Poštovani poznavaoci kompova, Može li neko da mi kaže da li postoji i ako postoji kolika je razlika ako sliku sa kompa ukljucujem preko 3 projektora na 3 platna odjednom preko RGB i HDMI veze ? U pitanju je simulator igre.
Nisam siguran da sam baš razumeo šta si hteo da pitaš ali odgovoriću onako kako sam ja shvatio. Ako misliš na razliku u slici između HDMI i RGB konekcije nećeš je ni primetiti, jer kod projektora svi ostali faktori (osvetljenje, razdaljina, focus, projekciona površina, itd) degradiraju kvalitet prikaza više nego ta zanemarljiva razlika između te dve konekcije. Ukoliko su ti sva tri projektora i sva tri platna identični moći ćeš (uz malo truda) da spojiš slike bez da se primeti razlika. Čak i ako nisu isti uz malo više truda ćeš moći da nađeš neku zlatnu sredinu i usaglasiš svaku sliku da izgleda ukupno kao jedna. Ako sam dobro skapirao želiš da napraviš multi monitor setup (SurroundVision, Eyefinity) sa projektorima, tj neće svaki projektor prikazivati istu sliku (clone) nego ćeš praviti `span` preko sva tri. Radio sam već istu stvar i sjajna je ideja a izgleda fantastično. Ako te interesuju neki detalji daj malo više informacija, koje projektore koristiš i koju ili koje grafičke karte...
Kao sto rece Srdoč, bukvalno nema razlike. Kvalitet prikaza zavisi od svih faktora koje ti je naveo, pa se moze desiti da na VGA izlazu, na boljem projektoru dobijes sliku bolju nego na HDMI na losijem projektoru, ili u losijim uslovima. Ako su uslovi identicni i projektori identicni, imaces sliku podjednakog kvaliteta, jer kvalitet prikaza koji projektor nudi je daleko ispod VGA mogucnosti, tako da je on u stvari usko grlo i granicnik kvaliteta.
Evo ovako: U firmi imamo golf simulator pa sam mislio da probam da uradim nesto da malo pobosljamo kvalitet slike. Postoje 3 projektora. Projektor za levo i desno platno daje odlicnu sliku jer je blizi platnu,a projektor koji prikazuje sliku na srednjem najbitnijem platnu je najudaljeniji i daje malko mutniju sliku. Trenutni komp je e7500 sa 4gb rama i 9600gt i xp-om na njemu. Da li bi se nesto promenilo kada bih uzeo neki dosta bolji komp i prebacio da veza umesto DVI na projektore bude preko HDMI-a? Inace ne mogu da priblizim projektor platnu zbog speed kamere koja ocitava parametre loptice i udarca..
:: Evo ovako :: U firmi imamo golf simulator pa sam mislio da probam da uradim nesto da malo pobosljamo kvalitet slike :: Postoje 3 projektora. Projektor za levo i desno platno daje odlicnu sliku jer je blizi platnu,a projektor koji prikazuje sliku na srednjem najbitnijem platnu je najudaljeniji i daje malko mutniju sliku :: Trenutni komp je e7500 sa 4gb rama i 9600gt i xp-om na njemu :: Da li bi se nesto promenilo kada bih uzeo neki dosta bolji komp i prebacio da veza umesto DVI na projektore bude preko HDMI-a :: Inace ne mogu da priblizim projektor platnu zbog speed kamere koja ocitava parametre loptice i udarca. :: :: http://postimg.org/image/lcyl75yhp :: ::
Ok, sad mi je malo jasnije kako sve to izgleda. Kao što smo ti već nagovestili, promenom vrste konekcije nećeš popraviti kvalitet slike. Tvoj problem je razlika u razdaljini centralnog i bočnih projektora od platna. Oštrinu možeš delimično srediti štelovanjem fokusa ali zbog razdaljine će osvetljaj centralnog biti za nijansu slabiji pa će ti to praviti razliku u odnosu na bočne. Zbog toga ti se možda javlja utisak da je mutnija slika na centralnom a ustvari je samo bleđa. Ako pomeranje projektora nije opcija onda mislim da ne možeš ništa da uradiš kako bi ih izjednačio. U ovom slučaju ti kupovina jačeg kompa neće uticati na prikaz. Jedino što ćeš popraviti performanse tom simulatoru, ali pretpostavljam da on već radi ok. Samo mi nije jasno kako ste uposlili tri projektora sa 9600GT? Ta grafika može da prikaže sliku najviše na dva izlaza istovremeno.
Stavljam je neki switch otprilike na 3 razlicita projektora..Iz DVI-a ide na RGB i tako u projektore.. Da li bi nesto dobio promenom tog centralnog projektora na neki bolji mozda ? LG BD450 je trenutno ali imamo u rezervi i NEC NP905 ?
Pa promenom projektora bi možda dobio bolji rezultat ali u ovom slučaju teško jer taj NEC ima čak i lošiju specifikaciju od LG-a (nije 3LCD kao LG, ima lošiji kontrast i slabiju lampu). E sad ako ga već imate u rezervi ništa vas ne košta da probate.
:: Stavljam je neki switch otprilike na 3 razlicita projektora..Iz DVI-a ide na RGB i tako u projektore. :: Da li bi nesto dobio promenom tog centralnog projektora na neki bolji mozda :: LG BD450 je trenutno ali imamo u rezervi i NEC NP905 ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.