Televizor mi uključuje monitor, ili tako bar izgleda.
Komp je Windows 10 povezan sa monitorom Dell P2714H display port kablom, a sa televizorom (LG 49UF6400V) je povezan HDMI kablom. I sad, ako je monitor ugašen na dugme, a televizor uključen, kad isključim TV, nakon 15-ak sekundi monitor se sam uključi. Ili, ako je TV bio ugašen pa ga upalim, monitor mi se posle par sekundi opet sam uključi.
Na TV-u je SIMPLINK (HDMI-CEC) isključen. U Display settings-u mi je Clone display uključen, tako da oba display-a daju istu sliku.
Sve mi se čini da je u pitanju neki `feature` Windowsa, ali kako da to isključim??
Meni ovo izgleda kao da TV prilikom paljenja ili gašenja na trenutak pošalje driver-u signal da je raskačen HDMI kabl (iako fizički nije), zatim driver privremeno isključi clone mod i baci sliku na jedini dostupan displej a to je Dell. Samim tim se desi da se monitor upali. SIMPLINK nema veze s tim pošto je ugašen a i nemaš spojen uređaj koji ga podržava. Do windows-a i grafičkog driver-a je najverovatnije. Koju grafičku kartu koristiš?
Hmmmm, a imaš li na ploči DVI izlaz? Ako imaš probaj monitor da povežeš DVI kablom umesto DP. Stvarno nemam ideju šta se tu tačno dešava. HDMI i DP su plug`n`play konektori pa se najverovatnije zato dešava da grafička dobije signal prilikom uključenja/isključenja TV-a. Moj TV se vidi u panelu grafičke karte i kad je ugašen. Možda to nije slučaj i sa tvojim. Pregledaj Intel-ov panel za grafiku, možda ima nekih podešavanja. Sad već nagađam...
Nemam DVI na ploči, samo DP i HDMI (ploča je Maximus VIII Hero).
U M$-ovom HD Graphics Control Panel-u nisam našao ni jednu opciju koju bih povezao sa ovim čudnim problemom. Baš me mrzi da dvaput gasim monitor svaki put. Na primer: uveče hoću da odgledam nešto na TV-u i pre toga stavim komp u Sleep Mode. Kad upalim TV, ceo sistem se digne i monitor se naravno upali. Ovaj problem mi je glupavo, ali i istovremeno veoma iritirajući...
Hvala na svakoj pomoći, ali ja ću morati to mnogo detaljnije ispitam, pogledaću i u BIOS-u matične ima li neka stavka za ovaj problem.
EDIT: Stavio sam najnoviji firmware na TV i uključivanje monitora je prestalo. Hm! Problem rešen, ali ostaje misterija na koji je način TV uključivao monitor. Svašta!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.