Pozdrav svima. Uskoro (za 5 dana) kupujem 22`` monitor (naravno wide). Imao sam Samsung 223 i sad se razmisljam izmedju Samsung-a 226bw i Viewsonic-a VG2230wm. Kad budem kupovao monitor, moci cu da pogledam da li ima mrtve pixele i da ga testiram (znam vlasnika), tako da ne kupujem macku u dzaku. Razlika u ceni ce biti 2000 din. vise za Viewsonic VG2230wm. Da li mi se isplati da ovu neznatnu razliku u ceni zrtvujem za monitor koji je `jaci` brend, tj. Viewsonic? Uporedjivao sam oba monitora i razlika je u Brightness-u 20 cd/m2 u korist Samsunga (ima 300 cd/m2), a u Contrast Ratio Samsung 1000:1 dok je kod Viewsonic-a 700:1 (opet je Samsung bolji)-oba monitora koriste iste panele. Do sada sam koristio Samsung monitore i bio sam veoma zadovoljan. Sto se graficke tice, 8800GT radi posao. E sad, sta izabrati od ova dva monitora-a ne pogresiti??? Hvala unapred svim forumasima na odgovorima
Hm. Bice tu sigurno podeljenih misljenja, ali ako i sam kazes da si do sada koristio samsung-a i bio zadovoljan, onda ostani veran svojoj tradiciji pa uzmi opet Samsung, jos je dobra okolnost sto mozes da ga istestiras pre kupovine. Usvakom slucaju siguran sam da i da uzmes Viewsonic neces napraviti gresku, najbolje da se nosis svojim instiktom, sta ti je bolje to i uzimaj, oba su sigurno super. Imas i model samsunga 226CW pa baci pogled i na njega.
Hvala na ovako brzom odgovoru. Citao sam po forumu o 226BW i ako njega budem uzimao, bice sa S panelom. E sad, 226BW ima kasnjenje od 2 ms, a Viewsonic 5 ms (sto meni nista ne znaci, da budem iskren-mislim da se to ni ne primeti ali mozda neko ima brzo oko, pa.. :-)) )Mogu da testiram oba monitora pre kupovine (prvo ce stici Viewsonic, pa Samsung-koji cu morati da cekam oko 7 dana). Taj Samsung 226CW bi mi bila definitivna odluka ali ce me kostati oko 30.000 din. (sto mi je 5000 din. vise od 226BW i 3000 din. vise od Viewsonic-a), sto mislim da mi se ne isplati. Hvala u svakom slucaju, svako misljenje cenim. Pozdrav
Ja licno bih pre uzeo ViewSonic, bez obzira sto su neke karakteristike Samsunga bolje na papiru u praksi to nista ne mora da znaci cak je vrlo lako moguce da je ViewSonic bolji iako na papiru pise drugacije (marketing). Ono sto je po meni najbitnije to je garancija na jedna mrtav piksel koju daje ViewSonic za razliku od Samsunga koji ima neku svoju forumulu ali u svakom slucaju je losije.
Ja bih lično uzeo monitor sa boljom garancijom (uslovi i rok). Ako su garancije iste (dosta približnog kvaliteta) uzeo bih Samsung, jer mu verujem... `A šta ti ja znam...`
I ja se slazem, pa Samsung pored ViewSonica nema sta tu da trazi, to je isto kao da uporedjujes: innovision i xfx
- R a v e n L o r d -
:: :: Ja licno bih pre uzeo ViewSonic, bez obzira sto su neke karakteristike Samsunga bolje na papiru u praksi to nista ne mora da znaci cak je vrlo lako moguce da je ViewSonic bolji iako na papiru pise drugacije (marketing). Ono sto je po meni najbitnije to je garancija na jedna mrtav piksel koju daje ViewSonic za razliku od Samsunga koji ima neku svoju forumulu ali u svakom slucaju je losije :: ::
Cenim svacije misljenje, posebno MACHINE-a. Najverovatnije uzimam Viewsonic (bice kasnije tesko prodati ga-nasi ljudi navikli na Samsung), da mogu uzeo bi Dell. Hvala u svakom slucaju
Niti je ViewSonic bolji od Samsunga, niti je Samsung bolji od ViewSonica. Sve su to gluposti. Vidjao sam i jedne i druge sa katastrofalnom slikom.
Te brojke sto idu uz monitor ti skoro nista ne znace, jer uglavnom nisu tacne, ili su skoro tacne pod nekim tamo uslovima koji se ne javljaju u praksi.
Jedino sto mogu da ti preporucim je da ako imas mogucnosti obavezno probas monitor koji hoces da kupis. Osim ako neko nije imao ili radio na bukvalno ova dva gorepomenuta modela, tesko da moze nesto konkretno da ti kaze. Te price koji je proizvodjac bolji vise ne vaze.
Licno bih preporucio da zaobidjes 226cw. Sto se tice 226BW, ako mozes da nadjes S panel ( mada ne znam kako je to moguce) trebalo bi da uzmes njega.
Sta ti se nije svidjalo na tvom 223BW? Sto ne uzmes ponovo njega?
Hvala na savetu, primljeno k` znanju. Otprilike, koliko sam mogao da vidim nema neke bitne razlike izmedju tih monitora (svi imaju slicne performanse). Naravno da cu obavezno probati monitor i vlasnik mi je rekao da ako mi se monitor i ne svidja (vizuelno) ne moram da ga uzmem. 226CW mi je skup, njega ne bi uzimao. 223BW ne bi uzimao jer ce me izaci 20e jeftinije od 226BW, a opet hteo bi da uzmem malo bolji monitor (a i sve to dobijam na 3 rate, tako da mi ne znaci nista par hiljada dinara za mnogo bolji monitor). Pokazao mi se sasvim OK 223BW ali bi na njega morao da cekam par dana (mozda i par nedelja, kao i na 226BW). U svakom slucaju, mogu da biram koji cu i ako monitor ima bilo kakvu anomaliju mogu da ga vratim i uzmem drugi. Radim sa racunarima i komponentama, pa znam kako to da proverim ali opet bolje pitati nego skitati (tako sam isto kad sam uzimao 223BW). Hvala jos jednom
Razmisli o Fujitsu-Siemens ScaleoView L22-1W za 275e, povoljan a izvanredan monitor, ustedis bar 50e
- R a v e n L o r d -
:: :: Hvala na savetu, primljeno k` znanju. Otprilike, koliko sam mogao da vidim nema neke bitne razlike izmedju tih monitora (svi imaju slicne performanse). Naravno da cu obavezno probati monitor i vlasnik mi je rekao da ako mi se monitor i ne svidja (vizuelno) ne moram da ga uzmem. 226CW mi je skup, njega ne bi uzimao. 223BW ne bi uzimao jer ce me izaci 20e jeftinije od 226BW, a opet hteo bi da uzmem malo bolji monitor (a i sve to dobijam na 3 rate, tako da mi ne znaci nista par hiljada dinara za mnogo bolji monitor). Pokazao mi se sasvim OK 223BW ali bi na njega morao da cekam par dana (mozda i par nedelja, kao i na 226BW). U svakom slucaju, mogu da biram koji cu i ako monitor ima bilo kakvu anomaliju mogu da ga vratim i uzmem drugi. Radim sa racunarima i komponentama, pa znam kako to da proverim ali opet bolje pitati nego skitati (tako sam isto kad sam uzimao 223BW) :: Hvala jos jednom
Taj 226bw bi bio najbolji izbor, ali verovatno neces uspeti da nadjes S pane, tako da lako moze da se desi da ti bude losija slika nego na 223bw. Pogotovo taj odziv od 2ms na 226bw pravi gluposti i greske. Posto si radio na 223-ci, ne bi trebalo da ti bude veliki problem da kad ukljucis 226-cu brzo vidis i uporedis kakvo je stanje stvari ( odziv, boje, artefakti, uglovi gledanja, pozadinsko probijanje...)
Sad ste me tek bacili u dilemu! Sad mi je izbor izmedju Viewsonic-a i tog Philips-a. VG2230wm placam oko 27.000 din., a 223BW bi morao da cekam (verovatno dugo, posto ga nema na lageru). Najveci problem je sto sam se sa 223BW vratio na 17`` CRT (na kratko) i sad uzimam 22`` ponovo i to sto pre (ocoravio sam posle 2 nedelje koriscenja 793DF). Za Philips nisam siguran http://www.pcauthority.com.au/review.aspx?CIaRID=5184 Pre svega, treba mi monitor na kome cu moci da gledam HD filmove i igram igrice (dakle, sa dobrim kontrastom). Imao sam 19`` FS i nije bio los ali FS se (mislim) povlaci sa trzista monitora, tako da mi ostaje Viewsonic-valjda. Osim ako ne smislite nesto bolje od 226BW (koji kad stigne mogu da proverim i koji je panel i kako se ponasa u radu). Hvala svima na trudu i muci, sto mi pomazete-najbolji ste!
Mislim da informacija o verziji panela vishe ne stoji u servisnom meniju monitora, tako da ces tesko moci da utvrdis koji je panel, osim merenjem greske u prikazu boja (aparatom ili subjektivno). S panel ima savrsen prikaz boja, dok ovi drugi vuku na neke tamo plave nijanse , ne secam se tacno.
Sto se tice Philipsa 220WS8FB:
Koliko sam skontao on u sebi ima A panel koji su ljudi kao losiji dobijali uz 226BW, ali meni se neverovatno svidja Philipsova varijanta. Mnogo mi je bolja slika na Philipsu sa A panelom nego na bilo kom dugom monitoru. Kristalna jasnoca slike, mnogo dobre boje i kontrast i neverovatno dobri uglovi gledanja ( u cemu je Samsung inace ispod proseka po meni). Da sam ga nasao negde sa 3 god garancije ( uglavnom daju godinu dana, al sam cuo da su ljudi uspeli da nadju i sa 3 god) odmah bi ga uzeo. Jos da je malo lepsi po meni bi bio BestBuy bez pogovora. Pogledaj u TM fontana, ako imaju, trazi da ti ga ukljuce na poseban komp, mogu oni to, samo ih mrzi.
p.s. Ovo je naravno subjektivno. Hocu samo da kazem da ako imas prilike overis i tog Philipsa :)
OK, pogledacu i tog Philipsa ali mislim da cu definitivno uzeti ViewSonic, osim ako nekum cudom ne bude stigao 226BW sa S panelom. Hvala na savetima. Pozdrav
Hvala na savetima. Kupio sam ViewSonic i blago receno sam zapanjen koliko je dobar, ma fenomenalan je. Izvadio sam ga iz kutije i ukljucio i to je to. Slika je savrsenstvo. Boje su jasne, zive, nemam reci. Nema mrtvih pixela, geometrija je OK... Po meni je ViewSonic mnogo bolji od Samsunga 223 koji sam imao. E sad, stvar je ukusa. Hvala ljudi za savete. Uzdravlje svima, pozdrav
Nema tu govora o ukusu, naprosto: Samsung, LG i njima slicne firme su firme siroke potrosnje srednje klase. Na firme gledas kao na renome, zna se ko je za sta specijalizovan. Recimo samo Nokia i Sony su sertifikovani za aerospace program ekranizacije NASA-e. ViewSonic je u koaliciji sa Nokia-om jos od pre 10god. Kada se uzimaju monitori a pri tome imas pare onda se ne prave kompromisi i i ne treba, sto vise das vise dobijes kao kod zvuka (ono sto vidis i sto je bitno su graficka karta i monitor, rekao je jedan Danac, i to mora biti besprekorno za oci) i tu je izbor lak: Sony, ViewSonic, Iiyama, Mitsubishi, Dell, Sun, SGI, Philips, FSC, Apple...tek na nekom 50-om mestu su oni sto se ovde trose. Uzivaj u perfekciji...
- R a v e n L o r d -
:: :: Hvala na savetima :: Kupio sam ViewSonic i blago receno sam zapanjen koliko je dobar, ma fenomenalan je. Izvadio sam ga iz kutije i ukljucio i to je to. Slika je savrsenstvo. Boje su jasne, zive, nemam reci :: Nema mrtvih pixela, geometrija je OK.. :: Po meni je ViewSonic mnogo bolji od Samsunga 223 koji sam imao. E sad, stvar je ukusa :: Hvala ljudi za savete :: Uzdravlje svima, pozdra ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.