Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Kako je pravilnije stavljati napajanje na dnu kucista?
STRANA 1 OD 1
Scyter Kako je pravilnije stavljati napajanje na dnu kucista? 26.12.2009. 19:52 T23195

status: user
broj poruka: 8138
Meni se cini da je normalnije da napajanje ide naopacke,tj. da ventilator od napajanja gleda ka gore.Kako je pravilnije montirati?

The Way It`s Meant To Be Played
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ishmerish Da to je to. 26.12.2009. 19:56 #174694

broj poruka: 7285
Medjutim imas i varijantu i na dole(ako kuciste ima vise noge).

Ja sam licno uvek isao na varijantu fan ka grafi.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Scyter Re: 26.12.2009. 19:59 #174695

Mislim da je bolja varijanta kad je fan od napajanja okrenut ka grafi.Zasto?Zato sto je bolji protok,jer grafa izduvava topao vazuh,a ventilator na napajanju taj topao vazduh izbacuje napolje i samim tim se ne zadrzava topao vazuh u donjem delu kucista.

Ishmerish Paz ovako 26.12.2009. 20:07 #174697

vecina high end grafi ima body,tako da vazduh ide napolje iz kucista,a i da neide rasipa ga horizontalno-tako da ce pre taj vazduh da zahvati case fan na stranici,nego PSU.
Uostalom dobrom napajanju treba dosta hladnog vazduha,i pre ce ga dobiti u kucistu sa X intake fanova,nego na dnu gde ima jako mali protok,u tih max 5cm.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Scyter Re: 26.12.2009. 20:12 #174704

Ne razumem,u cemu je fora sto sada prave kucista tako da se napajanje montira dole?Da li zato sto su sada napajanja postala previse teska za gore ili...?

Jebivetar Neshto kontam 26.12.2009. 20:15 #174706

broj poruka: 2386
Mozda zato shto topliji vazduh ide ka gore a napajanju treba hladniji. A shta je sa kucishtima shto imaju pregrade i mesto za napajanje na sredini kucishta?
ko nema u vuglu, ima u guglu

raic re 26.12.2009. 20:16 #174707

broj poruka: 9006
ma jok, tako je sad moderno i fensi a mi jurimo neku filozofiju

Ishmerish Re: Re: 26.12.2009. 20:16 #174708

Pravili su se odavno(Antec uglavnom),i meni se mnogo vise svidjaju kada su dole(numberless advantages).

Lala 4ever!

:: Ne razumem,u cemu je fora sto sada prave kucista tako da se napajanje montira dole?Da li zato sto su sada napajanja postala previse teska za gore ili...
::
:: The Way It`s Meant To Be Played
Mixx Re: Re: Re: 26.12.2009. 21:38 #174739

broj poruka: 2931
sovinisto! :-)

:: Pravili su se odavno(Antec uglavnom),i meni se mnogo vise svidjaju kada su dole(numberless advantages)
:: Lala 4ever!
:: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: :: Ne razumem,u cemu je fora sto sada prave kucista tako da se napajanje montira dole?Da li zato sto su sada napajanja postala previse teska za gore ili...
:: ::
:: :: The Way It`s Meant To Be Played
aco re 26.12.2009. 21:45 #174742

broj poruka: 2788
ja bi stavio da ventilator napajanja duva u graficku

Ishmerish Re: re 26.12.2009. 21:53 #174747

A ja bi pizdu,pa da mogu sam sebe da ebem. :))
Doduse pre bi se to desilo,nego da vent duva u dva pravca.

Lala 4ever!

:: ja bi stavio da ventilator napajanja duva u grafick
raic re 26.12.2009. 22:05 #174757

broj poruka: 9006
pa stvarno, što onda nije zgodno da napajanje stoji skroz na strani kućišta, da bočna strana ima otvor koji će da se poklopi sa fanom na napajanju. airflow od napajanja ti zaobilazi unutrašnjost kućišta skroz, ne moraš da razbijaš glavu. jel video neko takvo kućište možda, ja stvarno ne pratim limariju
Daum ... 26.12.2009. 22:09 #174764

broj poruka: 12794
Koliko znam, fan na napajanju sluzi da uvlaci vazduh i hladi napajanje. Ako stoji na vrhu a uvlaci vazduh iz kucista, ocigledno to ne valja...

aco Re: ... 26.12.2009. 22:11 #174767

broj poruka: 2788
ja sam mislio da on izbacuje vazduh

:: Koliko znam, fan na napajanju sluzi da uvlaci vazduh i hladi napajanje. Ako stoji na vrhu a uvlaci vazduh iz kucista, ocigledno to ne valja..
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
Ishmerish Pa naravno 26.12.2009. 22:45 #174776

da uvlaci,jer da izbacuje sta bi hladilo napajanje(logika ako nista drugo). :)

Lala 4ever!

Slavuj ... 26.12.2009. 22:55 #174781

broj poruka: 2236
`ajd polako:

http://www.productwiki.com/upload/images/corsair_hx620w.jpg

Dakle, ako se napajanje nalazi gore, ventilator uvlači vazduh iz kućišta i izbacuje ga kroz šestougaone(heksagonalne) otvore napolje, a što je vazduh u kućištu ``unapred`` topao, najviše je problem novih grafičkih karata, koje iz godine u godinu samo postaju vrelije, uprkos svakoj logici.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mixx .... 26.12.2009. 23:20 #174796

broj poruka: 2931
napajanjima generalno ne smeta ambijentalna temperatura od 50ak stepeni, tako da to ne treba da vas brine. fora je da napajanje stoji gore da bi topao vazduh sa procesora direkno sibao kroz proreze na napajanju napolje iz kucista.

tortojed Najlogicnije je da ventilator `gleda na dole` (pod uslovom da na... 27.12.2009. 06:18 #174896

broj poruka: 10997
dnu kucista postoji odgovarajuci otvor). Vazduh je najhladniji upravo tu, izmedju poda i donje stranice kucista. Posto ventilator uvlaci vazduh a ovaj kroz otvore na zadnjoj stranici kucista izlazi, tako nastao topao vazduh ne doprinosi zagrevanju komponenata unutar kucista. Sto se protoka tice, on treba da bude resen drugim ventilatorima - gornjim (izduvnim) i prednjim donjim (uduvnim). Na doprinos ventilatora u napajanju ne bi trebalo racunati i zbog toga sto je on, u kvalitetnim kucistima, pregradom odvojen od gornjeg (veceg) dela (ni najmanje slucajno).

Ivan012345 Re: Najlogicnije je da ventilator `gleda na dole` (pod uslovom da na... 29.12.2009. 00:44 #175619

broj poruka: 228

:: dnu kucista postoji odgovarajuci otvor). Vazduh je najhladniji upravo tu, izmedju poda i donje stranice kucista. Posto ventilator uvlaci vazduh a ovaj kroz otvore na zadnjoj stranici kucista izlazi, tako nastao topao vazduh ne doprinosi zagrevanju komponenata unutar kucista. Sto se protoka tice, on treba da bude resen drugim ventilatorima - gornjim (izduvnim) i prednjim donjim (uduvnim). Na doprinos ventilatora u napajanju ne bi trebalo racunati i zbog toga sto je on, u kvalitetnim kucistima, pregradom odvojen od gornjeg (veceg) dela (ni najmanje slucajno)

Odlicno objasnjeno! Na mom starom kucistu (Frontier) napajanje je bilo gore pa je sav vruc vazduh vuklo sa pasivnog Z600, sada kada sam promenio kuciste (Lancool K58) napajanje (hx 620) duva znatno hladniji vazduh, jer je dole.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs