Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
nVidia Pascal-kako se klokuje?
STRANA 1 OD 1
SPAKLIEY nVidia Pascal-kako se klokuje? 12.09.2016. 01:33 T63952

status: user
broj poruka: 239
Davno sam koristio Nvidia kartice a pošto mi je juče stigla GTX 1060 (G1), hteo bih na naučim kako se ispravno klokuje kartica (poslednji put koristio 290x). Koristim MSI AB i ovo su stvari koje me muče:

1) Šta znači ovaj Gpu Boost, tj klok se kroz igranje penje do određene vrednosti? Jel su moje vrednosti fiksne ili kako već?
2) Kako se reguliše voltaža, čuo sam da je u BIOS-u zaključano i da nove Pascal kartice ovo regulišu u procentima?
3) Jel se još po nečemu razlikuje OC u odnosu na AMD? Na bivšoj 290x sam imao 1200/1500 uz +200mv (Sapphire Trixx) pa gledam da i sa 1060 bude pozitivno iskustvo.

Hvala puno na odgovorima
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bokisd1 Re 12.09.2016. 10:09 #623434

broj poruka: 272
Ovako,
gpu boost, recimo, to je slicno toorbo boost kod procesora, neki proc. sljaka na 3.5ghz i boostuje na 3.8ghz pri nekoj zahtevnoj aplikaciji.
Ta 1060m G1, ima osnovni klok na 1.594mhz, i boost klok na oko 1.809mhz. Pusti MSI AB i pogledas klokove i temperature.

Voltaza je zakljucan na svim Pascal kartama u biosu. Zasad ne postoje custom biosi koji to otkljucavaju. Mislim da je voltaza zakljucana na oko 1.093v. ( nisam sto posto siguran )

Overklok je jednostavan.
Prvo povecas Power Limit i Temperature Limit na maximum. I, onda samo dodajes MHz za core klok i memory klok. Imas ovde neke postavke.
http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_1060_g1_gaming_review,38.html

Samo pazi, svaka kartica je drugacija, drugaciji ASIC kvalitet i potrosnja ( TDP ), tako da, krenes sa nekim manjim ciframa za core i memory klok i onda testiras i samo povecavas, dok ne nadjes stabian overklok itd...
SPAKLIEY Hvala 12.09.2016. 14:05 #623446

Ako sam te dobro razumeo, ja svojim klokom samo povećavam vrednosti GPU Boost-a, tj ta vrednost će se tek popeti pri zahtevnim igrama.

Takođe, voltaža može da se odvrne do kraja jer je svejedno zaklučana. Jel se uopšte isplati otključavati V na nVidia-a karticama?

SkyFire ... 12.09.2016. 14:11 #623447

broj poruka: 18472
Boost clock funckionise kao i svi prethodni do sada.
To je frekvencija koja je visa u odnosu na deklarisane vrednosti kartice tj. od njenih defaultnih clockova. Pise ti lepo sve u GPU-Z. Imas osnovni i boost clock.

Ja sam to ovde pricao do sada milion puta ali evo ponovicu.
Cak i taj boost clock koji ti pise u GPU-Z u realnom gaming-u, je uvek malo veci, zavisno od primerka chipa tj same kartice. Varira od 30-40 Mhz preko od onog sto ti pokazuje u GPU-Z, zapravo te vrednosti mogu da budu i znatno vece. Bitno je da gledas frekvenciju koju dobijes preko live monitoring.

Sto se tice overlock-a. Povecaj powerlimit do kraja, povecaj napon do kraja.
Gledaj da ti frekvencija bude negde oko 2.1 Ghz tu se od prilike sve krecu ali kad kazem na frekvenciju ne mislim na ono sto ti pise u GPU-Z vec boost clock koji dobijes u live gaming-u a to ces sve pratiti preko MSI Afterburner monitoring-a.

P.S. Drugaciji je algoritam kod Pascal-a. Sada kroz boost v3 regulise sam napon u odnosu na clock ali svakako otkljucaj i podesi do kraja.

srdoch Re: nVidia Pascal-kako se klokuje? 12.09.2016. 15:10 #623449

broj poruka: 1260
Sky je rekao suštinu, tj ono najbitnije, a to je da boost clock gotovo nikad nije na fabričkim vrednostima već je osetno viši dok god su temperatura i napon u redu. Tako je još od Kepler arhitekture kada je i uveden boost clock. Sve prethodne kartice koje sam imao su radile osetno iznad navedenog boost clock-a. Tako mi i sada GTX1070 radi na čak 2012MHz iako je fabrički boost postavljen na 1785MHz.

U principu poenta priče je da ovaj Boost v3 toliko dobro radi da uopšte nemaš potrebe da overklokuješ kartu jer sam boost iz nje izvlači skoro maksimum. Možeš postići još koji MHz više ali ništa značajno s tim da je napon zaključan. Svakako povećaj Pwr i Temp limit i uživaj jer ta karta je dovoljno jaka i bez dodatnog OC-a.

==================
Intel Core i7 3770K 4.2GHz, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB 2400MHz, Gigabyte GeForce GTX1070 G1 8GB, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Storage 5TB
saxija da se slepam malo 12.09.2016. 15:13 #623450

broj poruka: 4016
kako se pokazala pascal serija u odnosu na prethodnu vezano za cuda render recimo v-ray i slicno?

videh nesto po netu ali slabo vezano za gtx 1060

EDIT i pitanje za nVlink koja je u sustini fora osim ubrzavanja komunikacije i povecanja protoka, da li moze da se `doda` i sistemska emmorija u pricu ili mozda da se `sabere` kolicina memorije dve pascal karte?

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

SkyFire ... 12.09.2016. 16:43 #623456

Kao sto rece srdoch, te frekencije sa Pascalom su sada jos znatno vise od onog sto pise u GPU-Z. Najbolje je pratiti realnu frekvenciju kada je full load, znaci ono sto afterbirner preko live monitoring-a pokaze.

@saxia

CUDA su definitivno unapredjene. Koliko sam primetio ljudi se lome, da li veci broj CUDA ili brzina. Ne mogu poptun odgovor da ti dam na ovo pitanje. Po meni, mislim da je GTX 1060 brzi recimo od GTX 980 ali mozda gresim.

Sto se tice nV Link, to ne postoji za desktop verzije, samo za serverska computing resenja. U principu to bi bilo idealno za mlti GPU sisteme ukoliko bi postojalo za desktop, ovako i ne bi imalo neki smisao, za single karticu, da uticaj bi postojao ali je pitanje koliki.

Sabiranje memorije je trebalo da bude podrzano od strane DX12 ali za sad mrka kapa.

SPAKLIEY Zanimljivo 12.09.2016. 18:00 #623458

Stičem utisak da se OC na ovim karticama gotov ne isplati, jer kartica sama gura `preko`. Zanimljivo u svakom slučaju, kad testiram videću jel stvarno tako i koliko FPS daje(preko OSD).
operator re 12.09.2016. 18:26 #623459

broj poruka: 4266
Ako GTX1060 je brži u V-ray od GTX980, onda sječem qurac na komade od 2 metra.

Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.

SkyFire Re: Zanimljivo 12.09.2016. 19:16 #623460

Stices pogresan utisak. OC sluzi da se iz karte izvuce maksimum a to sto boost gura do izvesne granice sam pa je i to nekom zadovoljavajuce to je stvar licnih afiniteta.

Rekoh ti, probaj na 2.1 Ghz pa protestiraj jel stabilno.

:: Stičem utisak da se OC na ovim karticama gotov ne isplati, jer kartica sama gura `preko`. Zanimljivo u svakom slučaju, kad testiram videću jel stvarno tako i koliko FPS daje(preko OSD)
::
saxija Re: ... 12.09.2016. 19:31 #623461

http://goo.gl/TP6MUh

tu su negde

@operator pocni :D

:: @saxi
:: CUDA su definitivno unapredjene. Koliko sam primetio ljudi se lome, da li veci broj CUDA ili brzina. Ne mogu poptun odgovor da ti dam na ovo pitanje. Po meni, mislim da je GTX 1060 brzi recimo od GTX 980 ali mozda gresim
:: Sto se tice nV Link, to ne postoji za desktop verzije, samo za serverska computing resenja. U principu to bi bilo idealno za mlti GPU sisteme ukoliko bi postojalo za desktop, ovako i ne bi imalo neki smisao, za single karticu, da uticaj bi postojao ali je pitanje koliki
:: Sabiranje memorije je trebalo da bude podrzano od strane DX12 ali za sad mrka kapa
Dexter013 @saxija 12.09.2016. 20:07 #623462

broj poruka: 17093
Ne mora da pacinje, izvukao se bukvalno za dlaku...

Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS
GPU:GTX 970 Gigabyte G1
Ram:10 Gb Kingston
SSD: Patriot 240gb +HDD 500gb
MBO:Asus M5A97
Case:Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w
Keyboard: Natec RX22
Mouse:Mx 518+v7 bloody
Screen: ViewSonic 27

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
saxija Re: @saxija 12.09.2016. 22:10 #623471

ma samo malo drame da dodam

:: Ne mora da pacinje, izvukao se bukvalno za dlaku..
:: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS
:: GPU:GTX 970 Gigabyte G
:: Ram:10 Gb Kingsto
:: SSD: Patriot 240gb +HDD 500g
:: MBO:Asus M5A9
:: Case:Storm Enforce
:: PSU:Chieftec 650
:: Keyboard: Natec RX2
:: Mouse:Mx 518+v7 blood
:: Screen: ViewSonic 27
srdoch Re: Zanimljivo 12.09.2016. 22:40 #623474

broj poruka: 1260
Pa sa ovim Boost-om v3 i zaključanim naponom skoro da je tako. Ali svakako može još malo da se dobije sa OC. Što reče Sky testiraj pa vidi da li je stabilno i koliko može. Evo baš ću da probam i ja sa ovom mojom pošto me je sad zainteresovalo koliko može. Mada i ovih 2GHz mi je suludo i više nego dovoljno ali ajde. :)
Probaj opušteno sa ovim Gigabyte XtremeGaming Engine-om koji si dobio uz kartu. Sasvim je korektno odrađen i vrlo lako se radi sa njim, čak i za nijansu lakše nego sa Afterburner-om.

==================
Intel Core i7 3770K 4.2GHz, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB 2400MHz, Gigabyte GeForce GTX1070 G1 8GB, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Storage 5TB

:: Stičem utisak da se OC na ovim karticama gotov ne isplati, jer kartica sama gura `preko`. Zanimljivo u svakom slučaju, kad testiram videću jel stvarno tako i koliko FPS daje(preko OSD)
Bokisd1 Re 12.09.2016. 23:54 #623476

broj poruka: 272
Obavezno overklokuj karticu.

Custom verzije gtx 1080 i 1070 dolaze sa defaultnim boost klokom od oko 1.950 - 2.000mhz. Overklok potencijal je oko 2.050 - 2.150mhz. Nije neko veliko skaliranje, ali nije ni za bacanje.

Custom 1060 kartice, dolaza sa nesto manjim boost klokom od oko 1.800mhz. Overklok potencijal je slican kao i za prve dve, oko 2.050 - 2.100mhz.
Ovde je vec, nesto vise skaliranje za overklok 1060 karte i sigurno se isplati naci stabilan overklok i dobiti nekih 10 - 15% na perfomansma itd...

Nato011 NVIDIA GTX1080 21.12.2016. 00:15 #628306

broj poruka: 351
Da li je neko mozda imao prilike da gleda ove NVIDIA GTX1080 Founders Edition uzivo?
Da li je to bucno, ja se mislim da uzmem mozda FoundersEdition ako se ne pojavi GTX1080Ti uopste. Ima li da se nadju one NVIDIA GTX1080. Obicne njihove.
Ova?

https://www.youtube.com/watch?v=GyHedLuPGWc

Mada bi mi EVGA garancija dobro dosla. Nekako si miran sa njima.
Znas da ako nije dobra nova karta je tu za 12-20 dana.
Da li da pitam Fantu koliko su NVIDIA GTX1080 i da li ima obicne.
Posebno bi mi EVGA garancija dobro dosla kod namestanja kulera i skidanja referentnog kulera. To njihova garancija obuhvata a NVIDIA verovatno ne.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
i7-5820K-RampageVExtreme-DominatorPlatinum 2666-Samsung 850 EVO 1TB
SoundBlaster Z-EVGA 1200 P2-Obsidian 650D-Deck87 Francium Pro-G70

ForMax A sto 21.12.2016. 08:46 #628311

broj poruka: 192
ti ne bi uzeo recimo Asus strix, ili Gigabyte G1, ili neki tako model, ne vidim posebnu poentu sa ovim stock kartama, kada se vrlo dobro zna da to hladjenje nije bog zna kakvo, ali zavrsava posao.

:: Da li je neko mozda imao prilike da gleda ove NVIDIA GTX1080 Founders Edition uzivo
:: Da li je to bucno, ja se mislim da uzmem mozda FoundersEdition ako se ne pojavi GTX1080Ti uopste. Ima li da se nadju one NVIDIA GTX1080. Obicne njihove
:: Ova
:: https://www.youtube.com/watch?v=GyHedLuPGW
:: Mada bi mi EVGA garancija dobro dosla. Nekako si miran sa njima
:: Znas da ako nije dobra nova karta je tu za 12-20 dana
:: Da li da pitam Fantu koliko su NVIDIA GTX1080 i da li ima obicne
:: Posebno bi mi EVGA garancija dobro dosla kod namestanja kulera i skidanja referentnog kulera. To njihova garancija obuhvata a NVIDIA verovatno ne
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: i7-5820K-RampageVExtreme-DominatorPlatinum 2666-Samsung 850 EVO 1T
:: SoundBlaster Z-EVGA 1200 P2-Obsidian 650D-Deck87 Francium Pro-G7
Nato011 ... 23.12.2016. 13:22 #628360

broj poruka: 351
Pa EVGA mi da garanciju da instaliram onaj njihov cooler Hybrid.
Nikako Founders Edition sama, ona obara klok koliko ja znam u zahtevnim igrama od toplote. Ali cujem da ljudi igraju igrice na 50-55C sa Hybrid posle vise sati najintezivnijeg gaminga. Videcemo. Nikada nisam imao ovu NVIDIA obicnu.

Ja sam prvo imao problema sa maticnom plocom jer nisam mogao da klokujem nista samo je radilo na default i jedva sam nekako podesio parametre, onda sam se posle nekoliko meseci odlucio da povecam klok jos na 4.2GHz i ako maticna napravi problem da je reklamiram da trazim da doplatim razliku izmedju RVE i Black Edition. Ako nemaju novu da mi prodaju onaj test primerak, iako je on nov prakticno nekoriscen samo slikan...Uz tu plocu bi najbolje isao i jedina karta koja ide je 1080 Strix... Ona je bas i dizajnirana za tu plocu. Medjutim kada sam ja krenuo da klokujem ja sam video da moja ploca radi dobro i da je to bio neki bug ili zakocenje u BIOSu koje je nestalo sa starom verzijom BIOSa. E sada jos ostaje samo da kada stigne 960 PRO M.2 maticna nastavi da radi kao do sada. Jer za njega ce morati nov BIOS. Ja imam drugi BIOS tek, a ASUS je izbacio 10 ili vise. Moj BIOS sada je cak stariji za 2-3 nego fabricki. Da li je on ispravio stvar ili je to rezultat zato sam samo njega flesova kroz ASUS Flashback procesor gde nije potrebno nista sem maticne i napajanja. Sve ostale sam updejtovao kroz ASUS EZ Utility kada sam imao problem.
Mada dobro ustedeo sam izmedju 150-180e doplate posto sam ja moju platio 450e a Black kosta oko 600e.
Ali jebiga ja ne mogu da ne kupim tako dobre maticne i za Skylake Extreme cu kupiti ASUS Rampage jer nikada nisam video ovako uradjenu maticnu. Znaci ruka mi je pala do poda kada mi je covek dao kutiju, kao kuciste da nosim. Ceo taj paket je tezak sigurno kao 3 neke obicne high end ploce u kutiji. Paket sa plocom i ASUS OC Panel.
Neverovatno pakovanje, evo i dan danas mirise i dalje na onaj isti novi miris u ormanu.
Tako da ko bude hteo da kupi od mene i7-5820K + RVE i kada se Skylake pojavi neka gleda cenu i7-6850K naslednika, te pare mi trebaju. Ili ako ja nadjem procesor jeftinije onda cena najace Rampage ploce za X299. Tako da ce moja investicija biti ili ploca ili procesor. A cena je i slicna. Mozda procesor nadjem za 350-360e preko oglasa sa 7 dana garancije. Bilo bi lepo.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
i7-5820K-RampageVExtreme-DominatorPlatinum 2666-Samsung 850 EVO 1TB
SoundBlaster Z-EVGA 1200 P2-Obsidian 650D-Deck87 Francium Pro-G70

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs