Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Bušenje stranice na kućištu
STRANA 1 OD 1
djboki Bušenje stranice na kućištu 06.08.2009. 21:26 T19245

status: user
broj poruka: 96
Ukazala se nezaobilazna potreba da na stranici kućišta napravim otvor za dodatni
kuler,zbog boljeg hladjenja.

Ako neko zna nekog majstora ili servis gde to može lepo da se odradi neka javi.

Pozdrav,i unapred zahvaljujem svima!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- re 06.08.2009. 21:51 #132261

broj poruka: 3529
Idi kod nekog limara i nek ti to caskom odradi.

Inace mozes i sam, ocrtas krug, sa sestarom ili sl. na stranici, u krug, tik uz liniju sa busilicom izbusis rupe i posle lagano sve to iseckas, isturpijas i eto.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic @djboki 06.08.2009. 22:03 #132266

broj poruka: 18996
veruj mi, to je najgluplje mesto za kuler, da li postoji neko mesto sa zadnje strane kucista gde bi mogao da stavis 12-cu, ili da izbusis rupe za izvlacenje vazduha?
tortojed To moze da bude dobro resenje ukoliko nameravas da... 07.08.2009. 09:58 #132333

broj poruka: 10997

kuler postavis tako da UDUVAVA vazduh. Jedan 9cm ili veci ventilator, montiran na desetak cm (donja ivica ventilatora) iznad donje ivice kucista i, otprilike, isto toliko racunajuci od zadnje ivice kucista znatno bi povecao protok vazduha kroz kuciste. Podrazumeva se da na zadnjem panelu imas jak izduvni vent. Vodi racuna o udaljenosti ventilatora od PCI karti i graficke kao i o problemu povezivanja ventilatora sa napajanjem.
U principu, ne mora se isecati krug - dovoljno je izbusiti veliki broj sitnih rupica (recimo: @2mm) i rupice za montazu ventilatora. Naravno, nakon izvesnog vremena nakupice se dosta prasine i jos kojecega u tim rupicama, pa ce biti i vise odrzavanja nego pre.
djboki Problem je sa hlađenjem CPU 07.08.2009. 10:43 #132341

Jer grafička kartica zbog svoje veličine (ATI 3850) skoro potpuno odvaja donjii deo
kućišta od gornjeg dela kućišta,gde se nalazi i Kuler za CPU
Kako se u gornjem delu kućišta nalazi napajanje i ventilator za izbacivanje toplog vazduha (90 mm i nemože veći),stvara se pod pritisak,tako da kuler od CPU ne dobija
dovoljno vazduha,jer je slabiji od ova dva,pa dolazi do pregrevanja procesora pri većem
opterećenju(zahtevne igrice)
Namera mi je da sa dodatnim kulerom na stranici koji bi uduvavao vazduh prema CPU,
povećam pritisak vazduha i time omogućum normalan rad kulera na procesoru.

Znaci ostaje pitanje gde postaviti taj kuler i ko može da lepo izbuši stranicu,i da li je
bolja jedna velika rupa ili više malih.
pozdrav svima!

EREMIC Mozes ti to i sam 07.08.2009. 19:43 #132348

broj poruka: 168
Ja sam to sam uradio tako sto sam uzeo kruznu testeru za otvaranje rupa u knauf plocama. Posto ti je kuciste verovatno aluminijumsko neces imati problema da iseces rupu. Onda lepo nadjes resetku za ventilator koji prvo naslonis na izbusenu rupu i obelezis rupe za srafove. Ja sam stavio 12-ticu posto imam 8600gts silent i da vidis kako je pala temperatura i na grafici i na procesoru.
pozdrav

Ishmerish Re 08.08.2009. 04:17 #132351

broj poruka: 7285
Busiti mozes bilo cime,ali ti je moj savet isto da odneses limaru.U slucaju da sam pribegnes doticnom poslu bez pravog alata ces zasigurno dobitit za rezultat(osim kratera)naknadno farbanje stranice.Sto se pozicije kulera tice stvari stoje ovako:1.Po meni nista ispod 12cm ne zadovoljava,2.polozaj kulera ti mora biti takav da sa donje strane kaci dzep ispod kulera graficke,a ostatkom duva direktno na chipset i samim tim dovodi vazduh i do procesora(od dole),3.Nikako nebih trebao da ga pozicioniras tako da direktno duva u fan od procesora jer sa tim nista dobro neces dobiti.Pozz

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

djboki Pojasni poziciju kulera 08.08.2009. 12:08 #132359

Kako to misliš da kači đzep ispod kulera grafičke,da li da prelezi za celu visinu kuler od
grafičke,i još malo(đzep?),što znači da bi bočno duvao u kulera od grafičke ili da samo
malo prelazi PCB grafičke a većim delom duva u deo gde je procesor.Ploča je GA-MA56S
i čip set se nalazi pozadi,malo ispod grafičke karte.
Šta mislite o varijanti od dve 8-ice,jedna da ide ispod grafičke i druga između grafičke i
procesora ili da ne duva direktno u kuler od CPU,već pored njega.

Pozdrav svima!

Ishmerish Re 08.08.2009. 13:32 #132361

broj poruka: 7285
Eto vidis a svi se ubise da objasne poziciju fan-a koja je najbolja za Amd i Intelove chipset-e a ti tek sada kazes da imas TA Nv.Sto znaci dva kulera su najbolje resenje,stim sto sam prvi vec objasnio.Znaci ako je aktivan kuler na grafi,kraj ventilatora mora biti horizontalno najnize na pocetku ventilatora od grafe,da mu ne bi remetio rad.A gornji deo ventilatora kao sto sam rekao nebi trebalo(moze da prelazi 2cm)da udara u kuler od procesora.E sada posto je north dole mozda ces usled manjka mesta izmedju grafe i procesora morati rotirati(do pravog polozaja)12-ticu ili staviti manji kuler(9cm).Sto se northa tice bice dovoljna 8-ica sa vecim brojem obrtaja usmerena direktno na njega.Zadnja stvar ako busis onda busi i preskoci te savete sa rupicama jer i ovako svi prosecni(CM,TT,Chieftec,Xillence)ventilatori ne unose dovoljno vazduha.Jeli pomoglo?

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Ruff alternativno resenje... 08.08.2009. 14:18 #132364

broj poruka: 829
ako ti se bas ne busi po metalu, a imas malo vece kuciste, pogledaj jedno od ova dva resenja...

http://www.thermaltake.com/product/Chassis/misc/icage/a2309.asp

ili

http://www.coolermaster.com/products/product.php?act=detail&id=2542

oba imaju 12icu koja duva -ako se tako postavi- ka procesoru. naravno, niko te ne tera da stavljas hdd unutra, a to ce osigurati da duva hladan vazduh na cpu...
imam 4-in-3 i moram reci da hladi hardove samo tako (wd5000aaks spustio temperaturu za 13`c)... za cpu bas nisam zagledao, al nekako mi nemoguce da nema razlike. u svakom slucaju, mozes da razmotris i to kao opciju.

edit: mala napomena: 4-in-3 mozda ne moze da stane u svako kuciste. ne bi trebalo da bude problema, ali treba proveriti na netu...

pozdrav,

Nikolas
every day 4 us something new...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs