Svaki USB2LPT kod nas koji mozes kupiti radi kao virtuelni LPT i sluzi samo za stampanje, dakle nema mogucnosti za spajanje bilo kojeg uredjaja koji trazi direktno obracanje preko adrese porta. Neki Nemac je nudio pravljen uredjaj sa Cypres procesorom koji navodno radi pravu konverziju USB2LPT, imao je i isti projekat zasnovan na Atmel Mega8 kontroleru koji podrzava rad sa direktnim obracanjem hardveru preko LPT1 i slanje podataka radi kako treba softverski ali hardver ima debelih mana, npr ako zelis D0 da povuces prema masi potrebno je da ga recimo uzemljis sa NPN tranzistorom i pri tome se javlja potrosnja od 90mA po pojedinacnom pinu porta sto nije u stanju da izvede bilo koji uredjaj a i da jeste mikrokontroler to nece izdrzati trajno ako su aktivni svi data bitovi od D0-D7, potrebno je da isti izdrzi struju od 8x90mA a to daleko prevazilazi specifikaciju mikrokontrolera. Ja sam isti pravio i digao sam ruke posle niza testova koje sam obavio i nasao nekoliko elementarnih gresaka. Uredjaj moze raditi za slanje podataka ali ne i za prijem podataka. Za laptop postoji PCMCIA LPT adapter ali nije uopste jeftin i kod nas ga niko nema u prodaji (bar ja nemam takvo saznanje) a za desktop je najbolje kupiti PCIe karticu sa LPT i/ili RS232 kontrolerom, toga je bilo u prodaji.
ja sam ,recimo Lpt port resio tako sto sam nasao `adapter` koji se spaja na odredjene pinove na ploci preko kabla ,neznam kako se to strucno zove,sto mozes naci na staarim masinama , i kacio sam skener konkretno i neznam dali ima te mogucnosti koje trazis ,jedino i tu moras da proveris dali na ploci postoje ti pinovi ,ja ih na mojoj DFI ploci recimo nemam ima za rs232 ali za LPT nema,mislim da se radi o 26 pina
Covek je lepo rekao da mu nije potreban adapter koji podrzava samo stampanje a Digitus, Sweex i ostali kablovi koji se kod nas prodaju nude upravo samo to, virtuelni printer port koji je neupotrebljiv za bilo sta drugo. Posle instalacije takvog kabla dobijas virtuelni printer port a ne pravi LPT1 koji vidi bilo koji softver koji se obraca adresama 378h (LPT1). Resenje je jedino PCIe2LPT kartica ili PCI2LPT, nemoj trositi pare na ostale kablove, oni nece raditi sa bilo kojom drugom vrstom harvera koji nije printer.
Cekaj bre vaskev nemoj me zbunjavas? A varijanta - sa jedne strane parallel port header, interni konektor na ploci a sa druge shinica za kacenje na kuciste sa paralelnim portom (dugacki za stampace sa 25 rupica) ?
:: Covek je lepo rekao da mu nije potreban adapter koji podrzava samo stampanje a Digitus, Sweex i ostali kablovi koji se kod nas prodaju nude upravo samo to, virtuelni printer port koji je neupotrebljiv za bilo sta drugo. Posle instalacije takvog kabla dobijas virtuelni printer port a ne pravi LPT1 koji vidi bilo koji softver koji se obraca adresama 378h (LPT1). Resenje je jedino PCIe2LPT kartica ili PCI2LPT, nemoj trositi pare na ostale kablove, oni nece raditi sa bilo kojom drugom vrstom harvera koji nije printer :: :: ::
Pa na ploci imas pravi LPT kontroler i normalno je da on radi sa svim uredjajima, ali takve ploce su vec postale retkost, od novijih ploca full ATX formata koliko se secam recimo Asus nema nijednu u proizvodnji, ima ih samo na nekim mATX integrisanim plocama bar sto se tice Intel platformi. Mislim da je za AMD situacija malo bolja ali je i na njima definitivno LPT u odumiranju. Ja zato i cuvam laptop HP Nx6120c koji je jedan od poslednjih modela Centrino sa prisustvom LPT porta koji mi je neophodan za neke programatore i slicne uredjaje. Paradox je sto na svim plocama se fizicki nalazi kontroler koji u sebi podrzava i LPT (Winbond W83xxx) ali ga proizvodjaci ne povezuju sa 25-pinskim konektorom koji im je postao prevelik za zadnju stranu a tamo guraju sve konektore, resenje je u konektoru koji ti i pominjes ali na zalost retko koji proizvodjac i to zeli da ugradi na plocu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.