Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
1650 pro vs 7300gt
STRANA 1 OD 1
ljuki 1650 pro vs 7300gt 03.12.2007. 15:54 T6805

status: user
broj poruka: 324
Dve sasvim razlicite kartice sto se tice performansii na istoj masini rade potpuno isto.
1. x1650 pro Gpu 600mhz 256mb DDR3 1400mhz
2.asus 7300gt top GPU 600mhz 128mb DDR3 1300mhz
Prva kartica je malo slabija od 7600gt tako mi i pokazuje 3dMark2005 oko 6600 i malo bolja od 7600gs
Druga je slabija od svih pomenutih tako pokazuje i 3d Mark2005 oko 2800 poena

E sad ubacio sam x1650 umesto 7300gt prethodno reinstalirao drivere za nevidiu Driver Cleaner PE-om.
Skinuo sa neta najnovije ati driver inastalirao i sve radi ok. Prosao 3dMark2005 i dobio mnogo bolje rezultate u odnosu na 7300gt sto je za ocekivati.

Medjutim u igricama nikakvog poboljsanja tj isi broj FPs-a mereno pomocu fraps-a
Igre koje sam igrao su:
Soldier of Fortune Payback, Need for Speed™ ProStreet,Play Ghost Recon Advanced Warfighterฎ 2,Need for Speed™ ProStreet,Battlefield 2 znaci ima i novijih i starijih naslova.
Totalno isto kao da u masini imam 7300gt.

Kod brata na masini radi osetno bolje tj duplo vise FPS-a u pomenutim igricama.

Moj cpu je P4 631 radi na 3.5ghz ima 2x512 ddr2 667 ostalo mislim da nije vazno
Bratov cpu je AMD x2 4000+ znaci bolji, ram isti 2x512

A da, da napomenem kod mene 3dMark2005 daje polji score za nekih 200 markova
I pri testu se vidi veoma velika razlika izmedju pomenutih kartica( broj fps-a u test igricama)

E sad pitanje: Da li je uzrok duplo manjem broju FPs-a losiji procesor, ili mozda los sistem posto je na njemu dugo radila 7300gt ili nesto sasvim trece sasvim trece.

NADAM SE DA STE RAZUMELI DOTICNI PROBLEM AKO PROBLEMA UOPSTE I IMA I HVALA SVIMA NA DOBRONAMERNIM KOMENTARIMA
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Oglasnik 03.12.2007. 21:10 #34676

broj poruka: 726

Da li si siguran da je rijec o dvostuko vecem fps rate - u?Mozda pretjerujes,pa je tvoja nezadovoljstvo bezrazlozno.Athlon konfiguracija jeste brža,ali ne toliko da bi ostvarila dvostruku prednost u igrama.

Ako si,ipak,siguran u svoja mjerenja,onda vrati procesor i memoriju na nominalne frekvencije,testiraj i uporedi sa Athlon konfiguracijom.U odnosu na Athlon konfiguraciju,rezultati ce,svakako,biti losiji,ali ako prednost bude smanjena,to ce znaciti da si prilikom oc-a negdje pogrijesio i limitirao ucinak procesora (i memorije).

Postoji mogucnost da je memorija limitirajuci faktor (los primjerak,lose uparena...),pa mozes ubaciti module iz konfiguracije br. 2 i utvrditi da li ima razlike.

Ne bih eliminisao ni OS,koji,u najboljoj tradiciji Microsofta,moze biti zagusen,pa te diskretno upozorava da treba da ga remontujes.

Sto se tice kartica,nedostatak 128 MB memorije utice na performanse 7300GT,ali sa jednakim kolicinama DDR3 memorije,to su vrlo slicne,pa i izjednacene kartice.Takodje,greska je sto uporedjujes ucinak 128 vs 256 MB na grafickoj platformi kao sto je Advanced Warfighter 2.

electron daj jos neki podatak 04.12.2007. 22:12 #34910

broj poruka: 74
ti imas dve iste teme...ne mogu da te pohvatam....
e sad...sta meni nije jasno to je drasticna razlika u poenima...citira :`osim 3d marka 2005 koji daje vise poena negde oko 6700 sa 7300gt je 2800` velika je ovo razlika u poenima. Slusaj...ta karta je u klasi sa tom kartom sa kojim si uporedio a evo i sajta:
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=11644
Nemoras menjati..nista neces dobiti a overclocking karte 7300GT CPU na 600 a MEM na 1600MHz priblizices se performansama karte 7600GT na manje od 10% razlike sto je odokativno neprimetno.E sad naravno da procesor ima veze sa rezultatima iz 3DMark05 pa i 3DMark06.(detaljnio cu naci na netu zasto je to tako). Nikada nisam uspeo da dobijem rezultate kartica testiranih na Core2Duo procesorima. Ja sam uvek koristio AMD i sada sa AMD X2 4000+ (overcloking 2.7MHz) 8800GTS mi pokazuje 14800 poena u 3DMark05 dok na drugim forumima ista karta na test sistemu sa E6600 ili nekim jacim CPU pokazuje 15800 pa cak i vise. Kod 3DMark06 je slucaj da ja imam 9400 poena a oni 10700. da je procesor u pitanju provalio sam da se njegovi rezultati dodaju kao ukupan rezultat svih testova. OK. Javi sta se desava na tom racunaru gde ces instalirati novi XP jer mi je rezultat od 2800 za 7300GT veoma sumljiv. Pozdrav !!!

BataCele Sa zakasnjenjem 07.12.2007. 20:22 #35242

broj poruka: 1532
Dobro. Sada koristis tacke i zareze :)

Tvoj brat ce ocekivano imati bolje rezultate u svim testovima sa svojim CPU-om, ali bas toliko nije ocekivano.

Prvo, malo je 2800 poena u Marku 2005 za karticu 7300 GT 128MB DDR3. Ocekivano je oko 3100-3500. No, nije velika razlika, a i ne testiras nju vec 1650 Pro.

Drugo, koliko sam razumeo, sa 1650 Pro karticom u oba kompa tvoj brat ima vise fps u igrama ?

Ponekad zaista treba obrisati celu particiju, kreirati novu, formatirati, pa instalirati svez Windows. Mislim na situaciju stavljanja nove ATI kartice, zbog drajvera. Najvise mi lici na to.

Trece, s obzirom da su obe kartice prethodne generacije, sve novije igre ce, zbog slabijih mogucnosti kartice, strahovito opteretiti CPU da bi bio odradjen posao. Tako da ti je to vise test procesora, nego graficke. Mislim na fps u novijim igrama.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs