Poznaniku je pre mesec dana crkla matična ploča, sećam se da je bio AM2 slot i chipset 610 odnosno integrisana grafika na njoj imala je oznaku 610 i posle još neka slova. Našao sam sličnu polovnu ploču sa par slovnih razlika iza broja 610 ali je bitna razlika bila što nije bilo integrisane VGA, već samo PCIe slot. To mi u tom trenutku nimalo nije smetalo jer ima VGA Inno3D 7300 GT, koja je sigurno bolja od te integruše. Kad sam zamenio matičnu (ostao je isti procesor, ista 2 GB DDR2 i pomenuta VGA) Win 7 32-bt se podigao iz prve sa HDD-a - sve drajvere, ako su mu uopšte trebali sistem je pronašao sam prilikom prvog podizanja. Pre 15-tak dana njegovoj deca su htela Win 8 zbog igrica koje se mogu da skinu sa Microsoft-ovim nalogom.
Zbog toga sam im stavio Win 8 32-bit. Kućište nisam otvarao, znači potpuno isti hardver na kom je Win 7 bio stabilan. Nekoliko dana posle instalacije Win 8 žalili su mi se da se ponekad računar gasi ili restartuje sam od sebe. Juče su nabavili nov monitor odnos 16:9, do tada je bio 17“ 4:3. Zvali su me jer im je slika uska i ne mogu da je prošire. Kad sam došao do njih, video sam da je Win 8 prilikom instalacije postavio samo VGA drajver i rezoluciju 1024*768 i na 17“ monitoru slika je bila odlična, pa nisam ni zapazio da nema nVidia drajvere. Na 3-4 sajta sam danas našao isti nVidia drajver za tu VGA za Win 8 32-bit (inno3D 7300 GT, 204 MB zipovano). U toku instalacije drajvera monitor se zatamnio i pisala je poruka nešto kao „No signal“. Posle hardverskog gašenja (5 sec na dugme) i paljenja računar očita tastaturu, vidi se da miga HDD LED kao da se sistem podiže, ali slike nema (No signal). U svakom trenutku mi se lampica Num Lock pali/gasi kada pritisnem taj taster, znači sam računar nije tada pokočen. U BIOS-u sam išao na Load Default Settings, resetovao CMOS džamperom, izvlačio bateriju, ali slike nema. U stvari pri svakom 5.-om ili 10.-om paljenju slika se pojavi, ali tada se pomenuta VGA jako greje, čak i kad je samo BIOS na monitoru. Dok je u BIOS-u slika traje (ostavio sam ga 20-tak minuta), ali kad treba da se podigne Windows 8 monitor se zamrači i onda opet moram 5 ili 10 pokušaja dok ne dobijem sliku. Dok nema slike, i posle pola sata rada računara VGA je hladna. Kada se pojavi slika i uđem u BIOS, VGA se jako greje da moram da sklonim prst (kartica fabrički nema ventilator ali ima veliki hladnjak 7*10 cm. Probao sam i sa starim monitorom i starom VGA kablom ali sve je isto. Računar samo doneo kući i probao sam sa moje dve ATI-jeve kartice X800 XT series koje normalno rade u oba moja desktop-a. Ista situacija – dobije se slika iz 5 ili 10 pokušaja, a Windows 8 prijavljuje VGA drajver jer moje stare kartice ne podržavaju Win 8. Sada mi je palo na pamet da možda VGA kartica Inno3D 7300 GT, „ubija“ poznanikove ploče (jer se nenormalno greje). Dve ploče crkle za mesec dana na istom hardveru (probao sam da zamenim napajanje i memoriju, opet isto, procesor AM2 nemam da probam ali ne verujem da je on u pitanju, a nemam ni staru PCI VGA karticu da vidim da nije do PCIe slota).
Sada planiram njegovu VGA da stavim na moju matičnu, da je testiram, pa pitam: pošto mogu da merim temperaturu preko program GPUZ a takođe i putem unimera stavljajuću kontakte na hladnjak: - Koja je normalna temperatura VGA inno3D 7300 GT sa pasivnim hlađenjem, kada je samo slika Desktopa na ekranu (obe moje ATI X800 XT imaju 70-72 stepena, prema GPUZ-a ali one su druga marka i imaju ventilator) - Do koje temperature smem da testiram a da ne crkne i moja ploča (Intel 945). - U stvari da li pokvarena (pregrejana) VGA uopšte može da izazove kvar matične (PCIe slota) ? - Da li napred opisani kvar može da se popravi (imam dobra iskustva sa Nem****m iz Nuš****e (sad me mrzi da vidim koja je tačno ploča ali sećam se da je AM2 i chipset 610).
grafičkim kartama koje imaju ventilator koji prestane da se okreće zbog raznorazne prljavštine. Da li zbog toga što možda troši više struje, jer ventilator cima, a ne može da se okreće ili zbog toga što se grafička tada više greje, stradala su uglavnom napajanja.
Izbegavam grafičke sa pasivnim hlađenjem ili sa 0dB buke. Polovne ne kupujem, a na nove nekako nabudžim ventilator, a da ne oštetim lak na hladnjaku.
Meni ovo vise lici na crklu graficku nego na plocu, mada moze da bude i do win 8 ili do nekompatibilnosti graficke sa pcie slotom.
Jer kao sto rece, nemas slike ali radi tastatura i hdd, znaci dize win, i mozes u bios.
Davno sam imao bas tu graficku i grejala se kao luda, prst nisam mogao da drzim a imao sam i problem sa hladjenjem tj. grejala je ko luda, stavio sam ventilator na nju ( zasrafino 2 strane ventilatora na hladnjak, dijagonalno ) i onda je bila malo prihvatljiva.
A jel si pokusao da ukljucis staru plocu sa njenom integrisanom grafickom kartom, pre nego sto si je zamenio? U ovom slucaju je gotovo sigurno crkla graficka karta, ali mozda je ona zezala i prvi put, tako da je mozda ona stara ploca ipak ispravna. Ako ti je pri ruci, probaj sa njom. Ako nije, samo zameni graficku.
Stavio sam njegovu grafu 7300 GT u moj računar i evo radi već sat vremena. U prvih 15tak minuta se nije grejala, ali sad se već oseća pod prstom. GPUZ na ovoj grafi ne destektuje temperaturu, pa sam stavio unimer na hladnjak i pokazuje 57 stepeni (dakle, temperatura `rebara` a ne procesora. Pustio sam Youtube snimak jedno 20-tak minuta i ne podiže preko 57 stepeni.Sam računar normalno radi, nije se sam gasio ili restartovao kakve su bile prve manifestacije poznanikovog pre nego što je izgubio sliku, tako da možda nije u pitanju grafa.
Stara matična je imala drgi kvar, samo zavrti kulere ali nema paljenaj lampica na tastaturi i nema like ni na PCIe kartici ni na integruši. Nju sam ostavio čoveku koji mi je prodao uvu sadašnju ploču.
Još malo pa ću moju ATI X800 XT da stvimu njuegovo kom pa ćemo da vidimo - probao sam već da stavim dve sumnjive grafe ali ni one niu davale sliku. Sada ću da stavim grafu koja sigurno radi pa javljam. Na žalost sada sumnjam u matičnuv(danas sam po danu otvorio njegovo kućište, u pitanje je ASUS M2N68, a AMD ploče je teško naći a pitanje je koliko su ispravne. Jedino ako ova može da se popravi ...
pasivno hladjene grafike umeju jako cudno da e ponasaju onda kada pocnu da brljave. Generalno, testiraj grafiku ali dobro iztestiraj plocu, pozeljnio i sa drugim memorijama, sa drugim hard diskom ako imas, drugim napajanjem i slicno... Izrotiraj ve sto je inace nakaceno na nju pa vidi sta ce da kaze ploca a sta grafika. To sto je radila kod tebe grafika, ne mora da znaci da ce i dalje raditi kako treba.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Izgleda da je ipak do ploče, jer sam menjao: - napajanje, - memoriju, - VGA (3 komada).
Ostao mi je još samo da probam procesor koji sada nemam.
Ispravni `deo ploče` - vrte se kuleri, - sija zelena LED dioda na njoj kad se uključi prekidač na napajanju, - očita se tastatura pri Boot-u, - trepće HDD led u skladu sa podizanjem operativnog sistema ..., - može da se ugasi na POWER taster držanjem 5 sec, iako nema sliku.
Neispravni `deo ploče`: - ne daje video (ima samo PCIe slot), - ne čuje se Beep neposredno pre nego što očita tastaturu. Zvučnik je praktično mrtav (i njega sam promenio). Da je živ možda bi čuo način pištanja po čemu bih mogao da detektujem kvar. Mada, ova ploča nikada nije davala zvuk a normalno je radila mesec dana).
Pokusaj da sve komponente sa ploce raskacis, resetuj bios, pa probaj. Kada upalis plocu, pipni hladnjak chipseta, ako se usijava bez nekog ociglednog razloga, vrlo verovatno da je sam chipset rekao svoje, jer je on malo na nezgodnom mestu, obzirom da je grafika pasivno hladjena, pa je se verovatno jako grejao jer je inace poznat da ume jako lepo da se greje a kamo li sa pasivno hladjenom grafikom u blizini.
To je upravo poslednje što sam probao danas. Izvadio sam matičnu iz kućišta, spojio samo napajanje, procesor, memoriju, VGA, VGA kabl, tastaturu i miša. Upalio sam ga šrafcigerom, ali sve isto - nema videa. Proverio sam dok je ploča bila u kučištu, ni hladnjak čipseta ni bilo koja druga komponenta nije bila ni mlaka. Jedino kada proradi (posle 10-15 pokušaja) kada dobije video, grafička je vrela već posle 5 min, ali tada nisam merio temperaturu (poznanik nema unimer). U mom kućištu ova grafika se greje do 57 stepeni (rebra hladnjaka merena unimerom).
To zvuci kao da je na pci-e slotu te maticne ploce ustvari dunuli fet-ovi koji napajaju sam slot, tj obezbedjuju napajanje graficke karte.... to bi bilo lepo da se proveri kako se ponasa, pa neko mozda da ti zameni, ako je do toga. Ja bih ti rado izasao u susret ali sam trenutno u tom pogledu desetkovan :D
Ako je ovo tacno sto kolega kaze, nikako ne stavljaj jacu kartu koja vuce vise struje u tu maticnu plocu, moze da sprzi i kartu i ko zna sta jos.
Za am2 ploce ne mogu ti pomoci na zalost pre par meseci sam prodao moju.
:: To zvuci kao da je na pci-e slotu te maticne ploce ustvari dunuli fet-ovi koji napajaju sam slot, tj obezbedjuju napajanje graficke karte.... to bi bilo lepo da se proveri kako se ponasa, pa neko mozda da ti zameni, ako je do toga. Ja bih ti rado izasao u susret ali sam trenutno u tom pogledu desetkovan : :: :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: ::
Dodao bih samo, ako imas pri ruci neku drugu plocu, neispravu, prebaci pci-e slot na ovu sto te zaje*ava. Jeste zezancija da se uradi, ali mozda moze da ti resi problem.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647170. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.