treba mi pomoc oko izbora napajanja (marke i modela) konfiguracija: athlon xp 1800+ na 1533 Mhz radi kao 2600+ na 2100 Mhz (thoroughbred b) albatron kx400-8x fsb 133 Mhz (via kt400) a radi na 190Mhz, ne moze dalje msi 6600gt, memorija dignuta sa 900 Mhz na 1000 Mhz (koliko vati vuce ova karta) 768 MB rama, malo kingston + neki krs, rade kao ddr380 (2.5 3 3 6) (vati?) maxtor 6Y080L0 asus drw 1604p asus crw 5224a ostalo i nije toliko bitno, mada je tu i gamepad sa vibracijom i kuler za izbacivanje toplog vazduha (i oni vuku par vati) u winu sve radi normalno, ali pri igranju napajanje se pregrejava i gasi pc napajanje je bilo neko jadno od 350 w, a sada je podjednako jadno od 400 w (1000 dindzi, cisto da probam) koje mi je donelo nekih par vati proc radi na nekih 55 stepeni (pri opterecenju, a inace na 46) i naponu od 1.5 v (po amd-u temp je normalna, max 85 pise u data sheet-u, mada za napon pise 1.65 v, ali se tada napajanje jos brze pregrejava i gasi) prolazi 3d mark 2001 se, ali zahtevnije igre posle duzeg igranja izazivaju gasenje na malo nizoj frekvenciji nema gasenja zbog svega ovoga ja sam ubedjen da je manjak snage problem, da li neko misli drugacije? e sad ja kontam neki cooler master real power 480 w ili mozda i manje (ima onaj merac snage koji mi se bas svidja), a posle i athlon 64 i neku plocu sto sad i nje najbitnije koja je vasa preporuka za napajnje (50 do 80 eura) i jos nesto- kontao sam da spojim dva napajanja (povezem kontakte POWER ON, POWER OK i MASU na konektor na ploci) i tako ih koristim!? da li je ovo neko probao i da li bi to radilo, ja mislim da bi, mada ne bih nesto da sjebem UNAPRED HVALA
Da ti mozda procesor ne gasi mashinu?Istestiraj ga prvo, sa npr. Prime95.Ako prodje verovatno je napajanje.Svako napajanje od 360W (pravih) vati bi savrsheno radilo pos`o na tvom kompu.Moj predlog su ASUSova napajanja npr. Atlas A36H (360W) koje je oko 40e, ili ASUS 450W (oko 55e0.Pomenuti Cooler Master je dobar ali skup (oko 80e).Mozda ti je najisplativije da uzmesh LC Power 550W koje je Best Buy (oko 50e) koje opushteno vozi SLI konfiguracije, tako da nema potrebe da bacash 80e.
mislim da nije proc jer se komp gasio i na nizim frekvencijama pod optrecenjem (u igrama, 3dmark-u) sa onim starm napajanjem. a imam prime95 pa cu probati, a koliko traje test, tj odredjivanje prime-ova
Najpre da je u pitanju nestabilan napon mreže i manjak snage koji pri tome nastaje kod napajanja (kad padne napon, poveća se struja, a to još brže dovodi do zagrevanja i otežava overclock). Jedino je pitanje ko gasi komp, logika napajanja ili matične ploče... Ja sam gotovo isti problem imao sa DTK napajanjem od pravih 300W ali u poprilično nabudženijoj mašini po pitanju potrošača... sve je radilo OK dok sam bio u jednom stanu, a nakon preselenja (i kilavije EPS-ove lokalne trafo-stanice) povremeno mi se dešavalo isto što i tebi, a dolaskom zime sve češće. Posledica je dvojaka: kupio sam LCPower od 550W, problemi sa hdd-om du nestali, overclock je skočio uz istovremen pad temperature procesora!!! ali, nisam sve spasio: na maxtoru je ostalo nepopravljivih (ok, nisam još probao low level jer bad sektori stoje) i kilavo malih ali iritirajućih 4kb bad sektora... tako da ti mogu preporučiti to napajanje, snage ima zasigurno, a cena je (vidi ovde na berzi) u trenutku moje kupovine bila 43E u DPM-u... a još je i "silent"... za ova druga napajanja, verovatno su ok, ali 400 je 400 a 550 je 550... Što se tiče paralelnog povezivanja dva napajanja, ono je teoretski moguće, ali bi po meni prvo trebalo da se radi o dva identična napajanja (koliko je to moguće u praksi, ne znam) po izlaznim karakteristikama, jer bi razlika u naponima dovodila do međusobnog pražnjenja i odvoda energije između grana na napajanjima, drugo, to je ružno i nepraktično rešenje, treće: kod udvostručavanja računaj da si udvostručio shit napajanje, tj. imaš 2xshit... njihova kilavo ili nikakvo peglanje napona i zaštita ništa nije bolja ako se udvostruče (sirove snage bi trebalo da je duplo...) tako da ipak računaj na jdeno dobro umesto dva shit-a iako su ta dva jeftinija (najverovatnije opravdano) od dva, tri ili više kung-fu shita.
Nemoj da se za`ebavas sa napajanjima kung-fu proizvodjaca koji pisu 400-500-600w pa ce uskoro i iljadu vati da nacrtaju...
Uzmi PRAVIH 300-350 vati i zavrsio si posao! Pravih, postojecih... kada otvoris napajanje od chiefteka, vidis da su nesto radili a ne kada sam otvorio JNC-govno koje je radilo sa RUPOM na stampanoj ploci i bilo mi sumnjivo na prvi pogled... Inace, JNC je potpuno prazan unutra :) Nema ba`s ni`s... Ja imam chieftec-a trecu godinu bez cimanja... Vredi svaku kintu!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.