Ovako interesuje me par stvari kod dual monitora, tj. kad se imaju 2 monitora. Ovako, jel postoji primarni i sekundarni monitor ? Kad bi se gledao film da li bi slika isla preko oba monitora ( jedan 19` drugi 22` ) ili samo primarnog ? Ili se moze namestiti na kome zelim da gledam film a na drugom stoji desktop ili tako nesto ? Kada se igraju igre takodje kakva je situacija ? Da li se moze npr. igrati na 22` monitoru dok 19` kulira na desktop-u recimo ? Takodje da li je moguce da se tokom igre ( kad se ide ESC recimo )`prebaci` mis na drugi monitor kao i na desktop-u sto moze inace pa sam u igri na jednom monitoru a na drugom gledam recimo net ?
Ovo me interesuje jer bi mozda u bliskoj buducnosti uzeo jedan 22` monitor a posto imam dosta solidan 19` koji ima i DVI i dosta je lepa slika na njemu ne bi ga prodavao vec bi ga verovatno i zadrzao.
Puno pitanja, pa da počnem: 1. Postoje Primarni i Sekundarni displej, ne monitor. Onaj koji ti je fizički levo, može biti sekundarni i primarni. TV out (obično extended) može biti primarni. Ono kako monitore ubodeš u karticu to je za Windows default, ali i izmenljivo, dakle bilo koji može biti primarni ili sekundarni.
2. Ja to stalno radim i verovatno se ne bih snašao bez dva monitora. Na sekundarnom (19`) je obično neki film, vrti se neke vizuelizacija (Winamp) - i muzika, a na primarnom (24`) je firefox, neke beleške, MSN, blejim nešto na Desktopu, Photoshop, nešto....
3- Ako film hoćeš da razvučeš na oba monitora, moraš u Classic-u da odabereš overlay za video, i tada subtitlove možeš da pustiš preko DirectVobSub-a ili ffdshow-a a ne iz samog Classic-a (on traži VMR-9 renderless).
4. Često mi je na 24` Test Drive Unlimited, a na drugom winamp da vidim koja je pesma, ali da bi kontrolisao miša moraš ALT+TAB da minimizuješ igru i tek onda je aktivan miš. Neke igre recimo ukapiraju da si mišem na drugom ekranu i na nastavku Desktopa pa kad klikneš same se minimizuju.
Ako imaš još neko pitajn, shoot, dual monitore sam doktorirao, još od Radeon-a 9000 Pro. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
A ako mi je levo primarni displej, desno sekundarni, sve sto otvorim od programa oni ce se otvarati na primarnom jel tako ? Pa onda ja samo misem prevucem prozor na sekundarni ako zelim ? jel se moze prevuci ceo prozor ako npr. otvorim Photoshop ? I da, posto bih najverovatnije i voleo ako bi mogao da kombinujem opcije, recimo sad mi se cefne da ocu igru preko oba monitora, pa posle pokrenem Crysis i tu ocu samo preko jednog jer logicno nemam 1800GX2 ( pa usput jel mogu da kombinujem da cas ocu igru na 19` cas na 22` displeju ? ) , jel ima mozda neki programcic preko koga mogu ovako da selektujem opcije kako mi trenutno odgovara ili se ovo radi preko control panela i podesavanja tamo ?
Mislim da je to sve sto bi me interesovano, Hvala za sada
Ah i da, ovo me interesuje, ako uradim print screen, koji ce monitor da snimi ? jel oba ili primarni samo ?
Tako je, programi se uvek otvaraju prvo na primarnom, neki se samo otvaraju tamo gde je miš, samo ih prevučeš radiš sa njima kao da su na primarnom. Kon nvidia-e ako koristiš dual view (imaš primarni i sekundarni (extended)) ako koristiš stretch onda će ti se programi paliti na sredini, što je dobro rešenje ako su ti isti monitori ili bar rezolucije. Treći mod je clone, on je koristan evetualno kad hoćeš kopiju primarnog: TV out, prezentacije...itd.
Igre na oba monitora su diskutabilna stvar, prvo to igra mora da podržava, a ima ih malo, drugo, razvlačenje preko oba, sa različitim rezolucijama rezultuje nestandardne rezlucije na primer 1680x1050 i 1280x1024 daje kao rezlutat 2960x1024. Ja ne znam za igru koja to podržava.
Postoje neki programčići koji pritiskom na dugme bacaju programe sa displeja na displej. Znam da ih ima, Googlaj malo ne sećam se sad. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Konačno jedan doktor dual view kombinacija, zbog kojih sam mnoge noći proveo besan, kad privedem nešto da gledamo film a ono baš tad neće da se prebaci na display 2 :)
Sad znam koga ću da napadam kad nabavim sve što mi treba za povezivanje :)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.