Zanima me da li bi mogao da stavim ventilator za kuciste bez pteopterecenja napajanja preko -pin konektora na maticnoj.MojAMD athlon 2500+@2003Mhz. Abit NF-7 Asus a9600Pro sony CD-RW Liteon DVD-R i najvaznije napajanje Neo 300W. i ko zna moze li i da mi kaze koliko imam mousnosti u zavisnosti od napajnja da budzim komp.i da li treba da obratim paznju za voltazu ventilatora ili je 3-pin konektor univerzalan.Pozz...............................
U principu, ako je to napajanje stvarno 300W, trebalo bi da bude dovoljno. Ja sam sa DTK300W, overklokovani barton 2500, nVidija 6200, 2xdvdrw nec, maxtor 120gb, 1Gb ram-a, tvfm kartica, audigy2, upogonio i 3 dodatna ventilatora od 80mm. Sva tri su doduše išla direktno na vodove iz napajanja. To ne znači da ne mogu i na ploču, 3 pina na ploči su - i + 12V, a treći služi za očitavanje broja obrtaja ventilatora - ako ga isti ima (to se prepoznaje po tome što ventilator dolazi ili ne, sa fabrički ugrađene tri žile odn. tropinskim konektorom - a većina 80mm fanova, ukoliko nisu za procesor, to nema pa zato bolje da nisu na ploči i ne opterećuju je dodatno potrošnjom struje koja ide preko ATX konektora). Dakle, i dvopinski konektor ventilatora ide ladno na tropinski konektor matične, samo nema očitavanja broja obrtaja, vidljivog u BIOS-u i raznim programima za monitoring temperature, voltaže i broja obrtaja... univerzalnost je tu potpuna, nemaš šta da spališ, samo možeš da zezneš polaritet pa da ti se kontra okreće ventilator, kada mu je manja efikasnost, ili, da ubodeš baš onaj za obrtaje u kom slučaju se ventilator neće okretati. Tvoj procesor bi na toj ploči morao ladno da radi stabilno na 2100MHz, a mnogi uz dizanje napona ili bez njega, i više, ipak, limit tehnologije Bartona je nekih 2200MHz za stabilan rad, što će definitivno, zavisiti i od kvaliteta tvog napajanja i hlađenja procesora. Ja sam nakon preselenja i lošijeg napajanja u novom stanu od strane EPS-a, kao i zbog ubacivanja još i SkyStar2 kartice, izbacio DTK i kupio LC Power od 550W. Posledica je bolji i kvalitetniji overklok, UZ SMANJENJE TEMPERATURE procesora (ovo prvo me nije, ali ovo drugo me jeste iznenadilo). Probaj, ako si baš navr`o, (razlika u radu između 2GHz i 2,2GHz je ipak poprilično bedna, ako te strah, probaj kako radi na 1,8 pa to uporedi sa 2,0 i otprilike ćeš znati šta da očekuješ) jedina opasnost je pregrevanje procesora, pa to prati, ne overklokuj besomučno i po svaku cenu. Druga opasnost su izgleda, Maxtor diskovi. U situaciji overkloka, slabog napajanja i kilave elektromreže, isti stradaju, kilave i sve ostalo što izaziva glavobolju.
Ja sam imao Neo napajanje od 300W i mogu reći da je napajanje dobro,pošto Neo samo lepi svoju etiketu na napajanje koje pravi EverPower.Meni je guralo Bartona 2600 klokovan na 3000+,1GB DDR,Maxtor 80GB,2x80mm fan zakačenih preko konektora na ploči,2x120mm fan zakačeni direktno na napajanje,DVD Rom,klokovani Gainward 6600 plus Titan cooler za procesor i dva 40mm ventilatora,jedan za Northbridge a drugi za Dual Power Supply.Ovo je sve radilo OK,dok ja nisam mehanički ujebao napajanje. Igor B.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.