Spec: mb DFI DK 790FX M2RS cpu AMD 5000+ BE + cooler Skythe Katana 2 dimm 2 x 1gb OCZ Platinum 6400 DDR2 800mhz rev.2 case CMaster Centurion 532 + psu CMaster 400w vga je nebitna, neka nVidia silent, računar služi za svakodnevne poslove i ništa više. Cpu je overclocked na 3.2ghz promenom množioca, još pre 3 meseca, ostale komponente na default, sve je solid rock stabilno.
Prednji usb-ovi su radili extra, takoreći bez greške, kako na masi raznih usb fleševa, raznih proizvođača i veličina, tako i sa wd passport-om od 250 i 320gb.
Pre par dana je promenjeno napajanje CMaster od 400w i stavljeno OCZ GameExtreme od 600w (identično kao Zalman po Hardwareseacrets.com).
Ne znam da li to ima veze sa njim, ali u konfi nije ništa drugo promenjeno... Sada se prednji usb ponašaju tako da wd passport ne prepoznaje sistem, traži navodno drajver i slično, sa istim fabričkim usb kabelom sa kojim je ranije radio na tim istim usb-ovima. Slično se dešava i sa usb fleševima, njih prepoznaje sistem, ali prilikom nekog kopiranja, samo pukne i nestane iz sistema. Radi se o OCZ, Kingmax, Kingston, AData itd, ne odnosi se na neki konkretan model.
Šta da radim da to sredim, taj računar se nalazi ispod stola, skoro mu je nemoguće svaki put prići da se pozadi direktno na ploču uključuju usb uređaji.
Jedino što je od software-a instalirano u međuvremenu je Logitech setpoint 4.6 zbog miša mx1000, mislim, suludo je da ima veze sa tim, ali gremlini su gremlini :)
Ucitaj Knoppix 5.1 i probaj da li tamo rade Front USB, ako ne onda je prso konektor-kabl ili pak neka elektronika za USB kontorler koja pegla signal ka prikljucnicama...Ako radi pod Linuxom onda je nesto software-ski
- A N G E L -
:: Jedino što je od software-a instalirano u međuvremenu je Logitech setpoint 4.6 zbog miša mx1000, mislim, suludo je da ima veze sa tim, ali gremlini su gremlini :)
Priključio sam i CMaster XCraft extrnu fioku koja ima svoje napajanje, ne napaja se preko usb, opet isto... Krene, kao vidi ga, traži drajver, bla bla, cannot instal hardware. Znači nije do struje na usb ili grešim ? @MACHINE - pustio sam da se skida Knoppix 5.1.1 pa ću ga učitati, da li može Ubuntu 7.04 ? Njega već imam. @markopvict - kod mene je radio bez problema na prednjim usb sa fabričkim kabelom, do sada nije imao nikakvih problema.
Teraj instalaciju drivera do kraja, cesto prolazi iako nista ne instalira
- A N G E L -
:: Priključio sam i CMaster XCraft extrnu fioku koja ima svoje napajanje, ne napaja se preko usb, opet isto... Krene, kao vidi ga, traži drajver, bla bla, cannot instal hardware. Znači nije do struje na usb ili grešim :: @MACHINE - pustio sam da se skida Knoppix 5.1.1 pa ću ga učitati, da li može Ubuntu 7.04 ? Njega već imam :: @markopvict - kod mene je radio bez problema na prednjim usb sa fabričkim kabelom, do sada nije imao nikakvih problema.
Teram je do kraja i uvek ista poruka `cannot instal hardware`...
:: Teraj instalaciju drivera do kraja, cesto prolazi iako nista ne instalir :: :: :: - A N G E L - :: :: :: Priključio sam i CMaster XCraft extrnu fioku koja ima svoje napajanje, ne napaja se preko usb, opet isto... Krene, kao vidi ga, traži drajver, bla bla, cannot instal hardware. Znači nije do struje na usb ili grešim :: :: @MACHINE - pustio sam da se skida Knoppix 5.1.1 pa ću ga učitati, da li može Ubuntu 7.04 ? Njega već imam :: :: @markopvict - kod mene je radio bez problema na prednjim usb sa fabričkim kabelom, do sada nije imao nikakvih problema.
Mozda da pokusas da te neki virus ne zeza, meni se ponekad desi da Telekomov modem uopste nije konektovan sistemski (fizicki je konektovan), ne funkcionise ni safely remove, pa mi onda pomaze restart i pokusaj da vratis sve na default, a mozda ti pomogne i bataljivanje OS-a, ali posto sigurno imas vazih podataka u kompu, to posmatraj kao krajnje resenje,...
To što si ti opisao je posledica nedovoljnog napona. Kod mene se to dešavalo sa Chiftec 400 vati napajanjem, ali samo sa Prestigio Data Safe II eksternim hdd. Vrati staro napajanje, probe radi, pa vidi da li je sve po starom. Negde je problem u preraspodeli napona. Koliko ja znam, prednji USB portovi se napajaju preko čipseta.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Ako to ne uspes da sredis, elegantno resenje su ti produzni USB kablovi koji kostaju neke smesne pare. Ja mislim da sam uzeo od 4-5 metara za nekih 200 dinara, ako ne i manje. Osim toga, ako ne zelis nekoliko takvih kablova, dovoljan bi ti bio jedan, pa onda natakaris USB hub, koji takodje ne bi smeo nesto da kosta.
Ako radi od pozadi, onda je problem samo sa kablom ili sa naponom. Proveri kontakte( fizicki) jer se moze da desi da su se malo pomerili i jedan od kontakata nema dodira. Ili na ploci povezi na drugi USB prikljucak na ploci, cisto da proveris da li je negde drugde problem.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.