Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Izbor jeftinijeg monitora
STRANA 1 OD 1
quna Izbor jeftinijeg monitora 28.12.2024. 17:42 T69339

status: user
broj poruka: 1640
Pozdrav,
sklepao sam caletu neku masinu pa bih mu ostavio moj stari monitor, a sebi uzeo neki drugi. Dakle varijanta kad vec moram uzecu sebi nesto malo bolje nego sto vec imam, ali budzet je ogranicen na jeftine varijante, jer je nuzda i mogucnost, a ne planirano ulaganje u vrhunski monitor.

Trenutno imam neki stari Benq 27` TN panel, 1920x1080, CFL osvetljenje, njega sam uzeo kao jedini CFL izbor jer su tada skoro svi dostupni Led monitori imali flicker, a jako sam osetljiv i takvi monitori su mi najblaze receno neupotrebljivi.

Prvo da li uopste ima smisla da gledam vecu rezoluciju od 1080p na 27`? Ovaj sad mi je da kazem ok, ali svestan sam da vidim piksele na oko 1m udaljenosti.
Drugo, osvezavanje, freesync i ostala cuda mi ne igraju nista, jer jedva da znam i sta znace, igram par starijih igara CoH1, FallOut-e volim da izvrtim povremenom, GTA5...u kompu je 1070 8GB, i komp uglavnom koristim za obradu fotografija i video edit (ovaj stari Benq mi je kalibrisan i sluzi svrsi i ne pravi mi odstupanja kada fotke/video gledam na drugim uredjajima, bez obzira sto je stari TN). Najbitnije mi je da je monitor Flickerfree tj da ne koristi PWM.

Iz ponude sam izdvojio ova dva monitora, pod uslovom da je uopste potrebno da uzmem 2K rezoluciju, ako ne onda je izbor veci i cena manja. Svaka pomoc dobrodosla...

Tesla: https://shorturl.at/Y587J

Lenovo: https://shorturl.at/YJTfA
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 RE: 28.12.2024. 22:41 #682958

broj poruka: 1656
Iskreno, ne znam kako se baviš foto i video obradom na tolikom ekranu, uz 1080p rezoluciju. Boje na TN-u ne bih komentarisao, ali ok, dokle god ti je pogled tačno pod 90° u odnosu na centar ekrana, valjda prolazi.

Dakle, obavezno 1440p ili veća rezolucija (već na 24`+ je znatno primetna razlika) i obavezno IPS panel.
Nemam predlog za konkretan model monitora, ali bežao bih od Tesle i sličnih (ne znam šta je spakovano u taj Lenovo monitor, ali bez obzira na sve, Teslu nikako ne bih stavio ispred njega).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC To su dva prakticno ista monitora 28.12.2024. 23:15 #682959

broj poruka: 9425
I oba su odlicna za novac koliko kostaju.
Tesla je odlican monitor za male pare. Apsolutno preporucujem, ispred AOC, Philips i ostalog jeftinog smeca..
Dakle, slobodno kupi bilo koji od ta dva monitora, neces pogresiti.

I5-12400/RYUJIN II 240/32GB/B760/RX6800XT/1TB 990 Pro/Hydro PTM Pro 1200W/H5 Elite/ROG Swift PG349/Dell S2721DGFA/Logitech K280e/Deathadder v.2/Turtle Beach STEALTH 600 V2

PS4 Slim/Logitech G923/Wheel Stand Pro DeLuxe V2

alrad 29.12.2024. 13:40 #682960

broj poruka: 4843

Tesla jer ima rupu za kabl.

siki069 Kabl? 29.12.2024. 17:57 #682963

broj poruka: 399
Ne kaže se kabl, sigurno.

Ispravno je kabal ili kabel?

alrad 29.12.2024. 20:03 #682965

broj poruka: 4843

https://beleske.com/kabal-ili-kabl-kako-se-pise/

Jedanaest sekundi.

micika988 ... 29.12.2024. 22:43 #682968

broj poruka: 2061
teslas ima pristojan specs:

https://tinyurl.com/5auayn8w

mada izvikase ga:

4.00 Odličan proizvod.
Nisko osvežavanje.
Možda bi bilo dobro da je malo teži.

ima i neke chicha-bidze od konektora:
`1 x HDMI 2.0`

sta je bolje, znace se kada se stave jedan pored drugoga, plus minus 20/20 vid itd. ( bio test pre neki mesec i ne trebaju djorzloci jos uvek )

btw
ma kako bio dobro izradjen panel, ovo je jedino sto provereno ocuvava vid:
https://pastebin.com/UP9FKQeD
mozda ne bi bilo lose izdici tatku kao servis, pa prvo preslusa sta ga vec interesuje, a ako je nesto bas vredno gledanja onda i baci pogled

`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`

quna ... 30.12.2024. 00:29 #682969

@luja-88 Iskreno bio sam detaljan bas da bih izbegao tu diskusiju, kapiram da je za uzivanje u sadrzaju dobro da sve to lepo izgleda, radim ja cesto i na drugim boljim monitorima, cesto i na bas vrhunskom od 1000+e, i da to stvarno lepo izgleda, ali mi ovaj monitor zaista nikada nije pravio problem da napravim sadrzaj koji posle na tim monitorima izgleda odlicno. Jednostavno poznajem taj monitor, navikao sam na njega i sluzio mi je svrsi, a nisam se do sad usudjivao da pazarim Led monitor, sad nekako imam poverenje u flickerfree oznake, nadam se. Za rezoluciju se plasim da mi ne bi bilo sve previse sitno, kada kapiram da se to resava scaling-om?

Hvala svima, verovatno cu uzeti taj Tesla, gledao sam i sam malo i kazu da je za taj novac odlicna ponuda, a novac je taj koji je.

ICEsd re: 30.12.2024. 01:45 #682970

broj poruka: 2158

procitaj ovo ako imas problema sa treperenjem pre nego sto odaberes monitor:

https://tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation

luja-88 Re: ... 30.12.2024. 11:08 #682973

broj poruka: 1656
Sve ok. Niko od nas ne treba da se pravda zbog nečega što je za sebe kupio - bilo to pre 10 sati ili 10 godina... niti ja osuđujem. Samo otvoreno komentarišem. Isto tako, ne kažem da je peta klasa IPS panela bolja od prve klase TN-a (izneo sam ono što je, generalno gledano, opšte primenjivo na te dve vrste panela).

Kod Tesle me ne brine previše prikaz, koliko me brine njegova dugovečnost, ali ok, garancija je 3 godine pa si bar toliko na bezbednom. Istovremeno, ni od najjeftinijeg Lenovo ekrana ne bih očekivao ne znam ti kakav kvalitet, pa možda i jeste svejedno šta ćeš kupiti.

Prethodno pomenuto ocenjivanje na Giga... sajtu i sličnima ne bih komentarisao - u Srbiji ne postoji nepristrasnost u tom smislu, a nijedan prodavac neće prikazivati loše komentare o proizvodima koje stavlja u promet (malo smo mi tržište da bi moglo da dođe do tako nečega).

:: @luja-88 Iskreno bio sam detaljan bas da bih izbegao tu diskusiju, kapiram da je za uzivanje u sadrzaju dobro da sve to lepo izgleda, radim ja cesto i na drugim boljim monitorima, cesto i na bas vrhunskom od 1000+e, i da to stvarno lepo izgleda, ali mi ovaj monitor zaista nikada nije pravio problem da napravim sadrzaj koji posle na tim monitorima izgleda odlicno. Jednostavno poznajem taj monitor, navikao sam na njega i sluzio mi je svrsi, a nisam se do sad usudjivao da pazarim Led monitor, sad nekako imam poverenje u flickerfree oznake, nadam se. Za rezoluciju se plasim da mi ne bi bilo sve previse sitno, kada kapiram da se to resava scaling-om?
::
:: Hvala svima, verovatno cu uzeti taj Tesla, gledao sam i sam malo i kazu da je za taj novac odlicna ponuda, a novac je taj koji je.
quna ... 15.01.2025. 13:56 #683012

@ICEsd, da hvala, poznata mi je tematika, iscitao sam dosta na temu jos kada sam prvi put probao da kupim IPS Led monitor, pa ga na kraju zamenio za ovaj CCFL TN.

@luja-88, Hvala, da jasno je sve, nego nadam se da razumes koliko cesto moram iznova da objasnjavam zasto moram da koristim praistorijski monitor za foto/video obradu od koje prakticno zivim, ali ne u toj meri da mogu da iskesiram preskup monitor, pored sve ostale.opreme koja mi je neophodnija.

Uzeo sam na kraju Teslu i ukratko - pogresio sam. Slika je fantasticna stvarno, fotke izgledaju fenomenalno, boje su odlicne i sve je jako ostro, bleed-a gotovo i da nema po ivicama i crna je prilicno duboka.
Ali prvi problem je rezolucija, meni je jednostavno sve presitno za udaljenost monitora na koju sam navikao inkoja mi godi, tako da sam morao sam da stavim 125% scaling, ali meni se cini da Windows to ne radi bas kako treba i tekst izgleda cudno i pikselizovano, prosao sam clear type fonts ali nije pomoglo. Pritom se to ne odnosi na aplikacije i one moraju zasebno da se podesavaju za scaling.

Drugo puno bitnije je da mislim da ovaj monitor ustvari nije flicker free, iako to pise u specifikaciji. Primetio sam odmah nesto cudno, testirao i nisam uspeo da vidim `izrezanu` sliku i barove koje uvek vidim kad testiram flicker. Ali jednostavno slika izgleda kao da nikad ne miruje, kao da nije staticna, vec kao da ima neki micro flicker, gotovo kao da pojedinacni pixeli `igraju` i menjaju svetlinu, kada gledam u sliku jasno vidim da ona nije staticna vec da se nesto konstantno desava i menja u smislu osvetljenosti, najbolje bih opisao kao video noise / ili stp bi smo tekli na starim televizorima `sneg`. Kada pogledam u stari monitor(TN)/tv(VA)/telefon(Amoled) vidim kao sto vidim sliku na zidu, staticno samo osvetljeno, kada pogledam u ovaj Tesla monitor slika jendostavno ne miruje, nije staticna vec se nesto desava, menja se svetlina regiona u nekoj maloj meri ali jako iritatno jer ne dozvoljava da se oci fokusiraju na ono sto gledaju. Mozda najbolje da opisem kao kada se gleda u poguzvanu alu foliju, glava nam se uvek malo pomera i ugao pod kojim se svetlo prelama na foliji se konstatno menja, takav neki osecaj. Naravno takav osecaj oduvek imam sa monitorima koji imaji PWM flicker i moja najbolja pretpostavka je da ovaj monitor ipak koristi PWM samo na dosta visokoj frekvenciji pa prolazi test `sa prstima`. Testiracu fotoaparatom sa velikim brzinama zatvaraca da vidim sta se desava. Probao i standarnu vatijantu da odcepim backlight na 100% ali ne mogu da ocenim da li je ista bolje jer to onda toliko svetlo da je nemoguce gledati, a kamoli ustanoviti da li je slika tada `mirna`.

Uglavnom, eto, ponovo ulazim u dubiozu sa monitorima i flicker-om, i posle me pitaju kako mogu da radim na TN CCFL monitoru...

imarkovic >> 15.01.2025. 16:25 #683013

broj poruka: 19009
Годинама уназад купујем само VA панеле, али не било које, него одабране, а и нема их пуно.
Тренутно имам BenQ 32` VA 2k, пре њега сам имао Samsung 27` VA HD, стари је модел око 10г., још увек ради, не бих га продао никад, има чак за нијансу бољу слику од BenQ-a који је доста новији.
Разлози због којих сам их узео је црна боја која је ЦРНА и апсолутно никаква промена слике из углова, нити било које треперење, не ложим се на високо освежење од милион Hz. Нисам испратио тему, али сигурно има неки повољан 27` са овим спецификацијама, ако је HD, нема потребе за повећањем %, а `ClearType` је бескорисна опција.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647169.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs