Koju rezoluciju i osvezenje preporucujete za monitor koji se kaci na dvi preporucena 1680x1050 mi je suvise sitna ali ne znam koja niza je prirodna za monitor? Mozete li mi reci 2 nize rezolucije i osvezenje za monitor 226cw? Karta je 8800
//// 1680x1050 je po meni sitno za 20` kao sto mi je sitno 1280x1024 za 17` ....
18.04.2008. 00:47
status: user broj poruka: 4515
ja drzim tft 75Hz od kad je kupljen! proveri to za 60 Hz mislim da ti slika nece biti ostra ako stavis nizu rez od maximalne. Nije to toliko sitno.....kao recimo na jednom laptopu od 15 inch dijagonale i 1920x1200 px ! ___________________________________
Za TFT bilo koja rezolucija sem prirodne tj fizickog broja piksela koje ima je moguca samo interpolacijom slike a to drasticno degradira kvalitet iste. Za DVI sve sem 60Hz je skoro nemoguce a i nema nikakve potrebe za boljom zato sto je to drugacija price u odnosu na D-sub kacenje monitora, gde je neophodno preko 70Hz.
20-22` fizicka rezolucija je 1680x1050, doduse ima par modela koji imaju egzoticnu rezoluciju 1600x1200, ili 1400x1050 to su non wide monitori, 24` ili vise 1920x1200, 27 ili vise 2560x1600,
ETC...
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: Koju rezoluciju i osvezenje preporucujete za monitor koji se kaci na dvi preporucena 1680x1050 mi je suvise sitna ali ne znam koja niza je prirodna za monitor? Mozete li mi reci 2 nize rezolucije i osvezenje za monitor 226cw? Karta je 880 ::
Iskreno, i ja kuci imam 22 wide i naravno koristim 1680 x 1050, i voleo bih da moze jos veca rezolucija. Ne znam zasto ti je ova rezolucija sitna za monitor od 22`, zamisli samo da imas monitor od 20` koji takodje radi na istoj rezoluciji, sta bi onda tek bilo! Kao sto rece kolega, sve ispod nominalne rezolucije ce ti unistiti kvalitet prikaza.
:: Koju rezoluciju i osvezenje preporucujete za monitor koji se kaci na dvi preporucena 1680x1050 mi je suvise sitna ali ne znam koja niza je prirodna za monitor? Mozete li mi reci 2 nize rezolucije i osvezenje za monitor 226cw? Karta je 880 ::
ajd kad je vec otvorena tema, napisite sve na sta treba obratiti paznju prilikom kupovine novog 22` tft monitora. o bed pixelima sam obavesten. znaci koristilo bi mi da znam koji kontrast je dobar, koji je podnosljiv, koji je neupotrebljiv (recimo za dizajn). pa koji proizvodjaci prave najgore tft 22` monitore, koji prave malo bolje, sta je trenutno best buy itd. osvezite moje zakrzljalo znanje u polju ovih monitora :)
Pa ti dečko izgleda nisi do sada gledao u 22`` monitore. Sve ispod te rezolucije je tiha jeza za neki normalan rad. Molio bih nekog kad je već čovek načeo temu da pojasni malo kako funkcioniše osvežavanje na tft-u. Mene to do jaja buni, jer koliko ja znam refresh rate ne bi trebalo da ima ikakvog uticaja na sliku. Tu nema mlaza elektrona koji udaraju u fosforne ćelije pa nema ni potrebe da se taj proces ponavlja(obnavlja). Svaki piksel sada ima svoj tranzistor koji ga kontroliše(pali gasi). Dakle o vertikalnom i horizontalnom osvežavanju ne bi trebalo da ima reči. Opet ljudi koji se dosta bolje razumeju od mene me ubeđuju da ima veze mada mi nisu nešto konkretno razlučili na detalje. Dakle, zna li neko da mi da konkretan odgovor? a sta ti ja znam...
Fata je Fata, ali dvaput je dvaput je dvaput... Osvežavanje u crt-a i tft-a je sasvim različita priča i kod tft-a na to jednostavno ne treba obraćati pažnju. Ako nekome smeta previše sitna rezolucija na datom monitoru, kod TFT-a nema pomoći u menjanju rezolucije (kao što je to normalno bilo kod crt-a) jer ko` što je pomenuto, dobijate poluproizvod, digitalni zum i ostalo smeće, tek da se nađe kao mogućnost na monitoru (a realna je mana tft-a u odnosu na crt). Umesto toga, windows ali i linux nude mnoge opcije koje olakšavaju problem sitne rezolucje, tako da normalno vešt korisnik može iz toga izvući samo koristi. Npr. povećanje veličine ikona, veličine sistemskih fontova i traka zadataka, i svega ostalog što bi normalno bilo povećano samo krupnijom rezolucijom - do toga da se svaki program pojedinačno podesi na željenu veličinu fonta (npr. firefox ili explorer, ako držite ctrl i vrtite točkić miša, povećavate veličinu fonta na stranici što recimo, valja i samo kad se zavališ u fotelju i zevaš sa distance, a kamoli u ovakvim slučajevima....). Customize.... operativni sistem to dozvoljava, baš zato što nekada nije moguće menjati rezoluciju... pa, probaj. Za ovoga što pita šta je još bitno kod lcd-a, pa, uglovi pod kojima se slika dobro vidi. Npr. šta će ti 22` monitor koji može kako treba da vidi samo jedan čovek i u jednom određenom položaju, ili čak, modeli kod kojih nije isti kvalitet slike na sredini i pri krajevima.... bljak... a zatim, izgleda da su i veštački isforsirani kontrast i brzina odziva (koja je realno stala na 8ms a softwerski se napregne na svašta) osim sigurnog puta u olakšanje novčanika, i posiguran put u zaglavljivanje pixela - sve do bad pixel-a.... Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
To sto tebe interesuje je bitno samo kod D-Sub veze a kod DVI nemas sta da brines fabricki je podeseno na 60Hz i tu nema promene. Kod Analognog D-Sub vezivanja a mnogi se zajebu i kupe jeftine 22` (koji imaju samo taj mod povezivanja na racunar) pa posele muku muce da podese sliku da ne treperi i slicno.
Znaci ako imas monitor sa DVI interfejsom nema sta da brines oko osvezavanja.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: EEee dabome, al mene interesuje jel to osveženje fizički postoji na tft-u i ako postoji šta se dešava i kako funkcioniše. :: a sta ti ja znam.. :: ::
Ok ja imam 22 acer 2216(d-sub) koji je njesra jer mu je loš kontrast ili ga ja barem nisam podesio kako treba. Elem, izmenjao sam sve moguće refresh rate-ove i na nijednoj vrednosti mi treperio niti sam ja primetio neku promenu. Nisam spomenuo da je nakačena na konfu staru 5 godina(jedino je grafika novija).
edit: i nek neko napiše o kakvom se tu refrešovanju radi, šta tu i koga refrešuje, to mene zanima. Mogu da predpostavim o čemu se radi, ali hoće da mi neko stručan objasni. a sta ti ja znam...
:: To sto tebe interesuje je bitno samo kod D-Sub veze a kod DVI nemas sta da brines fabricki je podeseno na 60Hz i tu nema promene :: Kod Analognog D-Sub vezivanja a mnogi se zajebu i kupe jeftine 22` (koji imaju samo taj mod povezivanja na racunar) pa posele muku muce da podese sliku da ne treperi i slicno :: :: Znaci ako imas monitor sa DVI interfejsom nema sta da brines oko osvezavanja :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! :: :: :: EEee dabome, al mene interesuje jel to osveženje fizički postoji na tft-u i ako postoji šta se dešava i kako funkcioniše. :: :: a sta ti ja znam.. :: :: :: ::
CRT monitori imaju fosforni premaz koji svetli jedno kratko vreme nakon što ih pogodi snop elektrona iz `topova`, za svaku boju posebnog... i, nakon što ih pogodi snop elekrona, zasvetle i to osvetljenje naglo opada, a onda ih ponovo pogodi snop i tako u nedogled.. da bi to opadanje osvetljenja bilo imalo podnošljivo (vidimo ga kao treperenje i veoma je štetno i zamorno za oči) frekvencija osvežavanja mora biti min 75Hz a optimalno 85Hz ili više - a to znači, da se osvežava 85 puta u sekundi.... sve to ima i negativne strane... da bi brže pobudio fosfor, snop mora biti jači, to opet skraćuje vek ekrana itd.... zato su stari TV-i neuništivi - ako su do sada preživeli, a ovi noviji sigurno neće ni trećinu života starih. LCD-i ne pate od ovakvog problema, zato što svaki pixel svetli svo vreme i ne pulsira kao CRT. Čak i na 20Hz to ne bi bio problem za LCD. Za LCD korisnika refresh rate ima uticaja kada posmatramo koliko često se menjaju frejmovi na ekranu, gde je za npr. 16ms panel to maksimum od 62.5 puta u sekundi, baš kao što je i osvežavanje od 60Hz.... podizanje ove vrednosti ne bi poboljšalo stvar, pa to proizvođači ne rade. A i nismo u stanju da primetimo razliku i sve frejmove na 60Hz a kamoli na 75-85Hz. Kada se koristi VGA iliti DVI-A veza umesto DVI-D, više refresh rates u stvarnosti pogoršavaju kvalitet prikaza. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
E to me interesovalo, dakle kada se govori o refresh rate-u na tft-u zapravo se govori o brzini promene frejmova, a ne o klasničnom refreshu. Inače sam vrlo dobro upoznat sa radom crt-a. E sad što malo cepidlačim to je zato što me je neko kada ranije napušio jer neznam ništa o refreshovanju tft-ova. Sad sam miran. Hvala. a sta ti ja znam...
:: CRT monitori imaju fosforni premaz koji svetli jedno kratko vreme nakon što ih pogodi snop elektrona iz `topova`, za svaku boju posebnog... i, nakon što ih pogodi snop elekrona, zasvetle i to osvetljenje naglo opada, a onda ih ponovo pogodi snop i tako u nedogled.. da bi to opadanje osvetljenja bilo imalo podnošljivo (vidimo ga kao treperenje i veoma je štetno i zamorno za oči) frekvencija osvežavanja mora biti min 75Hz a optimalno 85Hz ili više - a to znači, da se osvežava 85 puta u sekundi.... sve to ima i negativne strane... da bi brže pobudio fosfor, snop mora biti jači, to opet skraćuje vek ekrana itd.... zato su stari TV-i neuništivi - ako su do sada preživeli, a ovi noviji sigurno neće ni trećinu života starih :: LCD-i ne pate od ovakvog problema, zato što svaki pixel svetli svo vreme i ne pulsira kao CRT. Čak i na 20Hz to ne bi bio problem za LCD. Za LCD korisnika refresh rate ima uticaja kada posmatramo koliko često se menjaju frejmovi na ekranu, gde je za npr. 16ms panel to maksimum od 62.5 puta u sekundi, baš kao što je i osvežavanje od 60Hz.... podizanje ove vrednosti ne bi poboljšalo stvar, pa to proizvođači ne rade. A i nismo u stanju da primetimo razliku i sve frejmove na 60Hz a kamoli na 75-85Hz :: Kada se koristi VGA iliti DVI-A veza umesto DVI-D, više refresh rates u stvarnosti pogoršavaju kvalitet prikaza :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.