15cm kartica . To je duplo kraca kartica od danasnjih top modela kojima parira !
Kartica je sve isto sto i FUry X, ali radi na 1GHz = 1000 mhz... s`toga su performanse nesto manje,ali po meni smejurija. jer su u granici do ~10%
ONO sto je veoma zanimljivo ! - Moguce je povecati power limit na + 50 % i klokovati je za 70 mhz,gde je na testu trosila 30w vise, sto ovu kartu stavlja rame uz rame ili za nijansu ispred referentne fury x uz manju potrosnju , sto je zapanjujuce ! :-D
Dakle,u buducnosti cemo imati male zverke. Uz custom hladjenja od renomiranih proizvodjaca, verujem da ce to biti jos bolje,hladnije,tise...
Svakako retko ko ce ovo imati,ali ovo je JEBENO DOBRA KARTICA :) i buducnost ce biti lepa,paklene ogromne karte sa beskonacnom potrosnjom ce izgleda biti proslost :)
Po meni naravno,6 i 8 gb vise nisu zalog za buducnost,treba tu barem jedno 12gb. Vise da se ostane miran na 2560 x 1440 piksela,sa 4gb memorije,ali dobro,valja sacekati novu generaciju HBM memorije. S`obzirom da je vecina nas jos uvek na 1920 x 1080, sa zeljom za nekih 144hz na dobrom IPS ili VA monitoru...
Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.
Single core performanse se ne menjaju vec dugo dugo,sto je po meni tuzno .
Graficki deo napreduje. Mantle podrska i guranje Directx12, HBM memorija i konacno povecanje magistrale,do sad nevidjene performanse u malom.
Uz Gsync, Freesync, i nadolazeci HTC Vivo virtuelni headset,sledi prava revolucija u gejmingu,virtuelizaciji,i jedno novo doba za tech fanatike :-D
Samo da sve protekne kako je i najavljivano.
Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.
Pa sta bi ti hteo, kako da Intel napreduje. Da umesto 25% zauzece i7 sa jednom grafikom ti imas 5% zauzece maksimalno a da ti benchmark i brojevi govore da su napredovali 50-80%. Intel ne pravi procesore zbog gamera samo. Odavno se zna da su i prethodne generacije dovoljne za gaming i za rendering oni cisto malo dodaju onako. Dok graficke karte rade na 99% da se izbore sa fps koji uvek moze biti veci.
Intel odavno ne misli samo za gamere, tacnije misli u Xtreme segmentu za enthusiaste i klokovanje, za ovo drugo cisto pravi da bi ubacivali u gotove konfiguracije nove stvari i u laptopove. Pa nema sta tu on mnogo da unapredi vise. Pa ti kada pogledas Skylake, evo pogledajte sami, njegov presek je 50% Interna Grafika. Koju gameri iskljuce. Sta vise da kazes onda. Znaci graficki prostor je veci nego sva cetiri jezgra i imc, ajde sto ima pastu glupu ali ti pola procesora u stvari ne radi uopste i njegovo najvece unapredjenje ti iskljucujes. Kako su poceli sledece godine ce 1/3 da budu jezgra i IMC a ostalo grafika.
A ovaj Nano meni nije interesantna karta uopste, on je isto obogaljen. fury x je bolji hardware mnogo. Meni je smesno kada neko kaze da AMD moze da napravi bolji procesor jer Intel ima toliko mogucnosti da moze da bira. Znaci dovoljno je da svoju najnoviju arhitekturu razvije bez graficke karte i da ubaci jos 2 jezgra i da optimizuje IMC i da ga zalije sa flux solder. Ne mora uopste da ih razvija na bazi Xeona kao Xtreme nego obicne ovako procesore samo da 2 modela razvije iskljucivo da sluze kao procesor bez grafike, isto kao sto Buldozer, Phenom i Vishera rade bez grafike, e tako i ovo, a Intel sada daje jos i grafiku koja je pola procesora i opet je brzi nego AMD. Nadam se da neki mucenik nije samo propustio ovako dobru arhitekturu i platformu kao X99 cekajuci novog AMD mesiju Zen.
...htedoh da postavim temu ali vidim da je vec tu. Kartica je zlo... ali sto se tice tih 1GHz mislim da gresis malo... vise je varijacija od 850-1000MHz u zavisnosti od potrosnje, posto je kartica softverski limitirana na 175W. Medjutim, koliko vidim uspeli su likovi da pokrenu ovu karticu i na normalnim driverima i ozive zver u njoj. Naravno treba neki bolji cooler ali kartica je zlo :)
Takodje sam hteo da priupitam zagrizene zelembace sta misle o DX12 i nVidia failu... a uz to i da ce sve igre koje izlaze biti u saradnji sa AMD-om bas zbog DX12... tuzno je to kako su ljudi AMD-a optuzili i sahranili... a oni samo stancaju i prckaju... uvukli se u svaku poru i sad samo razjedaju...
Pozz...
Koji DX12, ja ne vidim nigde DX12... Jer on postoji sa nekim sistemom, neke igrice se prodaju sa DX12 podesavanjima? Ja o nekim simulacijama i potencijalnim situacijama ne razmisljam kada ljudi budu mogli da kupe igru sa DX12 postavkama NVIDIA ce biti opet kao i uvek brza od AMDa. Sada je za mene DX12 kao i DX13, isto. Imao je AMD i ATI5870 kao prvu kartu sa DX11 koji je bio mnogo prisutniji nego sada DX12 pa nisu uradili nista posle toga 2-3 godine i ko je hteo ozbiljno da se igra isao je GTX580. Imati chekirano neki taamo kao DX12 support i imati smooth fps u vise DX12 igrica su dva potpuno razlicita pojma. Kada se zeleni GIGANT pometi tada celo trziste ustaje na noge i developeri i gameri i najelitnije graficke karte, a AMD moze da klepece nesto sa 20% koliko hoce. Pa sta mislite da su oni velikodusni pa nude Mantle kao kodove za dzabe da postane sveprihvaceno. Ne oni hoce da navuku na NVIDIA da prihvati nesto da umesto njih pomeri trziste jer oni ne mogu. Ali NVIDIA nije toliko glupa, drzi sve u svojim rukama a ti prati ili pravi novo trziste ako imas kapital i cao. Kupci ce da izaberu. Pa sa AMD silne igrice nemaju odredjena podesavanja uopste, nevezano za PhysX, neke opcije se otvaraju samo ako imas NVIDIA. Videcete sledece godine pred kraj jeseni kada podignemo Hype do usijanja za Pascal. Koja ce to zainteresovanost da bude. NVIDIA obecava sa Big Pascal GP100 TITAN X SLI. performanse. To je ispunila sa TITAN X (TITAN Black SLI fali 10%). Neki kazu cak 24GB HBM2 Mada ja mislim da ce biti 8GB mali i 16GB Big Pascal. Posle toga krece serija DX12 sa PhysX.
Od AMD karti jedino je ASUS Fury X dobra karta i nijedna vise.
Tvoja prica ima smisla ali kada bi igrice bile dobro optimizovane, plus kada ne bi postojao mrtvi dx11 koji je tesko sranje i usko grlo. E onda bi grafe pumpale 90 i preko procenata i svi srecni i zadovoljni. Ovako imamo situaciju da jake grafike 350e+ lade muda na 60-70% zbog gore navedenih razloga, a povecava se zauzece procesora na taj nacin. Pa ispada da ne bi skodio neki Intel koji bi i 50% jaci bio od recimo aktuelnih i5 i i7 modela.
Udjes u krajsis 3 deo gde je poljana i trava, bacis pogled na taskmanager i afterburner i imas sta da vidis. Zauzece procesora 80-90% grafika 60-70% Kod battlefield-a 4 slicna situacija, samo sto je iskoriscenost procesora malo manja, ali opet grafika nista ne radi. Onda lepo prebacis na mantle i vidis kakvo je djubre dx11 i kako grafika od 350e pumpa 99% cak i na low detaljima.
Opet vam ponavljam, za dx11 grafike jace od gtx770/280x NEMAJU AMA BAS NIKAKVOG SMISLA.
I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk Asus Maximus VII hero Kingston Fury 2x4gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 250gb CM V700
:: Pa sta bi ti hteo, kako da Intel napreduje. Da umesto 25% zauzece i7 sa jednom grafikom ti imas 5% zauzece maksimalno a da ti benchmark i brojevi govore da su napredovali 50-80%. Intel ne pravi procesore zbog gamera samo. Odavno se zna da su i prethodne generacije dovoljne za gaming i za rendering oni cisto malo dodaju onako. Dok graficke karte rade na 99% da se izbore sa fps koji uvek moze biti veci ::
Upravo testirano na drugoj masini gde imam 8350 na skoro 5ghz i 290-icu. Ovo sto se vidi kao 100% zakucano to je bilo u meniju igrice, smejurija. U igri imam prosecno oko 100 frejmova(sve max), nije da se zalim, ali tvrdim da kada bi sve bilo lepo ispeglano i kada bi grafa pumpala 99% to bi bilo oko 150 fps-a sigurno, plus bi iskoriscenost procesora pala za 20-30% sigurno.
Svez sistem, svi moguci drajveri najnoviji, biosi i firmware. Original Grid 2 preko stima, ovo je bila online trka sa 7-8 igraca, trajalo je oko 3-4 minuta. I ta igrica jos vazi za dobro optimizovanu igru.
I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk Asus Maximus VII hero Kingston Fury 2x4gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 250gb CM V700
Mislim da Crysis 3 prepoznaje preko 4 jezgra ali nisam siguran. Ja nisam imao problema nigde sa i7-3770K. Svaka igra je radila dobro sa CPU Usage ispod 40% ili pre ili posle patcha. To nije problem do procesora to je do optimizacije igre, njima ne bi pomogla ni 2 Xeona paralelno ako je lose uradjeno. Ovi sadasnji procesori i7 obavljaju mnogo slozenije zadatke i poslove nego sto mogu gamerske grafike, u rangu nekih Tesla karti. Dok graficke su za igrice samo i za ostale stvari su mrtve, treba ti profesionalna karta. Pa izgleda da ne umeju trenutno da razviju nistaa bolje od DX11 a da stvarno izgleda realno. To nam je sto nam je, nema smisla traziti da Intel pojacava procesore kada njih ne moras da menjas 3-4 godine. Bolje bi bilo da NVIDIA i AMD jos pojacaju grafike maalo da predju na vise rezoluciju, a sve ce to raditi sa istim ovim procesorima. Izgleda da je se stvarnim unapredjenjem od 30% Ili vise u svetu Procesora gotovo. Ja cak mislim da u DX12 moze da se desi da Procesor jos manje znaci a da graficka karta dobije na jos vecem znacaju.
Crysis 3 i Battlefield 4 koriste 6 jezgara, mozda cak i 8. Ako imas Crysis 3 u kompu, pokreni i videces da ce iskoriscenost cak i tvog procesora otici preko 60% jer je problem u dx11 i to sto karta ne pumpa 99%. Sto karta jace pumpa, to opada iskoriscenost procesora i obrnuto. Neka realna situacija je da u zahtevnim igricama grafike pumpaju 99% a procesori oko 50% i da iskoriscavaju 6 ili 8 jezgara.
Sto se tice skoka od 30% koje pominjes, tolko nije bilo ni potrebno. Dovoljno je da su svakom sledecom generacijom ubrzavali cipove za oko 15%. Tako bi ispalo da bi 6600k bio brzi od 2500k za oko 45% sto je dobar razlog da ljudi sa sendija predju na skaj. Ovako je razlika izmedju ta dva procesora 15% bukvalno. Ljudi mogu prodati 2500k sa nekom finom plocom recimo za 200e sto je realna cena, i onda moraju da dodaju celih 250e da bi sklopili 6600k i neku plocu, zbog 15% jaceg procesora. Mislim, stvarno presmesno.
E, a jos nisu dali ni kuler obican, pa mislim stvarno sta reci. One cigansture iz Marinkove bare su gospoda za tu bandu.
:: Mislim da Crysis 3 prepoznaje preko 4 jezgra ali nisam siguran :: Ja nisam imao problema nigde sa i7-3770K. Svaka igra je radila dobro sa CPU Usage ispod 40% ili pre ili posle patcha. To nije problem do procesora to je do optimizacije igre, njima ne bi pomogla ni 2 Xeona paralelno ako je lose uradjeno. Ovi sadasnji procesori i7 obavljaju mnogo slozenije zadatke i poslove nego sto mogu gamerske grafike, u rangu nekih Tesla karti. Dok graficke su za igrice samo i za ostale stvari su mrtve, treba ti profesionalna karta. :: ::
Pošto se rasprave amdati-nvidijaintel zaslugom gey grupice najčešće pretvore u posezanje za dupetom, ne bih baš mnogo dodavao, ali ja se godinama ponavljam, a to grupici koja forsira intel i nvidiju nikako ne odgovara, dok recimo, ista priča koja ide za Adobe flash, prolazi (ili ne prolazi ako je ne razumeju) jednako dobro i kod `crvenih` i kod `zelenih).... LM dx je neoptimizovan, intel kompajler je neoptimizovan. NAMERNO je neoptimizovan kako bi se stvorila glad za novim hardverom. Izgleda je nemoguće napraviti procesore (osim grafičkih karti) koji crkavaju netom nakon isteka garancije, a da u isto vreme budu 100% pouzdani do tog vremena, kao što je moguće sklepati tv.e, belu tehniku i automobile, da crkavaju odmah posle garancije. Softverski metod se ovde pokazao kao bolji, jer, kad im zagusti, mogu da `olabave` i nabiju neki procenat u benchmark-u zarad konkurencije. MANTLE je, isto kao i AMD-ov pokušaj guranja svojeg FREE kompajlera, pokazao u kolikoj, NEVEROVATNOJ, meri dx guši stvarne performanse grafičkih kartica i cpu-a i stvara umetnu glad za jačim, skupljim, novim, i pri tome, favorizuje jednu kompaniju, da ne kažemo koju. Pošto je to postojanjem MANTLE-a, svima koji nisu potpuni idioti, dokazano, tj. da je Microsoftu uplaćeno da napravi i forsira zadržavanje baš takvog dx-a koji na umetni način forsira jednu kompaniju, ili dve, nauštrb drugih (i kupaca), MS je pametno, popustio (poučen iskustvom Intela koji je na kraju ipak morao da plati enormnu kaznu AMD-u, koja je ispala injekcija na osnovu koje je AMD uopšte preživeo od tada..) i, gle čuda, odjednom napravio dx 12 koji, opet, gle čuda, donosi BAŠ ta ubrzanja koja je pravio i MANTLE.... hehe. Da ne mislite kako druge prozivam da su idioti a da sam guram istu priču na stranu crvenih gpu zelenih cpu (amd-ati), jer, oni su svesni toga šta radi dx, ali im je odgovaralo da pri svakom izlasku windowsa dođe do gladi za novim hardverom, jer su se tako prodavali i njihovi proizvodi više nego uobičajeno, popeezdeli su tek kada je dotični super-softver gušio ati kartice više nego nvidijine.... inače bi nas j...li kao i do sada u nedostatku prave konkurencije, nameštanjem cena jedina dva proizvođača.
Re: AMD RADEON R9 NANO Predstavljen !!! 15cm ~fury x u malom
12.09.2015. 11:42
status: user broj poruka: 908
Milunka brate kao zadrtom nvidijasu brate sta ti bi da promenis tabor?Secam se kako si ovde prozivao Govnjavca kad si imao gtx 470 tako nesto...
:: http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_nano_review,36.htm :: :: 15cm kartica . To je duplo kraca kartica od danasnjih top modela kojima parira :: :: Kartica je sve isto sto i FUry X, ali radi na 1GHz = 1000 mhz... s`toga su performanse nesto manje,ali po meni smejurija. jer su u granici do ~10 :: :: ONO sto je veoma zanimljivo ! - Moguce je povecati power limit na + 50 % i klokovati je za 70 mhz,gde je na testu trosila 30w vise, sto ovu kartu stavlja rame uz rame ili za nijansu ispred referentne fury x uz manju potrosnju , sto je zapanjujuce ! :-D :: :: Dakle,u buducnosti cemo imati male zverke. Uz custom hladjenja od renomiranih proizvodjaca, verujem da ce to biti jos bolje,hladnije,tise.. :: :: Svakako retko ko ce ovo imati,ali ovo je JEBENO DOBRA KARTICA :) i buducnost ce biti lepa,paklene ogromne karte sa beskonacnom potrosnjom ce izgleda biti proslost :) :: :: Po meni naravno,6 i 8 gb vise nisu zalog za buducnost,treba tu barem jedno 12gb. Vise da se ostane miran na 2560 x 1440 piksela,sa 4gb memorije,ali dobro,valja sacekati novu generaciju HBM memorije. S`obzirom da je vecina nas jos uvek na 1920 x 1080, sa zeljom za nekih 144hz na dobrom IPS ili VA monitoru... :: :: Msi Z87 G45 Gaming + 4770k ES /Club 3d r9 280x Royal Queen/2x4gb exeleram black s. 1600 cl9/kingston v100 60 gb,WD blue 500gb + samsung f4 2tb.Samsung F2380.
I do have to mention though that performance can be better or worse depending on ambient temperatures as this card is throttling based on heat.
Kjut je, ali samo to. Nužna kartica samo onome ko hoće jak HTPC ali opet GTX970 već postoji u istom form factoru, ne throtluje i hladniji je iako sporiji malo.
Sad imaju prepakovani 290X, mini karticu koja throtluje i high end grafiku koja ne može da se ohladi kako treba pa mora vodeno hladjenje da nosi.
Adzem mislim da gresis i to debelo po pitanju gpu usage.Prvo vidis da li kod sebe ima nesto da te zeza,pa potrazis resenje na netu i pod tri pitas nekog .Sve isto kao kod tebe,sistem star nesto vise od 2 godine naj noviji drajveri i original igra: http://bit.ly/1Ke6Y85
M Power - 3770k - Beast 16GB - HyperX 120GB - 390X - Nitro 850W - H 100
Ne moze Adzema nikada nista da zeza, uvek sve radi kao podmazano. Sistem nikada vise od 3-4 meseca nije star. :D
To ti je single trka, probaj multi varijantu kada ima 7-8 igraca... Probao ja sve to na vise masina, tako da znam sve napamet manje vise. Cek, cek, pa to je autosport koliko vidim, ja sam pricao o dvojci?
@ZooLoo Cuti bre, najbolje je kad je sve crno, tako je sve najpreglednije. Godinama tako radim :D
:: Adzem mislim da gresis i to debelo po pitanju gpu usage.Prvo vidis da li kod sebe ima nesto da te zeza,pa potrazis resenje na netu i pod tri pitas nekog .Sve isto kao kod tebe,sistem star nesto vise od 2 godine naj noviji drajveri i original igra: http://bit.ly/1Ke6Y85 :: :: :: :: :: M Power - 3770k - Beast 16GB - HyperX 120GB - 390X - Nitro 850W - H 100 ::
E moj Adzem-e online race: http://bit.ly/1J4AD2M http://bit.ly/1J4AGLT Razlika izmedju Grid 2 i Autosport-a je kod mene 2 FPS-a.Tako da bi ja na tvom mestu malo cackao po kompu.
Prijatelju, to su dve razlicite igrice i tu je ja mislim kraj price. Ja imam dva kompa, ovaj iz potpisa i 8350 sa 290-icom. Identicno ponasanje, takodje probano i na jos dve masine. Ne samo to naravno, vec i Battlefield 4, Crysis 3 i sve sto mi je smrdelo. Znam sve igrice napamet kako se ponasaju i sve fore sam provalio, takodje i Cinebench program kod procesora, znam napamet rezultate za sve procesore poslednjih godina sto su izasli koliko poena izvlace, klokovani ili ne.
:: E moj Adzem-e online race :: http://bit.ly/1J4AD2 :: http://bit.ly/1J4AGL :: Razlika izmedju Grid 2 i Autosport-a je kod mene 2 FPS-a.Tako da bi ja na tvom mestu malo cackao po kompu. :: :: :: M Power - 3770k - Beast 16GB - HyperX 120GB - 390X - Nitro 850W - H 100 ::
Re: Re: AMD RADEON R9 NANO Predstavljen !!! 15cm ~fury x u malom
12.09.2015. 15:23
status: user broj poruka: 1624
Pre ove menjao sam moju lepu gtx 580 :( jednostavno 1.5gb memorije je bilo mnogo malo... dodao sam malko love i za 140 evra prosle godine pazario doticnu 280x .
U medjuvremenu svasta mi se desavalo u zivotu,trenutno ne radim,zavrsio visu, i dok cekam jedan posao , treniram i palamudim u mestu manje vise, ne zelim da dajem dusu nekome za 25 - 30 000 bez radnog staza ili prijave,ne zelim da od 8 sati,ja vadim prosek 10, a da to bude uzalud...Gde god da sam radio,sve tako za ~25-30 000 i plus sto uvek kasni plata,ili cekam isplatu i po par meseci. Zajebi.
Ali da se vratim na tvoje pitanje, sto se tice procesora,tu jednostavno nema druge,za sad samo intel, ali grafike, jbg biram najpovoljnije,volim Nvidiju naravno,a volim i Amd grafike. Kao i zene,volim sve sto valja :) trenutno nema sta bolje da pazarim a da mi treba,a da je iole povoljna doplata....
Prvo sto sad treba da promenim je monitor,ali treba dosta love za to :(
Kada bih uzeo 2560 x 1440 monitor,na 144hz,morao bih mnogo da ulazem u komp,sto mi je za sad bespotrebno,i nemam mogucnosti, a kada bih uzeo 4k monitor tada bi mi i 2 gtx 980 ti bile malo , a toliko u zivotu ne bih dao za pc...
Tako da obrni okreni, meni trenutna karta zavrsava posao,rado bih presao na gtx 980 ili nesto slicno,da je malko skuplje od moje , ali brate mili mnogo su skupe danas karte, i jednostavno nemam za sad potrebe za time...
Trenutno malo pikam Witcher 3 v1.08 sa dlc-ovima, svi detalji na ultra, senke na high, foliage na high, iskljucio nvidia opcija za specijalnu kosu posto nemam nvidiju,mada kosu drzim na high , i igra tako radi bez stutera na nekih ~50+ fps-a,zavisi od situacije.
Mogu sve na ultra, radi na ~35 fps-a, ali se javlja stutering,i nije to to. A jos uvek se igram na 1920 x 1080 , zato kazem danas karta,bez jedno 8-12 gb, i nije za prelazenje na jaci monitor :) Za sve treba dosta para, a kad realno pogledam,nit love nit potrebe jos uvek. I za monitor ne bih da se zajebem, zelim IPS ili VA na jedno 100+hz, medjutim nema neki dobar all around, i ako ima to je 1000+ evra, sto mi je zaista mnogo...
:: Milunka brate kao zadrtom nvidijasu brate sta ti bi da promenis tabor?Secam se kako si ovde prozivao Govnjavca kad si imao gtx 470 tako nesto...
ALi zato od pojave i5 2500k i i7 2600k NISTA NIJE NAPREDOVALO,i nikakav znacajan pomak nema... Ja sam moj procesor uzeo malko skuplje nego 2600k polovan na oglasima,iz prostog razloga sto cu ga kasnije bolje prodati . I naravno,novije ploce,bolja podrska i svezija platforma. Znam i sam da nikakvih prednosti znacajnih nema... Da mozda bi 2600k malo vise trosio,al bi se manje grejao i vise klokovao...Dakle obrni okreni - isto... Ali je novije O.o....
Dakle sta intel radi ... PALAMUDI, samo manje vise smanjuju potrosnju , zagrevanje isto,klok isti,performanse ISTE ... CENA polako skace procentualno...
I da kazemo poboljsava malko taj GPU deo procesora, koji je jos uvek NEBITAN, i koji danas ne mozes prakticno nigde da iskoristis osim kada menjas grafiku za jacu,pa eto,cisto da `sljaka komp`
Zao mi je sto recimo konkurencija,ne mislim samo na Amd,ne krene u desktop trziste procesora i grafika, onda bi trziste bilo bolje,dinamicnije,inovativnije i pre svega povoljnije.
:: Pa sta bi ti hteo, kako da Intel napreduje. Da umesto 25% zauzece i7 sa jednom grafikom ti imas 5% zauzece maksimalno a da ti benchmark i brojevi govore da su napredovali 50-80%. Intel ne pravi procesore zbog gamera samo. Odavno se zna da su i prethodne generacije dovoljne za gaming i za rendering oni cisto malo dodaju onako. Dok graficke karte rade na 99% da se izbore sa fps koji uvek moze biti veci :: :: Intel odavno ne misli samo za gamere, tacnije misli u Xtreme segmentu za enthusiaste i klokovanje, za ovo drugo cisto pravi da bi ubacivali u gotove konfiguracije nove stvari i u laptopove. Pa nema sta tu on mnogo da unapredi vise. Pa ti kada pogledas Skylake, evo pogledajte sami, njegov presek je 50% Interna Grafika. Koju gameri iskljuce. Sta vise da kazes onda. Znaci graficki prostor je veci nego sva cetiri jezgra i imc, ajde sto ima pastu glupu ali ti pola procesora u stvari ne radi uopste i njegovo najvece unapredjenje ti iskljucujes. Kako su poceli sledece godine ce 1/3 da budu jezgra i IMC a ostalo grafika :: :: Skylake i7-6700 :: :: http://imgur.com/ssGJ3I :: - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: Intel i7-4770K/i7-4790 :: http://imgur.com/6hOzer :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: Haswell E i7-5820 :: :: http://imgur.com/oz6uoN :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: Haswell E i7-5960 :: :: http://imgur.com/7rB4G3 :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: A ovaj Nano meni nije interesantna karta uopste, on je isto obogaljen. fury x je bolji hardware mnogo :: Meni je smesno kada neko kaze da AMD moze da napravi bolji procesor jer Intel ima toliko mogucnosti da moze da bira. Znaci dovoljno je da svoju najnoviju arhitekturu razvije bez graficke karte i da ubaci jos 2 jezgra i da optimizuje IMC i da ga zalije sa flux solder. Ne mora uopste da ih razvija na bazi Xeona kao Xtreme nego obicne ovako procesore samo da 2 modela razvije iskljucivo da sluze kao procesor bez grafike, isto kao sto Buldozer, Phenom i Vishera rade bez grafike, e tako i ovo, a Intel sada daje jos i grafiku koja je pola procesora i opet je brzi nego AMD :: Nadam se da neki mucenik nije samo propustio ovako dobru arhitekturu i platformu kao X99 cekajuci novog AMD mesiju Zen :: :: PC BERZA OGLAS :: ::
Nisam skapirao ovo za 60 fps-a, ne znam jel to bilo ironicno nesto sa tvoje strane. Bilo kako bilo, zaboravio sam jos jednu stvar da kazem. Primetio sam recimo da postoje jedno dve mape u gridu gde grafa pumpa preko 90% i to je to, ovo ostalo kao sto sam prilozio grafikon. Sto se detalji smanjuju tako i iskoriscenost drasticno pada.
:: i to je tacno sve sto kazes.Ipak ja igram samo na 60 fps- :: http://bit.ly/1J4Boc :: :: :: :: M Power - 3770k - Beast 16GB - HyperX 120GB - 390X - Nitro 850W - H 100 :: :: ::
Ja ti samo kazem da su grid 2 i autosport ista igra.Ne moze da bude tolika razlika kod mene i kod tebe.Tj preciznije da kazem tebe zeza ili grafika ili nesto drugo.Okaci slike sa tog drugog kompa da vidimo kako se ponasa.
Naravno,to je referentna karta sa +50% power limit i oc-om. Kad recimo Asus izbaci varijantu sa dcu kulerom,sigurno ce biti bolje...
Elem ,vec sam naveo,prve generacije HBM sa 4gb memorije , je zaista malo danas...
Ono sto je bitno je upravo ta revolucija: 5 puta manje trosi HBM od klasicne ddr5 memorije. znaci 40w vise sa gpu snagu. Memorija sa 4096 bita.Za sad radi do 500 mhz sto je smejurija. :-) kakav ce tek skok da usledi u propusnom opsegu...
:: I do have to mention though that performance can be better or worse depending on ambient temperatures as this card is throttling based on heat :: :: Kjut je, ali samo to. Nužna kartica samo onome ko hoće jak HTPC ali opet GTX970 već postoji u istom form factoru, ne throtluje i hladniji je iako sporiji malo :: :: Sad imaju prepakovani 290X, mini karticu koja throtluje i high end grafiku koja ne može da se ohladi kako treba pa mora vodeno hladjenje da nosi :: :: Lepa ponuda, nema šta.. :: :: ::
@Adzem, jedno pitanjce, vidm da imas taj I7 ma 5.0ghz, vauu, i da je malo kasapljen, he, na kolikoj voltazi ga drzis za taj klok ? Ja sam uzeo isto taj I7 4790K i sljaka trenutno na 4.8ghz sa 1.28V. Mislim, da mogu na 4.9ghz sa nekom voltazom od oko 1.31V, sta mislis da li je to neka safe 24|7 voltaza ?
Zbog toga sam ja i isao na 6 jezgra. Ako AMD izbaci stvarno nesto dobro on ce zgaziti sve Intel i5, ali sa Six core Intelima ce tesko vec da izadje na kraj. Mada cujem da Intel dugorocno nece implementirati 6 jezgra u mainstream i da ce resavati na drugi nacin to.
Znate na koliko ja drzim moj i7-5820K, na 4.0GHz default voltaga 1.150V i nimalo nemam problem da ga guram na 4.3-4.4GHz. Testirao sam ga na 4.2GHz sa 1.225V temp je bila 74c u AIDA64, CPU, FPU, Cache, System Memory... Sa obicnim starim H100 koji je bio 5C bolji od H80 kulera sa 120mm ventilatorom. Kazu da su ovi sada CORSAIR AIO bolji i za po 7-8C. Klok fabricki je 3.3GHz. E sada pogledajte ja mogu da ga ostavim na tom kloku i mogu da dizem voltazu dalje na 1.3V i da idem na 4.4-4.5GHz sa vodenim hladjenjem kasnije, a mogu da drzim na 4.0GHz sa 75-100mV.manje tj stock voltazom i da mi temperatura u AIDA64 ne prelazi 65C na najtoplijem jezgru. Najverovatnije cu uraditi sledece, drzati na stock voltazi na 4.0GHz kao i svi normalni advanced useri ozbiljni dok se ne pojavi naslednik Haswell E, njega ce Intel ponuditi sa visim klokom. Tada cu voltazu zakljucati na 1.225V i podici na 4.2GHz ili 1.250V 4.3GHz jer cu imati vodeno hladjenje i imati slicne performanse kao nova generacija sto ti daje jos 2-3 godine mogucnost da ne mislis na procesor.
Znaci moze se reci da Haswell E se klokuje prosecno oko 900-1000MHz sa 100-150mV. To je jako lep uspeh za 6 i 8 jezgra. Predpostavljam da bi gornji neki limit sa boljim hladjenjem bio oko 4.4-4.5GHz. Cuo sam da Intel nece vise daje garancije na Prime95 i LinX, da ASUS isto ima negativan stav. A to je sve pocelo sa i7-4770K. I sta vi dobijate sa 5.0GHz, degradaciju. Ko od vas kupi procesor garantovano ce morati da drzi vise volti na 4.6-4.7 nego sto je to bilo na pocetku. Dok moj i7-3770K to nije slucaj. Uglavnom po odnosu fabricki klok OC mogucnosti Haswell E je bolji nego Sandy Bridge, i razlika u performansama izmedju fabrickog kloka i klokovanih modela. Pogotovu kada pricamo o i7-5960X ali i ovi drugi su za 200MHz mozda losiji OC prosecno.
PC BERZA OGLASI
:: Crysis 3 i Battlefield 4 koriste 6 jezgara, mozda cak i 8. Ako imas Crysis 3 u kompu, pokreni i videces da ce iskoriscenost cak i tvog procesora otici preko 60% jer je problem u dx11 i to sto karta ne pumpa 99%. Sto karta jace pumpa, to opada iskoriscenost procesora i obrnuto. Neka realna situacija je da u zahtevnim igricama grafike pumpaju 99% a procesori oko 50% i da iskoriscavaju 6 ili 8 jezgara :: :: Sto se tice skoka od 30% koje pominjes, tolko nije bilo ni potrebno. Dovoljno je da su svakom sledecom generacijom ubrzavali cipove za oko 15%. Tako bi ispalo da bi 6600k bio brzi od 2500k za oko 45% sto je dobar razlog da ljudi sa sendija predju na skaj. Ovako je razlika izmedju ta dva procesora 15% bukvalno. Ljudi mogu prodati 2500k sa nekom finom plocom recimo za 200e sto je realna cena, i onda moraju da dodaju celih 250e da bi sklopili 6600k i neku plocu, zbog 15% jaceg procesora. Mislim, stvarno presmesno :: :: E, a jos nisu dali ni kuler obican, pa mislim stvarno sta reci. One cigansture iz Marinkove bare su gospoda za tu bandu :: :: :: I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk :: Asus Maximus VII hero :: Kingston Fury 2x4gb 1866mhz :: Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. :: Benq xl2420g G-Sync 144hz :: Samsung 850 EVO 250gb :: CM V700 :: :: :: Mislim da Crysis 3 prepoznaje preko 4 jezgra ali nisam siguran :: :: Ja nisam imao problema nigde sa i7-3770K. Svaka igra je radila dobro sa CPU Usage ispod 40% ili pre ili posle patcha. To nije problem do procesora to je do optimizacije igre, njima ne bi pomogla ni 2 Xeona paralelno ako je lose uradjeno. Ovi sadasnji procesori i7 obavljaju mnogo slozenije zadatke i poslove nego sto mogu gamerske grafike, u rangu nekih Tesla karti. Dok graficke su za igrice samo i za ostale stvari su mrtve, treba ti profesionalna karta. :: :: :: :: ::
1.3 voltaza, ma nije to stabilno u potpunosti na 5ghz. To ja drzim jer ne puca u igricama, ne trotluje i tako dalje. Inace, za linx, prime i ostalo ne mogu da ga stabilizujem ni na 4.8ghz.
:: @Adzem :: jedno pitanjce, :: vidm da imas taj I7 ma 5.0ghz, vauu, i da je malo kasapljen, he :: na kolikoj voltazi ga drzis za taj klok :: Ja sam uzeo isto taj I7 4790K i sljaka trenutno na 4.8ghz sa 1.28V :: Mislim, da mogu na 4.9ghz sa nekom voltazom od oko 1.31V, :: sta mislis da li je to neka safe 24|7 voltaza ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.