U nedoumici sam koji skener da uzmem, budzet mi je oko 70e i u nedoumici sam koji od sledecih modela: HP ScanJet 3800 - 5520 din (stariji model, ali koliko sam cuo dobro se pokazao) HP ScanJet G2710 - 5550 din (koliko vidim identican je po karakteristikama sa 3800, samo je noviji model) Canon LiDE 90 - 5900din (ali sa CIS senzorom)
ili nesto drugo
Skener mi je potreban za skeniranje: dokumenati, knjige, fotografije (ali ne primarno, mada bi bilo dobro da i njih lepo odradi), eventualno da poskidam neke negative i sl.
Mada cenim hp, nekako mi se u skorije vreme desilo da vidim dva riknuta zbog glupavog napajanja iz ispravljača. Oba su skoro nekorišćena, samo stajala kao ukras (ali ispravljač u mreži)... pa bi ih izbegao. Canon, recimo da je ok za tvoje potrebe. Pogledaj i Epsone, ako se uklapaju sada u budžet. Iako nisu CIS-ovci, preview je veooma brz za lampaše, a kvalitet... pa Japan je Japan. I jedno i drugo se verovatno pravi malo kineznije od Japana...
Tri sam promenio upravo zbog usr*nog ispravljača (`em ti EPS). Ali kod ortaka u firmi sam isprobao `Fujitsu Siemens fi-4220`. Brzina zagrevanja lampe pre skeniranja - 2 sekunde, skeniranje A4 stranice u 600dpi - 10-ak sekundi, boje i oštrina - fenomenalno. Nažalost, niti znam cenu, ni da li ih ima, ali je definitivno najbolji `kućni skener` koji sam video. Posle toga sam moj HP 2400 dao bratu, jer nisam mmogao više da ga gledam.
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. American Grafitti
Izgleda da smo malo tanki ovde sa neposrednim iskustvima, koja su u principu uvek korisnija od misljenja, no kako bilo, moje je misljenje, ali ne samo moje da je nova tehnologija Contact Image Sensor (CIS) donela neke dobre stvari u svet skenera, kao sto je izuzetno mala potrošnja električne energije (napajanje preko USB porta), kao i mogućnost konstrukcije veoma malih komponenata (skeneri su i do upola laksi od onih sa CCD senzorima). Ipak najveca MANA ovih skenera je ZNATNO NIZI KVALITET REPRODUKCIJE u odnosu na one sa CCD senzorima. Mislim da je to ipak u celoj prici najbitnije, bitnije i od tezine i od drugih sitnica ili krupnica, te mislim da se u takvoj situaciji izbor namece sam po sebi. HP- pitanje je samo da li stariji ili noviji model, koji su po svemu identicni, osim koliko sam ja uspeo da shvatim, po tome sto HP ScanJet G2710 ima Energy Star certified, dok HP ScanJet 3800 nema.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.