Pokusavam da instaliram printer HP 5L na desktop racunar. Skinuo sam nove drajvere sa neta, stampac provereno ispravan ali prijavljuje gresku i nece da stampa. Na drugom racunaru radi bez problema. Da li neko ima ideju sta moze biti zez?
probaj da restartujes komp, ako vec nisi, i probaj da izvadis-vratis toner, pa ugasis-upalis stampac...jel to lan stampac? jel ga koristis preko lan konekcije, LPT, ili USB, mrzi me da mu gledam spec?
Pod kojim os-om ga koristis, XP ga podrzava bez ikakvih dodatnih instalacija. Proveri podesavanja LPT-a u BIOS-u na oba racunara, mozda je problem u ECP+EPP, podesi na SPP.
Stampac koristim pod XP-om i verujem i da ga je i ovaj OS prepoznao, ali sam ipak i rucno instalirao drajvre. Restartovao sam i PC i stampac, vadio toner, gasio ga i nista.Printer je povezan sa LPT portom, i to zasebnim, jer sam sumnjao da je LPT na ploci neisprava
I ja kao i ucesnik Vaskev pretpostavljam da je rec o nekom losem podesavanju u BIOSU ali neznam sam da to pronadjem. Kako da nadjem SPP u BIOSU, gde je to?
Konkretno ako imas nesto integrisano na plocu i kasnije odlucis da koristis neku karticu koja ce zameniti nesto od integrisanih komponenti definitivno moras u BIOS-u da onemogucis rad integrisane komponente.
Recimo imas integrisanu grafiku i resis da koristis neku bolju PCIe varijantu moras u biosu da cekiras disable VGA (ili kako je vec)... Imas na ploci modem i on te nesto aka moras da ga disable ako ces koristiti neki PCI, itd...
Znaci ti si zabo nezavisni LPT kontroler i da bi ga koristio moras u BIOS-u da onemogucis onaj integrisani na ploci i to bi trebalo da bude to.
U BIOS-u potrazi Onboard Devices Configuration, pa u opciji Parallel Printer Mode izaberi opciju SPP ili EPP, nemoj stavljati ECP+EPP jer mislim da taj stampac nece tako raditi. Inace nema potrebe da iskljucujes printer port u BIOS-u jer ce se sledeca kartica sa printer portom automatski prebaciti na sledecu adresu LPT2,LPT3 ako je kartica novije generacije (a u PCI verziji sve jesu). Podesavanja su za Asus ploce ali je i na drugim plocama slicno.
Zahvaljujem se svima oji su poikusali da mi pomognu. Konacno sam uspeo da aktiviram, stampac po instrukcijama ucesnika foruma sa sifrom Vaskev, kome se posebno zahvaljujem. Puno pozdrava i uspeha u daljem radu i savetovanju.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.