Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
Da li je dovoljno
STRANA 1 OD 1
ivikit Da li je dovoljno 28.05.2008. 12:37 T10046

status: user
broj poruka: 264
da li firmirano napajanje od 400w sa jednom 12v granom od 15a i ima 24 pina i p4 prikljucak moze da vuce am2+ plocu sa amd x2, 2 modula, 2 diska i grafiku 8600?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
lllo 28.05.2008. 12:59 #56093

broj poruka: 319

Teorijski - da,bez problema.Medjutim,treba da znas da i `firmirana` napajanja imaju razlicite klase,sto znaci da `zvucno` ime ne garantuje uvijek stabilan rad.Npr. mozes naici na dva razlicita modela napajanja od prozivodjaca A,imaju isti `kapacitet` - 400W,i razlicite cijene - 35 i 50 eura,zbog razlike u kvalitetu.

Nikopol74 ja imam chieftec 420w, i skoro sve sto si napisao... 28.05.2008. 13:48 #56094

broj poruka: 362
...radi i vuce sve normalno. Imam Biostar TA780G M2+, x2 4600+ koji sam kloknuo na 2.84ghz (G1 verzija, G2 ide vise i bolje), fsb 270, memorija 470 (geil BD dual kit), HyperTransport na 1350mhz, a sve to sa minimalnim dizanjem voltaze i box kulerom. doduse, za chipset sam ugradio mali ventilator (koji je sa nekog starog cpu-a) i on ga odrzava stabilnim, jer je kuler dosta los.

Ali sad ona razlika u nasim kompovima, ja imam 1 sata2 disk maxtor 250gb, i jedan IDE dvd rw, pioneer, 7900GS koji ima svoje napajanje ali ne verujem da vuce ko jace karte iz 8xxx serija, mada mislim da 8600 moze (osima ako nije fabricki OC golden sample, jer takva cuda ipak treba napajati). Pronadji na netu koliko trosi struje taj tvoj 8600, pa napravi racunicu, ili je bar objavi ovde u odgovoru.

U principu, minimum za pasivne graficke je cak 350w i sve ostalo radi dobro, ali bez OC naravno. 400w bi moralo da bude dovoljno za sve osim najzahtevnije OC i grafike.

life`s a bitch...and then you die.

Vaskev re 28.05.2008. 14:46 #56099

broj poruka: 1673
Napajanje koje pominjes je veoma slabo jer na grani 12v moze dati samo 180W ako je tacan podatak 15A ili 192W ako je 16A (obicno je tako), svi moderni kompjuteri najvise opterecuju bas tu granu napajanja. Losa napajanja ne mogu vrsiti raspodelu opterecenja sa drugim granama. Koliko je to vazno mozes zakljuciti iz sledeceg primera Antec TP3 650W moze dati ukupno 52A na grani 12V sto je 624W dakle vise od 90-95% snage daje na toj grani (u stvari ima ih tri ali se ponasaju kao jedna). Imas i drugih napajanja recimo Corsair VX420 koje daje oko 30-tak ampera pa ti vidi gde se nalazi pomenuto napajanje. 8600 po potrosnji treba da je negde oko 7900GS, mozda malo manje, mozda malo vise. Mislim da cak i ako je to napajanje firmirano (sumnjam) da je na granici dovoljnog i da nece dugo potrajati a onda rizikujes elektrolite na ploci a potom i samu plocu. Inace moja preporuka kao najbolje u toj klasi je pomenuti Corsair ali cena nije bas mala ali je zato kvalitet na najvisem nivou (garancija 5 godina). Takodje imas i Antec-a u toj klasi (kvaliteta i cene), mozes pogledati i neki model CoolerMastera ali je on po ceni tu negde a po kvalitetu ipak zaostaje (malo), gledaj po svaku cenu da izbegnes Chieftec-a jer u toj klasi je veoma los (undervolt problem sa samo 50% opterecenja).

Equinoxe Re: 28.05.2008. 16:33 #56108

broj poruka: 12057

Koje napajanje je u pitanju. Neke 8600 kartice drsko nece ni da se upale bez kvalitetnog napajanja. XFX modeli narocito.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

BataCele ... 28.05.2008. 17:27 #56120

broj poruka: 1532
Ako pod `firmirano` podrazumevas cenu oko 40 jevreja (Cooler Master, Chieftec...), onda u praksi provereno - DA, moze.

Skromni ANS 400W je bez problema terao Athlon X2 4000+, 4x512MB, 7900GS, SATA II 160GB, ATA 80GB, DVD, CD RW i jos par sitnica. Moglo se i kloknuti solidno.

Ognjeni Re: Re: 01.06.2008. 15:54 #56742

broj poruka: 4518
Nisu samo oni drksi ima tu jos po koji .)

Ajd uzdravlje :)

::
:: Koje napajanje je u pitanju. Neke 8600 kartice drsko nece ni da se upale bez kvalitetnog napajanja. XFX modeli narocito
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647008.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs