Pre neki dan je komp. poceo dase ubija iz cista mira. Prvo sam mislio da je napajanje, ali nije. U pitanju je cooler na CPU, imam q6600 i izgleda mu je otisao njegov cooler, jel mi u obicno rezimu rada, znaci samo winamp i explorer tempreratura prelazi 90C.
Jel mi mozete preporuciti neki cooler, koji je dobar i ujedno tih. Treba da mi lado procesor skoro 24 sata dnevno.
Po cemu si zakljucio da je kuler??? Ja bi prvo posumnjao na termalnu pastu...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: :: Pre neki dan je komp. poceo dase ubija iz cista mira. Prvo sam mislio da je napajanje, ali nije. U pitanju je cooler na CPU, imam q6600 i izgleda mu je otisao njegov cooler, jel mi u obicno rezimu rada, znaci samo winamp i explorer tempreratura prelazi 90C. :: :: Jel mi mozete preporuciti neki cooler, koji je dobar i ujedno tih. Treba da mi lado procesor skoro 24 sata dnevno.
Hm...tata mi je na poslu zatrpan sa kompjuterima, i kaze mi da jos nikad nije morao da stavlja novu pastu. Komp mi je star 1god. Ne verujem da je patsa tako brzo mogla da ode. Barem ne po onome sto sam citao, a i nikad ranije je nisam morao da menjam. Imam jos 3 kompa u kuci koja su isto godiste kao moj, i nemaju ovakav problem.
Ja sam prekjuce imao slucaj da je na kompu koji je star par meseci morala da se manja pasta jer je izgubila svojstva pa je dizao temperaturu na 85 stepeni. Komp nije ugasen za tih par meseci i verovatno je to uticalo da pasta izgubi svijstva...ili je pasta loseg kvaliteta... A to sto ti cale kaze...pa za sve postoji prvi put... Nemoj da te mrzi,promeni pastu pa onda kupuj kuler ako nije do paste
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: :: :: :: Hm...tata mi je na poslu zatrpan sa kompjuterima, i kaze mi da jos nikad nije morao da stavlja novu pastu. Komp mi je star 1god. Ne verujem da je patsa tako brzo mogla da ode. Barem ne po onome sto sam citao, a i nikad ranije je nisam morao da menjam. Imam jos 3 kompa u kuci koja su isto godiste kao moj, i nemaju ovakav problem :: :: Pa sam na osnovu ovoga zakljucio.
Hehe..pa da ne vrti ne bi mi se ni podigao komp jel tako? :) Ali vrt,i 2184 rpm trenutno. Ali pre jedno 1h je bilo nesto malo oko 1000... :: :: :: :: vrti li taj cooler kad otvoris kuciste?
dobro ti doca kaze, prvo promeni pastu. meni se npr desilo da na novom kompu posle manje od pola god rada grafika ode na 90 stepeni kad igram neku igru, posle nekih 15 min igranja. otvorio kuciste, izduvao kompresorom i sad nema sanse da predje 60-65.
a zasto ne bi mogao da upalis komp ako ti kuler ne radi??? koliko ja znam mozes i to najnormalnije!!!
Sad kad mu se povratio br. obrtaja ii ja sam skontao da je pasta, ali dok je bio onako mali kontao sam da je crko...Pokusacu prvo da mu izduvam svu prasinu, jel je sad bas gledam, i ima je dosta...pa cu tek onda da menjam pastu, a ako bas treba i cooler.
:: :: :: :: ne mjenjaj cooler nego PASTU! A cooler podmazi.
Procesor se pregreva a ventilator na kuleru se vrti. Ti Intel box kuleri su u principu vrlo jednostavni. Ako se ventilator vrti onda kuler sam po sebi nema problem. Ako ti kako kažeš računar radi 24 časova onda proveri da ti se ispod samog ventilatora nije stvorila da kažem ploča od prašine pa vazduh ne silazi dublje niz aluminijumski profil.
Gde gledas temp. ?? Ukoliko je toliko dok miruje jedino sto je logicno da moze da bude je da se jedna od nozica kulera malo izvukla sa ploce i da ne naleze dobro.
A ako mislis da se kuler cas pali cas gasi, pa otvoris stranicu i vidis i sam sta se desava unutra.
Gledam preko PC Probe II, njega sam dobio na cd-u uz plocu. Moyda je ipak ono bilo slucajno sto je pao onako nisko. Sad radi konstantno 2100-2200rpm. Ali je zato temp. jos uvek tu, i ne opada.
Pogledacu i za nozicu i za cep od prasine.
:: Gde gledas temp. ?? Ukoliko je toliko dok miruje jedino sto je logicno da moze da bude je da se jedna od nozica kulera malo izvukla sa ploce i da ne naleze dobro :: :: A ako mislis da se kuler cas pali cas gasi, pa otvoris stranicu i vidis i sam sta se desava unutra.
Pipni prstom metalni deo (hladnjak) kulera pa ces znati temperaturu od prilike. Ako je vrelo da ne mozes da idrzis (pocrveni ti prst) to je 70-80 stepeni Ako je vrelo, a mozes da drzis prst to je 50-60 Ako je toplo to je ispod 50 (ako je do termalne paste, bice ti temp u Bios-u npr 80 stepeni a metalni deo `samo` topao...)
Uspeo sam da resim problem. Samo sam izduvao prasinu i sve je proradilo. Tu je bilo prasine kao da nikad u zivotu nije koriscen :S. Sad sve lepo radi. Temp ne prelazi 35C, a broj obrtaja je 2000rpm.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.