Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
gdje je rezolucija?
STRANA 1 OD 1
starina gdje je rezolucija? 26.04.2008. 12:12 T9502

status: user
broj poruka: 37

Jucer sam svratio kod druga koji zna o racunarima manje i od mene i primjetio da njegov LG flatron monitor (17 inch wide) nije podesen u optimalnoj rezoluciji 1440x900 vec u nekoj dosta manjoj, tako da je kvalitet slike losiji. Pokusao sam to ispraviti sa:
desni klik na desktop > properties > settings > screen resolution, medjutim, onaj klizac postepeno raste na oko 1300 x nesto i prosto preskoci na slijedecu vrijednost od oko 1600 x nesto. Jednostavno, ne nudi opciju 1440x900, pa je slika ili razvucena ili skupljena ili bez dovoljno detalja. Pogledao sam u device manager > monitors i tu je pokazivao da je plug and play monitor, a ne njegov LG177. Pomislih, ako instaliram drajver za monitor sa originalnog diska koji je dosao uz njega, onda ce mozda sve proraditi kako treba. Medjutim, pri instalaciji originalnog drajvera, sistem jednostavno kaze kako nije nasao bolji drajver od onoga koji vec ima, tj. jednostavno ga odbija. Ponestalo mi je ideja posto ovakav problem nikad nisam imao na svom racunaru, a promijenio sam monitor 4:3/17 inch na 16:10/20.1 inch wide.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OCz re 26.04.2008. 12:19 #52513

broj poruka: 2900
Pa, 1440x900 je za 19` wide

VMARC Koju graficku kartu ima? 26.04.2008. 12:49 #52518

broj poruka: 9425
Neke stare graficke karte, tipa ATI9200 i pojedine serije GeForce 4 modela, ne podrzavaju wide rezolucije.

dragojlo2 re: 26.04.2008. 13:04 #52519

broj poruka: 718
...zar postoji 17 wide?...Svasta covek nauci pod stare dane...`Ajd u zdravlje!
.......................................................................................
proc Mos Technology 6510@0.985Mhz
Mem 64Kb
graphics Mos Technology VIC-II 16 colours! 8 hardware sprites!
sound SID
1541 floppy drive 180Kb

OCz re 26.04.2008. 13:06 #52520

broj poruka: 2900
Stvarno, 17` wide ima max rezoluciju 1440x900 sad vidim na google...
Mora da zezaju driveri i to..koja je kartica.
cele1988 hm.. 26.04.2008. 13:25 #52523

broj poruka: 1424
na nVidia karticama imas Custom opciju da sam uneses pixele i tako namestis rezoluciju...
ovo ti kazem jer 100% provereno, a za ati 9200se i 9550 isto radi na 19 wide moj drug je skinuo neke Omega drajvere i radi mu savrseno u normalnoj rezoluciji.
dragojlo2 re:... 26.04.2008. 13:39 #52525

broj poruka: 718
...stvarno ih ima! I svi kazu da su morali da kupe novije graficke kartice...`Ajd u zdravlje!
.......................................................................................
proc Mos Technology 6510@0.985Mhz
Mem 64Kb
graphics Mos Technology VIC-II 16 colours! 8 hardware sprites!
sound SID
1541 floppy drive 180Kb

starina Thanx 26.04.2008. 13:44 #52527

Mislim da mu je graficka slaba, ali je novija - 8400 ili 8500, provjerit cu. Nema mi druge nego da isprobam ovo sto je napisao cele1988. Hvala na sugestijama, ako netko nesto jos dozna, bio bih zahvalan da javi. -S-

zeljkoa Čini mi se ... 26.04.2008. 13:51 #52530

status: admin
broj poruka: 714
Čini mi se da je ipak problem u drajveru za monitor. Tačnije, mislim da Windows taj monitor nije prepoznao kao wide pa zbog toga i ne nudi wide rezolucije, već samo rezolucije za standardni 4:3 format.

Možda grešom, ali rekao bih da će podešavanje drajvera za monitor pomoći ... naravno, podrazumeva se da je kartica dobra, mada sada skoro svaka kartica bez problema vuče veće rezolucija. Pokušaj nekako ručno da ga nateraš da prihvati taj dravjer sa originalnog diska. Nemoj da on sam bira već mu ti podesi da pokupi drajver sa lokacije koju mu ti ubaciš. To definitivno može da se uradi.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Željko Arnautović,
PC Berza d.o.o.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
starina Upravo sam to i pokusao 26.04.2008. 14:07 #52533

Upravo sam to i pokusao. isao sam preko browse pri driver update, pa mu pokazao tocno gdje je kovertica sa drajverima na disku, medjutim on reagira kao da mu nudim drajver za nesto sasvim drugo, tj, odbija da ga instalira pod izlikom da `vec ima bolji drajver` iako monitor prikazuje kao plug and play komponentu. Inace kompjuter je kupljen prije 20-tak dana, tako da mu hardver nije bas na zalasku karijere (premda je ekonomik varijanta), ali kako nije moj, bojim se eksperimentirati bez konzultacija, da ne bih dobio crn ekran i onda samo nemocno slegao ramenima sokiranom prijatelju.
VMARC Re: Upravo sam to i pokusao 26.04.2008. 14:39 #52537

broj poruka: 9425
Skini poslednji drajver sa LG sajta.

::
:: Upravo sam to i pokusao. isao sam preko browse pri driver update, pa mu pokazao tocno gdje je kovertica sa drajverima na disku, medjutim on reagira kao da mu nudim drajver za nesto sasvim drugo, tj, odbija da ga instalira pod izlikom da `vec ima bolji drajver` iako monitor prikazuje kao plug and play komponentu. Inace kompjuter je kupljen prije 20-tak dana, tako da mu hardver nije bas na zalasku karijere (premda je ekonomik varijanta), ali kako nije moj, bojim se eksperimentirati bez konzultacija, da ne bih dobio crn ekran i onda samo nemocno slegao ramenima sokiranom prijatelju
doncocos gdje je rezolucija? 27.04.2008. 01:20 #52582

broj poruka: 417
Ako nije driver onda je verovatno los firmware. Ja sam isti problem imao na LG 204WT i resio sam ga updateom firmwarea.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs