...pa jednostavno ces imati 4 pixela ista, jer je 4k u sustini 4x 1080p. Ne vidim razlog zasto bi ti to pravilo problem, s druge strane, ne vidim razlog bacati pare za 4k monitor ako nemas hardware da teras na 4k...
Pozz...
Razmišljaj logičnije: monitor može da potraje celih 10 i više godina, hardve kompjutera već zastareva nakon par godina. Tako da, NIJE bacanje para ako se ima za takav monitor. Jedan dobar monitor pregazi dve do tri konfiguracije. Jedino ako nisi snob i paljenik koji se pali na najnovije verzije panela, osvetljenja pozadine i sl. fore za prodaju istih, ovako, za rad i filmove strava .. :)
:: Da li ce na 4k monitoru izgledati bolje 1080p rezolucija nego na 1080p monitoru?? Samo me za gaming interesuje. Na desktopu bi bila 4k.. ::
pazi, to zavisi od veličine monitora, nije ista slika na monitoru od 32inča i na monitoru od 21 inč sa 1080p rezolucijom recimo .. Takodje, zavisi i od panela ugradjenih u istim, nije ista slika na IPS i na TN LCD-u... isto tako zavisi i od brzine odziva monitora i od raznih čuda .. Uglavnom se ne umaraj ovime što nabrojah, sve to padne u vodu pred sledećim tačkama -
1. VEĆI LCD MONITOR = bolji izbor tj. kupovina 2. VEĆA REZOLUCIJA koju pruža = bolji izbor tj. kupovina od ove dve stavke podji i uzivaj.
Sve ostalo, razlike u panelima, osvežavanju, priključcima pozadi, i ostalim mudima ostavi zanesenjacima koji sebe zovu `entuzijasti` i ubedjuju sebe da su zbog toga pametniji od drugih.
Eto sada na primer taj ima sve: 1ms ,DisplayPort ,4k ,28` Bukvalno ceo spec je do jaja.. A cena je brutalno povoljna za takav monitor.. I posto planiram 970.. Vecinom bi igrao u 1440p i 1080p pa me zato i teresuje da li se isplati 4k monitor za ne igranje u 4k.. Ali posto jelte to je SAMSUNG potrajace i vise od 10 god xD a za to vreme mozda uzmem jos jednu 970 pa u sli cepam na 4k nesto.. U svakom slucaju hvala x)
:: :: :: Da li ce na 4k monitoru izgledati bolje 1080p rezolucija nego na 1080p monitoru?? Samo me za gaming interesuje. Na desktopu bi bila 4k.. :: :: :: :: pazi, to zavisi od veličine monitora, nije ista slika na monitoru od 32inča i na monitoru od 21 inč sa 1080p rezolucijom recimo .. Takodje, zavisi i od panela ugradjenih u istim, nije ista slika na IPS i na TN LCD-u... isto tako zavisi i od brzine odziva monitora i od raznih čuda . :: Uglavnom se ne umaraj ovime što nabrojah, sve to padne u vodu pred sledećim tačkama - :: :: 1. VEĆI LCD MONITOR = bolji izbor tj. kupovin :: 2. VEĆA REZOLUCIJA koju pruža = bolji izbor tj. kupovin :: od ove dve stavke podji i uzivaj :: :: Sve ostalo, razlike u panelima, osvežavanju, priključcima pozadi, i ostalim mudima ostavi zanesenjacima koji sebe zovu `entuzijasti` i ubedjuju sebe da su zbog toga pametniji od drugih.
Jest vala, baš mali ekran za tako visoku rezoluciju! Ja imam 27 inča monitor u sobi (Samsung P2770HD) i na njemu mi je konstantna rezolucija od 1440x900, jer svaka veća iz fotelje zahteva dvogled bukvalno. No, iz bliza je druga priča. U svakom slučaju, kupuj veći monitor druže, nemoj 28 inča sa tako velikom rezolucijom
Hoće naravno, ali ne treba ti tako skup 28 inča monitor. Na njemu ta rezolucija nema nekog efekta. Takva rezolucija ima efekta na monitorima od preko 40 inča. Ovo je samo marketinški trik. Isto kao što su na 21 inča uglavljivali bespotrebnih 1080p. No, nije loš monitor sudeći prema specifikacijama, ali dosta skup za 28 inča. Ne znam, ja bih veći da bar takva rezolucija ima efekta.
:: Hahaah pa sobzirom da imam 21` trenutno 28` ce mi preveliko biti x :: :: :: :: :: 4k na 28 ` ? Pripremi cvike :: ::
:: :: Hoće naravno, ali ne treba ti tako skup 28 inča monitor. Na njemu ta rezolucija nema nekog efekta. Takva rezolucija ima efekta na monitorima od preko 40 inča. Ovo je samo marketinški trik. Isto kao što su na 21 inča uglavljivali bespotrebnih 1080p. No, nije loš monitor sudeći prema specifikacijama, ali dosta skup za 28 inča. Ne znam, ja bih veći da bar takva rezolucija ima efekta :: :: :: Hahaah pa sobzirom da imam 21` trenutno 28` ce mi preveliko biti x :: :: :: :: :: :: :: :: 4k na 28 ` ? Pripremi cvike :: :: ::
Ja verujem da je sve do 32 inča sasvim dovoljna 1080p rezolucija. Naravno,ako cena ne odlučuje previše onda je logično da uzmeš veću ponudjenu rezoluciju. Ali, ako je monitor od 27 inča 100€ skuplji zato što ti nude veću rezoluciju, ja iskreno ne bih dao taj novac. Isti primer je bio ranije, da li uzeti 21.5 inč sa 720p rezolucijom ili sa 1080p rezolucijom i platiti i do 150€ više. To ne bih nikada uradio. I naravno, danas je svako svestan da mu ne treba monitor od 21-22 inča u sobi sa full hd rezolucijom, tj. ne zadovoljava ga i traži veći panel. Samim tim, odgovor se sam nameće. Veliki panel je najbitniji, nakon njega sledi prigodna rezolucija. Recimo modeli od 27 inča u rezoluciji manjoj od 1080p su neprikladni pa nikada ne koristio max rezoluciju. Mora da se prati veličina panela sa prikladnom veličinom rezolucije ...
No, da manje kenjam, ne boli glava od velike rezolucije, negde je potrebna, ali nama prosečnim korisnicima, je nebitna na malom panelu isto kao i na mobilnom telefonu od 5 inča ... :: A kad bi uzimao na primer 27` 1440p ili 1080p :: :: :: :: :: Hoće naravno, ali ne treba ti tako skup 28 inča monitor. Na njemu ta rezolucija nema nekog efekta. Takva rezolucija ima efekta na monitorima od preko 40 inča. Ovo je samo marketinški trik. Isto kao što su na 21 inča uglavljivali bespotrebnih 1080p. No, nije loš monitor sudeći prema specifikacijama, ali dosta skup za 28 inča. Ne znam, ja bih veći da bar takva rezolucija ima efekta :: :: :: :: :: Hahaah pa sobzirom da imam 21` trenutno 28` ce mi preveliko biti x :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: 4k na 28 ` ? Pripremi cvike :: :: :: ::
P.S. ja sam već 2010. god. uzeo sebi monitor od 27 inča: Samsung SyncMaster P2770HD, i ne nameravam da ga menjam sve dok mi se ne javi neka megalomanska glad za većim panelom, iako to čak fizički u dnevnoj sobi ne bi bilo prikladno. Eto, kupio ga, ima sve što mi je bilo potrebno (full HD, svi priključci pozadi, tv tuner, ... plaćen tada 270€) i nameravam da ga zadržim sigurno još 5 i više godina u vlasništvu. Nema IPS panel, čuca muda, ali radi za desetku. Kada mi se bude javila `glad` za većim, onda će to sigurno biti neki veći panel i veća rezolucija koja će biti potrebna da zadovolji tu veličinu ekrana, možda neki 3D zakrivljeni, možda neki ... ko zna šta će da se pojavi za 5-10 godina ...
Odlicno, samo nemojte vise nista da piskarate jer ste realno vezare za monitore, niti imate dovoljno iskustva. Promenili ste dva monitora poslednjih 10 godina i mislite da znate nesto, ostavite to nama koji menjamo toliko monitora ali na godisnjem nivou. :)
@Spacewla Da ne bude zabune, nesto si i u pravu, ali za neke stvari si se toliko izlupetao da nemam reci...
I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk Asus Maximus VII hero Kingston Fury 2x4gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 250gb CM V700
:: Nista ne bih dodao, delimo isto i misljenje i iskustvo. : :: :: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS :: GPU:GTX 970 Gigabyte G :: Ram:10 Gb Kingsto :: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g :: MBO:Asus M5A9 :: Case:Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650 :: Keyboard: Natec RX2 :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: Screen: ViewSonic 27 :: ::
Neko reče da je sve do 32 inča dovoljna 1080p rezolucija.. to je laganje samog sebe. Koristio sam 21.5 inča na 1080p, to je već previše, zatim sam koristio 27 inča na 1080p to je već prezavučeno i ružno, 24ka je već pravi odnos.
Jos nesto da dodam. Najsmesnija mi je prica koju recimo Daum, flomaster i pojedini furaju, TN panel strasno, katastrofa, nikako to kupovati. A to sve zato sto su videli TN panele na monitorima od 100e, jel ste nekad videli TN panel na monitorima koji su skuplji recimo od 300e? Da niste mozda videli onaj rog swift u uscu, pa ste se zgranuli kakve su mu ocajne boje i zbog toga doneli konacan sud da je TN sranje? A tamo rade pajseri, kao i ovi botovi sto reklamiraju asus ovde po berzi, koji ne znaju sta je digital vibrance, a kamoli nesto drugo da nasteluju na monitoru.
Batalite te price molim vas, smesno izgledaju iz naseg ugla. Pitajte zajebanog kako je taj isti rog swift utegnuo i nastelovao, kakvu je kalibraciju uradio, tvrdim da je slika lepsa nego kod 90% ljudi sto imaju IPS. Samo da vidite moj monitor i kako je podesen, pa zinuli bi bre, ne bi mogao da vas isteram iz sobe kao pojedine pacijente sto imam, pa zaglave na masini i ne skidaju se kolko je sve brutalno.
I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk Asus Maximus VII hero Kingston Fury 2x4gb 1866mhz Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref. Benq xl2420g G-Sync 144hz Samsung 850 EVO 250gb CM V700
Smejurija ziva, iskustvo nula. Za 23 inca je 1080p odlicno, za 27-28 inca 1440p rezolucija, 4k rezolucija za monitore tipa 33 inca pa nagore.
Jos nesto, nije da branim TN panel, ja sam takodje uvek rasplozen za nove tehnologije i nesto bolje, ali ga ovde brate mili ocrnise samo tako. Plus sto konstantno pljuju po monitorima koji su skupi i imaju TN panel, gde je taj panel mnogo-mnogo bolji, vise bita, itd. Onaj ko se ne razume bas toliko pomislio bi da su stvarno takvi monitori tragedija ziva, a ja bi se svima njima smejao kada bi oni svi doneli svoje IPS monitore kod mene kuci, gde bi se videli da je slika na mom monitoru kvalitetnija, jer nemaju blage veze da podese monitor. Onda dzabe IPS, silni evri, dzabe sve :)
:: Neko reče da je sve do 32 inča dovoljna 1080p rezolucija.. to je laganje samog sebe. Koristio sam 21.5 inča na 1080p, to je već previše, zatim sam koristio 27 inča na 1080p to je već prezavučeno i ružno, 24ka je već pravi odnos :: :: Kapiram da bi 4k imalo smisla tek na 40 inča :: :: ::
Samo si ti imao skupe monitore! Niko drugi ovde nikada nije posedovao ni jedan skup i kvalitetan monitor osim tebe! Evo na primer, prethodni monitor, Samsung 2232BW, sam platio 330€ svojevremeno. To me i dalje ne čini ekspertom za monitore, kao što ni tebe menjanje gaća dva puta godišnje ne čini eksprtom za donji veš.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Ne serendam brate mili, jednostavno gledam sta pisete i realno pojma nemate. Takodje ne vadi reci iz konteksta, nisam ekspert, ali se razumem solidno.
:: Samo si ti imao skupe monitore! Niko drugi ovde nikada nije posedovao ni jedan skup i kvalitetan monitor osim tebe :: Evo na primer, prethodni monitor, Samsung 2232BW, sam platio 330€ svojevremeno. To me i dalje ne čini ekspertom za monitore, kao što ni tebe menjanje gaća dva puta godišnje ne čini eksprtom za donji veš :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V :: :: ::
Sve je to OK. Moze da podesi `large icons` + malo veci font...Za browser 150% zoom i ok je. Bar ja tako na 21.5 1080p, a inace mora da buljis na max pola metra da bi video sta pise ispod ikonice, recimo. Bar ce imati ogromnu radnu povrsinu ako koristi vise programa odjednom....sto je do jaja.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Kaži mi molim te, zarad svog saznanja me interesuje: kakva je korist od toga što će imati mogućnost visokom rezolucijom da koristi više programa odjednom uporedo na jednoj radnoj površini kada će ti programi (čak i na monitoru od 28 - 32 inča) biti mali i nečitki da jednostavno ako ih vlasnik NE UVEĆA kako i sam navodiš (bar 150% zoom), neće moći ni da ih koristi? U čemu je onda u ovakvom slučaju prednost visoke rezolucije i takve radne površine sa više programa odjednom kada se oni ne mogu komotno koristiti jer monitor nema 50 inča pa da se mogu koristiti bez uveličavanja recimo 4 lisata a4 formata uporedo bez zuma? Postoje takodje programi kod kojih ti treba žongliranje klikera u glavi da ukapiraš kako da uvećaš font da bi nešto pratio sa više od poloa metra daljine i na monitoru od 27 inča na 1080p rezoluciji. Jednostavno, ova rezolucija je dobra samo ako se bulji u ekran sa metar daljine ...a za to nema smisla uzimati monitor uz koga bi uzivao zavaljen udobno u fotelji. Osim gledanja filmova i igranja igrica, ja ne vidim poentu, ali eto, uvek će da se jave ovi što su dva X godišnje menjali monitore i lepo da objasne, da i mi matori naučimo nešto novo.
:: Sve je to OK. Moze da podesi `large icons` + malo veci font...Za browser 150% zoom i ok je. Bar ja tako na 21.5 1080p, a inace mora da buljis na max pola metra da bi video sta pise ispod ikonice, recimo. Bar ce imati ogromnu radnu povrsinu ako koristi vise programa odjednom....sto je do jaja :: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Evo, recimo meni trebaju min. 2 monitora 1080p da koristim cubase, guitar rig, reason i jos stosta. samo u cubase treba da imam pokrenuto minimum 3-4 golema prozora. To na vecoj rezoluciji bi itekako olaksalo stvar. Pa necu sigurno leci u fotelju i sa 5 metara raditi. Zna se, monitor na pola metra i udri, sve ce se lepo videti na 28`.
Ovo sto sam rekao u prethodnom postu je bas to neobavezno blejanje iz fotelje po desktopu , surfanje, da vidis koji film ces da nabodes...Za ostalo, zna se, buljis sto je moguce blize i nema problema.
Recimo: https://www.youtube.com/watch?v=3lNERHBmM8Y Mnogo, ali mnogo je preglednije i lakse za rad, pogotovo ako imas gomilu trakova, treba da pregledas svaki usdarac bubnja...a gde su jos minimum 2-3 prozora koja moraju biti tu negde u blizini...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.