pa me intere4suje na kolko herca da mi radi ja sam stavio na 60 a najvise moze 75??sta je taj refres rate i u cemu je razlika inace ga drzim na maximumu 1280x1024 pixels...
Radi na `tacno` 67.84 herca...ajd` se malo informisi po netu pre nego sto postavis ovakvo pitanje(nazalost nisi jedini koji nezna najosnovnije stvari)...pozdrav
:: :: :: :: Radi na `tacno` 67.84 herca...ajd` se malo informisi po netu pre nego sto postavis ovakvo pitanje(nazalost nisi jedini koji nezna najosnovnije stvari)...pozdra
Ali on nema u opcijama 67.84Hz, ima samo 60 i 70.... STA SAD...?! FRKA!!! Panika!!!
drzi monitor na 75 herca i na 1280X1024,ja ga imam i radi savrseno.
.Mislim cak i da mu je to preporucena hercaza i rezolucija od proizvodjaca.A to u vezi sa hercazom, mislim da cifra znaci koliko puta se piksel pali i gasi u sekundi,tako nesto.Znaci veca hercaza prijatnija slika.Probaj i sam da uporedis.
:: :: drzi monitor na 75 herca i na 1280X1024,ja ga imam i radi savrseno :: :: .Mislim cak i da mu je to preporucena hercaza i rezolucija od proizvodjaca.A to u vezi sa hercazom, mislim da cifra znaci koliko puta se piksel pali i gasi u sekundi,tako nesto.Znaci veca hercaza prijatnija slika.Probaj i sam da uporedis
To ne vazi za TFT monitore. Refresh rate je broj prikaza slika u toku jednog frejma. Optimalan broj za CRT monitore je 72Hz, sto je 3 slike u toku frejma.
Broj slika u toku jednog frejma (ili treptaja pixela, svejeno) direktno utice na zamor ljudskog oka, jer ukoliko stoji na 60Hz, to je , mislim dve slike u frejmu, onda dolazi do napora odnosno glavobolje jer pojava `tromosti oka` nije dovoljno iskoriscena. 72Hz daje 3 slike u frejmu sto je znatno brze nego sto i podsvest moze da registruje, tako da prestaje zamor i svest i podsvest sliku registruju `tecno`.
Kod TFT monitora ovu pojavu kontrolise brzina odziva panela, stoga RR nije bitan, vec se po nepisanom pravilu stavlja na 60Hz, zbog rasterecenja VGA i setovanja kod igriica - aplikacija koje preuzimaju desktop setovanja (rezoluciju i RR).
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.