ASUS P8Z68-V / GEN3 i5 2550k (4.2GHz, stock voltaža sa CM 212+) 12GB ram Mushkin i Saphire 7950 OC ( 1150/1400, 1.3V) Seasonic X750 Gold
Zanima se upgrade grafike, da li biste išli na još jednu 7950 ili na novu GTX 970?
U načelu CF kombinacija je jača od GTX 970, to sam video na par testova. To mi je nekako najlogičnija i najekonomičnija varijanta.
Sa druge strane, nikad nisam ulagao u starije modele grafike, a ne znam da li ću lako naći očuvanu 7950 koja nije rudarila. Igram se samo na 1080p jer nemam monitor za jače.
Kao sto sam rece taj CF bi bio ulaganje u staru grafiku, koja je i dalje vrhunska, ali to nit ima garanciju nit sta. E sad proci ces mnogo jeftinije to stoji, a imas napajanje koje sve to moze da izgura. Sve u svemu ako novac nije problem definitivno 970-ica.
Glavni problem sa 7950 je samo 3GB memorije, koja ce u CF narocito biti problem, zbog sve veceg broja igara koje mogu da povuku i vise od 3GB memorije u igrama... Drugo, taj proocesor ce tesko da izgura pun potencijal 7950 CF, tj. bice odredjeni cpu bottleneck... Tako da, po meni, sigurno je 970 bolje resenje, zbog 4GB memorije, i taj procesor ce moci da iskoristi pun potencijal 970 grafike, koja se uzgred i dobro overklokuje, manje trosi struje, sigurno je hladnija od 7950 CF itd......
CF 7950 je znacajno jaci. To sto ima 500mb korisnog rama manje od 970 ce sa DX12 biti nulifikovano, jer ce se VRAM u CF/SLI sabirati.
Takodje verovatno ce CF i SLI znacajno bolje raditi u DX12.
Za buducnost CF, vec imas napajanje koje ce poterati bez problema, eventualno poteras proc na 4.5ghz mada nije neophodno. Takodje izbegavas onaj trenutak kad ti igra na 1080p uzima vise od 3.5gb rama i sve stutteruje jer je poslednjih 0.5gb katastrofalno sporo.
5820k @ 4.3ghz Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock Asus R9 280X Dc2T 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 Samsung 840 EVO 256gb 1tb WD Black Seasonic 760w XP2 Platinum CM Storm Stryker <
Jeste, 7950 CF jaci od gtx 970, ali, da li ce bolj raditi u ovim novijim igrama od 970, kao sto su GTA V, Witcher 3, Fallout 4, Tomb, Battlefield 4, Project Cars, itd....koje su optimizovane bas za Nvidiu... Onda, problemi koji postoje sa CF i SLI, velike temperature grafika, podrska kroz drajvere( pogotovo sto je bas stara serija ta 7950), mali minimalni frame rate i stim povezan sttutering i tearing, i druge bubice koje imaju te CF i SLI kombinacije...nije to, samo ubacis jos jednu grafu i teraj, ima tu dosta muke podesiti da radi bas kako treba....jeste to sad sa ovim novim grafikama bolje reseno, ali ovo su ipak stare 7950 grafe, i pitanje je kako ce bas sljakati......imao sam 7970 grafu i znam koliko je tada serija AMD 7000 grafa imala problema sa drajverima i losim frame time merenjima i losim gameplayom, a sa dve 7950 u CF situacija je bila bas katastofalna.... Tako, opet kazem, po meni gtx970 je sigurnije resenje, mislim da ne vredi rizikovati zbog nesto malo boljih perfomansi, a sve ostale stvari su na strani ove 970 grafe.......
Nisu malo bolje performanse. 7950 je tahiti koji se koristio u 280x do pre koji mesec. Doduse sa malo vise SP-ova. Takodje je CF znacajno bolji od SLI-a, a razlika 7950cf vs 970 nije mala vec je znacajna.
Sto se tice stutteringa i problema sa time, daleko veca sansa da to ima sa 970 zbog ubogih 512mb rama. Jedino sto stoji jeste da 7950 CF mnogo vise trosi i greje.
Vremena se menjaju, danas su AMD driveri sjajni, i iz drivera u driver poboljsavaju performanse dok nvidia ubija starije serije grafickih.
5820k @ 4.3ghz Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock Asus R9 280X Dc2T 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 Samsung 840 EVO 256gb 1tb WD Black Seasonic 760w XP2 Platinum CM Storm Stryker <
Nikad se ne ulaze u staru tehnologiju. Ako se vec ide na CF ili SLI kupis sa aktuelnim kartama. Drugo CF ni pod razno ne bih preporucio ni neprijatelju, ali ko to voli i smatra ok samo napred.
GTX 970 je definitivno aktuelna karta, podrzava novije tehnologije i bolje saradjuje sa najnovijim engine-ima. Ja bih licno isao na GTX 980 ako se ima para ako ne GTX 970 ce zavrsiti posao.
Takodje price o usporenju su botovske price. Da se to desavalo nekima jeste ali taj procenat je toliki da je jednak statistickoj gresci.
Takodje ce napajanje biti znacajno rastereceno i o tome treba misliti.
Sirova snaga ce da te zanima sve do momenta kada ti samo jedna karta bude radila sto je sa CF veoma cesto pogotovu sa starim kartama. Zatim dropovi u frejmovima, zatim slabo iskoriscenje GPU-ova pa samim tim i nizak FPS. Sve je to lepo na sintetickim testovima ali u realnom radu sve to pada u vodu.
Jeste, dobro je primeceno, u sintetickim testovima je jaci CF 7950 jer je iskoriscenost CF velika...dok je u igrama gde je iskoriscenost CF 7950 negde, recimo u proseku 70-80%, situacija drugacija.... Nesto sam se zainteresovao i malo pogledao po net-u, pa i nije tu nesto mnogo jaci taj CF u odnosu na 970, kada se u igru ukljuci i overklok kartica....definitivno, u novijim naslovima, su slicne perfomanse izmedju 970 i Cf 7950 kada se overklokuju......evo ti sajt pa dobro pogledaj perfomans u igrama....http://gamegpu.ru/тест-gpu/action-/-fps-/-tps/Page-2.html,..... u nekim igrama se 7950 bukvalno gusi, i sto je receno, minimalni fps drasticno pada kod ovog CF 7950, automatski los gameplay itd.... Tako, ja bih jos jednom razmislio u vezi izbora kartica......
Ako nije neko ponio naočare, dečko igra na 1080p, ne na većoj rezoluciji, tako da je svaki komentar sa moje strane suvišan. CF. BAr do sada. Ne znam kako će biti u budućnosti, nisam AV.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
:: Rehabilitovao sam jednu stariju konfiguraciju :: :: ASUS P8Z68-V / GEN :: i5 2550k (4.2GHz, stock voltaža sa CM 212+ :: 12GB ram Mushki :: i Saphire 7950 OC ( 1150/1400, 1.3V :: Seasonic X750 Gol :: :: Zanima se upgrade grafike, da li biste išli na još jednu 7950 ili na novu GTX 970 :: :: U načelu CF kombinacija je jača od GTX 970, to sam video na par testova. To mi je nekako najlogičnija i najekonomičnija varijanta :: :: Sa druge strane, nikad nisam ulagao u starije modele grafike, a ne znam da li ću lako naći očuvanu 7950 koja nije rudarila :: Igram se samo na 1080p jer nemam monitor za jače :: :: Hval ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.