1. Za pocetak ti treba nvflash, to ti je aplikacija pomocu koje ces flesovati karticu, skini poslednju verziju, ja sam nasao na netu 5.57.
2. Naravno treba ti i BIOS od graficke, tu ti ne mogu pomoci, to moras sam da odaberes koji ces staviti, najbolje je da stavis oficijalnu verziju, da se ne bi desilo nesto nezeljeno, a ako se desi pogledaj korak 5.2.
3. Trebati i nibitor verzija 3.9 ako zelis da editujes bios, a ako ne onda ti ne treba.
3.1 Ako zelis da editujes bios startuj nibitor: tools -> read bios -> select device, izaberes karticu kiliknes ok, zatim opet ides tools -> read bios -> read into file, ( a mozes i read into nibitor, bolje je into file jer tako imas beckup BIOS-a tvoje kartice, ako budes isao into file nazovi ga bios, program ce mu automatski dodati ekstenziju *.rom ).
3.2 Koliko sam razumeo hoces samo da smanjis RPM ventilatora, kada ucitas bios. temperatures -> pa pod fanspeed unesi vrednosti koje zelis, ja obicno za 2d drzim 25% a u 3d 100% , kada to odradis file -> save BIOS, nazovi ga bios1, tu je stvar gotova oko editovanja.
4. Ako imas floppy napravi bootabilni, ubacis disketu u drajv, my computer -> A: desni klik -> format -> obelezis create an MS-DOS startup disk, zatim ubacis drugi disk na koji ces da stavis nvflash, (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom, bilo bi dobro da kopiras BIOS-e sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi se uverio da je disketa ok i da su fajlovi ok), to ces uraditi najednostavnije tako sto ces kada snimis bios.rom i bios1.rom na disketu da ih selektujes, stisnes ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustas ctrl i dok su tako selektovani, i dok drzis ctrl, prevuces ih na prazno polje.
4.1 Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, mozes skinuti, windows 98 SE OEM, kada skines fajl, ubaci disketu u floppy i pokreni program, napravices boot disketu ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash, tako se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna.
4.2 Ako nemas floppy, sistem mozes podici sa CD-a napravis bootabilni iz NERO-a recimo, a na drugi CD snimis bios.rom, bios1.rom i nvfalsh, takodje mozes da podignes i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility mozes napraviti boot-abilni flash.
5. Resetujes komp udjes u BIOS, od maticne, podesis boot sa floppy-ja ubacis prvu disketu, kada se sistem podigne ubacis drugu disketu i kucas nvflash -4 -5 -6 bios1.rom (space izmedju -4 -5 -6), kada se zavrsi resetujes komp, vratis da se boot-uje sa HDD-a, i to je to.
5.1 U zavisnosti od toga da li si koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju.
5.2 Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja, treba ti jedna PCI kartica, moj favorit S3trioV+ , ali moze bilo koja PCI kartica, nju ubacis u slobodan PCI slot, ne vadis drugu karticu iz PCI-x slota, povezes monitor na tu PCI karticu, i ponovis 5. korak, ali umesto nvflash -4 -5 -6 bios1.rom kucas nvflash -4 -5 -6 bios.rom, ovim ces vratiti stari BIOS u karticu, ugasis komp, izvadis PCI karticu, vratis monitor i upalis komp.
6. To je to.
Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! @PCBeast@
Ovo bi svakako trebala da bude jedna od `prikačenih` tema. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Sve je lepo objasnjeno i to je to. Ali da dodam jos jednu korisnu stvarcicu, Nibitor je veoma koristan programcic ne samo za editovanje vec i za backup biosa tako da ja obicno prvo ucitam bios sa kartice pomocu Nibitora i odmah ga snimim kao original.rom pa tek onda krenem u eksperimente. Naravno pre bilo kakvih promena biosa (frekvencija GPU i MEM) je jako korisno upotrebiti Atitool pa se upoznati sa granicnim vrednostima konkretnog primerka i naravno ostaviti neku rezervu prilikom kloka. E sad da dodam da je tema bila flesovanje kartice i da tako kazem kako izvrsiti flesovanje koje nije uspelo ali sam prosirio temu jer se to u vecini slucajeva radi prilikom overkloka pa neka se niko ne ljuti sto sam malo skrenuo sa teme. Ipak, mislim da nema potrebe opisivati sad i ceop postupak overklokovanja jer je o tome pisano vec prilicno.
Re: Flash-ovanje biosa graficke karte za pocetnike!
13.05.2008. 22:23
status: user broj poruka: 1046
Ti si bese meni jednom prilikom rekao da te ne zanimama flash grafulja.vidim da se to promenilo na bolje.poz
:: 1. Za pocetak ti treba nvflash, to ti je aplikacija pomocu koje ces flesovati karticu, skini poslednju verziju, ja sam nasao na netu 5.57 :: :: 2. Naravno treba ti i BIOS od graficke, tu ti ne mogu pomoci, to moras sam da odaberes koji ces staviti, najbolje je da stavis oficijalnu verziju, da se ne bi desilo nesto nezeljeno, a ako se desi pogledaj korak 5.2 :: :: 3. Trebati i nibitor verzija 3.9 ako zelis da editujes bios, a ako ne onda ti ne treba :: :: 3.1 Ako zelis da editujes bios startuj nibitor: tools -> read bios -> select device, izaberes karticu kiliknes ok, zatim opet ides tools -> read bios -> read into file, ( a mozes i read into nibitor, bolje je into file jer tako imas beckup BIOS-a tvoje kartice, ako budes isao into file nazovi ga bios, program ce mu automatski dodati ekstenziju *.rom ) :: :: 3.2 Koliko sam razumeo hoces samo da smanjis RPM ventilatora, kada ucitas bios :: temperatures -> pa pod fanspeed unesi vrednosti koje zelis, ja obicno za 2d drzim 25% a u 3d 100% , kada to odradis file -> save BIOS, nazovi ga bios1, tu je stvar gotova oko editovanja :: :: 4. Ako imas floppy napravi bootabilni, ubacis disketu u drajv, my computer -> A: desni klik -> format -> obelezis create an MS-DOS startup disk, zatim ubacis drugi disk na koji ces da stavis nvflash, (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom, bilo bi dobro da kopiras BIOS-e sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi se uverio da je disketa ok i da su fajlovi ok), to ces uraditi najednostavnije tako sto ces kada snimis bios.rom i bios1.rom na disketu da ih selektujes, stisnes ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustas ctrl i dok su tako selektovani, i dok drzis ctrl, prevuces ih na prazno polje :: :: 4.1 Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, mozes skinuti, windows 98 SE OEM, kada skines fajl, ubaci disketu u floppy i pokreni program, napravices boot disketu ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash, tako se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna :: :: 4.2 Ako nemas floppy, sistem mozes podici sa CD-a napravis bootabilni iz NERO-a recimo, a na drugi CD snimis bios.rom, bios1.rom i nvfalsh, takodje mozes da podignes i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility mozes napraviti boot-abilni flash :: :: 5. Resetujes komp udjes u BIOS, od maticne, podesis boot sa floppy-ja ubacis prvu disketu, kada se sistem podigne ubacis drugu disketu i kucas nvflash -4 -5 -6 bios1.rom (space izmedju -4 -5 -6), kada se zavrsi resetujes komp, vratis da se boot-uje sa HDD-a, i to je to :: :: 5.1 U zavisnosti od toga da li si koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju :: :: 5.2 Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja, treba ti jedna PCI kartica, moj favorit S3trioV+ , ali moze bilo koja PCI kartica, nju ubacis u slobodan PCI slot, ne vadis drugu karticu iz PCI-x slota, povezes monitor na tu PCI karticu, i ponovis 5. korak, ali umesto nvflash -4 -5 -6 bios1.rom kucas nvflash -4 -5 -6 bios.rom, ovim ces vratiti stari BIOS u karticu, ugasis komp, izvadis PCI karticu, vratis monitor i upalis komp :: :: 6. To je to :: :: :: :: Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! :: @PCBeast@ :: :: http://www.sx-team.com/forum/ :: ::
Re: Re: Flash-ovanje biosa graficke karte za pocetnike!
13.05.2008. 22:33
status: user broj poruka: 18472
Nesto se druze toga ne secam u opste ali ajde...Ja do sad iskreno to nisam radio ni jednom sebi...Ali cu da odradim da fleshnem ovu moju na neke vece frekfencije da me Riva ne zamara!
Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! @PCBeast@
:: Ti si bese meni jednom prilikom rekao da te ne zanimama flash grafulja.vidim da se to promenilo na bolje.po :: :: :: :: 1. Za pocetak ti treba nvflash, to ti je aplikacija pomocu koje ces flesovati karticu, skini poslednju verziju, ja sam nasao na netu 5.57 :: :: :: :: 2. Naravno treba ti i BIOS od graficke, tu ti ne mogu pomoci, to moras sam da odaberes koji ces staviti, najbolje je da stavis oficijalnu verziju, da se ne bi desilo nesto nezeljeno, a ako se desi pogledaj korak 5.2 :: :: :: :: 3. Trebati i nibitor verzija 3.9 ako zelis da editujes bios, a ako ne onda ti ne treba :: :: :: :: 3.1 Ako zelis da editujes bios startuj nibitor: tools -> read bios -> select device, izaberes karticu kiliknes ok, zatim opet ides tools -> read bios -> read into file, ( a mozes i read into nibitor, bolje je into file jer tako imas beckup BIOS-a tvoje kartice, ako budes isao into file nazovi ga bios, program ce mu automatski dodati ekstenziju *.rom ) :: :: :: :: 3.2 Koliko sam razumeo hoces samo da smanjis RPM ventilatora, kada ucitas bios :: :: temperatures -> pa pod fanspeed unesi vrednosti koje zelis, ja obicno za 2d drzim 25% a u 3d 100% , kada to odradis file -> save BIOS, nazovi ga bios1, tu je stvar gotova oko editovanja :: :: :: :: 4. Ako imas floppy napravi bootabilni, ubacis disketu u drajv, my computer -> A: desni klik -> format -> obelezis create an MS-DOS startup disk, zatim ubacis drugi disk na koji ces da stavis nvflash, (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom, bilo bi dobro da kopiras BIOS-e sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi se uverio da je disketa ok i da su fajlovi ok), to ces uraditi najednostavnije tako sto ces kada snimis bios.rom i bios1.rom na disketu da ih selektujes, stisnes ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustas ctrl i dok su tako selektovani, i dok drzis ctrl, prevuces ih na prazno polje :: :: :: :: 4.1 Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, mozes skinuti, windows 98 SE OEM, kada skines fajl, ubaci disketu u floppy i pokreni program, napravices boot disketu ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash, tako se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna :: :: :: :: 4.2 Ako nemas floppy, sistem mozes podici sa CD-a napravis bootabilni iz NERO-a recimo, a na drugi CD snimis bios.rom, bios1.rom i nvfalsh, takodje mozes da podignes i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility mozes napraviti boot-abilni flash :: :: :: :: 5. Resetujes komp udjes u BIOS, od maticne, podesis boot sa floppy-ja ubacis prvu disketu, kada se sistem podigne ubacis drugu disketu i kucas nvflash -4 -5 -6 bios1.rom (space izmedju -4 -5 -6), kada se zavrsi resetujes komp, vratis da se boot-uje sa HDD-a, i to je to :: :: :: :: 5.1 U zavisnosti od toga da li si koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju :: :: :: :: 5.2 Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja, treba ti jedna PCI kartica, moj favorit S3trioV+ , ali moze bilo koja PCI kartica, nju ubacis u slobodan PCI slot, ne vadis drugu karticu iz PCI-x slota, povezes monitor na tu PCI karticu, i ponovis 5. korak, ali umesto nvflash -4 -5 -6 bios1.rom kucas nvflash -4 -5 -6 bios.rom, ovim ces vratiti stari BIOS u karticu, ugasis komp, izvadis PCI karticu, vratis monitor i upalis komp :: :: :: :: 6. To je to :: :: :: :: :: :: :: :: Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! :: :: @PCBeast@ :: :: :: :: http://www.sx-team.com/forum/ :: :: :: ::
Re: Re: Re: Flash-ovanje biosa graficke karte za pocetnike!
13.05.2008. 22:49
status: user broj poruka: 1046
Davno bese pa si zaboravio.Isto to sam i ja uradio cim sam kupio kartu,odmah posle rive i testova naravno.
:: Nesto se druze toga ne secam u opste ali ajde...Ja do sad iskreno to nisam radio ni jednom sebi...Ali cu da odradim da fleshnem ovu moju na neke vece frekfencije da me Riva ne zamara :: :: Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! :: @PCBeast@ :: :: http://www.sx-team.com/forum/ :: :: :: :: :: Ti si bese meni jednom prilikom rekao da te ne zanimama flash grafulja.vidim da se to promenilo na bolje.po :: :: :: :: :: :: :: 1. Za pocetak ti treba nvflash, to ti je aplikacija pomocu koje ces flesovati karticu, skini poslednju verziju, ja sam nasao na netu 5.57 :: :: :: :: :: :: 2. Naravno treba ti i BIOS od graficke, tu ti ne mogu pomoci, to moras sam da odaberes koji ces staviti, najbolje je da stavis oficijalnu verziju, da se ne bi desilo nesto nezeljeno, a ako se desi pogledaj korak 5.2 :: :: :: :: :: :: 3. Trebati i nibitor verzija 3.9 ako zelis da editujes bios, a ako ne onda ti ne treba :: :: :: :: :: :: 3.1 Ako zelis da editujes bios startuj nibitor: tools -> read bios -> select device, izaberes karticu kiliknes ok, zatim opet ides tools -> read bios -> read into file, ( a mozes i read into nibitor, bolje je into file jer tako imas beckup BIOS-a tvoje kartice, ako budes isao into file nazovi ga bios, program ce mu automatski dodati ekstenziju *.rom ) :: :: :: :: :: :: 3.2 Koliko sam razumeo hoces samo da smanjis RPM ventilatora, kada ucitas bios :: :: :: temperatures -> pa pod fanspeed unesi vrednosti koje zelis, ja obicno za 2d drzim 25% a u 3d 100% , kada to odradis file -> save BIOS, nazovi ga bios1, tu je stvar gotova oko editovanja :: :: :: :: :: :: 4. Ako imas floppy napravi bootabilni, ubacis disketu u drajv, my computer -> A: desni klik -> format -> obelezis create an MS-DOS startup disk, zatim ubacis drugi disk na koji ces da stavis nvflash, (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom, bilo bi dobro da kopiras BIOS-e sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi se uverio da je disketa ok i da su fajlovi ok), to ces uraditi najednostavnije tako sto ces kada snimis bios.rom i bios1.rom na disketu da ih selektujes, stisnes ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustas ctrl i dok su tako selektovani, i dok drzis ctrl, prevuces ih na prazno polje :: :: :: :: :: :: 4.1 Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, mozes skinuti, windows 98 SE OEM, kada skines fajl, ubaci disketu u floppy i pokreni program, napravices boot disketu ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash, tako se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna :: :: :: :: :: :: 4.2 Ako nemas floppy, sistem mozes podici sa CD-a napravis bootabilni iz NERO-a recimo, a na drugi CD snimis bios.rom, bios1.rom i nvfalsh, takodje mozes da podignes i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility mozes napraviti boot-abilni flash :: :: :: :: :: :: 5. Resetujes komp udjes u BIOS, od maticne, podesis boot sa floppy-ja ubacis prvu disketu, kada se sistem podigne ubacis drugu disketu i kucas nvflash -4 -5 -6 bios1.rom (space izmedju -4 -5 -6), kada se zavrsi resetujes komp, vratis da se boot-uje sa HDD-a, i to je to :: :: :: :: :: :: 5.1 U zavisnosti od toga da li si koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju :: :: :: :: :: :: 5.2 Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja, treba ti jedna PCI kartica, moj favorit S3trioV+ , ali moze bilo koja PCI kartica, nju ubacis u slobodan PCI slot, ne vadis drugu karticu iz PCI-x slota, povezes monitor na tu PCI karticu, i ponovis 5. korak, ali umesto nvflash -4 -5 -6 bios1.rom kucas nvflash -4 -5 -6 bios.rom, ovim ces vratiti stari BIOS u karticu, ugasis komp, izvadis PCI karticu, vratis monitor i upalis komp :: :: :: :: :: :: 6. To je to :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power! :: :: :: @PCBeast@ :: :: :: :: :: :: http://www.sx-team.com/forum/ :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.