Da li neko ima iskustvo sa ovom karticom?Pre neki dan sam kupio ovu karticu i radi ona lepo ali imam oko 25 % manje rezultata u 3D markovima nego sto bi trebalo da bude na osnovu nekih testova iz kompjuterskih casopisa. 1024x768 3DMark 03 16.886 poena 1280x1024 3DMark 05 6410 poena ovi su rezultati kada je kartica klokovana oko 18 % (540/1600) Inache konfiguracija - Plocha Asrock Dual Vsta 775 ( PCI - e x4) - Procesor D805 ( 2,66 GHz) Clocknut na 3 GHz - DDR 2 2x1 GB Kingston 667 da li su ovi normalni rezultati za ovu konfiguraciju ili PCI-e 4x toliko umanjuje rezultate ili procesor je slab i overkill je za ovu karticu? Hvala unapred
Mislim da je glavni krivac za takav rezultat maticna ploca Na njoj se nalazi VIA PT880 Pro/Ultra Chipset, a ja koliko znam iz svog iskustva intel i via nikada nisu bili neko srecno resenje. Konkrento nikada nisam testirao masinu sa pomenutim cipsetom, ali mi sve vuce na tu stranu, da je VIA problem koji te muci. Mogao bi da pokusas i sa `apdejtom` drajvera za cipset ploce, a bilo bi zgodno da proveris postoji li noviji bios od onoga koji trenutno imas. Mozda neka od ove dve stvari resi problem.
PCI E 4x utice na karticu tako sto joj ne dozvoljava da radi punim kapacitetom.U zavisnosti od aplikacije,negdje je procenat pada ucinka prilican,dok u odredjenim situacijama kartica normalno funkcionise.U najgorem slucaju mozes ocekivati da iskoriscenost kartice bude oko 60%.
Da kloknes procesor barem na 3.2. Ide on komotno do 3.5... Inace kod D805 kriva sa performansama se drasticno podize podizanjem magistrale, tako da se moze desiti da ti na 3.2Ghz radi i 20% brze CPU, tj taman za toliko da ti da bolje rezultate u 3D marku. Ako dodjes do 3.5GHz mislim da ces imati ocekivane rezultate. Jedan od mojih omiljenih bivsih procesora.
to se desava kod svih 7900gt kartica.Pokazuju testovi manje poena,ali zato igre rade sa punim gasom.Mozes malo klokovati procesor,to svakako nije lose,ali i dalje ces imati manje poena nego sto ti se cini.Uzivaj u kartici,mani se poena.
Kao što su ti ljudi već i rekli, toplo ti preporučujem da uzmeš neku ploču sa Intel čipsetom i rešićeš se muka. Nije skupa investicija a dobićeš mnogo, što na OC potencijalu, što na stabilnosti. Plus, PCI-E x16 i sve će prodisati. Koliko se sećam, ta tvoja ploča poseduje i PCI-E i AGP slot a poseduje i slotove za DDR i DDR2 memoriju. Od takvog hibrida od ploče nebi ni očekivao mnogo. To samo VIA može da spakuje (ne bi me čudilo ni da se na ploči našao i jedan ISA slot ). Znači, za Intel proc najbolje ti je rešenje Intel čipset, eventualno nForce ako ti treba SLI, sve ostalo je smeće. S novom pločom dobio bi iste rezultate bez ikakvog klokovanja a da nepričamo kada bi podigao proc na 3.5GHz što on sigurno može, i još i grafu, razlika bi bila više nego evidentna. I još bi omogućio prostor za eventualni upgrade u vidu brže grafe, jačeg procesora, i više slotova za memoriju.
U kombinaciji sa 7600gs glh od gainward-a i ono sto ti kazu za performanse je tacno...Pad performansi u grafici je oko 20% sto i nije tako strasno s` obzirom na cenu ploce ...Probaj stvarno da podignes fsb na 166 i dobices 3,33Ghz-a ovime ces poboljsati performanse na racun procesora ,a to je i otprilike sve sto mozes da izvuces i z njega jer za ostalo moras da dizes napon ,a ova ploca to ne moze ... j... ga! U svakom slucaju imas dve mogucnosti (koje ja svojedobno nisam imao) ...1) da kupis neki 2xxx core2duo i to sa mnoziocem 9( min ) i da poteras fsb na 300 (toliko ti ploca omogucava) ili da promenis plocu (losija varijanta) za neku koja omogucava podizanje napona procesora...Ali sve je to konfa koja je pre godinu dana bila solidna ,a danas je vec vremesna ...Uglavnom cpu skor u 3dmark-u 06 bi trbalo da bude oko 1500 na 3,33Ghz-a mozda malo manje , ali na kraju ako ti sve igrice rade tj ako ti masina odradjuje posao za koji je namenjena ,ne obaziri se na rezultate i teraj dok mu ne iscedis dusu , a onda upgrade...`Ajd u zdravlje!
Plocu treba promijeniti,ali ne zbog bolje iskoriscenosti procesora ili oc potencijala,vec PCI E 16x.Njegov problem (problem dual platformi) je sporiji interfejs za graficku.
Hvala Vam momci.Posle izvesnog eksperimentisanja dosao sam do zakljucka da plocha pravi komplikacije.Ona je neki hibrid kao sto ovde neko reche sa AGP i sa PCI-e slotom kao i DDR i DDR2 mem.+ VIA chipset.Radi ona perfektno ali od nje jednostavno vishe ne moze se iscediti.FSB ide do 155 - 157 i to je sve.Vise ne dozvoljava sistem postaje nestabilan.Mada ovaj proc.je radio na GA 945-P -S3 plochi na 3,6 GHz.Ovde to ne mozhe da izvuce.max.3,1GHz mu je domet. Probachu jos sa apdateom chipset drivera ,bios je nov ali ne verujem da cu mnogo postici.Sve igrice rade korektno cak i Crysis bez i malo seckanja u 1024x768 na srednjem nivou ( medium).Jos neko je ovde rekao j.... brojke ako igrice rade kako treba sve je OK.Ipak cu da promenim plochu u skorije vreme.Gledao sam na sajtu jednog renomiranog distributera GA 945P-S3 plocha kosta nesto manje od 50 ojra.To nije prevelika investicija pa posle dok radi radio je i menjamo kompletno sve.
...jesi li stavio u advanced (u bios-u) za overclock asynchon , jer je svako pa i ja izvlacio iz te ploce bar 166...Ti treba da menjas i procesor i plocu ,ako bas hocemo ,ali bolje procesor nego plocu ,ako nemas pare...`Ajd u zdravlje!
Već imaš maximum viastrofe: intel ti radi stabilno sa via čipsetom. Dugo godina to je bio pojam. I svi su upirali prstom u AMD kao nešto nestandardno i problematično... jer je radio na via platformama i takmičio se sa intel-om uz sve moguće mušičavosti te platforme (ide grane su radile kao puževi prema intel-u i kasnije nvidiji, agp je kao što i sada vidimo, zanimljivo spor - ili ruši sistem, memorijski protok je uz brane i ustave, pci standard je malo čudan - skystar i ostali korisnici su na svašta nailazili... i tako). S druge strane, ja često ismevam zavisnike od komandanta marka i ostalih blafova i žalosnih sova, jer je to pecaljka za kupovinu novog hardvera. Dobro, tvoj više i nije ultimativno nov (ali, radi ti Cryses - dakle, još je dovoljan), a pravi su somovi oni koji tek kupe skupe skalamerije, izmere se u komandantu i odmah se osećaju krajnje popišano i, samo kad bi imali para, kupili bi odma` nešto još skuplje i luđe.... tako to funkcioniše, marketing i psihologija... U svemu treba imati mere (samo da te ne meri komandant - veruj onome kako rade igre).
E probao sam i u async modu.Iznad 157 nece windows uopste da se podigne.Ucita se Bios cuje se bip i tako stoji na crnom ekranu.na 156 se podigao windows ali posle par sekunde jos pri podizanju os zvuk poceo da tresti da bude `neartikulisan` sto bi rekli pa plavi ekran.Na 152 radi sve normalno.Neznam izgleda da i memorije zezaju.Oni su novi 2x 1 GB kingston sa elpida cipovima
... u advanced za cpu stavish : oc( async).... bootfailure guard (on)...spread spectrum (disabled ili off)... za chipset : memory enhaced(tako nesto :on)...podesi primary graphic adapter pci-e...ddr voltage stavi na high...mozes i latence da zadas ... Sve ovo ucukaj pa probaj ,ako nece onda ti je do procesora ,a ne do ploce ...Moj ti je savet u svakom slucaju da ako nesto menjas menjaj procesor ,jer sam i sa 3700Mhz bio sporiji od a64 overklokovanog na 2,7ghz(Venice) tako da je bez veze zadrzavati ga kad za pare koje das za plocu imas e2160 , sa mnoziocem 9 ...Stavis lepo fsb 300 i dobices 2700 Mhz ,sto ti daje brzinu koju ni9jedan AMD procesor nema (osim phenom-a , mislim na X2 seriju) ...razmisli dobro o svemu ...`Ajd u zdravlje!
Probao sam ne ide ni tako.Imam stabilno 155 i nista vise.Memorija mi je jako sumnjiva.I everest i CPuz pokazuju da rede na 300 MHz neznam zasto.Mada sam ih kupio pre nedelju dana.trebalo bi da su Kingston 667 sto i bios ispise.Ajde 2x300 = 600 ali to je jos uvek daleko od 667.Probacu sa drugim memorijama.Od druga cu da uzmem 2x transcend 667 1 Gb pa sa njim.kod njega CPuz i everest tacno definisu brzinu.A kod mene neznam zasto rade na 600.Sve latencije su postavljene na auto.Probacu jos to pa cu da vidim sta je u stvari.Do procesora nije jer kazem isti ovaj je radio na GA ploci na 3,6 GHz.nesto gadno j.Poz. i hvala.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.