Resio sam da svoj zastareli CRT zamenim TFT-om ali se javlja dilema. Sto se tice modela suzio sam izbor na par Acer-a, ali da li uzeti wide ili 4:3. Ja znam da to treba odluciti shodno potrebama ali ja pored gledanja filmova i igranja igrica komp koristim i za graficki dizajn. Sve u svemu interesuju me mane i prednosti i jednog i drugog. Unapred hvala svakom ko posveti par minuta ovoj temi.
22` wide...imas ih vec za 18.000,00 dinara. Ja sam bio skeptik ali kad sam poceo da koristim nemam bas nikakve negativne strane...extra pregledno i jasno...jedino za igre zbog preporucene rezolucije...jer su manje rezolucije mutne i neciset...ali ako se ne igras nesto posebno onda slobodno ga pazari....onaj ko se igra morace da bude u rangu preko 200 evra za kartu, ako zeli perfekciju ... mada jasno je i na manjim rez...Za sada nije izmisljen tft koji moze da parira crt monitorima po osvetljenju i ostrini..za tvoju vrstu profesionalnosti ti savetujem 19` crt min....a za ovo ostalo sam ti reko...a da..ti menjas...ok....wide...zbog preglednosti...Pozdrav !!! !!!
Zanemarimo sve, osim ekonomske isplativosti, kad se gleda ta strana, jedina dijagonala koja je best buy je wide 22`, (i još analog). Cene su takve, da 17,19,20` monitori dišu za vrat ili su skuplji - a mnogo manji od 22`, dok su već prvi sledeći veći monitori, osetno skuplji, reda veličina.
Ako uzimas 4:3 ili 5:4 Format onda uzmi jednu dobru 19-ticu ili 20-ticu,znaci kvalitetnu.Ja nisam za wide(16:9) ali drugi korisnici koji se bave drugacijom vrstom posla- grafickim dizajnom i sl mogu verovatno da posvedoce drugacije.Wide nije za igre i velika vecina igara ne podrzava 16:9 format.Kada se desi da dobijes video zapis u 4:3 formatu da bi ga gledao na 16:9 u punom ekranu moras da razvuces sliku a onda sve ispadne zdepasto i siroko.Ne znam,mogao bih mnogo toga da pisem o losim odlikama wide monitora ali smatram da sad to nije toliko bitno.U svakom slucaju wide nije monitor ispod 22`,ostalo su sve igracke na koje mozes ladno da se..@Elektron,ko kaze da da TFT ne moze da parira po osvetljenju i ostrini i da takav monitor ne postoji???Ispade da je CRT bolji od LCD-a?Nema tog CRT-a na bilo kojoj lestvici profesionalnog kvaliteta koji moze da parira TFT-u istog ranga.Pogledaj Samsung XL 20-22` Led(4:3).Slika ne moze biti realisticnija i ostrija!
Gresis mnogo, da je tako sad bi se svi gadjali CRT monitovima (eh da su samo malo laksi) ali nije profi za obradu slika su i dalje CRT jer imaju daleko verniji prikaz boja. Pogledaj smo kako slike izgledaju na TFT-u i kako neprirodno izgleda crna boja na slikama kao da je nistavilo u pitanju. jedino sto se oko i mozak posle nekog vremena naviknu pa im je prikaz slike na TFT-u uobicajena pojava. Postavi ih jedan pored drugoga i prikazi na oba isti sadrzaj i videces da prikaz na CRT-u izgleda mnogo bolje tu pre svega mislim na multimediju (slike i filmovi).
Dokaz ovome je njihova i dalje visoka cena profi modela CRT monitora.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
:: Ako uzimas 4:3 ili 5:4 Format onda uzmi jednu dobru 19-ticu ili 20-ticu,znaci kvalitetnu.Ja nisam za wide(16:9) ali drugi korisnici koji se bave drugacijom vrstom posla- grafickim dizajnom i sl mogu verovatno da posvedoce drugacije.Wide nije za igre i velika vecina igara ne podrzava 16:9 format.Kada se desi da dobijes video zapis u 4:3 formatu da bi ga gledao na 16:9 u punom ekranu moras da razvuces sliku a onda sve ispadne zdepasto i siroko.Ne znam,mogao bih mnogo toga da pisem o losim odlikama wide monitora ali smatram da sad to nije toliko bitno.U svakom slucaju wide nije monitor ispod 22`,ostalo su sve igracke na koje mozes ladno da se..@Elektron,ko kaze da da TFT ne moze da parira po osvetljenju i ostrini i da takav monitor ne postoji???Ispade da je CRT bolji od LCD-a?Nema tog CRT-a na bilo kojoj lestvici profesionalnog kvaliteta koji moze da parira TFT-u istog ranga.Pogledaj Samsung XL 20-22` Led(4:3).Slika ne moze biti realisticnija i ostrija :: ::
Nije mi prvi put da sam uporedjivao CRT sa TFT monitorom.Prikaz crne boje kod vecine TFT-a vuce na sivo ali kod danasnjih savremenijih modela sa HD rezolucijom i prikazom slike je taj problem resen.Evo ti primera,imao sam Toshibu Cosmio LapTop i na njoj ne moze biti realnija crna boja kao i bela,tako da celokupna slika izgleda perfektno.Ja tu ne vidim nikako privikavanje mozga i sl..Drugo i onaj najobicniji TFT prve generacije ima bolju i cistiju i ostriju sliku od CRT-a!Stoji da su ovi profesionalni skupi i da su kvalitetni,ali kad ces ti na CRT-u imati osecaj kad gledas digitalnu televiziju i neku prirodu ili vodu da mozes rukom da dodirnes,da budes sastvani deo svega toga.Reci mi koji CRT moze toliko realno i zivopisno da da prikaz slike?Ja ti rekoh za Samsung XL 20 Led,pogledaj malo kakvu sliku ima,znaces o cemu pricam.Cak ne moras njega,mozes da pocnes od serije 931C,961 BF pa na dalje.Oni prate tu novu tehnologiju realnog prikaza slike sa poboljsanim kvalitetom boja!U normalnom segmentu za uobicajene korisnke ni jedan CRT ali ni jedan ne moze da se poredi sa TFT,smesno je u opste i reci,slika je kao nebo i zemlja!
:: Gresis mnogo, da je tako sad bi se svi gadjali CRT monitovima (eh da su samo malo laksi) ali nije profi za obradu slika su i dalje CRT jer imaju daleko verniji prikaz boja. Pogledaj smo kako slike izgledaju na TFT-u i kako neprirodno izgleda crna boja na slikama kao da je nistavilo u pitanju. jedino sto se oko i mozak posle nekog vremena naviknu pa im je prikaz slike na TFT-u uobicajena pojava :: Postavi ih jedan pored drugoga i prikazi na oba isti sadrzaj i videces da prikaz na CRT-u izgleda mnogo bolje tu pre svega mislim na multimediju (slike i filmovi) :: :: Dokaz ovome je njihova i dalje visoka cena profi modela CRT monitora :: :: Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !! :: :: :: Ako uzimas 4:3 ili 5:4 Format onda uzmi jednu dobru 19-ticu ili 20-ticu,znaci kvalitetnu.Ja nisam za wide(16:9) ali drugi korisnici koji se bave drugacijom vrstom posla- grafickim dizajnom i sl mogu verovatno da posvedoce drugacije.Wide nije za igre i velika vecina igara ne podrzava 16:9 format.Kada se desi da dobijes video zapis u 4:3 formatu da bi ga gledao na 16:9 u punom ekranu moras da razvuces sliku a onda sve ispadne zdepasto i siroko.Ne znam,mogao bih mnogo toga da pisem o losim odlikama wide monitora ali smatram da sad to nije toliko bitno.U svakom slucaju wide nije monitor ispod 22`,ostalo su sve igracke na koje mozes ladno da se..@Elektron,ko kaze da da TFT ne moze da parira po osvetljenju i ostrini i da takav monitor ne postoji???Ispade da je CRT bolji od LCD-a?Nema tog CRT-a na bilo kojoj lestvici profesionalnog kvaliteta koji moze da parira TFT-u istog ranga.Pogledaj Samsung XL 20-22` Led(4:3).Slika ne moze biti realisticnija i ostrija :: :: :: ::
@SkyFire Pazi necu da duzim raspravu jer govoriti o SAMSUNG monitorima kao o vrhunskim profi modelima je izlisno zato sto oni to jednostavno nisu. Prvo pogledaj kako sve ono o cemu smo pricali izgleda na NEC, Sony, SUN ili Nokia monitorima... Ja konkretno imam LG L204wt i gledam filmove na njemu ali kad odem do klinaca i pogledam kako taj isti film izgleda na CRT-u sve izgleda neuporedivo lepse, zivlje, mekse i prirodnije. Moje skormno misljenje je da monitor koji koristi TN panel ne moze da se meri sa CRT-om.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.