Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
pomoc oko izbora ups-a
STRANA 1 OD 1
Ruff pomoc oko izbora ups-a 27.05.2009. 21:23 T17640

status: user
broj poruka: 829
posto elektrodistribucija izgleda ima neke tikove u mom kraju (citaj: struja nestaje na 30-60sec... nista strasno, al taman da ti s*ebe sve sto je bilo upaljeno) resio sam da uzmem ups... problem je da nemam pojma sta da gledam po tom pitanju, pa bih vas molio za pomoc.

konfa:
psu cm rp-500-pcap, staro godinu ipo dana, sa dve grane od 12v grane po 16ampera, ako nesto znaci...
p5k, e4400, 9600gt, 2x1gb@800mhz, 3 hard diska, 1dvd, gomila vrtilatora i monitor 22`...
ako ista budem budzio u sledecih pola godine, to ce biti ili jos 2x2gb rama i/ili jos jedan hdd...

prakticno, jedino sto mi treba je da moze da izdrzi oko 5-10minuta a jos ako dolazi sa programom koji opominje da je pocelo da srce struju sa upsa i automatski gasi komp nakon par minuta, to bi bio lep bonus...:D

ima li nesto takvo za do nekih 70-ak eura?

fala unapred na odgovorima:)

Nikolas
every day 4 us something new...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 27.05.2009. 22:26 #117296

broj poruka: 1673
http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9003483

Ovako nesto ce ti biti sasvim dovoljno i nije previse skup. Ja imam stariji model od 1200VA koji radi dobro vec skoro 8 godina sa zamenom baterija naravno. Originalne su trajale sasvim solidnih 3 godina a onda je vreme drzanja naglo pocelo da pada i morale su da se menjaju. Inace uredjaj radi odlicno za te pare.

Ruff Re: re 27.05.2009. 23:28 #117322

nije lose, mada iskreno nikad nisam cuo za firmu inform do sada, ne znam kakvi su.
jedino nezgodno kod njega je sto cu morati da trazim posle adapter za usb...:s

sad gledam na itsvetu, covek bas nesto i nije zadovoljan njime...:(
http://itsvet.com/proizvod/inform-guard-650ap-lcd/comp_comp_ups/111/177

kako tebi radi , si imao slicnih problema?

Nikolas

:: http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=900348
::
:: Ovako nesto ce ti biti sasvim dovoljno i nije previse skup. Ja imam stariji model od 1200VA koji radi dobro vec skoro 8 godina sa zamenom baterija naravno. Originalne su trajale sasvim solidnih 3 godina a onda je vreme drzanja naglo pocelo da pada i morale su da se menjaju. Inace uredjaj radi odlicno za te pare
doncocos Re: 27.05.2009. 23:31 #117324

broj poruka: 417
Pogledaj MGE NOVA 625 AVR USB (mislim da su najjeftiniji u Modulusu, 6020,00 din). Francuska firma, sada sestrinska firma APC-a, ali njihovi upsevi su dosta jeftiniji, a kvalitetni su. Ima automatsku regulaciju napona, softversko podesavanje kriterijuma za iskljucenje racunara ( na primer kada kapacitet baterije spadne na 30%), mogucnost iskljucenja u odredjeno vreme, po dolasku struje ponovo ukljucenje racunara........ Sa racunarom ostvaruje komunikaciju preko usb-a. Ja imam MGE NOVA 1100 AVR SERIAL negde oko 5 godina i sa njegovim originalnim baterijama (nisu menjane) dva racunara rade 10-12 minuta bez problema. Jedina mana mu je malo bucniji ventilator (6-tica) koji stalno radi i koji moze da se iskljuci samo vadjenjem kabla iz uticnice. Imaju i zastitu za modem i mrezu.
http://www.misco.co.uk/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=345816&Tab=1&NoMapp=0

Ruff Re: Re: 28.05.2009. 21:11 #117495

moram reci da mi se ovaj bas svidja i odgovara mi skroz, jedino sto me zanima jeste postoji li neki fazon da nakacim produzni kabl (koji se koristi samo za komp) nekako na njega?

Nikolas

:: Pogledaj MGE NOVA 625 AVR USB (mislim da su najjeftiniji u Modulusu, 6020,00 din). Francuska firma, sada sestrinska firma APC-a, ali njihovi upsevi su dosta jeftiniji, a kvalitetni su. Ima automatsku regulaciju napona, softversko podesavanje kriterijuma za iskljucenje racunara ( na primer kada kapacitet baterije spadne na 30%), mogucnost iskljucenja u odredjeno vreme, po dolasku struje ponovo ukljucenje racunara........ Sa racunarom ostvaruje komunikaciju preko usb-a. Ja imam MGE NOVA 1100 AVR SERIAL negde oko 5 godina i sa njegovim originalnim baterijama (nisu menjane) dva racunara rade 10-12 minuta bez problema. Jedina mana mu je malo bucniji ventilator (6-tica) koji stalno radi i koji moze da se iskljuci samo vadjenjem kabla iz uticnice. Imaju i zastitu za modem i mrezu
:: http://www.misco.co.uk/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=345816&Tab=1&NoMapp=
Vaskev re 28.05.2009. 22:43 #117517

broj poruka: 1673
`Ako nemate dobar napon u konektoru ( 210-235 ), onda velika je verovatnoća da će ovaj stradati... Inače radi posao, ali ne preporučujem. Kupite stabilizator pa još neki bolji UPS.`

Ja nemam takva iskustva, moj je stariji tip Inform Guard Series 1200VA i nema LCD displej vec samo tri LED-a, napon ispod kojeg se prebacuje na baterijski rad je 185V, sve preko toga je dovoljno da on uspeva da regulise izlazni napon na propisanih 220V. Inace u njemu se nalaze dva akumulatora 12V/9Ah i sa njima je nekada (kada sam ga testirao) izdrzavao preko 25 minuta sa monitorom CRT-om 17incha, P4 Prescott na 3GHz i grafickom 6800GT, sada ima manje baterije 12V/7Ah a vreme drzanja nisam odavno testirao (sto i tebi ne savetujem jer duboko praznjenje SLA baterija im skracuje zivotni vek). Inace on nema nikakkav ventilator i ne pravi nikakvu buku dok ne predje na baterije a onda je to jedva primetno zujanje koje meni licno uopste ne smeta. Inace ja licno bih izbegao model sa ventilatorom jer je to cist dokaz da se stedelo na komponentama, mali hladnjak, slabiji trafo, slabiji tranzistori i kao takvi moraju da se aktivno hlade. Inform Guard serija ima ogroman transformator i 4x IRF3205 MOSFET i svaki tranzistor je sposoban da izdrzi 200W snage a u toku rada se i ne greje. Ja problema sa njim nisam nikada imao. Ja cak i ne koristim RS232 kabl jer sam ugasim racunar posle nekih 10-15 minuta a isprobao sam njegov softver i ima podesavanja za vreme gasenja i za automatsko gasenje u slucaju malog napona na bateriji. Naravno ovo nije neka klasa uredjaja ali svoj posao radi korektno, kosta umereno i nije neki fuseraj u izradi i u komponentama koje su upotrebljene. Ja sam se za njega odlucio na savet ortaka koji drzi prodaju PC opreme i njemu licno su stradala dva APC-a prilikom udara groma a Inform se samo zablokirao i nakon reseta nastavio rad. Malo je poduze ali to su moja iskustva sa pomenutom firmom. Sacekaj jos neki savet sigurno ima jos dobrih uredjaja koje ja nisam isprobao.
doncocos Re: re 28.05.2009. 23:15 #117522

Ja vreme drzanja nisam nikada namerno testirao, ali mi se desavalo da racunar ostane ukljucen, nestane struje i ups se sam iskljuci kada kapacitet baterije padne na 30%. Sto se tice ventilatora on ne hladi nikakve komponente, jer se nalazi na zadnjoj strani kucista i on samo izbacuje vazduh iz njega, mada mi uopste nije jasno zasto su ga stavili kada je vazduh koji izbacuje i u najtoplijim danima jedva mlak. Otvarao ga nisam, ali videcu ovih dana da kupim torx srafciger pa cu ti reci sta je unutra.

:: `Ako nemate dobar napon u konektoru ( 210-235 ), onda velika je verovatnoća da će ovaj stradati... Inače radi posao, ali ne preporučujem. Kupite stabilizator pa još neki bolji UPS.
:: Ja nemam takva iskustva, moj je stariji tip Inform Guard Series 1200VA i nema LCD displej vec samo tri LED-a, napon ispod kojeg se prebacuje na baterijski rad je 185V, sve preko toga je dovoljno da on uspeva da regulise izlazni napon na propisanih 220V. Inace u njemu se nalaze dva akumulatora 12V/9Ah i sa njima je nekada (kada sam ga testirao) izdrzavao preko 25 minuta sa monitorom CRT-om 17incha, P4 Prescott na 3GHz i grafickom 6800GT, sada ima manje baterije 12V/7Ah a vreme drzanja nisam odavno testirao (sto i tebi ne savetujem jer duboko praznjenje SLA baterija im skracuje zivotni vek). Inace on nema nikakkav ventilator i ne pravi nikakvu buku dok ne predje na baterije a onda je to jedva primetno zujanje koje meni licno uopste ne smeta. Inace ja licno bih izbegao model sa ventilatorom jer je to cist dokaz da se stedelo na komponentama, mali hladnjak, slabiji trafo, slabiji tranzistori i kao takvi moraju da se aktivno hlade. Inform Guard serija ima ogroman transformator i 4x IRF3205 MOSFET i svaki tranzistor je sposoban da izdrzi 200W snage a u toku rada se i ne greje. Ja problema sa njim nisam nikada imao. Ja cak i ne koristim RS232 kabl jer sam ugasim racunar posle nekih 10-15 minuta a isprobao sam njegov softver i ima podesavanja za vreme gasenja i za automatsko gasenje u slucaju malog napona na bateriji. Naravno ovo nije neka klasa uredjaja ali svoj posao radi korektno, kosta umereno i nije neki fuseraj u izradi i u komponentama koje su upotrebljene. Ja sam se za njega odlucio na savet ortaka koji drzi prodaju PC opreme i njemu licno su stradala dva APC-a prilikom udara groma a Inform se samo zablokirao i nakon reseta nastavio rad. Malo je poduze ali to su moja iskustva sa pomenutom firmom. Sacekaj jos neki savet sigurno ima jos dobrih uredjaja koje ja nisam isprobao
Ruff re 29.05.2009. 03:23 #117561

@don
jel se to ups ugasi sam kad padne baterija na 30%, ili se kompjuter ugasi? posto mi se ovo prvo cini jako neobicno...
nema potrebe da rasturas ups, bitno mi je samo kakvo si iskustvo sa tim ups-om imao, to je i vise nego dovoljno...:)

hvala obojici na pomoci, oba zvuce sasvim ok pa cu razmisliyi jos malo koji da odaberem (osim ako ne dobijem napad sledeci put kad nestane struje i odem direktno u random radnju...:D )

al i dalje stoji ono moje pitanje, postoji li nekako da utaknem produzni kabl u bilo koji od ta dva modela?
razlog je sto planiram da ups stavim na rastojanje od pc-a koje je malo duze od kabla za monitor ili za napajanje...

Nikolas

doncocos Re: re 29.05.2009. 06:23 #117584

Prvo regularno iskljuci racunar, pa se onda i sam ups iskljuci. Sto se tice produznog, uzmi strujni kabl kojim se povezuje komp i monitor, odseci mu zenski konektor (koji ulazi u monitor) i umesto njega stavi sa suko uticnicu sa npr. 3 utična mesta.

:: @do
:: jel se to ups ugasi sam kad padne baterija na 30%, ili se kompjuter ugasi? posto mi se ovo prvo cini jako neobicno..
:: nema potrebe da rasturas ups, bitno mi je samo kakvo si iskustvo sa tim ups-om imao, to je i vise nego dovoljno...:
:: hvala obojici na pomoci, oba zvuce sasvim ok pa cu razmisliyi jos malo koji da odaberem (osim ako ne dobijem napad sledeci put kad nestane struje i odem direktno u random radnju...:D
:: al i dalje stoji ono moje pitanje, postoji li nekako da utaknem produzni kabl u bilo koji od ta dva modela?
:: razlog je sto planiram da ups stavim na rastojanje od pc-a koje je malo duze od kabla za monitor ili za napajanje..
:: Nikola
:: every day 4 us something new..
Ruff Re: Re: re 29.05.2009. 20:27 #117747

hahahaha, genijalno...:)))
hvala za sve, i tebi i vaskevu, dali ste mi dobre predloge, moracu jos samo da razmislim koji mi vise odgovara...:)
pozdrav!:)

Nikolas

:: Prvo regularno iskljuci racunar, pa se onda i sam ups iskljuci. Sto se tice produznog, uzmi strujni kabl kojim se povezuje komp i monitor, odseci mu zenski konektor (koji ulazi u monitor) i umesto njega stavi sa suko uticnicu sa npr. 3 utična mesta.
:: :: @do
:: :: jel se to ups ugasi sam kad padne baterija na 30%, ili se kompjuter ugasi? posto mi se ovo prvo cini jako neobicno..
:: :: nema potrebe da rasturas ups, bitno mi je samo kakvo si iskustvo sa tim ups-om imao, to je i vise nego dovoljno...:
:: ::
:: :: hvala obojici na pomoci, oba zvuce sasvim ok pa cu razmisliyi jos malo koji da odaberem (osim ako ne dobijem napad sledeci put kad nestane struje i odem direktno u random radnju...:D
:: :: al i dalje stoji ono moje pitanje, postoji li nekako da utaknem produzni kabl u bilo koji od ta dva modela?
:: :: razlog je sto planiram da ups stavim na rastojanje od pc-a koje je malo duze od kabla za monitor ili za napajanje..
:: :: Nikola
:: :: every day 4 us something new..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs