Znam da postoji neko ogranicenje duzine usb kabla.. zna li neko koliko je? i da li moze negde da se nadje usb kabl 4-5m duzine i da li bi to funkcionisalo.. (mislim da je u pitanju usb 1.0 ako nesto znaci)
U staroj firmi (energo......) su nastavljali paralelne kablove preko 15m` (jajare ih verovatno i dalje nastavljaju), tako da ne vidim razlog zasto USB kabel ne bi mogao preko 5m`.
...ne bi trebao da bude preko 1.8m zbog velikih naponskih gubitaka a i same osetljivosti USB-a na naponske padove i sumove! Ako je kabal extra izrade mozda moze, ali tesko, da bude do 5m duzine! ...desavace ti se da jednostavno nista nisi prikljucio na komp, ili ce se desavati da komp vidi uredjaj, ali kad treba nesto da uradi, on ce brljaviti i tako!
je pravljen za kabl duzine 5 metara. nakon 5 metara bi trebao pojacivac (mada ponekad radi i bez njega, zavisno od toga koliko struje uredjaju treba). Mozes naci u prodaji USB kablove od 4,5 metara predvidjen za USB 2.0. S njim mi stampac i enclosure rade bez problema.
Pa slobodno stavi najduzi koji nadjes da kupis i to ti je to. Nemoj sam da ga pravis a mozes pozajmiti nekoliko produznih pa spajaj i isprobavaj dok ne uocis da se javljaju greske. Inace USB bi trebalo da podnosi velike duzine zbog nacina na koji se prenose podaci, D+ i D- signali su suprotnog naponskog nivoa i zbog toga bi trebalo da su jako imuni na smetnje prilikom prenosa podataka, jedini problem moze nastati prilikom inicijalizacije kada oba signala zauzimaju isti naponski nivo i tada se moze desiti da upliva neka smetnja i da povezani uredjaj ne bude pravilno prepoznat i da kao takav vise uopste ne moze da radi. Inace USB radi sa naponom od 5V ali samo na grani za napajanje periferije, signali najcesce rade sa naponskim nivoom od 3,3V (mada i tu moze biti izuzetaka). Da sada vise ne zalazimo u teoriju na netu imas i kompletnu dokumentaciju o USB periferijama i protokolima ako te to zanima).
hvala svima na odgovorima, evo kakav sam odgovor dobio u kanibal-u. u principu do 2m je ok, mada i to nije 100% siurno,jer je mali napon u njemu, tako da moze i tada da brljavi. imaju resenje,5m sa nekim pojacivacem (zaboravio sam kako se zove taj hepeh :) koji kosta nesto preko 2000 din :( . u svakom slucaju svima vama hvala, videcu jos sta cu da uradim.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.