Problem sa perifernim uredjajima-brljave ili ih uopste nema u listi Windowd Explorer-a
STRANA 1 OD 1
Gonzales
Problem sa perifernim uredjajima-brljave ili ih uopste nema u listi Windowd Explorer-a
21.08.2006. 07:34
T2126
status: user broj poruka: 53
Brzi Gonzales krece u akciju Moj komsa ima dve particije od oko 35 GB svaka na hardu, plus od periferija floppy-kojeg Windows Explorer ne prepoznaje(floppy disk kontroler je instaliran i radi dobro), plus combo LG(radi dobro),plus DVD RW Pioneer, kojeg Windows Explorer prepoznaje samo kao DVD-ROM( u Properties tabu za taj rezac stoji da je Pioneer DVD-RW, ali ipak iako je sve sa drajverima u redu, ne moze da ga Windows prepozna kao DVD rezac u Explorer -u da bih isti upotrebio za rezanje DVD-a).pomozite mi sta da uradim a da nista ne moram da menjam/kupujem? Kako sve da ponovo radi.Da li Windows XP moze da prepozna vise od dva periferna uredjaja po default-u( floppy+optical drive) i kako to izvesti,tj da li da mu isformatiram disk tako da ima samo C particiju, onda se uklapa u 4 SCSI controlera po defaultu(hard disk,floppy,combo i DVD RW)? Nisam upucen-profesionalci upomoc!!!!!
Re: Problem sa perifernim uredjajima-brljave ili ih uopste nema u listi Windowd Explorer-a
21.08.2006. 08:43
status: user broj poruka: 6645
:: Moj komsa ima dve particije od oko 35 GB svaka na hardu, plus od periferija floppy-kojeg Windows Explorer ne prepoznaje(floppy disk kontroler je instaliran i radi dobro), plus combo LG(radi dobro),plus DVD RW Pioneer, kojeg Windows Explorer prepoznaje samo kao DVD-ROM( u Properties tabu za taj rezac stoji da je Pioneer DVD-RW, ali ipak iako je sve sa drajverima u redu, ne moze da ga Windows prepozna kao DVD rezac u Explorer -u da bih isti upotrebio za rezanje DVD-a).pomozite mi sta da uradim a da nista ne moram da menjam/kupujem :: Kako sve da ponovo radi.Da li Windows XP moze da prepozna vise od dva periferna uredjaja po default-u( floppy+optical drive) i kako to izvesti,tj da li da mu isformatiram disk tako da ima samo C particiju, onda se uklapa u 4 SCSI controlera po defaultu(hard disk,floppy,combo i DVD RW) :: Nisam upucen-profesionalci upomoc!!!! Windows je naravno u stanju da prepozna više od 2 (mnogo mnogo više) perifernih uređaja... a danas je sasvim uobičajeno da i po kućama imaš po 2 hdd-a, bar 2 optička uređaja a nekad i više, flopy (čemu to još služi, a uz to i ne radi), usb, firewire..... itd, Windows ne prepoznaje floppy drajv, zato što je kabal naopačke okrenut ili neispravan (75%), ili je sam floppy drajv neispravan (15%). Ostatak od 10% ostaje za nešto drugo (postavke BIOS-a, neispravnost matične ploče... neko softversko brljanje - npr. antivirusom - po windowsu). Problem sa kombinovanim drajvom i dvd-rw drajvom, najverovatnije ima sledeće uzroke: koristiš ATA-33 kabl iako je za dvdrw preporučeno da se koristi ata-66 (ata-100 ili 133 - isti taj), dalje, postavke slave - master uređaja moraju biti ispoštovane (dvd-rw na master) a i pravilno postavljeni kratkospojnici na samim drajvovima - treba izbeći CS poziciju a master uređaj ipak treba spojiti krajem kabla a slave konektorom u sredini, dalje, kod nekih dvd-drajvova (Pioneer?/Asus), isti uopšte neće da rade ako nisu JEDINI uređaji na IDE grani, a u pojedinim slučajevima samo zayebayu sa nekim drugim drajvovima a sa nekim ne (npr. Asus/Pioneer 109 nije hteo sa Teac CD-ROM-om...). Dalje, moraju biti instalirani drajveri za matičnu ploču.... (ata - ide) s tim da neki preporučuju da se nVidijini IDE drajveri zamene ipak originalnim Windows-ovim, mada ja sa time nemam problema, i nisam to radio. I na kraju, kad se sve to podesi, drajvovi moraju da rade u ULTRA-DMA modu, a ne u PIO modu, a to je već posebna priča i već je ovde na forumu apsolvirana.
@mrlja: Zasto Pisko "pametuje"? Lepo pokusava da obrazlozi moguce probleme koje Gonzales ima a to nije pametovanje. Pisko je jedan od retkih koji daje ovako detaljna objasnjenja i zato ga treba pohvaliti!!! Svaka ti cast Pisko! Pomogao je mnogim clanovima ovog foruma pa ga u tome ne treba sputavati. Zbog njega ovaj forum vredi mnooogo vise a takvi kao ti se ne trebaju praviti suvise pametni jer ni Gonzales nije toliko glup da ne zna sta je Nero.
@Gonzales: Probaj da u Device Manageru uninstaliras obe ide grane i uradis mu dva restarta posle toga. Verovatno ce tada stvari doci na svoje mesto.
Hvala na odbrani ali i napadu, bio je pristojan i pametan, nije mi palo na pamet jer je opis problema konfuzan, da možda čovek pokušava da SNIMA DVD iz Explorer-a... u tom slučaju je sve jasno, jer to iz Windows-a nije moguće. Ipak, nije pomenuo da li je moguće da snimi cd, da li je to uključio u windowsu za dotični drajv.... Eto, sad mi pade na pamet, možda čoveku u explorer prozoru prikazuje ikonicu koja ne odgovara očekivanom (dvd-rw)... a, recimo, to zavisi od onoga šta je ubačeno u drajv.. pa ako je unutra cd ili neupisiv dvd... biće ikonica cd ili dvd-rom-a, glupo objašnjenje ali i to je moguće...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.