Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Kako klokovati graficke karte???
STRANA 1 OD 1
dex007 Kako klokovati graficke karte??? 14.01.2008. 17:39 T7529

status: user
broj poruka: 4

Dex007
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Saske ... 14.01.2008. 17:43 #39315

broj poruka: 1117
skines Riva Tuner i klokujes...ili Ati Tool...
Ati Tool je dosta jednostavniji pa ako nista ne znas o tome mozda je bolje da krenes s njim...podignes malo frekvenciju pa izvrtis par testova pa ako je stabilno onda podignes jos malo i sve tako dok ne moze dalje...
dex007 .... 14.01.2008. 17:47 #39316

koje testove? a i ovo je nvidia Gainward jel to ima neke veze?

dex007 ??? 14.01.2008. 18:01 #39317

Ljudi znaci ovako ja imam 7600gt 256mb agp!!!

Konfiguracija je na intel celeronu 2.8ghz i 1gb rama ddr???

Kako, gde, sta, koliko, nista neznam HELP!!!!!!!!!!
Saske ... 14.01.2008. 18:05 #39318

znaci skini ovaj ati tool...u njemu imas lepo da menjas frekvencije za gpu i memoriju...ne znam koje su defult frekvencije za tvoju graficku ali podignes po malo 20-30MHz prvo memoriju pa kad nadjes maksimum za memoriju predjes na podizanje takta gpu-a...posle svakog podizanja frekvencije pustis da se izvrti 3dmark06 ili neki drugi i ako prodje bez problema i ne dodje do bagova tipa zaglavljivanje, bagovanje tekstura, razne sarene boje krenu da lete po ekranu i slicno onda si ok i teras dalje...

Saske dodatak... 14.01.2008. 18:10 #39319

evo mozes i ovaj guide da procitas...
http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1803
dex007 OK 14.01.2008. 18:11 #39320

Znaci te programe skinem sa neta i onda klokujem, kao razumeo hvala puno!!!

kobe ma kakav ati tool ! 14.01.2008. 19:00 #39324

broj poruka: 427

Idi na Gainwardow sajt i skini EXPERT TOOL ! Najbolji je veruj mi !
Vaskev re 14.01.2008. 19:26 #39329

broj poruka: 1673
Za ljude koji se nisu time bavili ranije, najednostavniji je AtiTool jer ima opciju za automatsko odredjivanje maksimuma za GPU i MEM. Jedino je potrebno default vrednost za artefakte smanjiti na minimum. Posle lepo startujes find max gpu i pustis dok nadje maksimum, posle nekog vremena ce maksimum malo da se smanji kako se gpu greje i posle recimo pola sata imas garantovani maksimum koji nece praviti brljotine. Moja preporuka je da se takav maksimum malo smanji radi svake sigurnosti. Recimo ako dobijes 662MHz a ti je skini recimo na 650 ili cak 640. Kartice koje sam ja klokovao mogle su i vise od toga ali se desavalo da posle duzeg igranja hoce da zeza. Sa ovako podesenim vrednostima nisam imao takvih problema. Inace memorija je malo zeznuta za klokovanje jer hoce da otkaze. Na jednoj MSI kartici na kojoj je memorija bila 900 sa lakocom je stizala do 1170 i bila je setovana na 1000 posle nekoliko meseci je pocela da brlja. Posto je bila u garanciji ista je zamenjena a uzrok nije pronadjen. Los primerak ili sta? Inace to je bila AGP 6600GT koja je imala istu memoriju kao PCIe verzije na kojima su cipovi podeseni fabricki na 1000.

MaliAbner Zar se ne...? 14.01.2008. 22:09 #39356

broj poruka: 7769
Uz poslenje dve graficke koje sam imao sam dobio i progoram od proizvodjaca koji omogucuje klok njegovog proizvoda, ali da se odmah ogradim tu nije moglo nista detaljno da se podesava, sve je bilo vise generalizacija price, memorija na toliko, GPU na toliko i to mu je to...
Ko zeli vise skine neki od progama Rtuner ili Ati Tool, s tim sto je ovaj drugi daleko laksi za koriscenje tj pravi debil, moron, bubuljica, itd... - pruf.

Generalno ranije su graficke mogle daleko vise da se klokuju nego danas kad je 10-15% preko fabrickog kloka puna saka brade.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

Cronnin uh bre 15.01.2008. 02:32 #39406

broj poruka: 257

Ne komplikuj stvari.
Koristi iskljucivo AtiTool.

- skines najnoviju verziju sa neta, instaliras, pokrenes
- kliknes na dugme `find max core` i cekas jedno pola sata dok ti program sam ne nadje maksimalnu frekvencu za jezgro. Zapises frekvencu, onda vratis na default.

- isto to uradis za memoriju i dobijes maksimalnu frekvenciju za memoriju.

Recimo kartica ti je radila na 400/800 (core/mem).
AtiTool ti je za jezgro nasao 500, a za memoriju 900.
To ne znaci da ce kartica da radi kada obe frekvence istovremeno dignes na 500/900.
To su ti orijentacione cifre.
Ove dve frekvencije nikad ne smes da premasis pri rucnom podesavanju kasnije.

Obavezno stavis nesto manje klokove (5%) i testiras.
Dignes obe frekvencije istovremeno na 480/870 recimo i kliknes `Scan for Artifacts`.
Ako imas artefakte, spustas frekvencije , ako nemas onda dizes. To traje jos pola sata.

Kako znas da li imas artefakte?
Kad krenes da skeniras otvori se mali ekran pored u kom se nalazi 3d-Kocka.
Ako pise samo `no errors`....sve je u redu.
Ako vidis rec `DELTA` odmah prekidaj test i spustaj klok :)

Kad nadjes istovremeni maksimum za obe vrednosti...recimo 488/873, za trajni rezim rada izaberes radi sigurnosti nize frekvencije...recimo 460/860.

Sve ovo ima da traje jendo 2 sata, a ti u mejduvremeu kontrolisi temperature u svakoj mogucoj pauzi!

Onda pustis redom:

-3dMark2001
-AtiTool -Scan for Artifacts -10min
-3dMark2003
-3dMark2005
-3dMark2006
-AtiTool -Scan for Artifacts - 60 min.
-provera temperature jezgra

Ako tokom svega ovoga, komp ne prsne, ne restartuje, ne pojave se artefakti, razmazivanje slike i ostale gluposti, overklok ti je najverovatnije stabilan.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs