Planiram da uradim upgrade graficke pa razgledam sta ima, budzet mi je do 100e. Za oko su mi zapale karte kao sto su 7850 i 7950. Gledam da prodjem sto jeftinije i 100e je max kolko bih mogao da izdvojim jer treba da uzmem i nov procesor, zato mi je 7850 privlacnija, jeftinija je. Dao bi max maxova 100e ako bi neka karta bas vredela za taj novac, da je bas best buyi da vredi isprsiti kesh jer ce te drzati narednih par godina kao moja stara 5770.. Dakle koja je po vama best buy kartica do 100e, pozeljno da bude u rangu oko 70-80e. Inace gotivim ati, tacnije sada vec AMD, pa zato gledam njihove kartice, nekako sam uvek imao utisak da daju vise za svoju cenu. takodje mi je ovo zapalo za oko https://www.kupujemprodajem.com/SAPHIRE-HD-7950-3GB-GDDR5-384-bit-37766547-oglas.htm da li vredi upustati se u ovo uopste, mislim u popravku? Hvala unapred Pozdrav Edit: sada uporedjujem graficke i ocekivao sam 7850 da bude bar 3x jaca od 5770 (koja je odlicna ali je ocigledno pregazena vremenom..) medjutim sajt prikazuje da je jedva duplo jaca.. Gledam Differences na dnu najvise. Vase misljenje? http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-7850-vs-Radeon-HD-5770
Nisi rekao za sta ti treba, ali upgrade za 100€ sa 5770 i nije neki potez, pogotovo ne ATI, jer su uglavnom one koje su privlacne (jeftinije) fino odrudarile.
Treba mi da mogu lepo da igram u fullhd rezoluciji igre kao sto su farcry 3 crysis 2 itd na max. Pozeljno bi bilo da mogu da pokrenu na nekim srednjim podesavanjima farcry 4 i crysis 3 na primer.
r9 nema ispod 100e nigde a 7850 sa 2gb rama ima za 65e.. opet sam uporedjivao na sajtu i ne vidim veliku razliku izmedju te dve karte da bi opravdalo razliku u ceni, zapravo je razlika poprilicno mala, bar po sajtu.
Ja sam imao 7850 koja se odlicno klokovala. Zamenio sam je za R9 270x koja se veoma slabo klokovala i razlika je bila mizerna u korist R9. Igrao sam Tomb Rider 2013. Neklokovana 7850 nije imala sta da trazi pored R9, ali ponavljam, ova R9 je bila neki najjeftiniji Power Color i nije mogla nesto puno preko fabrickih klokova. R9 sam uzeo zbog famoznog Mantle, koji 7850 nije podrzavao a koji je teska glupost, prodavanje magle. Kasnije se ispostavilo da mi je to bio najgluplji potez koji sam ikada napravio kod zamene grafickih karti. Ako ti budem rekao da sam posle toga presao na nVidiju i da sam progledao, ne znam kakve cu reakcije da izazovem. Dosuse, presao sam na GTX980, ali sam svejedno progledao.
Sve u svemu, 7850 za te pare je daleko bolji izbor od R9 270x, ukoliko R9 ne nadjes za max 80€ :)
macOS Sierra What can your Mac do now? Just ask.
:: r9 nema ispod 100e nigde a 7850 sa 2gb rama ima za 65e.. opet sam uporedjivao na sajtu i ne vidim veliku razliku izmedju te dve karte da bi opravdalo razliku u ceni, zapravo je razlika poprilicno mala, bar po sajtu :: :: http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R9-270-vs-Radeon-HD-7850
hvala na detaljnom opisu svog iskustva o tome ti pricam, najosnovnije 280 verzije cak nisu ni x polovne su 100e, one ozbiljnije nemaju ispod 130, mislim da su precenjene zbog imena, secam se pre god dana da je 280x mogao da se nadje za 150e nov doduse kratko vreme kod jednog tipa.. vec kad si u nvidia vodama, preporuci mi nesto u slicnom rangu da je best buy? hvala unapred pozdrav edit: jos jedna stvar imam sledecu maticnu Asus F1A75 koja podrzava FM1 socket i procesor sa max 4 jezgra kolko sam procitao na official sajtu. Gledam oglase i jako malo FM1 procesora ima.. Neka preporuka? Trenutni procesor je X4 631 2.60Ghz https://www.asus.com/Motherboards/F1A75/specifications/
Nisam u tim vodama, cak se i ne bavim igarama ozbiljno, nemam vremana a i da ga imam ne bih ga trosio na njih. Igram iskljucivo Tomb Rider i tada volim da bude sve na high. Ostalo vreme mi graficka bleji na internetu ili 2D prikazu ili je ugasena :) Trenutno je, cak, spakovana u kutiju, van racunara :)
Treba da mi stigne GTX 950 malo koriscena, kupljena pred leto od mene, mislim da ce covek da trazi 120€, ali ne smem da tvrdim, jer znam da ju je platio oko 170-180€... Dakle -50€ za kartu sa jos 2.5god garancije mislim da je OK. E sad, nemam pojma gde je ona u odnosu na R9 270X.
slaba dosta mislim da je isplatljivije uzeti 270x ima ih za 100 evrica.. nego sad mi je glavni problem procesor, zaglavljen sam sa ovom maticnom i ogranicen u zameni istog, ne znam koliko je ovaj dobar i koliko ce se sistem `gusiti` ako njega ostavim a ubacim novu grafiku, pa cak i 7850.. ako bilo ko ima iskustva sa time ili neki savet bio bih mu zahvalan. Pozdrav
R9 270X ti je sasvim OK za taj procesor, mada ti nisi u zoni high end karti i i7 procesora, pa da ti je bitno da li ce procesor uopste da gusi kartu. Ako je ne bude gusio, imaces 40fps, ako je bude gusio imaces 38... Sve u svemu, to ti je OK, pogotovo za 7850. Ja sam tada drzao na konfiguraciji sa Celeronom G1820 i nije ga Tomb Rider kucao na 100%, nije prelazio 90%. Ako kreces u pricu apgrejda te masine, mnooogo vise ce ti se ispaltiti da sve to prodas i dodas pare za novo. Takvo parcijalno apgrejdovanje za 50€ doplate po komponenti se ne ispati nikada. OK je da dopaltis 50€ za jednu komponentu, ali za dve ili vise, apsolutno nema smisla. Iskreno, da sam na tvom mestu, ili ne bih dirao nista, ili bih prodao CPU, MB, VGA i RAM, dodao tih 100€ sto planiras za VGA i koliko si jos planirao da das za CPU i kupio drugu platformu (novu ili polovnu, zavisi od tebe).
Extra ako procesor ne moze da se menja, to bi mi zakomplikovalo pricu dosta.. Inace narucio sam MSI R9 280X GAMING 3G 2X za 120e sto je extra cena, reko vec kad radim upgrade da ga uradim kako treba, isprsio sam malo vise novca nego sto sam planirao, al to je otprilike budzet za procesor bio :D opet se nadam da grafika nece biti previse jaka za procesor da se gusi, ali kao sto si reko to ne bi trebalo da predstavlja problem. Sada sam u dilemi, posto imam jedan modul 4gb ddr3ke na 1600 ili tako nesto, da li da uzmem jos 2x4 za 4000 ili jedan od 4gb za 2500.. Citao sam na netu i vecina kaze da je 8gb dosta. Koristim win7. Ne koristim nikakve zahtevne programe, samo mi za igre treba. Nadam se da ce sve ovo moci da gura igre kao sto su farcry 4 i gta 5 sa postenim podesavanjima.. `monitori` mi je 60inca plazma iz 2014te koja je prikacena preko HDMIa i ima pixel mapping 1:1, tako da bi sve moralo da bude na 1080p rezoluciji, tu me jedino brine da procesor moze da se zagusi.. Sve u svemu racunam da ce biti ok i da sam dobro prosao, jos samo za memoriju da vidim. Inace sto se tice menjanja cele masine, mozda si u pravu ali nisam u tom fazonu, lakse mi je nekako ovako, uzmem novo prodam staro itd. Javljam rezultate kada stigne hvala puno :D Jedva cekam da konacno odigram far cry 3 na max detaljima :D hvala puno na odgovorima pozz
Sljakace ti to sve kako treba sa tom 280icom. CPU i ako bude usko grlo, nece biti u toj meri da ti znacajno obori FPS. Svakako je dobra cena za tu kartu. Sto se tice memorije, s obzirom da ploca datira sa pocetka proizvodnje DDR3 memorije, pogledaj koje su specifikacije trenutne memorije koju imas i istu takvu kupi. Masa ploca iz tog perioda nece da radi ni sa novim DDR3 memorijama na 1333 a kamoli sa brzim. Ako je sigurno ta trenutna na 1600MHz, onda neces imati problema oko dodavanja jos jednog modula.
Ostaje samo pitanje kakvo napajanje imas, jer ta 280ica kada povuce... :)
To napajanje je nešto malo jače nego što je potrebno za tu tvoju konfiguraciju, tek kada se izuzmu svi mogući dodatni potrošači (USB, fan...). Ne zaboravi da tak procesor sam vuče bar 100 W (outervision samo za procesor preporučuje 200 W).
Za 280X ti treba kvalitetno napajanje od 600-650W. Ja se ne bih igrao nisakakvim budžetskim napajanjima ili onim koja su knap sa potrebnom snagom.
i5 2500K/Enermax T40-TB/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 850 EVO 250GB/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/ProCase Nitro AX/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech A90
Tu možeš da vidiš koliko je trošila tvoja prethodna 5770, a koliko ova 280X. Mada, ne sumnjam da ovi sa outervision ne rade sa prodavcima napajanja, pa ili daju premale podatke, pa će da crkne napajanje zbog slabosti ili daju prejake vrednosti, pa ćeš kupiti nepotrebno jače napajanje. Obrati pažnju na sve moguće situacije koje sigurno imaš u opticaju: ventilatori, USB potrošači itd... Naravno, extreme.outervision nije jedini sajt tog tipa.
Ja sam godinama živeo od pogrešnog ubeđenja da su LC Power najbolja napajanja, jeftina, a dobra. Znači, odlična. Od tog ubeđenja ostalo mi je jedno LC 6550 u mom kućnom računaru koje već skoro 9 godina gura Kumu 7850 i neke slabije grafike. Ostala napajanje, Green, Silent, Giant, trte-mrte, su uglavnom na groblju i sem lepe uspomene na njihovu jeftinoću ostali su mi kvalitetni i tihi ventilatori od 14cm.
Možda su ova nova 500H-12 i 600H-12 bolja, jer se još nijedno nije pokvarilo. Uvek sam konsultovao outervision, još od ranije kada se premium nalog kod njih plaćao, a ne da je pristup bio besplatan kao što je sada. I vidiš, kanda su omanuli kada sam stavljao pre LC. Ili sam omanuo ja?
Neće ti se to napajanje gušiti. Ono će samo prestati da radi.
Sto se tice napajanje LC6550 V1.3 je jako slabo za tu karticu tako da ne bi ni pokusavo da zakacim na to napajanje iz vise razloga:
1. ima samo jedan 6pin ili 6+2pin(280X trazi 1x6 i 1x8 ili 2x8pin zavisno od verzije) 2. moze da povuce preko 300W 3. tvoje napajanje ima sve 19A na 12V grani sto je 228W tako da nije dovoljno ni za 280X a kamoli za ostatak sistema 4. Chieftec je sve samo ne kvalitetan proizvodjac napajanje daleko da je los ali pre bi kupio LC Power nego chieftec jer je chieftec bio i ostao srednja klasa zajedno sa Coolermasterom i Thermaltake-om(pre oni zbog duze garancije) 5. kvalitetna napajanja su ti Seasonic , Super Flower , EVGA( Super Flower verzije)...
Iako su iz čuvene Super serije, matora su i još i korišćena. Ja sam pre kupovine 280X imao tog od 650W i zamenio ga Super Cvetom. Jedan kolega sa foruma je morao da zameni 600W verziju, jer mu je pravila probleme sa 280X. Dakle, nikako njih.
i5 2500K/Enermax T40-TB/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 850 EVO 250GB/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/ProCase Nitro AX/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech A90
...bez ikakvih problema vec godinama gura konfiguraciju iz potpisa. U kucistu je 5 ventilatora, DVD-RW, BD-RW, fan controler, card reader, usb uredjaja ima toliko da sam morao i hub da prikljucim da bi bilo mesta za sve iako EX-58 ima 8 USB konektora. Tako da je odnos ulozeno/dobijeno kod LC Power napajanja poprilicno visok za razliku od nekih izvikanih napajanja.
ok sada sam zbunjen, ocigledno su iskustva razlicita, ostaje mi onda da probam, ako bude moglo da gura extra, ako ne juricu neko jace.. ja svakako nemam tolko stvari koje bi vukle struju.
Upravo ovakvo treba da se razmišlja posle provere dali to napajanje ima minimum za to što ti imaš a ono ima mada je na opasnoj granici :) Nemoj da overkoluješ graficku i procesor i bice dovoljno to tvoje.Kad se ta graficka overklokuje povuce baš puno više i to je verovatno bio problem kod drugih.
:: ok sada sam zbunjen, ocigledno su iskustva razlicita, ostaje mi onda da probam, ako bude moglo da gura extra, ako ne juricu neko jace.. ja svakako nemam tolko stvari koje bi vukle struju.
:: Ja sam imao 7850 koja se odlicno klokovala. Zamenio sam je za R9 270x koja se veoma slabo klokovala i razlika je bila mizerna u korist R9. Igrao sam Tomb Rider 2013. Neklokovana 7850 nije imala sta da trazi pored R9, ali ponavljam, ova R9 je bila neki najjeftiniji Power Color i nije mogla nesto puno preko fabrickih klokova. R9 sam uzeo zbog famoznog Mantle, koji 7850 nije podrzavao a koji je teska glupost, prodavanje magle. Kasnije se ispostavilo da mi je to bio najgluplji potez koji sam ikada napravio kod zamene grafickih karti :: Ako ti budem rekao da sam posle toga presao na nVidiju i da sam progledao, ne znam kakve cu reakcije da izazovem. Dosuse, presao sam na GTX980, ali sam svejedno progledao :: :: Sve u svemu, 7850 za te pare je daleko bolji izbor od R9 270x, ukoliko R9 ne nadjes za max 80€ : :: :: macOS Sierr :: What can your Mac do now? Just ask :: :: :: r9 nema ispod 100e nigde a 7850 sa 2gb rama ima za 65e.. opet sam uporedjivao na sajtu i ne vidim veliku razliku izmedju te dve karte da bi opravdalo razliku u ceni, zapravo je razlika poprilicno mala, bar po sajtu :: :: :: :: http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R9-270-vs-Radeon-HD-7850
Stigla 280ica, izgleda masivno! jedva cekam da testiram, cak i sa samo 4gb memorije trenutno, javljam kako je proslo :D @lakiwot najverovatnije te je mrzelo da citas, ali sam nasao MSI R9 280X GAMING 3G 2X za 120e :) Pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.