pomognem), pokusacu da ti objasnim
taj vent sto je na kucistu, povezi sa, obicno budau beli ili zuti, konektorom na ploci, koji imaju tri kontakta, pise pored istih nesto-fan
a sto se tice napajanja, otvoris ga i povadis prasinu izmedju rebara hladnjaka (ovo bi trebao da uradis sa svim rebarcima u kompjuteru), a fan, ako ne radi, odes u prodavnicu i kupis isti takav i zamenis
nema nista lakse
i nemoj da ti to radi neko drugi, jer nema sta da zajebes, pc ce se sam ugasiti, ako se neki deo pregreje, jer mu vent ne radi
aj ti samo opusteno, lepo skonaj sta i kako i sredi to, pa na kraju javi kako je proslo
heh
poz

ulsi
ikaiaki re 31.01.2010. 10:43 #185341

broj poruka: 316
Tesko da ce to napajanje dugo da izdrzi. Razlog je naravno ventilator koji treba stalno da se okrece. Do sada je izdrzavalo jer nije bilo previse optereceno.

dukiduledu bolje je da kupis novo napajanje 31.01.2010. 11:35 #185349

broj poruka: 826
nego samo ventilator napajanja...jer prvo,tesko ces ga pronaci,a drugo verovatno ce ti se i isplatiti vise da kupis novo,potpuno ispravno i dobro napajanje...
JoLoLo 1, 2 ili 3 31.01.2010. 12:22 #185358

1.)
Pa nisam bas operisan od pc-a, samo se nikada nisam sa napajanjem bahcao i hteo bih samo da budem siguran i ne napravim pogresan potez.
Naravno da se ne vredjam i cenim tvoju pomoc :)

Evo ajde onda da predjemo na visi nivo... taj jedan konektor sto nije povezan jeste 4 pin, i izgleda upravo ovako (samo beli):

http://lagwar.com/home/wp-content/uploads/tutorial-4pin_fdd_power_conn.jpg

Ali sumnjam da je to taj konektor sto povezuje fan od napajanje. Zato sto na ploci imam ukupno 4 konektora za fan: SFAN i SFAN1 (sistemski), SFAN2 i SFAN3 (opcioni).

-SFAN je kuler za procesor i on izgleda identicno kao ovaj moj beli sto nije prikopcan - > ima 4 rupice (Ground, 12V, RPM i Control).
-SFAN1 je odmah pored toga za procesor i on je onesposobljen...tj. nema nista
-a SFAN2 i SFAN3 su slobodni, ali oni imaju 3 rupice (Ground, 12V i RPM).

Dakle na tom konektoru sto nije prikopcan imam `4 rupice` a ova 2 fana imaju prikljucke za 3. E to me budni? Da li da ja pokusam da ga gurnem na to, ili ne?

2.)
Da li postoji verovatnoca da su oni meni uvalili napajanje koje ima prikljucak za fan taj sa `4 rupice` a da ja na ploci nemam 2 takva za fan? (posto je jedan za procesor)

3.)
Ako ni ovo ne pomogne onda ocigledno moram da kupim novi... samo sam gledao za 10e ne moze bas da se kupi neko bruka nego najjeftinije napajanje :(
raic khm 31.01.2010. 12:31 #185360

ako pod tim belim koji si pominjao ciljaš na priključak za flopi što ide iz napajanja, dobro je što ga nisi probao da ga priključiš na ploču, bilo bi svašta. ventilator na napajanju ima svoj priključak na pločici unutar samog napajanja

edit: na osnovu toga što si dosad napisao, bez ikakve namere da vređam ili omalovažavam, mogu najtoplije da ti preporučim da zamoliš nekog da ti to sredi, nije neki velik problem ali ipak može da se napravi sranje, a napajanje je svakako jeftinije nego ploča i ko zna šta još, a za napajanja od10e, pa, ni ovo što si dosad imao nije bilo ništa bolje
JoLoLo smrc, smrc... 31.01.2010. 12:47 #185363

E jeste to za floppy, bravo! Tacno nemam floppy, a ovo tacno dodje tu gde treba floppy :)

Dobro ond cu, cisto iz radoznalosti, poskusati da pronadjem taj prikljucak ventilatora u samom napajanju. Ali juce mi nije bilo nista neobicno i sve je bilo povezano ako se ne varam...

Ako se ne desi cudo u ponedeljak idem po mocno novo napajanje od 10e :P
dukiduledu dobro 31.01.2010. 13:06 #185367

broj poruka: 826
u smislu da se nije pregrevalo u smislu otkazivanja ventilatora .)
a inace to codegen ja bas tako..ko degen,kung-fu napajanje.. .)

JoLoLo Samo jos ovo pitanje... 01.02.2010. 13:06 #185637

Hteo sam da vas pitam da li je svejedno medju ovim `najjeftinijim` napajanjima koje cu uzeti, ili se mozda neko od ovih izdvaja kao bolji:

FRONTIER ATX, BLUEBERRY ili KME ?

I da li mozda neko zna koji ovih modela najmanje traktorise?

raic pa eto 01.02.2010. 13:44 #185648

ako oćeš da daš koji evrić više imaš ovo sa 12cm ventilatorom, svakako će da bude tiše a i malo je bolje nego KrME, ŽITO i slično

http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-lc420h-420w/comp_comp_powersupply/204/176

JoLoLo Jos jedno laicko pitanje... 01.02.2010. 13:54 #185650

To je ovaj model zar ne:

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/14982/9

A u cemu se razlikuje sa ovim modelom:

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/10679/9

Posto vidim da je odozgo otvoren, da li ima veze kakvo je kuciste? Ja imam Codegen Briza i ovo sadasnje napajanje je odozgo zatvoreno (jer i na kucistu sa te strane nema rupica za cirkulaciju vazduha)? Ili je pak taj otvor sa gornje strane za uvlacenje vazduha, a one resetke pozadi izbacuju?

Ne znam stvarno, samo pitam da ne pogresim :)

Hvala ti puno!
raic re 01.02.2010. 14:40 #185658

ventilator stoji odozdo, okrenut prema procesoru i uvlači vazduh a izbacuje ga kroz rešetke sa zadnje strane, veći ventilator se genarlno manje čuje a reče da nisi rad da ti drnda ko traktor, ako ti je skupo imaš i blueberry ili frontier sa takvim ventilatorom.

JoLoLo da, da, da . . . 01.02.2010. 14:45 #185660

Taman sam se obukao i krenuo da ga kupim. Pa reko aj da ugasim komp, i ono proradio mi kuler. Ne znam ni sam kako. Ja ga nisam ni pipnuo :-/

Da li je moguce da on tako sam nekada radi a nekada ne radi?

I sta mislis da li je uopste bezbedno da takvo napajanje drzim?

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs