Treba mi vasa pomoc oko izbora firmiranog napajanja. Proizvodjac: Asus, Chieftec, Coolermaster ili Thermaltake? Koliko wati treba da ima napajanje da bi bez problema teralo 2 graficke u sli modu i 2 hard-a pored ostalih komponenti? Unapred hvala.
Po meni sva ona kineska napajanja i njihova jacina u watima je bezveze. Jedino pravo merilo je evro.Za ovakvu makinu svako napajanje ispod 80 evra je smesno , a minimum u tkz.vatima bi bio 450.
Procitaj DIGITAL, posto im je napajanje sa mnogo zvucnijim imenom crklo jer nije moglo da isprati rad jedne SLI masine, tu im se nasao MS Industrial od 550w, koje je svaki test propratilo (cak i overklokovanje) bez problema, a mnogo tise. Kosta samo 30e a dobro zavrsava posao.
Hm , u pravu si.Ali MS je MS jer ga ja imam ali od 350W.Ne znam gde moze da se nadje za te pare mislim na MS od 550W.
:: :: :: :: Procitaj DIGITAL, posto im je napajanje sa mnogo zvucnijim imenom crklo jer nije moglo da isprati rad jedne SLI masine, tu im se nasao MS Industrial od 550w, koje je svaki test propratilo (cak i overklokovanje) bez problema, a mnogo tise. Kosta samo 30e a dobro zavrsava posao.
I sam sam u istoj dilemi. DTK od pravih (očigledno pravih) 300W napokon je doteran do granica. Overclock na ABITU NF7-2, barton do daske, GT6xxx, hard, 2 dvdrw-a, tvfm, modem, audigy, 5-6 ventilatora... a sad sam još kupio i SkySTAR... I, tako, pročitao sam i ja taj članak u Digitalu, ali, iz iskustva znam da naši uvoznici nude svoj hardver (plaćaju prikaze u novinama?) u bar dva računarska lista, ako ne i u svim (kao samsungovi monitori ili SkyVision dvd), pronađem prikaz istog napajanja kao u digitalu ali u PC Press-u... e, tu ga baš i ne hvale (iako me još nisu odgovorili od kupovine). Ne radi se o tom MS industrialcu već o bolje ocenjenom LC-u. Konkretan podatak koji omalovažava LC je stepen iskorišćenja koji je nešto bolji nego dizel agregati: navodno, 65% (dakle, 35% potrošnje struje celog računara popase samo napajanje!?!) a i ceo tekst je u omalovažavajućem tonu iako se ne pobijaju podaci koji su za tu sumu novca poprilično impresivni... Po mom mišljenju, bar jedno od ova dva, ako ne i oba članka, su plaćeni. Samo lova nije išla iz istog novčanika.
O kojim karticama je rec?Velika razlika je 2x6600GT i 2x7800GT(X).U principu trebalo bi da je dovoljno pravih 450W.Citao sam test na https://www.anandtech.com gde koriste Athlon FX-57,1GB RAM (sa ostalim perverzijama) i merili su potroshnju struje (i to u tacki pre samog napajanja) za razne graficke.Najvishe je troshio komp sa 7800GTX i to oko 300W.Sudeci po ovome (FX troshi puno) trebalo bi da je OK 450W. A shto se tice crkavanja napajanja u Digital teshko da je zbog opterecenja.Naime ako se pokusha paljenje kompa sa napajanjem od npr. 300W desice se samo crni ekran, nishta nece da crkne.MS Industrial bih svakako izegavao. Shto se tice LC Power od 550W sumnjicav sam prema toj specifikaciji.550W za samo 50e!Ne kazem da napajanje nije kvalitetno ali 550W...Shto kazem ovo?Video sam juce Antec napajanje od 400W PFC iz SmartPower serije (jeftinija serija) i zacudile su me jacine struja na svim granama.Potpuno su identicne kao na mom ASUSu od 360W.Gde nestade 40W? Za najbolje brendove vaze npr. Antec,Enlight,Enermax.Antecova napajanje iz TruePower serije (najbolja) koshtaju od 80e pa navishe (80e za 350W). Od ovih koje si naveo ja bih preporucio ASUS (ne zbog toga shto ga ja imam) od 450W (cena oko 55e).ASUS od svega 220W se super pokazao u ASUSovim barebone sistemima (Intel PIV 3.0Ghz, 1 GB RAM-a,6800(GT)) koji su korishceni na gejmerskim takmicenjima. Chietec nije nishta posebno,dok Thermaltake pozajmljuje upravo od Chieftec-a napajanja (mada imaju i svoja).CoolerMaster RealPower napajanja (ne ExtremePower) su dobra ali koshtaju preko 80e.
1. Ako govoris o SLI 2x 7800(6800) i 2-4 hdd-a, gomili dodatnih gedzeta i procesoru sa dva jezgra ili iz fx serija potroshnja zna da bude, uh, pa ogromna tj vishe od 600 w, utesno je to sto su u pitanju samo kratkotrajni periodi ali ti trenuci ti odlucuju o zivotu komponenata. 2. Svi se tripuju oko broja wati i da li je u pitanju prava snaga. Necu ti reci da su to gluposti, ali za SLI (i sve ostalo) nije poenta samo u vatima, vec ti je zapravo mnogo mnogo bitniji broj ampera po 12v rail-u (ATX 2.0 i navishe) i sama stabilnost amperaze i voltaze railova. Napajanja 1. a) Ako si vezan za iskljucivo za nase trzizte odgovor je jednostavan Antec 550, Thermaltake 680w ili Coolermaster 550 i zaboravi na preterano zajebavanje sa dodatnom opremom. Takodje zaboravi na bilo koji Chief, Thermaltake , Codegen, dtk ili shta god ti ljudi preporucuju - makar bili deklarisani na 10 megawata (ukljucujuci i enere od 480w. Sve isprobano, sve vraceno. Ponovicu: amperaza po railu i stabinost railova! b) Namoli nekoga da uveze Enermax Noisetaker-a od 600w, Tagana 550 SLI, Antec TP II 550 itd
2. Ako nisi vezan za nashe trzishte ili imash strpljenja, a pritom ti je baba u tarotu videla da ce ti postari ostaviti na miru lepo upakovani paket, Eneremax Noisetaker 600 w, Neki jachi Zippy/emac ili sam vrh vrhova PC Power & Cooling (bilo koji : 510w, 850w ili 1kw - za 5 klasa iznad svih - pritom imaj u vidu da je 510-ca ATX 1.3 - ali i dalje je bolja i stabilnija od svega ostalog na trzistu)
Ja imam tri godine staža u jednom od navedenih - Digitalu, i uvek je pravilo da se ne uzimaju pare za prikaz, niti da se radi po principu po kom neki drugi rade - vezivanje reklama za tekstove. Ponekad se ne uradi prikaz nečeg što je baš lose, ako se sumnja na konkretan primerak, ali se pišu i vrlo negativne kritike, čak i za proizvode redovnih oglašivača. Naravno, uvek postoji mogućnost da se jednima desi a drugima ne, ali moram stati u čast Digitala!
Poydrav, Nikola.
P.S. Ne pišem prikaze ploča ni napajanja ;)
:: I, tako, pročitao sam i ja taj članak u Digitalu, ali, iz iskustva znam da naši uvoznici nude svoj hardver (plaćaju prikaze u novinama?) u bar dva računarska lista, .... Po mom mišljenju, bar jedno od ova dva, ako ne i oba članka, su plaćeni. Samo lova nije išla iz istog novčanika. ::
Iako živimo u zemlji u kojoj je najomiljenija teorija zavere a ne relativiteta i iako je svaki demanti ovde konačan i neoboriv dokaz da je nešto istina (suprotno od demantija), drago mi je da neko brani bar jedan list. Digital je prozvan jer je ga je neko već prozvao, a slučajno se pogodilo da različiti listovi prikazuju istu komponentu, pri čemu ima razlike. (Btw. komponentu - LCPower sam upravo danas ugradio u komp. - po savetu Digitala a ne PCPress-a). Eto, napajanje je jače i bolje od DTK-a koji sam imao do sada i rešilo je moje probleme sa prenakrcanim PCI slotovima i IDE uređajima, u svakom slučaju, ne čuje se od ostalih ventilatora... ali, da ne glorifikujem Digital, slagali su da obe grane po 12V imaju 18A, (jedna ima, a druga "samo" 16A)... Ali, ne treba biti naivan. Zna se ko su veliki uvoznici-distributeri. Apsolutno nije moguće da se npr.pojavi neki Samsungov monitor a da ga u prvih mesec -dva ne opišu SVE računarske novine u SCG, a neke bogami, i više puta u toku godine... a doskora je tako bilo i za MSI proizvode... pa kad se pojavi i nešto slično za neki drugi proizvod, ima mesta za malo podozrenja. Možda se u redom svim prikazima govori istina, ali toliko koincidencije rađa podozrenje. Osim toga, kod nas su dostupni i npr. hrvatski listovi (koji nisu sigurno pod uticajem naših uvoznika) pa je u dosta slučajeva zanimljivo uporediti prikaze nekog hardvera ovde i "tamo"...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647011. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.