Jel` ima negde da se kupe hladnjaci za memoriju na grafičkoj? Ne uspevam da nađem na berzi. Druga varijanta mi je da sam nešto napravim ali bi mi trebao termoprovodni lepak i dobre makaze za lim. Možda neko zna adresu za ovu drugu varijantu? Hvala.
:: Jel` ima negde da se kupe hladnjaci za memoriju na grafičkoj? Ne uspevam da nađem na berzi. Druga varijanta mi je da sam nešto napravim ali bi mi trebao termoprovodni lepak i dobre makaze za lim. Možda neko zna adresu za ovu drugu varijantu? Hvala.
Vodi racuna sta i kako radis. Pojedini lepkovi su toliko jako da kada jednom zalepis nesto na BGA chip vise to neces skinuti, pre ces odvaliti ceo cip sa hladnjakom. Takvi lepkovi su recimo Zalman, obicna pasta nema svojstvo lepka a za tako nesto bi se najbolje pokazala obostrano lepljiva traka (termoprovodna) koja se koristi i na fabrickim uredjajima, proizvodi je 3M ali je kod nas gotovo nemoguce naci. Druga opcija je koriscene neke kvalitetne obostrano lepljive trake koja nije namenjena za montazu hladnjaka ali ako dobro drzi vrsice posao. Koliko god obocna traka bila los provodnik ipak ce smanjiti temperaturu memorija koje su fabricki bile bez hladnjaka. Treca i najdostupnija ali ujedno i najneelegantnija varijanta je koriscenje termalne paste i superlepka, na sredinu cipa naneses malo paste, na sva cetri coska cipa kapnes malo superlepka i zatim pazljivo zalepis hladnjak uz umeren pritisak da se pasta lepo razlije. Bolje ce se zalepiti ako aluminijumski hladnjam malo smirglom izgrebes tamo gde ce doci lepak, inace i ova metoda je termicki odlicna ali mehanicki jako losa jer je naknadno skidanje takodje zahebato. Ako ces u skorijoj buducnosti mozda menjati ili prodavati karticu onda vodi racuna i o tome da ljudi bas i nece budzene stvari.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.