Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Skener do 100EUR?
STRANA 1 OD 1
strela75 Skener do 100EUR? 08.12.2009. 10:46 T22621

status: user
broj poruka: 1589
U prethodnoj temi o skenerima sam spomenuo nabavku skenera do 80EUR, ali sam video da za nekih jos 15EUR dobijam rezoluciju 4800 (umesto 2400dpi), pa rekoh da dignem cifru. E sada, sta mene interesuje:
- kvalitet skeniranja slika
- brz preview,
- brz scan (u rezoluciji recimo 300dpi - kad treba brzo preneti ideju sa papira na drugi kraj sveta),
- pouzdanost - nesto ne kvarljivo

Ranije sam razmisljao o HP G2710, pa zbog 2400dpi predjoh na razmisljanje o:
1. HP G3110
2. Canon LiDE200
3. Canon CanoScan 4400F
4. Epson V300

Molim za preporuke / iskustvo sa navedenim proizvodima...

Sto se mog iskustva tice:
- Mustek sam nekad davno imao (pocetkom veka) - nisam bio odusevljen.
- HP ScanJet3800 na poslu radi vec 4 godine bez greske (ne znam da li je sada G3110 naslednik ovog).
- Canon i Epson su mi totalna nepoznanica u ovoj jednacini (100 EUR = ) - pa vas mollim za misljenja o istim.

Logika kaze, da bi proizvodjaci kopir masina trebali da imaju dobre skenere. E sad, za ne daj Boze - HP znam da ima zvanicni servis sa delovima. Ostali?

Unapred hvala.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Sto se podrske tice... 08.12.2009. 11:23 #167616

vidim da Epson i Canon vec imaju drajvere za Win7. HP tu kaska.

Da li Epson V30 u odnosu na V300 samo nema dodatak za negative ili je jos nesto u pitanju?

Pozdrav.

strela75 Ako je knjiga deblja, 08.12.2009. 14:29 #167651

da li V30 ima mogucnost da je poklopac preklopi? Na nekoliko mesta sam nasao da je velicina dokumenta 210x279mm, sto nije A4 strana. Da li je to tacno?

Pozdrav.
Pisko Epson 08.12.2009. 21:02 #167821

broj poruka: 6645
Govorim ti kao korisnik Epson V10 skenera. Ako pogledaš karakteristike V10 100 200 300.... sve je to uglavnom isti q, osim ako ne želiš skeniranje negativa, što je mogućnost samo za igranje. Ko u stvari više i ima te negative?
Kod epsona, prednost je brzi preview (za lampu) a uz to sačuvan kvalitet lampe - koji je ipak bolji od led-ova.... koje ima canon.
Nećeš pogrešiti. Za dugotrajnost, e tu ne mogu ništa da ti kažem, moj još traje, ali realno, poretko ga koristim. Slike sam odavno iskenirao, a, prebacivanje texta sa štampanih materijala mi nešto sve ređe treba...
Inače, poklopci skoro svih skenera se izvlače nekom vrstom zgloba ili šarke koja je `produžna` tako da na većini možeš kad to uradiš, da uvališ podelju knjigu ili predmet. Ako to i ne može, onda skineš poklopac skroz i skeniraš....
HP suprotno tvojem iskustvu, videh crknutih pa ih zato ne preporučujem. Radi se o uslovima naponskih variranja tako da je možda to.
A, cifre sa rezolucijom su uglavnom patka, jer ti, ako nisi grafički profesionalac sa baš specifičnim potrebama, neće trebati. To je bitno sve dok skener zbog toga što je deklarisan na visoku razlučivost, brže skenira u niskim (300dpi npr, kao prihvatljiv kvalitet) ali ako toga nema, koji će ti q umetna rezolucija koja pravi ogroman fajl a čiji je kvalitet nekad i lošiji od prosečnog fajla, dok uz to skeniranje traje unedogled? Razmisli... proveri brzine pri najčeščoj rezoluciji skeniranja, to je bitno..
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

alexb .... 08.12.2009. 22:47 #167867

broj poruka: 242

Moj glas ide canon-u Canon LiDE200.

Brz skener. Sa njim neces morati da cekas da se zagreje lampa jer je nema. Za osvetljenje koristi led diode.
strela75 ... 09.12.2009. 08:57 #168009

Od HPa 3110 odustajem jer ne treba davati pare za prosecne rezultate skeniranja:
http://www.digitalversus.com/article-788-6803-23.html

@Pisko

Koliko dugo imas V10? Video sam test V30, i hvale ga. Razmisljam da li da se protezem za V300, kad su poslednji negativi koje imam od pre min 5 godina + to skeniranje negativa ni na jednom low-budget skeneru ne radi dobro (makar po testovima).
Sto se tice koriscenja, bogami ce kod mene da skenira svaki dan makar po nekoliko stvari. I ono sto mi je bitno jeste da ima brz preview /scan, jer u toku razgovora moram da saljem skice/crteze skenirane. Racunam da ako stavim preview na grayscale, da cu ga ubrzati, a scan cu da radim na 300dpi (sto se tice svakodnavnog koriscenja - za papirne fotke ce ici veca rezolucija - ali to ne da nece biti svaki dan nego ce biti mozda par puta u zivotu skenera).

Za HP me sekira sto je drugar imao neku seriju 5xxx ili cak 6xxx za koju je pukao para i para, pa mu je crkao posle 2-2.5 godine. Opet ovaj na poslu radi (doduse ne cesto). Naslednik ovog naposlu je G2710 - izgleda bukvalno isto, i karakteristike su tu negde - dok ugreje lampu mu treba dosta (mozda pola minuta).

http://www.digitalversus.com/article-788-6018-19.html#

@alexb

Kod ove tehnologije me sekiraju dve stvari. Prva je Canon, a druga pouzdanost nove LED tehnologije (uz kvalitet, koji sam video da nije na nivou `lampasa`). Kakva su konkretno vasa iskustva?

1. Canon - sto se tice kvaliteta, deluju mi kao FIAT (Fehler In Alle Teilen) u autoindustriji. Nekako kao da balansiraju izmedju kvaliteta i cene, plaseci se da slucajno ne daju veci kvalitet za istu cenu (kako po pitanju hardware-a, tako i software-a). Mozda gresim, voleo bih da cujem nekog sa skenerom starim par godina i hiljadama skeniranih slika.

2. Nova tehnologija uvek kosta. Novi delovi -> malo njih na trzistu -> skupi delovi. Racunam da lampasi postoje godinama i da su lampe standardizovane i po kvalitetu (trajnosti) i po ceni. Ne bih voleo da saznam da ako jedna LED diodica, koja inace kosta par stotina dinara u Canon izvedbi mora da se plati kao pola skenera (ako crkne). OCR se spominje kao delimicno uspesan (prepoznavanje tabela i sl. lose funkcionise):

Pozdrav.

Pisko Epson 09.12.2009. 18:38 #168197

broj poruka: 6645
Imam ga otprilike dve godine. Za sve što si nabrojao, stvarno će da radi - predlažem da se ne razbacuješ sa adapterom za negative jer prvi koji nešto vredi ne košta ispod 500€, tako da je to navlakuša. Slobodno uzmi bez, a ako si za nešto zapeo, odnesi film-negative kod profesonalnog fotografa pa nek se on zajebava sa tim jer je vremenski smorno.
Canon i led tehnologiju nisam video na delu. Na rečima, jesu brzi, ali je činjenica da ne pokrivaju spektar kako treba tj. tu su lošiji od lampaša što canon pokriva softverski. Obrati pažnju da su uz to i napajani sa usb-a pa ako imaš više potrošača... ne znam. Ne mogu da kudim canon, ali ja kad sam razmišljao, brzina preview-a kod V10-100 me navela da ga kupim.... i ne kajem se.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

strela75 OK za Epson... 09.12.2009. 22:40 #168339

znaci moze da izdrzi sigurno dve godine. Vidim na testu koji su radili da ga hvale, jedino sto kod skeniranja slika daje malo vise beline. U odnosu na G3110 deluje bolje.
Pisko, kakav to nebulozni prikljucak za USB spominju svi? Gde je to smesteno, pa svima smeta?

Ima li ko iskustva sa skenerima Canon LiDE200 i HP G2710?

Pozdrav.
strela75 Uzeh Epson... 18.12.2009. 12:22 #171977

Zbog igara oko odnosa dinar-evro, cena V30 je dosla na ispod 15 evra u odnosu na V300, pa sam uzeo V300. Pogodjena brzina preview/scan. Svidja mi se varijanta da moze da se bira koliko detaljno zelim da se udubljujem u problematiku skeniranja, pa mi je ponudjen:
- potpuno automatski mod - na jedan klik -> skener pravi sebi preview, odredjuje sta treba da se skenira i podesava parametre i skenira => skenirana slika.
- dva neka medju moda po komplikovanosti izmedju ful automatik i ful manuelac.
- manuelni mod, gde sve ja podesavam.

Za sada deluje kao dobar izbor.

Zbog problema sa metalnom kantom, nisam imao vremena za restore starijih fotografija - da vidim kako to radi. Ali, bice prilike.

Hvala na predlogu i informacijama Pisko.

Pozdrav.
b0b EPSON 12.01.2010. 20:47 #179986

broj poruka: 24
Pozdrav, mene interesuje mogucnost epsona da pravi automatski pdf file, u specifikaciji pise da je to moguce. E sad taj fajl je kao slika u pdf koja ne moze da se prepravlja? Meni treba neki tekst da skeniram i da automatski menjam font i jos neke zajebancije pa me interesuje da li to moze. Hvala
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs