Posto se spremam da kupim racunar , prvenstveno namenjen kucnoj upotrebi (citaj: igranju igrica) zanima me sta je bolji izbor: Kupiti 2 slabije graficke i umreziti ih ili jednu bolju.
Konkretno se dvoumim izmedju:
2x 8600gts ili 1x 8800gts
Pokusao sam u starijim temama naci nesto sto bi mi moglo koristiti, pa se unapred izvinjavam ukoliko je ova tema vec obradjena u proslosti.
Znacio bi mi svaki savet ili misljenje vezano za ovu temu.
2 Grafike stavljaju samo Hard Core igraci i ovi koji se bave ultra zahtevnom grafikom ali to samo one naj od naj a ne srednju klasu. Trebao bi da uzmes 1 samo ne trebaju ti 2 a ne 8600GT ( slabo za igre tj.sredje) A 8800GTS je slabija od 8800GT koja isto kosta Znaci jedna 8800GT ti je dovoljno
...dve graficke kartice ukoliko uzmes radeona 3850 koji bi trebalo da bude nesto jeftiniji od 8600gts , a trebalo bi da stigne i do nas za neke dve nedelje najkasnije (rekle mi pticice)...U svakom drugom slucaju savet je jedna i to neka bude 8800gt a ne gts ... Dva radeona ces terati na svim plocama koje podrzavaju crossfire rezim ,a ukoliko imas neku sli plocu uzmi 880gt... P.S. 2 radeona 3850 u crossfire rezimu imaju performanse kao 8800gtx ...`Ajd u zdravlje!
Isto pitanje sam i ja imao pre dve nedelje.Ljudi su mi rekli,savetovali i bili stvarno u pravu-cross fire varijantu uzimaju frikovi i zaludjenici(da se neko ne uvredi:))),a ploce su jako skupe koje to podrzavaju i kod nas jedva da ih ima a i trosak za dve grafike je daleko veci nego za jednu postenu 8800GT.Nadam se da sam pomogao pozzz.
Ploce sa crossfire podrskom nisu skupe..Pa imas za 90 eura Asus P5K koja ima podrsku za cf i ok je ploca..Ali u svakom slucaju cf/sli nije isplativ,jer se to radi samo sa high end karticama i to ako nekome treba da bi igrao u nekim ultra high rezolucijama..u suprotnom to su bacene pare..pozz
... jel` citaste testove 3850 crossfire ? te dve kartice imaju performanse kao 8800gtx koja je jedna skuplja od njih dve za oko 50e...+ ne vuku mnogo struje mozda 20 % vise u crossfire rezimu nego single kartica tipa 8800gtx... Ploce nisu skupe i mozes da nadjes jeftine (sve ploce sa intel cipsetom koje imaju 2 pci-e slota podrzavaju crossfire rezim) ...Konstatacija da je crossfire za cudake je mozda bila opravdana do sada jer nije postojala ni jedna graficka kartica koja bi opravdala ovu investiciju do sada ... Svi koji nisu citali upucujem na test kartice koji je uradio Anandtech pa nek se uvere ,THg ima slicne rezultate ,dakle ako nesto daje dobre performanse,ne trosi mnogo struje i ne kosta vise od onoga sto je po performansama sustiglo dobija ocenu barem opravdano , a vi ljudi vidite pa pricajte... A rekao sam odmah ako imas sli plocu zaboravi celu pricu ...`Ajd u zdravlje!
Po meni je to jos uvek glupost..iako su se pojavile ove kartice..Za mene je mnogo pametnije da se lepo prvo kupi jedna kartica,a posle ako zatreba da se ubaci i druga..Nekako mislim da niko nema potrebu da odma gura dve jake karte u komp..
...Dyco ako ja dobijem performanse 8800gtx za manje pare + imam vec plocu sa crossfire rezimom i dovoljno jako napajanje da to gura ,ali i pare da kupim dve kartice ,zasto onda ne? U svakoj drugoj varijanti sam rekao da je 8800gt best by ...`Ajd u zdravlje!
Skapirali smo se..To sam ja hteo da kazem,da ako se nema para,ova kartica je super jer kada se skupi dovoljno love da se kupi druga dobiju se odlicne performanse..U svakom drugom slucaju se neisplati kupovati nista sem 8800gt...pozz
Zahvaljujem se svima koji su ostavili svoje misljenje na temi , a posebno Dragojlu i Dyci cija polemika mi je pomogla da iskristalisem svoje misljenje.
Kupivina 8800gt mi trenutno zvuci kao najbolje resenje , naravno ako izostavim cinjenicu da nemam gde da je kupim. Ili je ja barem ne vidim u ponudi i online cenovnicima :)
Na kraju samo jos jedno podpitanje za Dragojla, po cenu za zvucim naivno i neiskusno na ovom polju (sto verovatno i jesam :).
Zbog cega mi ne preporucujes da stavim dve 3850-ice na sli plocu? Iskreno razmisljao sam da uzmem P5N - e sli , ali posto cujem da bi i P5K odradila posao , mozda uzmem i nju. Samo ako mi neko objasni da li je i zasto ta varijanta bolja.
Priznajem noob sam , ali me nije sramota da pitam :)
Pa nisi naveo koju plocu imas,pa nismo znali da li da ti predlozimo sli ili crossfire resenje..A preporuceje ti da stavis dve 3850 jer ces sa njima da imas dobre rezultate u zahtevnijim igrama pri vecim rezolucijama..Takodje moram da ti kazem da na crossfire plocu mozes da ubedes i dve nVidia kartice i radice u SLI-ju,samo treba koristiti modovane drajvere..Znaci ako imas love sada kupi 8800gt..a ako nemas,onda prvo pazari jednu 3850,a kasnije i drugu i stavi ih u cf...pozz
...sli je varijanta koju je nvidia progurala kao svoje resenje za sisteme sa vise (dve) graficke kartice , a crossfire je resenje koje je ponudio ATI (sada AMD) i ploce koje podrzavaju sli ne podrzavaju crossfire i obratno ...To je sve lepo funkcionisalo dok Intel nije izbacio svoj 975 cipset koji je trebalo da podrzava i jedno i drugo ,medjutim nvidia je uskratila podrsku za sli tako da intelovi cipsetovi zvanicno podrzavaju samo crossfire...E sad,da malo zakomplikujemo,pojedine firme ,a prvi je elitegroup proizvodjac ecs ploca uspeo da progura sa modovanim driverima da na istoj ploci rade i ati i nvidiine kartice u multi gpu rezimu ,ali su rezultati bili vise nego skromni... Ja do sada iskreno nisam video neku plocu na kojoj je ovo radilo lepo tako da ti ovo ne preporucujem ...(da na plocu koja podrzava crossfire stavis dve nvidia kartice ,jer ako to i proradi radice loshe tako da si prakticno bacio pare, za obratno da na sli ploci rade dve kartice u crossfire rezimu nisam ni cuo ) ...Ovo su moja saznanja ,a ako barata nekim drugim cinjenicama neka me slobodno ispravi...Inace sto se tice kartica u single rezimu tj solo kartica nema nikakvih problema sto se tice toga... Sto se tice ploca koje si naveo p5Ne-sli je moj favorit i dandanas zalim sto nisam uzeo nju ,a ne gigabyte 965p-ds3,jer nije toliko bitno sto poseduje podrsku za sli vec su ove (sli ploce obicno bolje opremljene od obicnih(crna boja ploce kod Asus-a je obicno obelezavala malo bolje ploce))...P5k je ploca koja ima noviji cipset i ima podrsku za crossfire sto u ovome trenutku izgleda bolje resenje jer n vidia planira izlazak novog 7xxcipseta do nove godine ... Mozda sam te malo smorio ali pisao sam i za one koji bas nemaju pojima a brkaju pojmove sli i crossfire...Ako ti nesto nije jasno pitaj slobodno ,jer ovaj forum i sluzi za to da se nesto i nauci...`Ajd u zdravlje!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.