Danas sam nabavio neki stari TFT monitor 15` Samsung 152v i poceo da ga rasklapam (navadio sam se na pravljenje onog nesrecnog projektora pa mi je trebala ploca koja pravi boje ili sliku kako god, iz tog monitora) uglavnom sve sam fino rastavio prikacio sve delove znavi i onu tablu sa neonkicama i plocu za boje.. sve sve... i nakacio na komp ukljucio i fino je radilo sve dok mojoj malenkosti nije palo na panet da podignem plocu da vidim kako se to vidi kroz nju u tom trenutku samo se ugasilo pozadinsko osvetljenje i od tad nema sanse da ga nateram da radi
ostalo sve radi ok ploca i dalje ima sliku, normalno se pali, normalno se gasi, windows se ne buni e mene sad interesuje sta bi sa svetlom sta je tu moglo da se desi? da nema neke senzore ??? posto sa desne strane ploce (za sliku) izlaze neke trekice ili flat kablici koji su kratki i ne vode nikuda (tj ninasta nisu bili prikaceni )
Moras detaljnije reci, jel taj monitor skroz bio OK ili mu je riknulo pozadinsko osvetljenje? Tebi treba samo elektronika. Ja znam kako ide na grafoskop, jako neonsko usmereno svetlo ide na TFT matricu i sliku koju daje elektronika i panel salje preko sistema sociva grfoskopa na platno...e sada ne znam kako tvoj metod funkcionise...
- R a v e n L o r d -
:: :: :: :: dal je moguce da od toliko ljudi nikom ne pada na pamet sta bi moglo da bude :(((
pa moj metod jos uvek ne funkcionise jer ga jos uvek nemam :))) planirao sam odavno to da pravim pa sam se ohladio 100x od tad i danas naletim na taj monitor i pazarim ga za 50e radio je normalno sve ok kad sam ga probao
i znam da mi ne treba to pozadinsko osvetljenje nego se ja sad pojedoh sto je to samo tek tako prestalo da radi
nista mu nisam radio sen sto je sve rastavljeno (to cu nazvati nista:)
i tako rastavljen je radio i kad sam mrdnuo TFT matricu nestade svetlo ne znam sta od detaljcica jos treba da kazem tako da pitajte ako nesto fali
usput ako neko zna gde mogu da nadjem neki polovan grafoskop neka javi :D
Evo zasto sam trazio da se prilikom posta moze ubaciti i slika. Sad moram ovako napamet. Verovatno je invertor prilikom pomeranja u jednom trenutku radio bez opterecenja sto je dovelo do naglog skoka napona prilikom cega je probio neki element. Drugi moguci uzrok je da je izgubio kontakt ako koristi trakasti kabl (folija sa nanesenim vezama postupkom metalizacije) a koji si ti prilikom pomeranja mozda nepaznjom iskidao na nekom mestu, najcesce tamo gde je on prelomljen i gde je najosetljiviji. Toliko na nevidjeno. Mozes ga i prodati tako ostecenog ja sam eventualno zainteresovan vaskev@ptt.yuvasiljevicz@gmail.com.
ni u jednom trenutki napajanje nje radilo bez opterecenja (ali ima jedan kondenzator oko kog je plocica malo tamnija)
a i to sto sam pomerio nema veze sa osvetljenjem te neonkice se kace ditektno na napajanje (bar ovde) a ja sam samo izdigao malo TFT panel neznam toliko ali mi je logicnije ako sam ti prekino flat kablic da mi nestane slika a ne osvetljenje:(
recite mi samo sta da slikam pa cu da okacim negde pozz
ni u jednom trenutki napajanje nje radilo bez opterecenja (ali ima jedan kondenzator oko kog je plocica malo tamnija)
a i to sto sam pomerio nema veze sa osvetljenjem te neonkice se kace ditektno na napajanje (bar ovde) a ja sam samo izdigao malo TFT panel neznam toliko ali mi je logicnije ako sam ti prekino flat kablic da mi nestane slika a ne osvetljenje:(
recite mi samo sta da slikam pa cu da okacim negde pozz
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.