Pozdrav svima. Dobri ljudi treba mi informacija o grafickim kartama iz N Vidie Kolika je realna razlika izmedju ove dve karte i da li moze GT da se moduje u GTS. Hvala unapred
Arhitektura je identicna,prema tome,ostaje da se obrati paznja na ono sto je BataCele rekao - memoriju,zatim na hladjenje.U ovoj temi - http://www.pcberza.co.yu/forum/topic.php?topid=5744&forid=12&katid=2 - sam pokusao da priblizim oc nvidia kartica - obrati paznju na NiBiTor,program u kojem mozes editovati BIOS 8600GT,promijeniti vrijednosti (frekvencije) i zapamtiti sve kao novi (ustvari,`stari`,fabricki BIOS).Posto su vrijednosti frekvencija 8600GTS vrlo diskutabilne u slucaju GT varijante,onda je,vjerovatno,neophodno malo podici voltazu u Nibitor-u.Promjenu device ID ili identifikacije kartice mozes ostvariti flesovanjem BIOS-a 8600GTS,sto je rizicnije,ili sam da promijenis ID,ili ces imati srece da Windows (nakon modovanja kartice) prepozna ID kao 8600GTS.
Na kraju,mali offtopic - svoju GT mozes prodati,dodajuci nesto novca za novu karticu 7/X1xxx generacije koja je brza i od GTS ili potraziti oglase i kupiti polovni model 7/X1xxx.
8600GT (imam jednu) izbegni jer je vec prevazidjena, a ovu drugu 8600GTS izbegni zato sto je precenjena i zato sto za te novce mozes da kupis Ati 3850 koja je OD NJE BOLJA BAR 2X.
mislim da u NiBiTor-u nije moguce podici napon editovanjem biosa...mozes promeniti vredost u biosu ali posto kartica nema kola za promenu voltaze, napon GPU-a ce ostati isti bez obzira koju ti vrednost uneses...napon je hardverski fiksiran tako da ga je moguce promeniti samo voltmodom...mislim da su mogucnost menjanja napona iz biosa imale samo neke GeForce6 kartice...
::mislim da u NiBiTor-u nije moguce podici napon editovanjem bios
Moguce je da si u pravu,nVidia postavlja (hardverske) regulatore voltaze,koji,navodno,imaju i funkciju fiksiranja voltaze i restrikcije mijenjanja istih posredstvom odredjenog softvera.Medjutim,meni je zanimljiva jedna opcija u editoru,koja cini promjenu voltaze u BIOS-u,naizgled,mogucom - `Voltage` sekcija ima podfunkciju `prosirene voltazne tabele`,koja detektuje sve voltaze koje je dati BIOS u stanju da podrzi.Zatim,prilicno detaljan editor voltaznih tabela,koji je unapredjena voltazna sekcija i,na neki nacin,ekvivalent Rivine funkcije za 2D i 3D oc.
Ne mogu da tvrdim da je promjena voltaze efektivna,bez obzira na ocitavanja,ali ako takva vrsta modovanja BIOS-a omoguci vise radne taktove,koji nijesu bili dostizni klasicnim oc-om,onda ima prostora da vjerujemo u takvu mogucnost.
::mozes promeniti vredost u biosu ali posto kartica nema kola za promenu voltaz
I ATi i nVidia koriste tehnologiju digitalne regulacije voltaze,koja se prilicno razlikuje od od onoga sto smo navikli na znatno starijim generacijama kartica - gomile MOS tranzistora i elektrolitickih kondenzatora.
naravno da imaju kola za regulisanje voltaze ali napon nije moguce softverski odnosno firmverski kontrolisati...sto se NiBiTor-a i voltazne tabele, pokusavao sam da nesto uradim s tim i nije uspevalo iz gore navedenih razloga...pa nisu ni proizvodjaci ludi...onda bi svi kupovali jeftinije kartice, voltovali ih i dostizali po performansama znatno skuplje modele...
Kupis Palit 8600 GT Sonic +,posto je memorija 1.0 ns znaci da je njena dif vrednost clocka 2000 MHz,tek preko je ustvari overklock iako ona dolazi sa 1800 setovanjem,a procesor stavis na 675 MHz bez problema. Za 100 Eura imas 8600GTS,sto nije mnogo za tu jacinu kartice.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.