Ako uspem uopste da objasnim sta se desava...Posedujem Sapphire TRI-X R9 280X, problem se desava u igrama kada je graficka pod opterecenjem, posle nekog vremena jednostavno mi deluje da se odjednom broj obrtaja kulera totalno smanji ili vrati u idle ne znam ni sam, naravno igra krasuje u retkim situacijama komp se restartuje... Posto u zadnje vreme igram payday 2 evo ako ista znaci ova slika sa temp.brojem obrtaja i sl.mozda ce nesto pomoci.. Radio sam FurMark test nekih pola sata ali nista neobicno nisam primetio, temp. do koje je isla graficka je 87.
Prvo zameni drajver. Onda odnesi graficku na neki drugi racunar i ako tamo sve bude kako treba, sa istim drajverom kao kod tebe, onda probaj sa drugim napajanjem na tvojoj konfiguraciji.
Bas ovako kako je VMARC napisao, prati taj redosled.
Nego, pitao sam jos pre u nekoj temi sta tacno znaci taj ULPS i ono force constant voltage, ako moze neko da mi objasni po naski, jer ne znam engleski i bojkotujem da ga naucim...
AMD je zbog velike potrosnje svojih grafickih kartica napravio algoritam koji na seriji 300 ( skoro sam siguran i da radi na sreriji 200 ) grafickih kartica, iskljuci proceso i memoriju radi ustede energije. Toliko ga iskljuci da radi samo 2d deo kada si na desktopu i/ili surfujes web-om, smanjenjom potrosnje smanjuje se i grejanje kao sto znas tako da se ventilator/i iskljuci/e ( znam da zvuci neverovatno ali sam to video kod mene i uhvatila me jeza msi r9 380 gaming 4g ) i hladjak radi kao pasivan.
Problem nastaje kad algoritam ( drajver ) pogresno proceni i iskljuci tj. obori clock u sred igre tada dolazi do seckanja, kocenja, zamrzavanja, pucanja, na primer uzmes World of Tanks i pratis rad i frekfenciju graficke iz npr. Afterburner-a, sa ukljucenim ulps algoritmom vidis da graficka ludi cas je pun clock cas ga obori i tako u krug, naravno to se odrazi na FPS u igri ( sa iskljucenim ulps-om imam 60-110 fps-a sa fx 6300 stock varijanta ).
E sad dolazimo do cuvenog softverskom tima AMD-a koji su nesposobni da naprave drajver za nove graficke pre nego sto se one puste na trziste. Pa tako prva verzija Crimson Edition imala je bag da stavi u overdrive ventilator na manual kada se izadje iz neke 3d aplikacije pa su graficke grkavale od pregrejanja ili su ljudi imali srecu pa se racunari gasili i tako svaka sledeca verzija je malo bolja ali jos uvek nisu resili problem sa ULPS-om i njegovim algoritmom ( negde radi ok negde ne ).
Elem posto je nova serija grafickih rebrand serije 200 i serija 200 je potkacena bagovima novih drajvera.
Uglavnom moja logika ako nije laptop nema potrebe da se obara clock ( mozda zbog tisine nekome treba ali zna da pravi probleme ).
:: Bas ovako kako je VMARC napisao, prati taj redosled :: :: Nego, pitao sam jos pre u nekoj temi sta tacno znaci taj ULPS i ono force constant voltage, ako moze neko da mi objasni po naski, jer ne znam engleski i bojkotujem da ga naucim... :: :: :: http://valid.x86.fr/cx7bt :: ::
Sve ti je ok sa grafickom i napajanjem, jednostavno drajveri ne valjaju, iskljuci ulps i bice sve ok i cekaj da srede drajvere ( 2 meseca po najavama mozda i pre ) pa mozda i iskoristimo ulps kako treba.
Na slici je tipican primer bag-a, oborio clock na 0 pa vratio na max i igra pukla ili zakocila, drugi simptom je sto se cuje kad se cooler iskljuci ili obori broj obrtaja.
:: Hvala puno drugari sada cu da skinem drajvere pa da probam.. Kao sto rekoste, ako ne ide probacu ovim redosledom pa da vidim sta nije u redu :: :: LIFE HAS GIVEN ME MUCH,MAYBE TAKEN MORE :: ::
Unlock voltage control - otkljucava na nekim karticama podesavanje voltaze, sluzi za overclock slicno kao kod procesora, veci napon veci clock, jedino sto je ovde laske sprziti grafiku nego cpu. Ne vih se igrao sa time.
Force constant voltage - Ima veze sa gore pomenutim ulps-om kada obori clock on obori i radni napon da manje trosi. Ovom opcim je napon stalan.
Mada generalno gledajuci usko grlo je uvek CPU mnogo redje GPU, pa za ovakvim drasticnim oveklokom nema potrebe.
Meni ni 6870 nije bila usko grlo a kamoli sad r9 380. Uglavnom je problem nedostatka memorije na grafickoj.
Odnosno lose pisane igre da koriste samo jedno jezgro a ne vise.
Edit: Ako ces da kopas po grafickoj baci pogled na ova dva dela foruma Guru3d:
mnogo korisnih stvarcica ima od preradjenih drajver, do rucno pisanih programa koji fino steluju AMD kartice ( dodaju ili iskljucuju neke funkcije, olaksavaju podesavanje tj. daju opcije za podesavanja koja se ne vide u drajverima - ko je ima ATI znace da iskoristi ove opcije ).
Na primer prebaciti r9 280x u R9 380x flesovanjem biosa.
:: Hvala na detaljnom objasnjenju, pretpostavio sam da je tako nesto. Znas li mozda ovo drugo za voltazu sta tacno znaci :: :: :: http://valid.x86.fr/cx7bt :: ::
Hvala jos jednom, znao sam oko voltaze, samo me je bunilo sta konkretno znaci to forsiranje, valjda je uvek ujednaceno...
Oko klokovanja se ne bih slozio, nekada to donosi i 15-20% brzu kartu, sto je odlicna prica. Jos nesto, ti juris 60 frejmova, a neko duplo vise od toga...
Drago mi je da sam bio od pomoci, molim i drugi put.
Za frejmove si u pravi ne jurim ni 60, sve preko 30 meni ok, bitno da ne stuca.
:: @ICEs :: :: Hvala jos jednom, znao sam oko voltaze, samo me je bunilo sta konkretno znaci to forsiranje, valjda je uvek ujednaceno.. :: :: Oko klokovanja se ne bih slozio, nekada to donosi i 15-20% brzu kartu, sto je odlicna prica. Jos nesto, ti juris 60 frejmova, a neko duplo vise od toga.. :: :: :: http://valid.x86.fr/cx7bt :: ::
Da se i ja zahvalim jos jednom na objasnjenju, stvarno covek puno nauci, cim nadjem vise vremena probacu u igrama da li je bolje stanje. AMD i njivovi drajveri... :(
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.