vreme je da promenim napajanje. Potrebno mi je napajanje sa 12cm ventilatorom koje nije previse bucno. To mi je dosta bitno, jer spavam pored racunara, a uvece ostavljam da skida s torrenta i ostalih downloadera.
No, neki Ciftek bi bio ok valjda, al ne znam koji model, niti koliko W...
Treba da izgura: AsRock ploca, ne znam model Intel dual core 2.8ghz 4mb 2gb ddrII 9600pro 80giga hdd tv kartica 4 hladnjaka od po 8cm i jedan od 12cm
ne planiram da budzim PC dalje, tako da mi treba napajanje bas za tu konfiguraciju.
Za 20 evra imash LC420W a za ostatak para kupish novu Asus 3650 256mb ddr3 i bog da te vidi. Tu 9600pro mozesh ladno da prodash za 20 evra a 3650 je jacha od nje 20 puta.
Edit: nisam video da je 9600pro 128mb. Onda je prodash za 1000 dinara a 3650 je bolja 1000 puta.
malo ti trosi taj komp da bi brinuo oko napajanja. lc, chieftec, cm,antec, sta naleti za 25-30 eura. i zaboga, pogasi te silne kulere, samo dzabe galame. ja bih ostavio samo napajanje+ 1 odmah ispod napajanja da izduvava (po mogucnosti 12`). ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Za tu konfu ti ne treba nista jace od GPS-350FB-101A 350W, ima Aktivni PFC (popravka faktora snage) i 12cm ventilator... Ovo kosta nesto oko 3000dinara...
Ako zelis da das vise novca samo za napajanje, kupi CHIEFTEC GPS-450AA-101A, ono ti je nesto skuplje i kosta ti od 4500 do 5000 dinara...
Garantujem za oba da su tiha, ja sam imao ovaj drugi model, odlicno me sluzio, prodao sam kompletnu konfu i taj isti CHIEFTEC sluzi mog prijatelja takodje bez ikakvih problema...
Ako ubacis bilo koje od ovih napajanja neces imati problema sa bukom jer ce buka ventilatora biti mnogo veca od buke koju proizvodi samo napajanje... Znaci, ako hoces da ti komp. bude tisi, kupi kvalitetne ventilatore ili jednostavno ugasi neke od tih koje imas a nicemu ti ne sluze... Ja na mnogo jacoj konfi imam samo jedan 120mm da izvlaci, i samo jedan 140mm vent da ubacuje svjez vazduh, tebi ne treba 5 komada definitivno...
Prijatelju,postujem to sto hoces da das 5000 dindzi na napajanje,ali to je vec izdr*avanje,gledajuci koju masinu imas...stvarno nema realne potrebe za tim... Ja bih se slozio sa kolegama i predlozio ti LCPower 420w,imao sam ga,tiho je,stabilno... Ako BAS zelis da das 5000 din na napajanje kupi BILO KOJE do 5000din sve je to u sustini isto po kvalitetu u toj nekoj srednjoj klasi,samo se marka razlikuje,tako da koje god da kupis neces pogresiti...
KO NORA NIRA,IL` JE KARPE,IL` JENI LANNORMA!!!
:: Postovanje, :: :: vreme je da promenim napajanje. Potrebno mi je napajanje sa 12cm ventilatorom koje nije previse bucno. To mi je dosta bitno, jer spavam pored racunara, a uvece ostavljam da skida s torrenta i ostalih downloadera :: :: No, neki Ciftek bi bio ok valjda, al ne znam koji model, niti koliko W.. :: :: Treba da izgura :: AsRock ploca, ne znam mode :: Intel dual core 2.8ghz 4m :: 2gb ddrI :: 9600pr :: 80giga hd :: tv kartic :: 4 hladnjaka od po 8cm i jedan od 12c :: :: ne planiram da budzim PC dalje, tako da mi treba napajanje bas za tu konfiguraciju :: :: Preporuke? :: :: Hvala
Ovo pitanje liči na ono `preporučite mi najbolji top kalibra 120mm ili veći za ubijanje veverica i zečeva`.
Bilo koje tiho napajanje od 350-400W ti je dovoljno, a Mix, Jebivetar, Doca80 i NMY su potpuno u pravu. (bolje za 5000 uzmi tri puta bržu karticu plus napajanje, ako si već čvrsto rešio da potrošiš 5k.)
Razume se, ako kupuješ napajanje za neku buduću konfiguraciju, onda ima smisla da uzmeš nešto jače, ali ja nisam tako razumeo.
Ja se ne razumem u racunare previse. Verujte mi, da imam malo vise para dao bih 100e za napajanje za ovu konfiguraciju :) Nekako, ocu da budem siguran. Koristim napajanje staro 5 godina i zelim da ga zamenim. Naime, oduvek sam zeleo Ciftek i evo prilike da ga kupim.
Koristim slab racunar, ali ostavljam da cesto upaljenog danima i plasim se pregrevanja i paljenja samog racunara, jer jednom mi se vec zapalio stan i ne zelim da prolazim opet kroz to.
Koristim nekoliko ventilatora ( dva napred, jedan na `plafonu` i jedan pozadi, a 12cm sa strane kad ubacim Ciftek po planu) po preporuci drugih. Sad mi recite sta vi preporucujete sto se tice hladjenja kucista? Planirao sam Cooler Master ili Chieftec 12cm da kupim i da ga nakacim na stranicu kucista da duva ka ploci. Ove bih povadio sem jednog svetleceg hladnjaka i poslusao vase savete gde koji hladnjak da stavim. Imam mesta za dva napred, jedan na plafornu, jedan na pozadini kucista i jedan od 12cm na strane. Koju marku hladnjaka da kupim i gde koji da stavim?
Inace, posto kazete da kupujem top od 120mm :) i da previse para dajem bespotrebno, odlucio sam za Chieftec GPS-350FB-101A 350W. Vec sam poslao mail frmi koja ga prodaje da li ga ima na stanju, a ostatak novca dati za hladnjake koje vi kazete
Nisam pronasao GPS-350FB-101A 350W, ali ima GPS-350EB-101A 350W, bez PFC. Kosta 3110 dinara. Pogledacu malo i ovde u KGu sutra po nekim radnjama ima li nesto slicno, zatim cu vama napisati neke modele i vi cete izabrati najbolji.
Usput, mozete me savetovati gde da stavim i koje hladnjake da stavim. Ciftek, kuler master...? Vec sam isplanirao jedan od 12cm na stranici kucista.
Hvala.
EDIT:
Chieftec GPS-350EB-101A-BULK Napajanje 350w, 20pin, CE for P4 (v 2.0) with 12 cm fans, PFC, Bulk Sta je bulk?
Shto se tiche fanova nije svaki 12mm fan tih, narochito oni jeftini Chieftec, CM i TT. Poshto gledash kvalitet a novac nije problem, Noctua ventilatori su ubice i njih preporuchujem. Pogotovo shto stavljash na stranicu kucishta.
Istina, Samo upališ ThermalTake 12cm Thunderblade i sve je jasno. Rainbow usisivač kome je motor na izdisaju. Najneprijatniji huk koji sam u životu čuo. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Shto se tiche fanova nije svaki 12mm fan tih, narochito oni jeftini Chieftec, CM i TT. Poshto gledash kvalitet a novac nije problem, Noctua ventilatori su ubice i njih preporuchujem. Pogotovo shto stavljash na stranicu kucishta :: :: `Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju` :: ::
Kofiguracija ti je klasika , napajenje imas za 60e extra extra model ako te bude zanimao mogu da te uputim tamo gde sam ja kupio, posalji mi poruku na mail, LC power od 600W tacnije - LC6600GP SilentGiant 600W.
Pa, recimo da bih dao oko 1000dinara za jedan hladnjak. Jel svejednom koji model Noctua da uzmem? Svi su tihi?
@drazabg, videcu sutra u KGu kako stoje stvari, da ne bih placao postarinu od 400-500dinara.
Nek mi neko preporuci gde da stavljam ostale hladnjake i koje. Noctua 12cm ide na stranicu kucista. Ponavljam, ima mesta za dva napred, jedan plafon i jedan pozadi.
Izvini na smaranju, al ocu to da uradim po preporuci onih koji se razumeju u to.
Hvala.
EDIT:
Noctua NFS121200 Case Fan, 12cm, 600-1200rpm, 6-17dB, Silent, Red moze ovako nesto? Oko 1300dinara je.
ili Noctua NFS12800 Case Fan, 12cm, 500-800rpm, 4-8dB, Silent, Red al slab RPM ima :S
Bulk je ustvari pakovanje kada ne dobijes nesto uz proizvod, a najcesce je to kutija tj. pakovanje... (makar koliko sam ja imao prilike da vidim)
Sto se tice fanova, istina je da su vecina ventilatora na papiru (na tarabi) tiha i sve nesto oko 20dB (to mozda kada se spoje na 5V), a u realnom radu i na 12V proizvode daleko vise preko tih 20 deklarisanih, u vecini slucajeva je to 40-50 dB sto nikako nije prijatno za slusanje...
Noctua jeste medju najtisim, ali su i skupi dosta, ali jbga, uzmes sada, i imas garanciju od 6 godina i ne brines...
@ drazabg : Ne treba covjeku 600W, pa nije mu I7 sa GTX295 konfiguracija...
@ summum (opet) : Svi Noctua su tihi, samo ne znam da li ti se isplati da kupujes...
Ako bi vec stavljao ventilatore, moja preporuka je da stavis naprijed (uvlaci) i pozadi na stranici (ili na vrhu kucista)(izvlaci), bocni pravi vise buke nego sto je potrebno (po mom iskustvu) i ne daje nekakve posebne rezultate...
U vezi tih ventova, ja bih radije uzeo NF P12, mislim da imaju veci pritisak i veci protok od S modela... I uzmi model sa vecim brojem obrtaja, oni su svakako na 1300rpm gotovo pa necujni (u poredjenju sa svim ostalim) a dobijes i nastavke za smanjivanje brzine ako su ti na 1300rpm preglasni... (smanjuje na 1100rpm sa LNA i na 900rpm sa ULNA adapterima)
Za tu konfiguraciju, uz dobro, tiho napajanje, tebi si savim dovoljna 2 Noctua ventilatora na 1200rpm. Jedan napred, da uvlači, i jedan nazad da izvlači vazduh. Bitno je da sve kablove skloniš u stranu, kao najbolje umeš, da bi kućište moglo što bolje da se provetrava. Evo ti poređenje. Ja na staroj mašini imam kućište CM Centurion 540, proc E2160, Hyper TX 2 cooler, grafičku Gainward FX5600 ultra VIVO, 2 ATA HDD (160 i 80GB) i 2 DVD-RW. Napajanje LC Power Silent GreenPower LC6550GP (550W, 14 cm fan). Sa dva Noctua ventilatora sve komponente su hladne ko boza. Ti imaš procesor koji je novije generacije od ovog E1260 i osetno manje se greje. Sem toga, već broj ventilatora, koliko god da su tihi, podiže nivo buke.
BRW, NMY je u pravu. Bulk ti je samo hardware, bez šljaštećeg pakovanja (kutija, pa sličice na sve strane, uputstva koja nisu ni za q** itd.)
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
:: Pa, recimo da bih dao oko 1000dinara za jedan hladnjak. Jel svejednom koji model Noctua da uzmem? Svi su tihi? :: :: @drazabg, videcu sutra u KGu kako stoje stvari, da ne bih placao postarinu od 400-500dinara :: :: Nek mi neko preporuci gde da stavljam ostale hladnjake i koje. Noctua 12cm ide na stranicu kucista. Ponavljam, ima mesta za dva napred, jedan plafon i jedan pozadi :: :: Izvini na smaranju, al ocu to da uradim po preporuci onih koji se razumeju u to :: :: Hvala :: :: EDIT :: :: Noctua NFS121200 Case Fan, 12cm, 600-1200rpm, 6-17dB, Silent, Red moze ovako nesto? Oko 1300dinara je :: :: ili Noctua NFS12800 Case Fan, 12cm, 500-800rpm, 4-8dB, Silent, Red al slab RPM ima : ::
A jeste li se pitali zashto taj hardver dolazi bez kutije i dokumentacije? Zato shto je doshao u `gomili` po najjeftinijoj mogucoj nabavnoj ceni, zato je i prodajna cena takvog hardvera neshto niza. Ali kod nas ne toliko koliko bi trebala da bude. Drug mi reche da u USA kod kupovine tv-a koji stoji u izlogu cena je 30% niza.
Mislim da nemas potrebe da kupujes Noctua kulere koji jesu jako dobri i tihi, ali mislim da su preskupi. Ako nadjes mozes da uzmes neki od Coolink modela: COOLSWIF1202B 12cm, 1600rpm, 24dB, 2 Ball Bearing, Transparent Blue ili COOLSWIF1202R 12cm, 900-1600rpm, 14-24dB, 2 Ball Bearing, Transparent Blue, w/Manual Speed Control Malo su bucniji od Noctua, ali su dosta jeftiniji i dobro hlade.
Moraju ga dati jeftinije kada je vec 1000h odradio u izlogu i sunce ga pece vec tri mjeseca...
Normalno da je jeftiniji...
SONY VAIO VGN-FW285J
:: Drug mi reche da u USA kod kupovine tv-a koji stoji u izlogu cena je 30% niza.
MALO OFF TOPIC, ali PITANJE JEDNO KOJE ME ODAVNO KOPKA :
Da li neko zna u kakvim uslovima proizvodjaci mjere koliku buku proizvode njihovi ventilatori ?
Sa obicnim vazduhom nije moguce postici tih njihovih zamisljenih 20+ dB, mozda koriste nekakav specijalni gas u laboratorijskim uslovima testiranja...
Primjer, kod mene stoje dva Thermaltake venta u kucistu, oba su deklarisana na oko 20-tak dB a moj ``glasni`` cooler od procesora ciji ventilator pravi oko 38dB se ne cuje ni sekunde pored ova dva ...
Verovatno ima neka jeftinija 12ica od Coolermastera kao na primer COOLER MASTER R4-L2S-12FB-GP ( http://www.scan.co.uk/Products/120mm-Coolermaster-Blue-LED-On-Off-Fan-with-control-panel) Ono shto je dobro kod ovog ventilatora je da se uz njega dobija plochica sa prekidachem koja se montira u slot na zadnjoj strani kucishta i ventilator mozesh da palish i gasish kada ti zatreba.
`Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju`
:: Mislim da nemas potrebe da kupujes Noctua kulere koji jesu jako dobri i tihi, ali mislim da su preskupi. Ako nadjes mozes da uzmes neki od Coolink modela: :: COOLSWIF1202B 12cm, 1600rpm, 24dB, 2 Ball Bearing, Transparent Blue il :: COOLSWIF1202R 12cm, 900-1600rpm, 14-24dB, 2 Ball Bearing, Transparent Blue, w/Manual Speed Contro :: Malo su bucniji od Noctua, ali su dosta jeftiniji i dobro hlade :: ::
Prvo, zelim da se zahvalim svima na odgovorima. Malo sam razmisljao i ovako:
neka je buka. Necu da dam preko 1000dinara za jedan ventilator. Kontam, ako do sad nije crkao sa jednim ventilatorom, i od skorije sa cetiri ventilatora, nece ni da crkne. Ja sam sve mislio da bar 10stepeni bude manje u kucistu, da bude stabilniji, sigurniji....ma idi, necu ni da razmisljam o tome vise.
Kupicu Ciftek od 350W 12cm za 3500dinara. Mozda odlucim da uzmem Asus 3650 256mb DDRIII i to je to. Nista vise necu da uzimam. Asus cu uzeti ako ne odlucim da sredim malo racunar moje majke. Dok odmara voli odigrati neku sitnu igricu.
Sutra idem u grad pronaci par modela Cifteka i pitacu vas za model i vi mi recite.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.