Imam procesor INTEL C2D E8200, xfx8800 gt512 grafiku, seagate 320 gb, matičnu ploču gigabyte p35c-ds3r, 2 gb gail zmaja, windows vista home premium-orginal i imam sledeće probleme
1. još od početka se cuje iz kompjutera cudan zvuk, povremeno caktanje uglavnom povezano ali ne isključivo sa pokretanjem najrazličitijih aplikacija. Šta bi to moglo da bude? Trazeci po forumu sam razumela da je verovatno disk. da li možete da mi kazete nesto vise o tome?
2. od juče ujutro mi ne radi crysis i test drive unlimited. Jednostavno se zablokira, nekada u voznji ili igri češće pri izlasku iz misije, vožnje i igre. Prvi put se izopačila slika monitor je prešao u standby i morala sam da restartujem sistem. kasnije se to više nije događalo, medjutim se jednostavno se pojavi taman ekran i dok ne pokrenem alt ctrl del i među procesima ( gde piše da application not responding) ne ugasim ručno end process - ništa ne radi.
Problem je u power opcijama u Control Panelu. Kad odabereš high performance profil, imaš dole i advanced (ili customize ne sećam se tačno) i tamo detaljno podešavaš profil. Tu ima i vreme gašenja hard diksa i podešeno je na 20 minuta.
Zamisli ti taj OS koji ti na high perfprmance power profilu svejedno gasi HDD ?!?!?! _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Imas novu konfiguraciju i nekoliko problema.Mozda su resenja jednostavna,ali meni se cini da ces do njih brze doci ako se obratis firmi koja ti je prodala racunar (uz koji si dobila garanciju).`Povremeno caktanje` moze biti bezazlena skripa limarije,rad HDD ili kuler,a mozda i nesto ozbiljnije.Kad igre brljave,onda se prvo posumnja na drajvere,pa na napajanje,sledeca je memorija,onda dodje na red i sama graficka.Na kraju pocnes da psujes dezurnog krivca - Gigabyte.Zato,najmanje sto mozes da uradis je da pozoves radnju/servis u kojoj je kupljen PC ili da odes tamo.
::Zamisli ti taj OS koji ti na high perfprmance power profilu svejedno gasi HDD ?!?!?
1. verovatno je disk. Odkako je seagate kupio maxtora svašta se može očekivati od te firme. Proveri sve particije sa chkdsk sa parametrom /f (fix) i ako nema bed sectora moraćeš da trpiš buku. Ako ima, izvuci podatke i kupuj drugi disk ili garancija ako imaš. Program HD tune pro može da ti smiri buku, uz mali gubitak brzine. Možeš i da iskoristiš njegov error check da potažiš bad sectore, ali svejedno uradi chkdsk /f. 2. sačekaj sa rešavanjem diska pa onda pređi na ovaj problem, jer ako je disk trs`o, verovatno je to uzrok. Naravno, moguće su i druge stvari - pregrevanje, napajnje i dr, ali prvo reši disk.
zašto onda neke igre rade a druge ne? Zaško zakucava u Krizi i Unlimited posle 30 sec igranja a u MEDIEVAL-total war2 ne. Zašto 3Dmark 06 radi kako treba 3-4 puta zaredom a vožnju zakucava. Da li može biti sukob drajvera ili problem sa direct x ? Da li je možda grafika problematična-filmovi rade normalno i uopšte ceo sistem samo to caktanje-cak svakih 10-15 min se čuje?
Da u opcijama za graficku postavis, da ide vise na performanse nego na kvalitet? Probaj, ne gubis nista. Za Seagate ti ne mogu nista lose reci (bar ja) jer meni radi sasvim lepo, bez zakucavanja, kuckanja, nije spor...
ako se cuje hdd toliko cesto, nosi to u servis pod hitno dok nije riknuo ili bar backupuj podatke..uradi low level format, mozda kad ispravi bad sectore mozda se popravi stanje.....da li ti je klokovan komp ?Procesor graficka memorija ?Verovatno zapucava zbog toga....jesi li testirala memoriju da vidis da li je ispravna ?
Ajd uzdravlje :)
:: Jako je bitno imati najnovije video drajvere instalirane. Najnoviji su 174.93. :: Ima ih na Guru3D :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.