Znači Mustek PowerMust 800 VA star jedno 5 godina Radio odlično do sada, a onda u poslednjih dva meseca3 puta mi nestaje struja na po par sekundi i sva 3 puta mi se restartuje komp !!!!!!! Mislim, UPS, ovo, ono..... Ma ništa, ko da ga nema. Bruka !!! E, sad. Promenio sam napajanje pre godinu dana ali od tada pa sve do pre par meseci nisam imao problema sa nestancima struje, tako da nisam isprva ovo što se dešava povezao sa napajanjem, ali izgleda.... Ranije je napajanje bilo neki `ljuti` kinez od šatro 650W i sa njim je Mustek radio k`o sat, a onda sam stavio Corsair-a od 450 W. Da li je po vašem mišljenju u pitanju neka `nekompatibilnost` između UPS-a i PSU-a ili je ubogi i matori Mustek krepao ?
Ili se Mustek ne slaže sa tim napajanjem (naći ćeš na net-u ako je tako, sigurno nisi jedini), ili je crkla bakterija, jer je 5 godina puni-prazni ciklusa, otprilike sasvim dovoljno da ista odustane. Da je crk`o Mustek, manja verovatnoća (u stvari, samo zato što je Mustek, pada sumnja i na to, inače, teško). Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Ma kopam po netu u potrazi za sličnim problemom, k`o crnac u rudniku dijamanata, ali ništa !!! Izglada da niko nema `spomenutu` kombinaciju UPS-PSU, a da pri tome ima problem, kojim se žali po internetu. Baterija ??? Moguće, ali mi u XP-u njegov software `winfast` pokazuje da je baterija puna 100 %, što opet ne mora ništa da znači... A što se tiče ciklusa puni-prazni. Ne kapiram. Za ovih 5 godina struja mi je možda nestajala plafon15-ak puta. Pa zar 15 puni-prazni ciklusa može tako da izbaguje bateriju ?
Odgovor ti leži u upustvu od UPS-a Pogledaj sranu 7 ako si uopšte sačuvao upustvo Ili instaliraj commander pro sa diska i videćeš ulazni ,izlazni napon,kapacitet baterije,pa čak i sam napon baterije
Ja imam Mustek od 600VA i nije hteo da mi radi sa Chieftec 400W. Promenim Chiefa, ali pri prvom nestanku struje cvrc, komp se rastartuje. Kupim nov akumulator, formiram ga, opet isto. Onda sam ga kompletno raskupusao i očistio sve kontakte, zategao sve šrafove, pritegao buksne i evo radi već godinu dana bez problema. Inače, u knjizici ti piše da akumulator radi 3 godine i da ga posle toga treba menjati.
Nemoj slučajno da se zezneš da ga nosiš u Mustekov servis, ako si iz Beograda. Tipovi ti odmah kažu da mora da se menja sklopka, što ti dođe kao pola novog UPS-a.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
nema veze sto se baterija samo 15 puta praznila...ona je bila u tom upsu 5 godina, a te akumulatorske baterije retko imaju rok trajanja duzi od 5 godina u najboljem slucaju...to svakako treba da promenis... da je nekompatibilan sa napajanjem, male su sanse za tako nesto jer jebiga ups treba da daje struju, napajanje da je prima...nema sta tu da bude nekompatibilno...pogotovu sto taj Corsair prima ulazni napon od 90V do 260V tako da ups tu ne moze da ga zajebe kako god okrenuo... jel si ti uopste probao probao da pokrenes komp samo na ups cisto da vidis jel uopste to funkcionise...
:: :: :: Odgovor ti leži u upustvu od UPS- :: Pogledaj sranu 7 ako si uopšte sačuvao upustv :: Ili instaliraj commander pro sa diska i videćeš ulazni ,izlazni napon,kapacitet baterije,pa čak i sam napon baterij :: Ma kopam po gajbi danima, ne mogu da nađem uputstvo, pa da me ubiješ. Aj molim te reci mi šta piše ako imaš uputstvo.
@Saske Pa i ja sam mislio da `nema šta tu da bude nekompatibilno` ali pošto već danima četkam po internetu u potrazi za rešenjem, naleteo sam na priče gde ljudi objašnjavaju, kako imaju sličan problem sa ovim UPS-om i Chieftec PSU-om zbog kako kažu `nečega što se zove Active PFC` koje imaju noviji Chieftec-i, a ima i Corsair
Ovoga puta Saske nisi u pravu, jeftini UPS uredjaji daju aproximiranu sinusoidu dok neka napajanja u primaru ne trpe nista sto nije prirodna sinusioida, stoga ce doci do `prezupcenja` i reseta jer ce se PSU na moment ugasiti, posebno Chieftec jefitne klase (GPS) koje su ocekivale na ulazu precizan napon i ritam...pisano je o ovome na forumu pre 2 godine...dakle, moze se reci da postoji `nekompatabilnost` sto je i na netu dobro dokumentovano
A N G E L
:: nema veze sto se baterija samo 15 puta praznila...ona je bila u tom upsu 5 godina, a te akumulatorske baterije retko imaju rok trajanja duzi od 5 godina u najboljem slucaju...to svakako treba da promenis.. :: da je nekompatibilan sa napajanjem, male su sanse za tako nesto jer jebiga ups treba da daje struju, napajanje da je prima...nema sta tu da bude nekompatibilno...pogotovu sto taj Corsair prima ulazni napon od 90V do 260V tako da ups tu ne moze da ga zajebe kako god okrenuo.. :: jel si ti uopste probao probao da pokrenes komp samo na ups cisto da vidis jel uopste to funkcionise... :: :: Overclocking is the way of life!!! :: ::
ok, recimo da si upravu sto se tice prirode napona koji daje ups...ali covek kaze da mu je savrseno radio sa ziljvim kineskim napajanjem tako da ta tvoja teorija donekle pada u vodu...corsair je daleko od jeftinih kineskih krseva...
Pa, to je i meni palo na pamet, zato i pitam, da vidim da li imate slično mišeljnje. Znači kineski krš je bio Q-Tec i definitivno nije imao Active PFC, a ovaj Corsair to ima.
@japanese Hvala za info, ali meni lampica svetli zeleno sve vreme. Da nije nešto drugo ?
Ah da, zaboravih da napomenem. Taj Winfast soft. kojji ide uz Mustek-a ima opciju `Battery Test` Ono, kao, testira da li je baterija OK. Rešim ja tako da probam i taj test, kad ono... Ma kakav test, restart na keca !!! Ni da gukne UPS !!! K`o da ga nema. Ja stvarno ne znam na kom principu radi taj test... da li `blokira` struju, pa odmah prelazi na bateriju ili nešto sedamnaesto... Stvarno, sa strujom se poznajem, k`o meduza sa kondorom... Da li to po vama ima neku indikaciju ? Hoću reći... Da li vam taj podatak nešto znači ?
ovako...i dalje nisi reko jel si probao da udkljucis komp samo na ups...znaci iscupas iz struje pa samo ups da ga napaja... sto se tice bakterije...znas kako se one testiraju...opterete se nekim potrosacem i onda se gleda koliko brzo pada napon na njoj...to sto ti na upsu pokazuje zeleno za bateriju, to samo znaci da je ona postigla neki radni napon, odnosno napon koji bi trebao da postoji na polovima kada je baterija puna...medjutim, moze da se desi da napon na bateriji naglo pada cim se ista optereti...ta baterija u upsu bi trebalo da je 12V, 7Ah...mozda je i neka manja, nije previse bitno...kada nestane struja, ta baterija mora da isporuci bilo gde izmedju 10 i 25A u zavisnosti sta ti je komp u tom trenutku radio...s obzirom da ti je ta baterija stoji u upsu 5 godina, verovatno ne moze da izdrzi to opterecenje...gomile tih baterija su mi prosle kroz ruke i retko koja starija od par godina je mogla da se upotrebi, a i te koje su radile su imale drasticno manji kapacitet od prvobitnog...mozes i rucno da istestiras bateriju, bar donekle, ako bi imao neku sijalicu za farove na kolima pa da je nakacis na bateriju i da vidis kolko ce dugo da je drzi...i da li ce da je drzi uopste...
:: ovako...i dalje nisi reko jel si probao da udkljucis komp samo na ups...znaci iscupas iz struje pa samo ups da ga napaja.. :: sto se tice bakterije...znas kako se one testiraju...opterete se nekim potrosacem i onda se gleda koliko brzo pada napon na njoj...to sto ti na upsu pokazuje zeleno za bateriju, to samo znaci da je ona postigla neki radni napon, odnosno napon koji bi trebao da postoji na polovima kada je baterija puna...medjutim, moze da se desi da napon na bateriji naglo pada cim se ista optereti...ta baterija u upsu bi trebalo da je 12V, 7Ah...mozda je i neka manja, nije previse bitno...kada nestane struja, ta baterija mora da isporuci bilo gde izmedju 10 i 25A u zavisnosti sta ti je komp u tom trenutku radio...s obzirom da ti je ta baterija stoji u upsu 5 godina, verovatno ne moze da izdrzi to opterecenje...gomile tih baterija su mi prosle kroz ruke i retko koja starija od par godina je mogla da se upotrebi, a i te koje su radile su imale drasticno manji kapacitet od prvobitnog...mozes i rucno da istestiras bateriju, bar donekle, ako bi imao neku sijalicu za farove na kolima pa da je nakacis na bateriju i da vidis kolko ce dugo da je drzi...i da li ce da je drzi uopste.. :: :: Overclocking is the way of life!!! :: ::
Hvala puno na opširnom odgovoru. Nisam još stigao da probam da upalim komp samo preko UPS-a. Probaću u narednih par sati, pa javljam šta se dešava. Još jednom HVALA PUNO !!!!!
Ako cemo posteno, APC 2200VA je poceo da mi puni syslog sa zamani mi bateriju posle jedno 6 godina rada - netsnak struje je bio 20 min na baterijama sa ovom malom potrosnjom nanjemu. Posle zamene baterije sa istom potrosnjom imam 120 minuta :) A APC baterija je ipak APC baterija... Menjao sam neke baterije u nekom drugom krsu od UPSa - kupio kod kalenic pijace i dobio samo 1 godinu iz njih - prvi sec struje i ode u reset, a kanta koja je bila na zivoj struji ostala :) A i nije bas jeftina - bese nekih 2200 din pre godinu dana.
Saske ti je sve lepo obijasnio malo je pogrešio oko podataka baterije za tvoj model UPS-a ali to je NEBITNO. Najlakši način da isprobaš funkcionalnost UPS-a je da umesto baterije upotrebiš bilo koji akumulator od 12V na način koji je Saske opisao ili sa`Battery Test`iz Winfast soft-a i ako sve radi kako treba vreme je za novu bateriju. Ja sam lično od 2003 sahranio dva modela 600va, popravka se ne isplati jer ovaj model košta oko 50€
Corsair kao i Antec rade sa svim vrstama ulaznog napona (cetvrtke, nepravilna sinusoida itd. , provereno). Bateriju mozes proveriti samo ako joj meris napon prilikom opterecenja, ili ako su ti dostupna amper klesta sa podesavanjem opterecenja. Uz malo truda mozes probati da mu meris napon obicnim instrumentom (Votlmetrom) i da na akumulator vezes neku automobilsku sijalicu. Ako drzi napon i pod opterecenjem onda je garant nagoreo kontakt na nekom od relea i potrebna je zamena istog. Sa cenom pomenutog UPS-a i domacim serviserima-derikozama (cast izuzecima) popravka ce najverovatnije biti neisplativa. A sto se trajnosti baterija tice, ja sam na mom UPS-u od 1200VA prve promenio posle 3god., druge posle otprilike 2god. (Sunlight) i sada sam evo nabavio neke bolje (mislim da su GP England) 2x12V/7Ah pa cu videti kako se one ponasaju, cena je bila 1200din/komad.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.