Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
KHX Fan za memoriju, jel pomaze?
STRANA 1 OD 1
MaestroBG KHX Fan za memoriju, jel pomaze? 06.10.2009. 23:52 T20736

status: user
broj poruka: 354

molim vas ako neko ima iskustvo, kako se pokazao Kingston KHX fan, za hyperx memoriju,uzeo bih jedan takav za svojih 2x2 gb Kingston hyperx khx8500d2t1k2/4g, to je ona memorija sa sirokim plavim pasivnim hladnjacima, jer imam utisak da se dosta greju i to asimetricno, desni modul vise od levog, da li bi mi to pomoglo ako neko ima iskustva...?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj ... 07.10.2009. 00:03 #146269

broj poruka: 2236
Ma, bez toga nemoj ni da uključuješ kompjuter.

Stavi neki hladnjak na procesor, npr. CoolerMaster212 i uradićeš 4 korisne stvari odjednom, tj. ohladićeš procesor, poboljšaćeš cirkulaciju vazduha u kućištu, ohladićeš ploču, a i memoriju, jer će ventilator biti odmah iznad modula, a i uglavnom te džidžabidže nisu ni za q..., jer su bučne, nedovoljno efikasne i po nekoliko puta precenjene.

A ako te baš hvata paranoja, namesti neki ventilator prečnika 12 cm da duva ka modulima, jer ima 10 puta bolji protok od bilo kojih malih prdavaca sa diodama.

Srbologija, nauka belosvetska.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaestroBG ca0o 07.10.2009. 00:25 #146281

meni nijedna komponenta nije na kriticnoj temperaturi, naime mereno everestu drugim testovima, temperatura maticne mi nikad ne ide preko 40 c,graficke preko 60,procesora preko 45, a harda preko 42 stepena !i to sve posle visecasovnog igranja a testirao sam i linx-om i orthosom, i sve je stabilno samo me brine zbog cega mi se tako asimetricno greje memorija i kako to najbolje da resim?
Slavuj ... 07.10.2009. 00:34 #146288

Jedino mi je logično da, ako imaš fabrički hladnjak na procesoru, vazduh sa njega dopire samo do bližeg modula, jer se moja 2 komada potpuno isto greju, bilo da su u dual channel-u ili ne i u bilo koje slotove utaknuti.

MaestroBG ca0o 07.10.2009. 00:36 #146291

da, imam fabricki hladnjak na intelu e 5200 i greje mi se vise modul koji je dalji od njega! i uopste na dodir cela okolina ploce ono tog modula je toplija mnogo od ostatka ploce, koju everest registruje kao 40 stepeni plafon...?
Slavuj ... 07.10.2009. 00:48 #146298

Ventilator sa hladnjaka procesora HLADI bliži modul, odnosno rasteruje topao vazduh, jer je hladnjak šupalj sa svih strana, a onda je i sa desne.

Zato, ne baciš 20 eura na parče plastike za hlađenje modula, nego 25 na Cooler Master 212 i ne razmišljaš o tome do kraja života :)

Inače, pitaj boga gde ti je senzor za očitavanje Motherboard temperature.

Uglavnom je ispod grafičke, u okolini Southbridge-a.

Proveri uz pomoć jednog ventilatora(bar 8cm) i Everesta, skineš stranu kućišta, uperiš ga u neki deo ploče, sačekaš 15-20 sekundi i proveriš da li se temperatura promenila. To ti je najbrži način.

MaestroBG ca0o 07.10.2009. 01:23 #146321

slazem se sa tovjom logikom ali ja ne zelim da kupujem hladnjak za cpu od 600 gr ili vise, stvarno mi to ne treba bar ne jos uvek.Ja samo pitam da li neko ima taj khx fan kod sebe i da li misli da mogu resiti time ovaj svoj mali problem?
gliga79 Slavuj ti lepo kaze 07.10.2009. 01:37 #146323

broj poruka: 4641
Imas kuler kao moj za 1700 din CM Hyper TX3. Procesor ti je Overklokovan. Nemas bolje resenje od toga, a to sto ima ` 600` gr. nema nikakve veze, stabilan je samo tako. Kod mene je druga prica od kad sam ubacio.
Hladi kao Djavo. ploca mi je drasticno hladnija, i memorija je osetno hladnija. Fan duva direktno kroz hladnjak u M.module.
RESISTANCE IS FUTILE

::
:: slazem se sa tovjom logikom ali ja ne zelim da kupujem hladnjak za cpu od 600 gr ili vise, stvarno mi to ne treba bar ne jos uvek.Ja samo pitam da li neko ima taj khx fan kod sebe i da li misli da mogu resiti time ovaj svoj mali problem?
MaestroBG ca0o 07.10.2009. 02:33 #146330

u redu je to i sad sam ga pogledao na netu ali mi reci da li se mnogo dere jer ako nesto mrzim onda je to buka i brujanje i huk jer mi je komp ukljucen 24 h a ja bih da spavam nocu?:)
gliga79 Re: ca0o 07.10.2009. 02:42 #146332

Pazi kad se meni oba ventilatora na CPU, manje cuju od Box-a, Box mi je bio glasniji. A ovaj novi kuler kad podesis u BIOS-u na Silent(oko 1000rpm), onda je totalno necujan. Cujem samo graficku, A ima da ohladi, drasticno bolje.
RESISTANCE IS FUTILE

:: u redu je to i sad sam ga pogledao na netu ali mi reci da li se mnogo dere jer ako nesto mrzim onda je to buka i brujanje i huk jer mi je komp ukljucen 24 h a ja bih da spavam nocu?:)
MaestroBG ca0o 07.10.2009. 02:43 #146333

i jos jedna stvar, dobra je tvoja ideja ali ja opet mislim da hladan vazduh nece uspeti da stigne do daljeg modula rama i da ga ohladi jer ce mu smetati sirina pasivnog plavog hladnjaka na modulu rama koji je blizi procesoru, meni bi stvarno vise odgovaralo nesto sto duva direktno u oba modula rama
gliga79 Re: ca0o 07.10.2009. 02:54 #146334

Kod mene nema problema sa grejanjem modula, ali kazem ti da je sa ovim kulerom drasticno povecana cirkulacija vazduha u kucistu, a samim tim i niza temperatura svih komponenti. Ovo ti je moja preporuka, e sad ako imas neku svoju ideju, ti je osmisli, pa nam prenesi. Probaj sa nekom 4-vorkom, da nesto osmislis da duva izmedju ili.....
RESISTANCE IS FUTILE

:: i jos jedna stvar, dobra je tvoja ideja ali ja opet mislim da hladan vazduh nece uspeti da stigne do daljeg modula rama i da ga ohladi jer ce mu smetati sirina pasivnog plavog hladnjaka na modulu rama koji je blizi procesoru, meni bi stvarno vise odgovaralo nesto sto duva direktno u oba modula ram
MaestroBG ca0o 07.10.2009. 03:22 #146340

procitao sam nekoliko review-a za ovak kuler za ram i kazu da snizava temperaturu i do 10,15 stepeni, sto je sasvim zadovoljavajuce a i dobicu malo svetla u kucistu, posebno nocu sto je takodje cool zar ne:)
DmasteRNo1 Jaje na oko 07.10.2009. 08:35 #146355

broj poruka: 6101
Ako na hladnjacima ne možeš da ispečeš jaje na oko, ja se ne bih uzbuđavao oko temperature modula da sam na tvom mestu. Ja sam ranije trčao da kupujem slične džidžabidže, koje gotovo nikada ne rade posao kako treba. Napravi ti dobru promaju u kućištu i nećeš imati temperature u kućištu iznad 40 stepeni (osim možda grafičke - zato što one mogu da se graju pošteno).

May The Force Be With You!

MaestroBG ca0o 07.10.2009. 21:34 #146516

dobro bi doslo neko iskustvo sa tim fanom ako ga neko ima?
Ruff Re: ca0o 08.10.2009. 00:39 #146580

broj poruka: 829
ja sam kupio doticnog pre nekih 2 meseca, mozda vise, da mi greje memoriju posto sam popunio sva 4 slota (2x1gb + 2x2gb geil ultra, sve 800mhz) i jednom uspeo da se opecem na jedan modul od 1gb -a to je bilo dok sam imao samo 2x1gb... znaci nisam mogao da ga drzim, a modul je radio na defaultu.
khx je definitivno promenio situaciju. radi ono sto je receno. nem pojma koliko je temperatura spustena, al meni je bitno da je spustena. svaki modul je sada samo topao, nije vise vreo.

sto se buke tice, ne cuje se. mislim, cuje se ako se primaknes. da napomenem da je to mozda i zato sto imam i par dodatnih (3x12cm + 1x8cm + 2x42 mm) kulera.
mada kazem, i kad se primaknem, rekao bih da je tih. to je barem moje misljenje.

izvinjavam se zbog zakasnelog odgovora. nadam se da sam ipak pomogao...:)
pozdrav.

Nikolas
asus p5k, e4400, geil ultra 6gb, 9600gt oc
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda

:: dobro bi doslo neko iskustvo sa tim fanom ako ga neko ima?
MaestroBG ca0o 08.10.2009. 03:13 #146620

tako sam i mislio, i hvala ti na odgovoru brate..
Ruff Re: ca0o 08.10.2009. 04:28 #146624

broj poruka: 829
nema problema, ako te jos nesto zanima, slobodno pitaj...:)

Nikolas
asus p5k, e4400, geil ultra 6gb, 9600gt oc
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda

:: tako sam i mislio, i hvala ti na odgovoru brate..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs