ljudi interesuje me da li postoji monitor ili tv koji na 1920x1080 radi na vise od 60mhz.Zasto bas 60. i kakva je proporcija osvezavanja pri velicini rezolucije. po meni je 85 normalno jer sa 60 oslepis tj kod starih monitora, a na mojoj 24` na 1920x1080 60mhz kad je crna slika vidim kako `baca struju` na gore ili nije bitno pa me interesuje da li ima nesto da bude veci refresh rate.
e da neko nekad rece da ima uticaja na fps sto bi znaci po teorji toj doslo da ne mozes da igras igru na vise od 60fps is that true??
ajd ponovo, refresh rate kod Tft ili LCD ili plazmi ne igra nikavu ulogu, one nemaju uopste refres rate ne treba im i gotovo. I ne pada FPS kad se igra sa 85 mhz na CRT monitorima aka TV-ima.
ne znam kako ne igra ulogu kad je `tecnija` slika sa vecom megahercazom, a to za fps se nekad raspravljalo pa reko da li je istina da je refresh rate dozvoljeni maximum fps a i meni nema neku logiku
CRT’s have a refresh rate measured in Hz. The higher this number, the faster the screen refreshes the display. A CRT monitor redraws the whole display every pass, picking up even the smallest changes at a much faster rate than the human eye. Having a refresh rate that is too low, the CRT monitor will appear to flicker. In the States, the sine wave used by electric utilities is 60Hz. That`s why CRT monitors will flicker when run at 60Hz. (for more on the effects of Refresh Rate and VSYNC, click here and here) TFT LCD’s are slightly different and are not hindered by the flicker that plagues CRT monitors. Consequently, TFT LCD’s typically operate at 60Hz and when the image on the screen changes, only the affected pixels on the display are altered. The rest remain unchanged. But changing pixels takes time to alter from one state to another, this is commonly called rising and falling. The time the pixels take to rise or fall is then referred to as the response time. The smaller the response time, the faster the pixels can change and this will result in less of the ghosting effect. This is, in my opinion, the greatest issue with TFT LCD’s and gaming. This response time is given in milliseconds on the specifications for the display. However, gray-to-gray response time is much more important for determining if an LCD is the best for gaming, rather than rising and falling response time. Unfortunately, grey-to-grey response time is rarely given on sales specifications.
NEBRINI TI ZA REFRES NEGO KUPI NAJBOLJU GRAFICKU AKO HOCES TAKI MONITOR I ODLICNU SLIKU
============================================= KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A TAJNO BIĆE JAVNO
Moja 19-ica TFT (Asus 193D) ima max 75Hz, i kada sa 60 prebacim na 75, slika je daleko ostrija. Da li je to do kvaliteta monitora, ili VGA konekcije, nemam pojma.
Drugar ima Samsung 22`` 2243NW na 60Hz, i kod njega je slika primetno mutnija nego kod mene, i sam ortak kada dodje svaki put kaze da moj monitor daje lepsu sliku.
Graficka koju koristi je ATI 3850 koju sam mu dao, znaci ista graficka koja je prvo bila kod mene, pa kod njega, a slika na mom monitoru bolja (kada se stavi na 75Hz).
Oba monitora su jeftine varijante, sa TN panelima i VGA ulazom, mozda zato, da je neki kvalitetniji panel i DVI mozda osvezavanje onda nema uticaja (a kod DVI je i onako fiksno na 60Hz)
Demon to some. Angel to others. _______________________________
sorry za off i za upadanje... nenika, baci pogled ovde: http://pravopis.tripod.com/sastavljeno_rastavljeno.html kapiram da je opusteno, meni ne smeta ali kad vec volis da citas clanke preleti i ovaj na brzaka. taj sajt (http://pravopis.tripod.com/) moze lako da se preleti pa eto... a i ne mora.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.